kacenacte kacenacte komentáře u knih

☰ menu

Pomíjivost Pomíjivost Tereza Barvíková Marková

Tuhle knížku jsem teď nečetla poprvé - už dříve jsem ji četla jako beta čtenářka a jsem ráda, že jsem se mohla kouknout i na hotové dílo! Také jsem ráda, že byla v podstatě taková, jakou si ji pamatuju. Někomu sice může připadat, že je v ní vše rychlé (nepopírám, je - ale i na 120 stranách zvládá vyprávět příběh), ale i díky tomu je Pomíjivost velice čtivá. Vztahy mezi postavami jsou hezky vykreslené a celkově mi příběh přijde originální a promyšlený. Nevím, jestli by se to skutečně mohlo stát, ale na druhou stranu nevidím důvod, proč by nemohlo - je to dokonalá souhra náhod a skutečností. Jedním si ale jsem jistá, bavilo mě to číst a i přes některá závažnější témata je to opravdu skvělá jednohubka a knížka na oddechnutí si. Příběh vás vtáhne a nepustí. Zároveň vás ale donutí přemýšlet o pomíjivosti, jak už název sám vypovídá a mě také o tom, jak zdravý je vlastně vztah hlavních hrdinek a se kterou se ztotožňuju víc . Konec je moc hezký a sladký. A to všechno ještě doplňuje krásný vzhled knížky a ilustrace v ní. A není moc velkým překvapením, že miluju i název knížky! Doporučuju!

27.06.2023 4 z 5


Píseň sirény Píseň sirény Alexandra Christo

Píseň sirény má lákavou anotaci a krásnou obálku, což rozhodně hraje v její prospěch stejně jako to, že je čtivá a místy fakt napínavá.

Musím říct, že jsem tu knížku ještě za polovinou milovala. Ale pak bohužel přišlo ale. Trochu to na mě teď působí jako by autorka dostala maximální počet stránek a rozepisovala se než pak přišla na to, že už jí nezbývá moc místa a tak všechen děj urychlila, aby se vešla. To samé mi přišlo i u postav. Za začátku paráda, užívala jsem si všechny ty kousavé konverzace, ale pak to trochu přestalo působit reálně . A to jsem velká milovnice hate to love. No, když tohle pominu, nemyslím si, že by to byla špatná knížka. Určitě se najde někdo, komu by se líbila víc než mně. Osobně mi totiž ani konec nepřipadal dobrý (možná maličko spoiler?). Přišlo mi to hrozně sluníčkářské a naivní, ale jak říkám, je to asi spíš osobní problém.

Takže můžu vám tuhle knížku doporučit? Ale jo, je tam i pár hezkých myšlenek a nelituju, že jsem si ji přečetla a většinu jsem si i užívala. Pokud jste na hate to love, moře, cestování, království a putování, jen do toho!

28.05.2023 4 z 5


Kolektiv Kolektiv Alison Gaylin

Trochu jsem se bála toho, že je hlavní hrdinkou matka, která přišla o dítě, protože mi někdy dělá problém se do takové postavy vžít. Camille i spolu s jejími pocity ale byla skvěle napsaná, což platí pro celou knížku. Teď bych si zase nedokázala představit, že bych to četla jako matka či přinejhorším jako matka, která přišla o dítě. Kolektiv měl minimum nudných pasáží a opravdu originální, zajímavý a hlavně propracovaný nápad. I když teď zpětně mi přijde, že se tam některé informace až moc opakovaly. Ocenila jsem, že jsme se o osudu Emily nedozvěděli úplně na začátku, takže tam už od začátku bylo jakési udržení napětí, ale zároveň to nebylo zmíněné moc pozdě, aby nás to stále bavilo. Maličkostí, která mi vadila bylo Mattovo používání tbh, ale naštěstí pro mě se to nedělo moc často.

