Kolektiv

Kolektiv https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/510004/bmid_kolektiv-3xa-510004.jpg 4 22 15

Jak daleko zajde truchlící matka, aby napravila tragickou křivdu? Camille Gardnerová je truchlící - a rozzlobená - matka, která je i pět let po smrti své dcery stále posedlá privilegovaným mladým mužem, který je podle ní zodpovědný za její smrt. Když její neuvážené jednání přitáhne pozornost tajné skupiny žen - Kolektivu -, je Camille vtažena do temné sítě, v níž tyto matky sdílejí své divoce odlišné příběhy o ztrátě i touhu po spravedlnosti ve světě, kde privilegia popírají odpovědnost a pachatelé z odcházejí bez úhony. Tyto ženy, poháněné vzájemným hněvem, organizují svou vlastní spravedlnost prostřednictvím přesných, anonymních, složitě naplánovaných a dokonale provedených vražd z pomsty, přičemž jednotlivé členky plní v každém plánu konkrétní a nedílnou úlohu. Camille se snaží pochopit, zda se jedná o cvičení v hraní rolí, nebo o děsivou realitu, a musí se rozhodnout, zda jsou tyto ženy skutečně anděly pomsty, nebo monstry. Camille se do skupiny zaplétá stále hlouběji a dozvídá se pravdy o Kolektivu - a o sobě samé -, které možná nebude schopna přežít.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Pro ženy

Vydáno: , Ocelot
Originální název:

The Collective , 2021


více info...

Přidat komentář

katynka78
26.02.2024 5 z 5

Téma této knihy mne zaujalo z toho důvodu, že jsem se vždy zajímala o tzv. "spravedlnost". Kolikrát v televizních novinách vidíme, jak zákon chrání spíše pachatele a že jejich obhájci umí pro ně prosadit větší práva, než by se správně mělo dostat obětem a jejich pozůstalým.
Proto jsem se pustila do čtení,, i když zprvu jsem se obávala toho, že tady přeci jen jde o děti a to je oblast opravdu velice citlivá. Ale vzpomněla jsem si na film Oko za oko se Sally Field a tam to bylo naprosto to stejné. Ten film jsem viděla jen jednou a nikdy nezapomenu na tu hrůzu, s jakou vrah zabil její dceru a jak se jí vlastně soud vysmál a vrah byl v pohodě. Hm, tak matka vzala spravedlnost do vlastních rukou a i ten detektiv ač věděl, tak to nechal tak a dostalo se jí tak aspoň malého zadostiučinění, které jí pomohlo jít životem dál.
A tady jde o to samé. Zkrátka - když vidíte, že jste v právu, ale jiní mají moc a peníze se z toho vysekat, zkrátka když si žijete svůj život a do něj vstoupí někdo, kdo vám ho zničí tak, že nechcete ani dýchat, ale on si žije krásně dál a nic ho netrápí, tak si prostě najdete ze zoufalství, vzteku a chuti po spravedlnosti vlastní cestu.
A Camille takovou cestu dostala, protože její případ byl mediálně známý a ona sama tomu nenechala vyhasnout. A jednoho dne dostala pozvánku do tzv. Kolektivu, kde zpočátku věřila, že najde porozumění od těch, kteří prošli stejným peklem.
Pak se z toho vyklubala pro ni hra, která ji má zabavit a ji to začalo pomáhat. A následně pochopila, že se opravdu jedná o dosažení spravedlnosti, která jediná může zmírnit utrpení, nekonečnou bolest a nenahraditelnou ztrátu, kterou úmrtí dítěte bezesporu je.
Po celou dobu příběhu cítíte veškeré emoce, napojíte se na Camille a už v tom jedete s ní. Odvykládá svůj příběh a ani na chvíli si nemyslíte, že by si její dcera svůj osud zasloužila. A tak prahnete po tom, aby viník byl taky potrestaný.
Vidíte, jak Camille o svůj život postupně přicházela, jak zůstala osamocená, s léky, s depresemi, s nechutí se o sebe starat. Ale zároveň tam vidíte naději, jak orgány její dcery pomohly jiným lidem a tím jedním je Luke, který si Camille našel a stal se jejím přítelem.
Přesto Camille v Kolektivu pokračuje a my získáváme další a další příběhy jiných nešťastnic, které zůstaly kvůli nezodpovědným a sebestředným lidem bez svých milovaných dětí.
Začínáme rozplétat, jak Kolektiv funguje a myslím si, že je to opravdu velmi povedené a že by to tak mohlo fungovat (dneska jde přes net fakt všechno a každý ví, že dark web existuje, takže v pohodě uvěříte daným postupům).
Cítíte úlevu za každého potrestaného darebáka, cítíte úlevu pro každou maminku, která tak pomstí své dítě a říkáte si, že tak a je to potrestáno a můžete jít. Ale omyl! Jak jste se dostali jednou do soukolí Kolektivu, jak vás může napadnout, že byste se dostali ven, když víte, co víte a když jste udělali to, co jste udělali?
A to je právě to - z počátku parádní pomsta, kterou i já jsem byla ochotná tolerovat, dostává najednou jinou, temnější tvář. I taková spravedlnost, pod rouškou pomsty za děti, může mít své trhliny, skuliny a omyly.
Ale nebojte, pokud jste maminka, tak ať už zjistíte v knize o Kolektivu cokoliv, nikdy nepřestanete být na straně Camille. A nikdy nebudete pochybovat, že vše má být potrestáno. Jen to musí být opravdu spravedlivé a ne omylem, nebo dokonce zneužité pro své vlastní jiné potřeby.

