jerrymungo jerrymungo komentáře u knih

☰ menu

Než padne tma Než padne tma Emma Haughton

Dobré čtení, mne osobně poněkud vadí kniha psaná v přítomném čase.
Ale zajímavé prostředí, pozvolna gradující situace.

20.10.2022 3 z 5


Návrat psa baskervillského Návrat psa baskervillského Miroslav Macek

Stejně jako je Saturnin jen jeden, ten Jirotkův, je i Pes baskervillský jedinečný. Knihu jsem přečetl spíš jen pro to, abych se přesvědčil, že panu Mackovi tohle nejde. Třetina knihy je opsána z originálu, napínavého tam není vůbec nic a už vůbec ne horrorová atmosféra původní knihy. O Psu, zloduchu Stapletonovi skoro ani slovo, spíš jen takové posedávání s dýmkou a hlubokomyslné debaty. A zápletka s jakýmsi tajným grafem a zločincem Seldenem, tak to už bylo moc. Pan Doyle se musí v hrobě obracet. A ještě vyzdvihuji mimořádně odporné amatérské ilustrace. o to víc se skláním před Ludvíkem Součkem a jeho vtipné parafrázi Případ Baskervillského psa.

08.10.2022


Pohřeb Pohřeb Neil Cross

Zajímavá kniha s originálním nápadem i zpracováním. Nakonec čtenář fandí záporné hlavní postavě a drží mu palce. A trocha duchařiny vše jen ozvláštnila.

26.07.2022 4 z 5


Saturnin zasahuje Saturnin zasahuje Miroslav Macek

Jsem trochu v rozpacích... Jako patří Švejk k Haškovi, patří i Saturnin k Jirotkovi. Originálního Saturnina můžu číst pořád dokola a stále se dobře bavím, tady jsem ani nedočetl. Některé knihy by měly zůstat bez dalších autorů.

15.06.2022


Smrt jako umění Smrt jako umění Laurence Anholt

Tak jedna z mála podobných knih, kdy jsem se nepřinutil ji dočíst. Příběh chytil tak na prvních třiceti stránkách a pak už je to jen zdlouhavé povídání. Dokonce mne ani nezajímalo, kdo je nakonec vrah. A postava jakéhosi neustále meditujícího bývalého policisty, přizvaného k vyšetřování, toť pro mne už dost přes čáru. A dvě hvězdičky jen za originální způsob vraždy. Mrtvá ve formaldehydu, to tu opravdu ještě nebylo.

07.08.2020 1 z 5


Mazací tramvaj Mazací tramvaj Magda Stachula

Po dlouhé době kniha, kterou jsem nebyl schopný dočíst. Třeba je to dobrý námět, ale ani po první stovce stránek jsem nebyl schopen se dostat do děje, připadalo mi to značně chaotické a jako psychothriller bych si představoval něco docela jiného.

12.07.2020 1 z 5


Štěchovická stěna Štěchovická stěna Zdeněk Jarchovský

Zajímavá kniha, je vidět že autor ví, o čem píše. Z knihy je cítit spisovatelské nadšení a hlavní hrdina je docela uvěřitelný. Scény z pojišťovací kanceláře jsou geniální...
Nicméně trochu mi tu chyběla větší akce a závěr, ten byl už takový, jako by se autorovi už nechtělo psát, takže vše ukončil jaksi ve vzduchu. Ale knížka opravdu stojí za přečtení.

28.05.2020 3 z 5


Kubánská aféra Kubánská aféra Nelson DeMille

I když mám rád tvorbu Nelsona DeMille, tahle kniha mne docela zklamala. Už označení žánru jako thriller je zavádějící, protože se tam devět desetin knihy nic moc neděje. V podstatě je to spíše turistický průvodce po Kubě a o nějaké akci se tam pořád jen vypráví a plánuje. A trochu akční děj je na několika posledních stránkách, ale natolik krotký, jako kdyby to ani tenhle excelentní spisovatel nepsal. Čím víc jsem se blížil ke konci, tím častěji jsem si říkal, zlatý John Corey...

08.05.2020 2 z 5


Líbánky Líbánky Tina Seskis

Četlo se mi to dobře už proto, že jsem jednu dovolenou na Maledivách už zažil, takže jsem se dovedl vcítit do té atmosféry na ostrově. Dokonce už tenkrát mi při pobytu občas napadlo, jaký by to byl ideální náměr na detektivku. Izolovaný ostrov, pár lidí a spousta přepychu. Hlavní hrdinka mi připadala opravdu trochu podivná, nicméně uvěřitelná. V životě jsem i někoho podobného potkal... :-) A závěr opravdu nečekaný.

08.05.2020 4 z 5


Pochovaní zaživa Pochovaní zaživa Dominik Dán

Kniha, přečtená za jednu noc, nicméně, do té typické Dánovky mi tu přece jen něco chybělo. Trochu v pozadí každodenní práce oddělení vražd na úkor popisu života v podivném domově pro seniory. A pak, o trochu víc prostoru pro hádky a dění v jedné rodině pozůstalých. A trochu zvláštní pátrání po Gabovi... Ale samozřejmě, jinak skvělé, určitě se zařadí důstojně do celé série.

03.09.2019


Počátek Počátek Dan Brown

Inu, pane Browne, tentokrát se vám dílo moc nepovedlo. Také jsem se těšil na propracovaný kontroverzní nápad ve stylu Šifry nebo Inferna. A dočkal jsem se dlouhých filosofických pasáží o vzniku života... Robert Langdon byl tentokrát velice krotký, ani nějak zvlášť neprchal před zlými lidmi, prostě tu chyběl nějaký Albín jako v Šifře. A dočetl jsem až do konce jen pro to, abych se dočkal nějakého efektního závěru. Nedočkal jsem se... Přitom námět by sliboval takové možnosti a na prvních několika desítkách stran se vše rozjelo skvěle. Prostě, za mne jedna z jeho nejslabších knih.

17.04.2019


Prokletí jantarové komnaty Prokletí jantarové komnaty Tomáš Kozák

Knížka, která se dobře čte a je důkazem, že i v naší české kotlině se dá napsat něco, co se přečte jedním dechem. Objevil jsem několik nelogičností, když němečtí důstojnici za války používají termín Česko, nebo Československo. Ale jinak slušná oddychovka na atraktivní námět a to není málo.

13.01.2019