Konec jsem samozřejmě neuhodla, ale těžko říct, jestli je to mnou nebo mou neschopností otevřít oči (zvlášť při některých těch opakujících se informacích). Nic z toho jsem fakt nečekala a i na posledních stránkách jsem nevěřila tomu, jak to dopadlo. V některých situacích před koncem mi bilo srdce, jak kdybych sama byla Camille. Epilog mě vyděsil a nevím úplně co si o tom myslím . Nejsem si jistá jestli ten detail nebyl moc na sílu, ale zároveň je to pak hezky propojené. Takže mě to sice štve, ale dokážu s tím žít .

Tahle knížka každopádně rozhodně stojí za přečtení. Najdete tam kromě super děje i super myšlenky, neváhejte! Myslím, že přináší něco nového a děsivého úplně jiným způsobem než jsme u thrillerů zvyklí. Doporučuju!

21.04.2023 4 z 5


Drobná potěšení Drobná potěšení Clare Chambers

Tahle knížka upřímně dost předčila má očekávání. Maličko jsem se bála, že bude nudná a nebude mě bavit, a to i přesto že mě její námět patrogeneze zaujal (fakt to není ohrané). Ale tyhle obavy se vůbec nevyplnily a jsem fakt ráda, že jsem si to přečetla. Stránky ubíhaly poměrně rychle, jen začátek byl trochu pomalejší. Postavy v knížce mi nepřišly ploché. Bylo vážně hezké číst o myšlenkách hlavní hrdinky a o tom, jak se pomalu mění její vyčerpávající rutina. Našla jsem v knížce i několik zajímavých myšlenek, které stály za označení. Rozuzlení bylo chytře napsané a celkově oceňuji ty zvraty, které nám autorka naservírovala. Není to ten typ knížky, u které byste se vyloženě chytali za pusu a nevěřícně kroutili hlavou, ale i tak jsem byla překvapená. Byla pro mě takovým objemnějším drobným potěšením. Doporučuju jako takovou oddechovou (a po většinu času příjemnou - jsou tam i témata, která by nemusela být příjemná všem) knížku! Zároveň mi přijde skvělý doslov autorky, kde vypráví, jak ji psaní téhle knížky napadlo a jak trvalo, než k tomu opravdu došlo.

21.11.2022 4 z 5


Hitlerův otec Hitlerův otec Roman Sandgruber

Tahle knížka je podle mě skvělá pro někoho, kdo o tom tématu ví víc než základní informace anebo na to téma dělá nějakou prezentaci nebo je v tom prostě zběhlý. Nebyl to úplně můj šálek kávy (s čímž jsem i tak trochu počítala, ale ráda někdy po takové knize sáhnu), ale jsem ráda, že jsem si to přečetla. Dozvěděla jsem se spoustu nových informací a určitě teď nějaké z nich využiju ve škole. Každopádně mám pocit, že některé informace mohl autor vynechat (a to i přesto, že knížka není až tak dlouhá). Dle mého některé ty informace nejsou tak důležité a označila bych je až za nepodstatné. Je to psané dost odborně - docela těžce a složitě (dlouhá souvětí a tak), což je pro mě asi největší problém s tou knížkou. Četlo se to pomalu. Občas jsem měla problém udržet u toho soustředění a opravdu vnímat všechny ty informace. A ještě takový můj osobní problém, pletla se mi tam jména. Oceňuju ale to, jak je ta knížka zpracovaná - skvělé, že je to proložené fotkami a dokumenty (působí to v tom návalu informací jako osvěžení). A řekla bych, že na trhu opravdu taková knížka chybí - o otci Hitlera jsem předtím nevěděla vůbec nic. Doporučuju pokud Vás to zaujalo a zajímá Vás to.

