Hitlerův otec

Hitlerův otec https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/499338/bmid_hitleruv-otec-FCF-499338.png 4 18 12

Dvě věci tížily Adolfa Hitlera až do jeho sebevraždy ve Vůdcově bunkru v roce 1945: jeho otec a venkovský původ. Jednatřicet dopisů celního úředníka Aloise Hitlera, které zůstaly více než sto let zapomenuty na půdě, umožňuje poprvé autenticky nahlédnout do životních podmínek Hitlerovy rodiny. Dávají tak Romanu Sandgruberovi příležitost převyprávět dětství a mládí pozdějšího diktátora. Svérázně vnáší světlo do temnoty mýtů a domněnek, jimiž je obraz Hitlerova otce opředený, a vykresluje živý obraz „Vůdcovy“ výchovy.... celý text

Literatura faktu Literatura naučná Historie
Vydáno: , Ocelot
Originální název:

Hitlers Vater , 2021


více info...

Přidat komentář

cestina_s_linus
20.10.2023 5 z 5

Pokud máš rád/a historii, tak této knize věnuj pozornost. Během studií jsem narazila na mnoho knih, které rozebírají Adolfův život od A do Z, ale toto je snad první kniha, kde jsem se dozvěděla něco o jeho dětství a dospívání - zejména o otci, který Adolfa velmi ovlivnil.

Knihu psal vědec, takže čtenář musí občas “přetrpět pasáže, které jsou zdlouhavé a nekonečné a laikovi se jeví jako “nedůležité. Fotografie můj zážitek z četby ještě umocnil.

Myslím si, že knihu by i kreativním způsobem mohli využít dejepisáři ve škole.

jiri77
04.02.2023 5 z 5

Hodně mě zajímají dějiny první poloviny dvacátého století a hlavně vzestup nacizmu, tak jsem si zakoupil tuhle knihu ,a musím říci, že jsem rád ,že jsem si ji přečetl. Kniha je zaměřená ,jak je řečeno podle názvu na Hitlerova otce, jeho rodinu a na Hitlerovo dospívání ,a co ho vše nakonec formovalo. Kniha obsahuje hodně zajímavých informací a fotografií. S knihou jsem naprosto spokojen a splnila mé očekávání ,a všem ,co je tak trochu zajímají dějiny ,mohu jen doporučit !


kacenacte
05.10.2022 3 z 5

Tahle knížka je podle mě skvělá pro někoho, kdo o tom tématu ví víc než základní informace anebo na to téma dělá nějakou prezentaci nebo je v tom prostě zběhlý. Nebyl to úplně můj šálek kávy (s čímž jsem i tak trochu počítala, ale ráda někdy po takové knize sáhnu), ale jsem ráda, že jsem si to přečetla. Dozvěděla jsem se spoustu nových informací a určitě teď nějaké z nich využiju ve škole. Každopádně mám pocit, že některé informace mohl autor vynechat (a to i přesto, že knížka není až tak dlouhá). Dle mého některé ty informace nejsou tak důležité a označila bych je až za nepodstatné. Je to psané dost odborně - docela těžce a složitě (dlouhá souvětí a tak), což je pro mě asi největší problém s tou knížkou. Četlo se to pomalu. Občas jsem měla problém udržet u toho soustředění a opravdu vnímat všechny ty informace. A ještě takový můj osobní problém, pletla se mi tam jména. Oceňuju ale to, jak je ta knížka zpracovaná - skvělé, že je to proložené fotkami a dokumenty (působí to v tom návalu informací jako osvěžení). A řekla bych, že na trhu opravdu taková knížka chybí - o otci Hitlera jsem předtím nevěděla vůbec nic. Doporučuju pokud Vás to zaujalo a zajímá Vás to.

Ronnie Sparks
25.09.2022 5 z 5

Mě se kniha líbila, i když jsem ji četla poměrně dlouho. Nedala jsem ji na jeden zátah, jelikož kniha obsahuje hrozně moc informací, takže jsem musela při této knize sáhnout i po jiném čtení. Mám dojem, že jsem při čtení této knihy přečetla ještě tři další, ale určitě knihu budu dále doporučovat, hlavně těm čtenářům, kteří čtou knihy na téma 2. sv. válka, holocaust atd...více v recenzi.