Za mě rozhodně doporučuji všem, kdo mají rádi téma pomsty, psychologii, silnou emocionální jízdu a kdo se nebojí, že ho to může dostat.
Za mě rozhodně parádní jízda.

laska_ku_kniham
19.02.2024 5 z 5

Alison Gaylin sa vo svojom temnom trileri vydáva na provokatívne cesty ľudskej túžby po spravodlivosti a odplate.

Sledujeme trúchliacu matku, ktorá je posadnutá vrahom vlastnej dcéry. Na jednu stranu je jej správanie, samozrejme, pochopiteľné, no ta tú druhú je to neuveriteľne desivé a nepríjemné. Postupne sa dostáva do akejsi siete známej ako kolektiv, kde zákon a spoločenské normy nemajú miesto. Dostávame sa do sveta plného morálnych dilem, kde sa nedá presne rozlíšiť dobro od zla, a kde som ako čitateľ bola neustále nútená klásť si otázky, čo je ešte prijateľné a čo už teda vôbec nie.

Autorka vyslovene exceluje vo vykresľovaní komplexných postáv a ich vnútorných bojov – jej hlavná hrdinka je nesmierne vierohodnou postavou. Je zlomená bolesťou a túžbou po odpovediach, pričom čitateľ dostáva možnosť naplno sa do tohto jej zúfalstva a akejsi rozpoltenosti vcítiť, aj napriek tomu, že jej činy môžu byť často chápané ako kontroverzné.

Fascinujúci a zároveň desivý koncept plný neočakávaných zvratov – autorka totiž neustále odkrýva ďalšie a ďalšie vrstvy tohto znepokojujúceho prípadu a každá kapitola sa tak stáva odlišných zážitkom.


Danago
05.01.2024 4 z 5

Tak tato kniha mě hodně překvapila. Zajímavé téma, poměrně lehce zpracované.

okeey
23.11.2023 4 z 5

Truchlící matky, které vytvoří "kolektiv", aby spravedlnosti učinily za dost. Zní to jako super příběh že? Taky že je!
Kniha se čte velice svižně a jen tak se od ní neodtrhnete.
Příběh má obrovský potenciál a podle mě by se dal ještě více propracovat, stejně tak jako psychologie postav, nicméně to nic nemění na tom, že se mi příběh velmi líbil a to nejen proto, že s každou další stranou stoupalo napětí a odkrývala se další a další tajemství.
Ale nenechte se zmást, jedná se o nenáročnou literaturu. Pokud něco takového hledáte, mohu tuto knihu jedině doporučit.