05.10.2022 3 z 5


Soumrak Soumrak Shannon Messenger

Stejně jako u předchozích dílů - bylo to božský! Ne ale fakt, miluju tu sérii a budu vám ji do hlav vtloukat pořád. Jsem neskutečně ráda, že jsem se k ní dostala. Oceňuju víceméně ty samé věci jako u předchozích dílů - opakování děje z minulých dílů, poměrně krátké kapitoly, vývoj postav (miluju, že to začíná čím dál víc zavánět nějakou tou romantickou linkou a jsem ráda, že se zárodek jiné vyřešil) a postavy samotné! Sice je pravda, že v tomhle dílu bylo o trochu více pomalejších chvilek, ale není to kvůli tomu, že by autorce docházely nápady. Spíš to asi dokresluje to, co se v knížce dělo. Každopádně tenhle menší nedostatek naprosto dostatečně vynahrazují ty zvraty... nebo přesněji jeden, který se stal hned na začátku knížky. To by mě v životě fakt nenapadlo. Je neuvěřitelné, co všechno je autorka schopná vymyslet, jsem fakt zvědavá s čím dalším přijde a upřímně se toho nemůžu dočkat a to i kdyby měl být další díl ještě delší. Protože i přes pomalejší chvilky se to čte jako po másle. A musí to dle mého bavit i nečtenáře.

05.10.2022 5 z 5


9. listopad 9. listopad Colleen Hoover

Další knížka od Colleen a další knížka na seznam těch nejlepších co jsem četla. No fakt! Postavy jsem si rychle zamilovala, protože ty charaktery...to je něco. Celá psychologická cesta Fallon je pecka a autorka to napsala vážně dobře. Líbí se mi i ten nápad setkávání se jednou za rok a i to, jak to vlastně v knížce vzniklo. Bála jsem se, že to bude nepřirozené a divné, ale tak to vůbec nebylo. Celkově se to četlo extra rychle, ale musela jsem ji vždy na chvilku odložit, abych to stihla zpracovávat. To čtení bylo tak zvláštně emotivní. Působí to uvěřitelně a opravdově. Miluju ty menší zvraty tam a wow ohledně toho velkého zvratu. Sakra jsem to nečekala. Každopádně ten mě možná malinko zklamal v tom, že nebyl až tak nutný - postačilo by mi i kdyby ta knížka byla pouhou romantikou - ale ve výsledku mi došlo, proč je to napsané právě takhle a dává to smysl. Během té knížky mi také došly lepíky, což značí jediné - spoustu krásných a zajímavých myšlenek. No a nakonec téhle recenze bych Vám chtěla říct, ať neváháte a přečtěte si tuhle knížku (nebo nějakou jinou od Colleen, věřím že nebudete litovat). A listopad se blíží, takže si to můžete udělat i tematické!

03.08.2022 5 z 5


Pláč zavržených předků Pláč zavržených předků Angela Slatter

Autorce musím uznat, že je v některých věcech opravdu mistryně. Popisy naprosto čehokoliv mě u ní skutečně bavily. Ještě víc než tohle musím pochválit její schopnost přinést neskutečně složitý příběh a podat ho tak lehce s tím, že se postupně přirozeně rozplétá a i přes tu přirozenost jste překvapení. Příběhy vložené do příběhu mi přišly zajímavé a bavily mě. Začátek mě sice úplně nezaujala a dlouho jsem si myslela, že možná autorka měla nějak vysvětlit v jakém světě to jsme, ale nakonec chápu, že to tak neudělala a poznáváme ten svět pomalu. Možná mi ale kvůli tomu trvalo trochu déle se do toho dostat, přestože styl psaní autorky je vážně čtivý a námět mi nepřijde ohraný. Nečekala jsem tak silnou hlavní hrdinku - jsem ale ráda, že jsem nemusela číst o nějaké naivní hloupé holce. Ještě víc jsem ale nečekala, že si přečtu tak temný příběh (a to i když jsem četla v nějaké recenzi, že to není jen pohádka na dobrou noc). Název o té knížce opravdu něco vypovídá. Šílený, v dobrým. Možná mi je malinko líto, že tam nebyla rozvinutá romantická linka, ale možná by to bylo moc nucené a rušivé. Oceňuju zajímavé myšlenky a poslední co k tomu asi mohu říct je....doporučuju!