Akléda_
20.09.2022 2 z 5

Doufala jsem, že se z knížky dozvím zajímavé informace, což se sice stalo, ale úplně nevím jestli to za to stálo. Chápu, že je knížka z naučného žánru, ale myslím si, že i tak by šla napsat aspoň trochu poutavě. To se bohužel opravdu nestalo. Knížka se mi těžce četla, musela jsem se na ní fakt extrémně soustředit, což by ani tolik nevadilo, ale občas mi to přišlo až zbytečné a na sílu. Stejně tak délka knihy. Knížka není žádnou cihlou, má 288 stran, ale i tak bych řekla, že některé kapitoly byly zbytečně dlouhé. Musím ale ocenit fotky a dokumenty které jsou součástí knihy, to mi přišlo fakt zajímavé. Zároveň vidím a velmi cením práci, kterou autor s knihou musel mít, ale mě to prostě tolik neoslovilo. Možná je to tím, že nejsem většinový čtenář tohoto žánru, nebo spíše tím, že jsem o tématu vůbec nic nevěděla. Doufala jsem, že se i tak něco dozvím, což sice ano, ale když jsem byla úplně bez kontextu, moc jsem si to neužívala. Já bych knížku doporučila těm, kteří se o téma vyloženě zajímají, už o něm něco ví a chtějí opravdu detailní informace. V tom případě pro vás tohle dílo bude ideální volbou.

LucyEcstasy
16.09.2022 4 z 5

Všichni asi známe jméno Adolf Hitler. Byla to jedna z osobností, které zásadně ovlivnily naše dějiny. Jaký ale byl jako malý? V jaké rodině vyrůstal?

To nám poodhalí tato kniha.

Především se zaměřuje na jeho otce Aloise, který byl cílevědomý a důsledný. Dalo by se i říci, že kladl velké nároky na svou rodinu.

Matka naopak byla milující a laskavou osobou.

Jak hodně nás ovlivní rodiče a to, v čem vyrůstáme? Já si myslím, že nás to ovlivní vždy a ne zrovna trochu.

Vraťme se ale ke knize.

Kniha je bohatá na informace a detaily o Adolfově dětství a dospívání. Je obohacena i o spousty fotografií, které dotváří celkový obraz.

Autor si dal velmi záležet na své knize, což je krásně vidět i z nových poznatků, které vyvrací některé domněnky, které se objevují kolem Adolfa Hitlera. Argumenty jsou vždy smysluplné a podložené. Na konci knihy navíc najdeme seznam literatury a jiných zdrojů, které byly použity k vytvoření tohoto díla.

Co mne nejvíce zaujalo, tak byly dopisy právě Aloise Hitlera, otce Adolfa, které po mnoha letech byly objeveny na půdě a které dodávají autentičnost příběhu.

Nicméně také musím uznat, že kniha není lehké čtení a konkrétně já musela tuto knihu prokládat i jiným čtivem.

Ve finale ale mohu knihu ohodnotit kladně a myslím si, že kniha je vhodná pro každého, kdo se zajímá o osobnost Adolfa Hitlera či o Druhou světovou válku.

Hodnotím 4/5⭐️

elias.d
13.09.2022 4 z 5

obvykle nekupuju nové knihy, ale u téhle jsem naštěstí neodolal. Velké množství dost zajímavých a pro mě nových informací a fotek, které ale nejsou podané nudně. Celá kniha je napsaná docela střízlivým stylem, coož je podle životopisu autora obvyklé a upřímně mi to ani nevadilo. Je to jedna z těch, které vám zůstanou v knihovně a můžete po nich sáhnout třeba při četbě něčeho jiného ohledně WW2. Fajn podle mě i jako dárek.

NatyKnor01
11.09.2022 4 z 5

Když jsem slyšela o této knize, trochu jsem znejistěla. Jak se může stát, že ze syna se stane diktátor, rasista atd.
Musím uznat, že Ocelot má pěkné obálky a kvalitní papír, což velice kvituji. Kniha má 256 stran textu.
Velice mne zaujala informace, že v knize je použito 31 dopisů, které byli zapomenuty na půdě více jak sto let.
To zvýšilo okamžitě můj zájem o tuto netradiční knihu. Je to něco nového a zcela jiného.
Kapitola- Záhada jménem Hitler je perfektní psychologický vhled do této osobnosti. Je velice zajímavé , jak dítě z odlehlé a ničím nezajímavé vesnice, dítě takřka bez vzdělání, rebel, mohl dosáhnout takových ,, uspěchů"?!
Jsou tu velice zajímavé fotografie, jak vesnice a rodného domu, tak fotografie i náhrobku zesnulého otce Hitlera.
Podle mého názoru se tato kniha velice dobře hodí jako podklad pro odbornou práci, jak na střední, tak i na vysoké škole.
Určitě to není kniha pro každého a pro každodenní čtení, ale spíš pro studium tohoto období a této osoby a osob kolem tohoto tyrana.
Vřele doporučuji, nejlépe jako dárek !!!