Áňa 998
08.06.2023 4 z 5

@nakladatelstviocelot se v poslední době rozjelo, stále vidím nějaké novinky Tentokrát bych Vám ráda představila z jejich produkce knihu Kolektiv. U té stačila anotace, a už jsem měla husí kůži
.
Autorka pro mě byla velkou neznámou a tak jsem se do knihy pustila opravdu čistě kvůli tématu, které slibuje anotace. Pomsta matky, které někdo zabil dceru? Tajná skupina žen se stejným osudem?
.
Už od první stránky se knize nedá upřít čtivost a narůstající napětí. Stránky mi mizely před očima rychlostí blesku a já byla strašně zvědavá na to, jak vše dopadne. Postupně odkrýváme další a další tajemství, která vedou k finálnímu rozhřešení
.
Musím si jen postěžovat na hlavní hrdinku, Camille. Chápu, přišla o dceru, manžela... O vše co budovala a co si bránila. Ale, i tak. Některá její rozhodnutí byla zcestná a já si říkala, sakra proč. Slepě se přidá ke skupině žen, které si říkají Kolektiv, a čeká, že se jí vyhnou následky
.
Musím říct, že jsem byla překvapená, jaký kniha nabrala směr. Je tu spousta místa pro to, aby čtenář obdivoval preciznost, s jakou vedoucí Kolektivu pracuje. Ale trochu mi to zkazilo to, že jsem čekala konec hlavní zápletky v závěru, a ne tak brzy...
.
Myslím si, že s tématem pomstychtivé matky, která si najde vlastně motivující skupinu stejně smýšlejících členů, jsem ještě nečetla. Místy byla kniha děsivá, ale jindy byly části, které mi přišly nelogické. Byla to ale kniha, která mě chytla a dva dny nepustila.

LucyEcstasy
29.05.2023

Kolektiv - Alison Gaylin

Představte si, že přijdete tragicky o dítě a ten, kdo to způsobil není nikdy potrestaný. Přesně tohle totiž trápí Camille. Jednoho dne však dostane pozvánku do Kolektivu. Jedná se o tajnou skupinu žen, které berou spravedlnost do vlastních rukou. Camille je zprvu nadšena a zapojí se do chodu spolku. Postupně se ale dozvídá děsivou pravdu.

No, začnu tím pozitivním a tím je čtivost. Stránky totiž ubíhají pod rukama a příběh vás ohromí tak, že knihu nechcete opustit. Za mne to ale není v tom dobrém slova smyslu. Naše Camille je naprosto tupá. Já chápu, že se člověk nikdy nesmíří se smrtí vlastního dítěte, ale že ji nepřijde spousta věcí divných. Například, že má koupit nůž, tak aby ji nikdo ideálně nepoznal a nebyla vidět na kamerách? Nehledě na to, že ho pak má poslat Bůh ví kam. Nebo, že po pár úmrtích, kdy je spolupachatelkou, najednou zjistí, že mrtví byli taky lidé a mají své rodiny? Takhle nějak si představuju, že to funguje u sekt. Výplach mozku, naprogramování pro svou věc a ztráta inteligence. Trochu mi to připomíná Jehovisty (pardon, pokud jsem urazila nějakého normálního jehovistu). Kniha mi připomněla knihu od B.A.Paris a její V pasti lží. Tam byla taky hlavní hrdinka na pár facek. (Běžně bývám mírumilovný tvor.)

Když teda přehlídnu Camille, tak to je kniha plná akce, zvratů a napětí. Jednoduchý děj s jednoduchými postavami, ke kterým si neutvoříte vztah. Minimálně ne pozitivní. Oceňuji i rozpletení zápletky. To bylo originální. Vyloženě nemohu knihu doporučit. Znám mnohem lepší knihy, ale naopak i horší. Zařadila bych ji někam doprostřed a označila ji za průměrnou.

Charmedka
14.05.2023 4 z 5

Příběh je perfektní, truchlící matky tvořící kolektiv, který bere spravedlnost do svých rukou. Precizně naplánované úkoly vedoucí k danému cíli.

Kniha se čte naprosto výborně, příběh mě ihned vtáhl a já s napětím očekávala další kroky daného úkolu a jeho následky.

Pokud ovšem máte podobný žánr načtený, můžete být zklamaní, mně se to vážně líbilo, i ta lehkost čtení, ale právě možnou tou lehkostí to kolikrát působí jak young adult. Několikrát jsem si musela připomenout, že čtu příběh o dospělých ženských s dětmi, ne o puberťácích.

Akléda_
05.05.2023 3 z 5

No tak bohužel musím říct, že tady jsem trochu zklamaná. Dle anotace jsem očekávala extra napínavé čtivo, kde se budou matky bít za svoje neprávem zemřelé děti. A ta myšlenka tam je, u ní to bohužel ale končí. Tahle zápletka byla zpracována dost chabě a spíše to na mě celé působilo jako nějaké psychologické drama než thriller. Napínavé to totiž bylo až na posledních pár desítek stranách a to celou knížku prostě nezachrání. Celý nápad Kolektivu byl fakt zajímavý, nebylo to ale zpracované tak, aby mě to dokázalo zaujmout. Na konci jsem sice dostala překvapivý zvrat, ale nevím jestli jsem na to potřebovala čekat celou knížku. Nějak mě to prostě nedokázalo dostat do té správné atmosféry a já z toho po dočtení měla takový ten pocit "hm tak tohle jsem přečetla, co tam máme dál" což mě fakt mrzí.

lucky_ideas
04.05.2023

Kolektiv byl pro mě knihou, ze které mám ještě stále smíšené pocity. Příběh byl svým způsobem strašně čtivý, ale postrádal jiskru, na kterou jsem u knih tohoto typu zvyklá.

