Kaaatka1999 Kaaatka1999 komentáře u knih

☰ menu

Čím méně víte, tím lépe spíte: Ruská cesta k teroru a diktatuře za Jelcina a Putina Čím méně víte, tím lépe spíte: Ruská cesta k teroru a diktatuře za Jelcina a Putina David Satter

Pro mě je to první kniha, kterou jsem o novodobých dějinách Ruska četla. Ač mi přišla hodně zajímavá a dobře napsaná, u některých kapitol - zejména u první kapitoly o útocích na bytové domy a potom u kapitoly o Beslanském školním masakru - mě napadlo - není to už moc? Takhle by přece nestranná žurnalistika nebo politologická literatura (jak to sám autor označuje) vypadat přece neměla. Na můj vkus je v nich až moc emocí, citově zabarvených komentářů a podobně. Neříkám, pan Satter je na Rusko odborník, sám tam x let žil, ale na spoustu věcí se dívá a píše o nich jen z jednoho úhlu. I u událostí, které dodnes nejsou objasněny, obhajuje jen svoji teorii, svůj názor a argumentuje stylem - takhle to je a tečka.
U kapitol o ekonomické krizi, privatizaci v 90. letech apod. jsem nic takového nenašla. Jinými slovy - byly napsány odborně, bez emocí, podložené daty a logickými argumenty.
To je hlavní důvod, proč dávám 3/5. Je to pěkná kniha, ale určitě by si nikdo podle ní neměl vytvářet názor na tak složitou problematiku, jako je vývoj Ruska po pádu SSSR. I já mám v plánu přečíst více knih od jiných autorů a podívat se na celou věc trochu racionálněji.

12.11.2019 3 z 5


Opuštěná společnost Opuštěná společnost Erik Tabery

Povinná četba pro každého. :)

27.04.2019 5 z 5


Mechanický pomeranč Mechanický pomeranč Anthony Burgess

Absolutně mě to chytlo, kniha je mnohem lepší než film, i když ten je taky dokonalý.

09.07.2017 5 z 5


Den Trifidů Den Trifidů John Wyndham (p)

Kdyby se mě někdo zeptal, o čem tahle knížka je, řekla bych mu jednoduše: o vůli člověka přežít za každých okolností.
Dokonalá knížka, kterou bych doporučila úplně každému, který by si nevěděl rady s přežitím v tomle světě. Kniha je tisíckrát lepší než film (ano, tohle píšu i proto, že mám obecně radši knížky než filmy :)) Nadchne vás, určiě si ji přečtěte! :)

22.07.2016


Destrukční deník Destrukční deník Keri Smith

Podle mě to je největší hloupost, kterou si můžete koupit v knihkupectví.
Jen se nad tím prosím vás zamyslete... Copak to tolik lidí nevidí? Připadá mi to, jako kdyby měla tady ta ,,kniha" (ano, opravdu pouze V UVOZOVKÁCH) myslet za mě. Proč tolik chvály od ostatních? Jakto, že se tohoto nechciříctdeníku prodalo tolik?
To už se lidi neumí kreativně vyjádřit? Jakkoli! Vždyť máme přece tolik možností. To se musí do nějaké nebohé knihy, která za to stejně nemůže (že se stala tímto Destrukčním deníkem), lepit žvýkačky a sypat hlína? To má podle mě k jakékoli kreativitě hodně daleko.
Kdyby vám nestačily ostatní argumenty, tento možná bude... Jen si představte, jak ona žvýkačka bude vypadat za pár let :)

28.07.2015


Až delfín promluví Až delfín promluví Robert Merle

Geniální kniha, geniální autor.
Tento román měl úplně všechno, co by správný román mít měl. Zpočátku jsem se nad knihou docela trápila, dělal mi problém způsob, jakým byla kniha napsána (ano, myslím například ty nekonečné souvětí na celou jednu stránku). Ale jakmile jsem si na to jaksi zvykla, byla jsem dějem úplně unešená.
Do příběhu je úžasně zanesena nálada ve světě, která v té době panovala. Myslím tím to, jak nedaleko bylo k tomu, aby vypukla třetí světová válka.
Jednoduše řečeno, je to naprosto nádherná a poučná kniha. Robert Merle je podle mě velice zajímavým autorem, který svá díla píše nadčasově. Kniha totiž svým příběhem a dějem zasahuje i do dnešní doby.
Nádherný byl podle mě i doslov pana Miroslava Drápala, který knihu i přeložil. Doslov shrnuje naprosto všechno. Vrací se v něm i k jiným dílům tohoto autora a krásně tím uzavírá i dílo Až delfín promluví.

06.07.2015 5 z 5


Závoj smutku Závoj smutku Tommy Donbavand

Jako Whoviana mě poěšilo, že konečně vyšla kniha DW. Jenže.
Čekla jsem od toho jaksi víc. Byla to hodně dobrá knížka, takže přesně nevím, co mi na ní scházelo. Možná že mohla jít více do hloubky, přece jen v tomhle ohledu má kniha větší výhodu než seriál. Jediné, co mi přímo vadilo, byl výraz pro sonický šroubovák. Jako vážně? Proč proboha "sonáč"?? Tohle je podle mě největší zlo na celé knize.
Jinak. Doporučila bych ji všem fanouškům Doctora. Je to zajímavá změna oproti seriálu. Už se těším na další knížky, které se chystají k vydání.

01.03.2015 4 z 5


Smrt je mým řemeslem Smrt je mým řemeslem Robert Merle

Na začátku knihy sem si říkala, že to není možné, Že není možné, aby se někdo mohl chovat tak, jako Rudolf Lang. Jenže - s postupem času jsem si začala říkat, že pro něj to je nejspíš normální. I když si nedovedu představit, jak někdo nemůže být neschopen neuposlechnout rozkaz.
Každopádně, tohle byla nejlepší kniha, kterou jsem za poslední dobu četla. Byla poutavá, zajímavá, a občas jsem se při čtení i pousmála.. Určitě bych ji doporučila všem, které jen trochu zajímá druhá světová válka.

23.11.2014 5 z 5


Nebeští jezdci Nebeští jezdci Filip Jánský (p)

Podle mě nejlepší kniha o válce od českého autora...

23.11.2014 5 z 5


Běhej, nebo zemři Běhej, nebo zemři Kilian Jornet

Tahle kniha mě velice překvapila.. Mám už přečtenou knihu Zrozeni k běhu i Jez a běhej, takže jsem od této už nic moc neočekávala, ale nadchla mě. Byla jiná než ty dvě předchozí, a hlavně byla psána stylem, který mi více vyhovuje.. Ještě k tomu všemu mi dodala velkou dávku motivace, což dokáže málokterá kniha.
Navíc mne potěšil ten fakt, že knihu psal přímo ten člověk, který tohle všechno dokázal, nebyl to pouze přepsaný příběh z vyprávění.
Miluju tuhle knížku a určitě se k ní budu v budoucnu vracet.

23.10.2014 5 z 5


Černý obelisk Černý obelisk Erich Maria Remarque (p)

Velmi zajímavá a dokonce i poučná kniha z 20. let minulého století.. Díky ní jsem pochopila, jak vypadá skuteční inflace.. Nebylo to jako ty nudné definice ve škole...
Určitě bych ji doporučila všem.. Příběh je místy úsměvný, jindy ironický, někdy zas nabízí zamyšlení nad smyslem života.

22.05.2014 5 z 5