kotalovap
09.09.2022 5 z 5

Při čtení této knihy jsem se dozvěděla spoustu nových informací a je vidět, že autor strávil výzkumem mnoho času. Je zde velké množství podrobností a detailů ze života Adolfa Hitlera a jeho otce, což by se někomu mohlo zdát nadbytečné, ale osobně mi to přijde užitečné pro vykreslení doby a její atmosféry se vším všudy. Velice oceňuji střízlivý a zodpovědný přístup autora k různým nepotvrzeným domněnkám a bulvárním senzacím, ke kterým lze snadno sklouznout. Autor je spíše vyvrací a uvádí věci na pravou míru. Kniha je doplněna dobovými fotografiemi a dopisy. Doporučuji všem, kterým je toto téma blízké, ale chtějí se dozvědět něco nového a nebojí se jít do hloubky.

lucky_ideas
06.09.2022

Ačkoliv nejsem historik nebo nějaký zarytý fanoušek historie, tak si ráda přečtu nějakou odborněji laděnou knihu, která se zaměřuje zejména na druhou světovou válku.

V první řadě musím říci, že autor skvěle zpracoval informace, které byly v knize předkládány, i když je napsána poměrně strojeným odbornějším jazykem.

Obsáhlá, ale podrobná, za sebe mohu říci, že jsem ji v kuse jako beletrii číst nedokázala, proto jsem současně četla letní oddechovku.

Co se grafické stránky týče, tak to byla má nejoblíbenější část. Jednalo se zejména o pravé dopisy či dobové fotografie.

Jak i sám autor na začátku uvedl, tak žádná publikace nevykresluje dětství Adolfa a jeho formování skrz otce, Aloise. Pokud tedy hledáte knihu, jež se na úrovni věnuje nejen samotnému Hitlerovi, tak tuto knihu zkuste.

Annabelle
04.09.2022 4 z 5

V jaké míře nás ovlivňují rodiče? Jaký byl vlastně otec zrůdy, která navěky změnila světové dějiny a nechala zavraždit miliony nevinných lidí? Na tyto otázky se nám pokusí dát odpovědi kniha Hitlerův otec.

Hned na úvod recenze musím říct, že neskutečné obdivuji autora knihy, který si dal obrovskou práci a pracoval s tolika zdroji a prameny, aby nám poskytl detailní rozbor života a osobnosti Aloise Hitlera a samozřejmě i jeho syna Adolfa. Hitlerův otec je skutečně obsáhlá a informačně vyčerpávající historie jedné německé rodiny, jejíž člen změnil světové dějiny. Oceňuji také dobové fotografie, dokumenty a dopisy, které knihu doprovázely.

Kniha se mi velmi líbila. Vím, že tento typ knihy nebude každému vyhovovat, ale velmi doporučuji všem, kdo se zajímají o historii Druhé světové války a osobnost Adolfa Hitlera, protože Hitlerův otec vám dá skutečný pohled na vůdcovo dětství, které si on, samozřejmě v rámci propagandy, přikrášlil.

Za mě opravdu velmi povedený kousek z biografické literatury, který si zaslouží pozornost.

eliska2126
31.08.2022 3 z 5

Ať si každý říká, co chce, Hitler patří k osobnostem, které opravdu změnily naše dějiny. Bohužel všichni víme, jaká zvěrstva tenhle člověk napáchal a kolik nevinných lidí kvůli němu zemřelo. Ale schválně, kolik z vás se opravdu zajímalo o to, jaký doopravdy byl? Jakou měl rodinu? Jaký byl jeho život před válkou?

To vše se dozvíte z této publikace, která nám přiblíží nejen malého a mladého Adolfa Hitlera, ale hlavně jeho otce a dětství.

První zhruba polovina knihy je zaměřena na Aloise, což byl úředník, který se pořád za něčím hnal. Chtěl víc peněz, další manželku, hospodářství a mnoho dalšího. V knize je několikrát zmíněno, že to asi nebyl úplně nejlepší otec, který by se svými dětmi trávil čas. V Hitlerově rodině to fungovalo spíše tak, že otec byl přísný pedant a tou láskyplnou byla matka.

V dalších částech knihy, po Aloisově smrti, se kniha více věnuje dětství a mládí samotného Adolfa.

Kniha je také doplněna zajímavými obrázky, dopisy apod. Je dobré graficky zpracovaná, nicméně jazykově je to trošku náročnější čtení, protože životy celé rodiny jsou zde zpracovaný opravdu podrobně, takže já osobně jsem u toho nevydržela delší dobu a musela jsem to prokládat i jinou knihou.
I tak ale musím říct, že koho zajímá persona Adolfa Hitlera, tak s touhle knihou určitě nešlápne vedle a dozví se určitě mnoho zajímavých informací.

Autorovy další knížky

Roman Sandgruber
rakouská, 1947
2022  74%Hitlerův otec
2022  60%Rothschildové: Lesk a zkáza dynastie

Kniha Hitlerův otec je v

Přečtených18x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených2x
Knihotéce4x
Chystám se číst27x
Chci si koupit10x
dalších seznamech1x