Chvílemi jsem měla pocit, že celý děj jde mimo mě. Za mě by knize prospěla větší propracovanost, protože téma celé knihy rozhodně mělo potenciál, ale přišlo mi, že ho autorka nevyužila.

Dále co mě poměrně zklamalo byla psychologie postav, která nebyla, na můj vkus, dobře rozebrána. Samotná hlavní postava Camille mi také zrovna do noty nepadla.

Shrnuto podtrženo, Kolektiv je kniha hlavně pro nenáročné čtenáře, jenž nečekají nic moc drsného, ale spíše něco ve stylu YA.

Kikina182
02.05.2023 3 z 5

Námět knihy se mi moc líbil, ale zpracování mě trochu zklamalo. Na to, že se jedná o knihu, která označena jako psychologická, mi v ní úplně psychologický rozbor postav, nebo přinejmenším hlavní hrdinky, úplně chyběl. Navíc kniha úplně vybízela k nějaké etické diskuzi, ale i ta v knize chyběla. Plus jsem čekala, že bude příběh surovější, takhle mi spíše připadal jako young adult literatura, i když se o YA nejedná. Ale četla se dobře, stránky mi ubíhaly před očima a nechyběla ani troška napětí. Hlavně rozuzlení a konec knihy se mi moc líbily. Celkově je to ale spíš průměr, což je neskutečná škoda, protože by se z tohoto příběhu dalo dostat mnohem víc.

Veve721
28.04.2023 3 z 5

Jakožto milovník napětí jsem nedokázala odolat žhavé novince od Alison Gaylin. Kromě povedené obálky mě zaujala také anotace, slibující napínavý psychothriller z prostředí deepwebu.

Kolektiv je zajímavé, nápadité a čtivě napsané dílko. Musím sice přiznat, že v úvodu jsem měla kapku problém se začíst a vcítit do hlavní hrdinky, protože se příliš nimrala v pocitech, což obecně moc nemusím. (Camille měla nepochybně důvod k depkování, přesto se mi to nečetlo zrovna hladce.) Pak se ale děj nečekaně rozjel, akce střídala akci a já se do příběhu naplno ponořila. Autorka výborně buduje napětí, umí psát čtivě a zároveň si místy dopřává prostor pro drobnou sondu do duše hrdinky, abychom její motivaci lépe chápali. Přestože mi ústřední protagonistka nebyla sympatická a neztotožňovala jsem se s jejím jednáním, ničemu to nevadilo. Snažila jsem se nahlížet na příběh očima Camille a když jsem se odosobnila od myšlenek typu "ta je pěkně blbá, to bych já určitě neudělala", tak jsem si čtení opravdu užila.

Z prostředí deepwebu existuje více knih a některé mohou Kolektiv ve svých kvalitách předčit, já ale zklamaná nebyla. Obecně jde o dílko, které lépe padne ženským čtenářkám, protože se zaměřuje na psychologii matek, které přišly o dítě. Jde ale o základní stavební kámen celého příběhu, který odlišuje knížku od tématicky podobných děl. Oceňuji jak zajímavý nápad, tak poutavé zpracování. Rozhodně je to čtivě napsaný thriller s nečekaně temným závěrem.

_Brunetka_
27.04.2023 4 z 5

Pro upřesnění, hodnotím 4,5*.

Jsem opravdu šťastná, že se mi opět dostal do rukou parádní thriller. Autorčin styl psaní mě chytil a nepustil. Stránky mi pod rukama mizely tak rychle, až jsem se tomu nestíhala ani divit. Příběh mě vcucl a celý jsem si ho odjela na jedné velké vlně napětí. Grafické zpracování fungovalo skvěle a líbilo se mi, že sem právě byly zakomponovány i střípky z internetových konverzací. Poměrně jsem fandila hlavní hrdince, která si ke mně našla cestu prošla si jistým vývojem a oceňuju její znovunalezenou lidskost. Námět je originální a se silnějším tématem (nějaká ta bolest a smutek na vás zapůsobí), což je tu taky vhodné zmínit. Finální rozuzlení mě celkem šokovalo a zarazilo mě, že celá kniha vlastně končí špatně, což u tohoto žánru není zvykem. Závěrem, Kolektiv můžu doporučit úplně všem, kteří si rádi přečtou poutavý příběh s lehce mrazivou atmosférou.

