Jendis573 Jendis573 komentáře u knih

☰ menu

Atlasova vzpoura Atlasova vzpoura Ayn Rand (p)

Skvělý námět, který je znehodnocen stylem psaní. Svět v němž se příběh odehrává vystihuje přesně dnešní myšlení vládnoucích mocných; dosadit do do rozhodovacích pozic co nějvětší lemply a pokrytce, brát schopným a rozdávat neschopným a líným.
Bohužel je román psán velmi rozvláčným stylem. Tařka stále je to o tom, že hlavní postavy románu se podívají do tváře tomu s kým právě hovoří a ihned ví co si druhý myslí (což je vždy rozepsáno na nejméně dvou stranách). Velmi únavné čtení. Nebýt toho námětu, asi bych knihu nedočetl.

24.08.2023


Kronika zániku Evropy 1984-2054 Kronika zániku Evropy 1984-2054 Vlastimil Vondruška

Vlastimil Vondruška je pro mě nejlepší současný spisovatel. Jeho knihy se nejen velmi dobře čtou, ale i nutí k zamyšlení. A v tomto románu je pasáží k zamyšlení opravdu hodně. Ačkoli se jedná z větší části o fikci, je možno nalézt mnoho do budoucna využitelných varování a z nich vycházejících návrhů řešení. A hlavně je možno se poučit z mnoha chyb hlavních hrdinů, které jednak zpestřují příběh, činí ho věrohodnějším, ale hlavně dává čtenáři prostor k vytváření vlastních řešení dané situace. Velmi mě to bavilo.
Pro někoho možná bude vývoj příběhu v rozporu s jeho viděním světa, ale je nutno si uvědomit, že je to román.

24.05.2020 5 z 5


Stojednaletý stařík, který se vrátil, aby zachránil svět Stojednaletý stařík, který se vrátil, aby zachránil svět Jonas Jonasson

Není mým zvykem psát negativní recenze o knihách, které jsem četl. Zde však musím učinit výjimku. Protože se mi první kniha o stoletém staříkovi líbila, tak těšil jsem se na pokračování. Jenže čím více jsem se blížil konci knihy, tím větší bylo mé zklamání.
Kniha má, stejně jako předchozí, celkem spád, ovšem humoru pomálu. Autor s typickou švédskou naivitou míchá své sluníčkářské názory na ilegální migraci s vynášením Angely Merkelové na pomyslný vrchol politických schopností a inteligence. Ostatní politici v jeho knize buď hrají druhé housle nebo rovnou všehoschopné padouchy. Příběh samotný se zdá být pouze obalem pro názory, které na jedničku splňují politickou korektnost dnes ve Švédsku tak prosazovanou.
Když už se do humoristického románu dostane politika, měla by být zdrojem smíchu, padni komu padni.
Ale je možné, že jsem autorův záměr nepochopil a nedošlo mi, že by to mohla být velmi dobře ukrytá parodie.

05.10.2019


Ledová bariéra Ledová bariéra Lincoln Child

Díla spisovatelské dvojice Preston a Child se velmi dobře čtou. Některá jsou z říše fantazie a pohádek. Ovšem příběh této knihy by se mohl i stát. Oba autoři odvedli skvělou a precizní práci. Kniha přináší nejen zábavu a napětí, ale i poučení.

02.08.2019 5 z 5


Neznámá pravidla Neznámá pravidla David Morrell

David Morrell napsal mnoho skvělých knih, ale tato k nim bohužel nepatří. Nějak se mi nepodařilo soucítit s Frankem Balengerem, ačkoli v Nebezpečné minulosti to problém nebyl. Logické chyby v poslední čtvrtině knihy, nelogického chování postav a hlavně nereálnost celého příběhu řadí tuto knihu mezi ty slabší.
I přesto, že je děj popsán svižným tempem, který upoutá svou čtivostí.

02.08.2019 2 z 5


Jak nevyloupit banku Jak nevyloupit banku Donald E. Westlake

Krátce řečeno: velmi vtipné a dobře čtivé.

31.07.2019 5 z 5


Jak neuloupit smaragd Jak neuloupit smaragd Donald E. Westlake

Vtipné od začátku do konce. Bravurně vymyšlené zápletky.

31.07.2019 5 z 5


Jak nevodit policii za nos Jak nevodit policii za nos Donald E. Westlake

Westlakův humor a a schopnost postavit a vtipně vyřešit zápletku řadí jeho knihy mezi humoristickou klasiku. Navíc svým stylem psaní rychle posouvá děj kupředu, takže se velmi dobře čte. A ani tato kniha není výjimkou.

31.07.2019 5 z 5


Muž se srdcem kovboje Muž se srdcem kovboje Jack Schaefer

Toto je kniha, která vezme člověka za srdce. Poutavě a vtipně napsaný životní příběh kovboje, který přiblíží drsný život honáků krav. Asi nejlepší kniha na toto téma.

29.07.2019 5 z 5


Mladí lvi Mladí lvi Irwin Shaw

Z mého pohledu úžasně napsaná kniha. Považuji ji za jednu z nejlepších knih mezi válečnými romány.

29.07.2019 5 z 5