14.06.2022 4 z 5


Polaris Polaris Shannon Messenger

V tomto díle této série sice malinko ubylo celkové čtivosti (chápejte jako víc chvílek, kdy to nebylo na 5/5), ale to nemění nic na tom, že to bylo sakra úžasné. A všechny ty zvraty...ani jeden jsem nepředvídala - tohle autorce opravdu jde a neskutečně ji za to obdivuju. Já už bych se v tom světě a příběhu při psaní ztratila, několikrát. Každopádně ten zvrat na konci jsem celkem dost obrečela. Nečekala jsem, že to v té sérii bude možné a kvůli tomu se bojím, co vlastně ještě může přijít. Jedno ale vím, bude to stát za to a neskutečně se na to těším! Jsem zvědavá, co autorka vymyslí s těmi problémy, které se odložily na později. Musím jí nechat i to, že tam opět byly nějaké hezké myšlenky. Postavy miluju čím dál víc a líbí se mi, jak se vyvíjí oni a jejich vztahy a hlavně i jejich schopnosti. Jsem zvědavá čeho všeho ještě dosáhnou. A abyste si nemysleli, že jsem u toho jen brečela, taky jsem se smála! Prosím prosím, zkuste si tuhle sérii přečíst. Skoro na 100 % věřím, že nebudete litovat!

19.02.2022 5 z 5


Temné cesty Temné cesty Chevy Stevens (p)

Ze začátku to bylo skvělé, prolog mě totiž vážně nadchl a bavil mě, ale nakonec to bylo oproti jiné knížce od autorky (Nenechám tě odejít) docela zklamání. Nechápejte mě špatně, není to špatná knížka, ale pro mě je prostě průměrná. Od toho prologu už klesalo moje nadšení a to i přestože hlavní postavy jsou fajn (Vlk si zaslouží nějaké zvláštní ocenění!) a námět je skutečně dobrý. Našlo se i pár momentů, kdy jsem byla napjatá, ale nestačilo to. Nečetlo se to ani rychle, ani pomalu. Bylo to na mě moc natahováné. Možná jsem také čekala něco trochu jiného. Romantické linky mi tam nepřišly vyloženě zbytečné, ale docela nacpané „jen aby tam byly“ a rychlé a celkově působily zvláštně. Sice jsem neodhadla jak to dopadne, ale vlastně mi to bylo celkem jedno a rozhodně jsem nebyla nadšená tak, jak bych chtěla být. Přišlo mi, že se autorka až moc snažila dostat nás tam, kde nás chtěla mít. Bylo to spíš na škodu než k užitku (mě to celkem otravovalo) a všem co tohle četli asi muselo být jasné, že to nebude tak jednoduché, když nás k tomu autorka tak moc vedla. Epilog mi tam neseděl, ale to může být způsobené jen mým vnímáním světa. Podtrženo sečteno, nelituji, že jsem si to přečetla, ale vím, že znovu to číst nebudu. Nijak zvlášť mě to neobohatilo ani nezasáhlo. Nebyl to můj šálek kávy, ale pokud vás to láká, zkuste to!