kacenacte
21.04.2023 4 z 5

Trochu jsem se bála toho, že je hlavní hrdinkou matka, která přišla o dítě, protože mi někdy dělá problém se do takové postavy vžít. Camille i spolu s jejími pocity ale byla skvěle napsaná, což platí pro celou knížku. Teď bych si zase nedokázala představit, že bych to četla jako matka či přinejhorším jako matka, která přišla o dítě. Kolektiv měl minimum nudných pasáží a opravdu originální, zajímavý a hlavně propracovaný nápad. I když teď zpětně mi přijde, že se tam některé informace až moc opakovaly. Ocenila jsem, že jsme se o osudu Emily nedozvěděli úplně na začátku, takže tam už od začátku bylo jakési udržení napětí, ale zároveň to nebylo zmíněné moc pozdě, aby nás to stále bavilo. Maličkostí, která mi vadila bylo Mattovo používání tbh, ale naštěstí pro mě se to nedělo moc často.

Konec jsem samozřejmě neuhodla, ale těžko říct, jestli je to mnou nebo mou neschopností otevřít oči (zvlášť při některých těch opakujících se informacích). Nic z toho jsem fakt nečekala a i na posledních stránkách jsem nevěřila tomu, jak to dopadlo. V některých situacích před koncem mi bilo srdce, jak kdybych sama byla Camille. Epilog mě vyděsil a nevím úplně co si o tom myslím . Nejsem si jistá jestli ten detail nebyl moc na sílu, ale zároveň je to pak hezky propojené. Takže mě to sice štve, ale dokážu s tím žít .

Tahle knížka každopádně rozhodně stojí za přečtení. Najdete tam kromě super děje i super myšlenky, neváhejte! Myslím, že přináší něco nového a děsivého úplně jiným způsobem než jsme u thrillerů zvyklí. Doporučuju!

Enthu
14.04.2023 4 z 5

Příběh se zabývá ohledně smrti Emily, a jak to dopadlo na Camille. Avšak popis ohledně úmrtí dítěte není pouze jedno, ale vyskytuje se jich zde hned několik. Není to naštěstí nijak barvitě popsané, ale ti, kteří jsou vůči tomuto velmi citliví, pak to nebude to pravé. Upřímně, i já se trochu bála, a nakonec to dopadlo tak, že když jsem si to přečetla, tak jsem na chvíli musela odložit knihu.

Musím vyzdvihnout atmosféru knihy, která zprvu začíná zlehka. Když jsem se dostala o pár stránek dál, tak na mě začaly padat obavy z toho, co se to tam proboha děje. Až mi nakonec místy běhal mráz po zádech.

S Camille jsem měla zajímavý vztah. Nemohu říci, že bych si ji vyloženě oblíbila. Našly se chvíle, kdy mi byla vzdálená, ale chápu, proč se tak zrovna rozhodla, a co jí k tomu vedlo. Upřímně? Ohledně té skupiny bych se pravděpodobně rozhodla stejně. A co si budeme, od té chvíle začal příběh čím dál víc být temnější.

Bylo zajímavé sledovat, až k čemu jsou někteří ochotni zajít, aby se mohly pomstít za smrt svých dětí. A tedy, ty pomsty byly moc pěkně proplánované. Bych ani neřekla, že to dokážou tak provést. Hlavně i sledovat to svědomí, jak na některé působí.

Často se mi při čtení stávalo, že jsem měla tendenci přeskočit stránky, jen abych zjistila, jak to bude pokračovat dál. Až tak to bylo napínavé, že jsem potřebovala vědět, jak to dopadne. Upřímně? Ten konec mě velmi mile překvapil. Oproti typickým koncům, je tento odlišný, a to se mi na něm velmi líbilo.

Pokud máte rádi knihy, kde postupně odhalujete tajemství a zároveň s dalšími stránkami kniha začíná být temnější a temnější. Pak věřím, že Kolektiv je to pravé pro vás.

Spolupráce - Megaknihy.

Ronnie Sparks
01.04.2023 4 z 5

Námět na příběh skvělý, ale pro náročnější čtenáře nebude. Klidně bych knihu zařadila do young adult, i když jsou postavy dospělé. Mě se příběh líbil, konec byl ale dle mého názoru málo propracovaný, takový zrychlený. Řekla bych, že i pár situací bych více rozepsala, ale jinak docela fajn psychologický thriller. Více v celé recenzi.