28.12.2021 3 z 5


Nespatřeni Nespatřeni Shannon Messenger

Vždycky se dalšího dílu téhle série trošku bojím, ale autorka mi jako vždycky dokázala, že přestože je to dlouhé a je to už čtvrtý díl, nápady a zvraty jí rozhodně nedocházejí a má toho v rukávu ještě spoustu. Několikrát jsem měla otevřenou pusu překvapením. A pořád je to i stejně čtivé - hodně čtivé (jen pár nudnějších okamžiků)! Stále miluju postavy a ještě víc miluju, že nejsou ploché, ale mají nějaký vývoj (ať už jako jednotlivci nebo jako dvojice/skupina) a autorka se zaobírá i složitějšími emocemi. Jsem asi docela ráda, že to čtu ve věku, ve kterém jsem a ne mladší. Nejsem na to totiž moc stará (jde to vůbec?), k hlavním hrdinům mám celkem blízko a hlavně to nějak zvládám chápat. Kdybych byla mladší, asi by mi tím vším přemýšlením uletěla hlava . Jako vždycky jsem tam také našla nějaké zajímavé myšlenky. Sotva jsem dočetla tenhle díl, už bych nejradši četla další - je to fakt návykové a já jsem neskutečně zvědavá. Takže!! Prosím prosím, pokud vás to malinko zaujalo, zkuste to!! Jsem si skoro jistá, že to budete milovat!

28.12.2021 5 z 5


O kousek šťastnější O kousek šťastnější Derren Brown

Upřímně jsem se toho trošku bála, protože se seberozvojovými knížkami jsem celkem na začátku a občas se stane, že mi tyhle věci nesednou, ať už je to stylem psaním nebo přítomnými radami. O kousek šťastnější mě ale příjemně překvapilo a myslím, že můžu říct, že mě to i donutilo se zamyslet a udělalo mě to o kousek šťastnější, což beru jako velký úspěch. Na to, že je to typ knížky, která vás má nějak rozvíjet, se to četlo opravdu dobře a nebylo to nijak krkolomné. Líbí se mi taky, že se autor nebál zapojit i citát z nějakého filmu a že používal přirovnání, které hezky pomáhaly pochopit, co se nám snaží vysvětlit. Sice jsem nesouhlasila a nepřišlo mi správné vše, co autor radí, ale ráda jsem se podívala na jiný pohled. V jistých aspektech vnímání světa a sebe, mě to fakt obohatilo. Knížka měla až na pár momentů (to jest i důvod proč nedávám 5/5) mou plnou pozornost. Názvy kapitol jsou poutavé, což je taky takové malé plus. Mám ale problém s jednou maličkostí - smajlík na konci kapitoly mě pokaždé deptal, ale to je jen čistě můj osobní problém s tímhle smajlíkem a ve výsledku to ani jako mínus neberu . Celkově musím říct, že se mi líbí kolik informací dostanete v tak malém rozsahu! Dejte tomu šanci ️! Pokud vám to nesedne, neztratíte u toho dlouhé hodiny.

28.12.2021 5 z 5


Noci běsů Noci běsů Kateřina Šardická

Tahle knížka je vážně něco! Je poznat, že to psala ta samá autorka jako Zmizení Sary Lindertové. Kateřina Šardická má takový svůj styl psaní, který jsem si vážně oblíbila! Skvělá slovní zásoba, skvělé popisování okolí a pocitů! Každopádně jsem ráda, že jsem první knížku autorky už četla a že to teď po přečtení té druhé můžu porovnávat. Musím říct, že se mi Noci běsů líbily víc než Zmizení, wohoo. Kapitoly jsou sice docela dlouhé, ale až na pár opravdu krátkých nudných chvílek mě to od začátku až do konce bavilo. Střídání pohledů tomu všemu přidává! Postavy mám vážně ráda. Noci běsů jsou sakra originální knížka! Všechny ty povídačky na strašení dětí, pověry, to nářečí a ta atmosféra...wow. A to myslím naprosto vážně! Nejen že je to originální, ale celé je to také zajímavé, napínavé a tak trochu děsivé! Líbí se mu, že je to pro změnu o vesnici a autorka to parádně vystihla, protože tak to na vesnicích (když vynechám to nadpřirozeno) opravdu někdy funguje. Vážně jsem s hlavními hrdiny soucítila. Pokud vás zaujala anotace nebo navnadila recenze, určitě neváhejte a do knížky se pusťte! Věřím že nebudete litovat!

28.09.2020 5 z 5