Jak neuloupit smaragd
Dortmunder série
1. díl >
První díl takzvané "dortmunderovské série", pojmenované podle smolařského zlodějíčka Johna Dortmundera, patří k nejznámějším Westlakeovým propojením humoristického a kriminálního žánru. Zdánlivě prostý plán na uloupení vzácného drahokamu se nečekaně zkomplikuje a Dortmunderova parta se musí postupně vloupat do muzea, banky, blázince, vězení a na policejní stanici. Kniha byla v roce 1972 zfilmována jako Ukradený diamant s Robertem Redfordem v hlavní roli.... celý text
Originální název: The Hot Rock, 1970
Komentáře knihy Jak neuloupit smaragd
Sympatická oddechovka s tahem na branku, ve které jsou Murphyno zákony aplikované na tradiční heist schéma. Funguje to tedy jak jako regulérní žánrovka, tak cynická odlehčená komedie o eskapádách party vykutálenců, co přechcávají a jsou přechcáváni na každém kroku. A funguje to v obou polohách pěkně ruku v ruce pospolu a nikoli každé samo za sebe. Prostě přesně tak, jak byste to od Westlakea/Starka čekali.
Pohodovka, nic složitého (tedy jak se to vezme :). Humor svěží, děj plyne, postavy živ(eln)é.
Dormunder mě bavil. Těším se na další náhodné setkání.
Slyšeno na ČRo.
Příjemný poslech audioknihy. Vtipné, ale naštěstí ne třeskutě :-) Někdy jako v životě, ať si to naplánuješ jak dobře chceš, vždy se někde vynoří nějaké mezipatro ...
Poslechnuto za 2 odpoledne. Audioverze CRo opet skvele nactena. Jen lehke zklamani z toho, ze to nebylo tak vtipne, jak slibuje anotace i komentare. Ale jako oddychovka bezva, hlavne ten konec jsem necekala.
A asi si pustim filmovou verzi. Uplne jsem zapomnela, ze jsem ji kdysi davno jako dite videla. Ale “afganistan, bananistan” mi to pripomnel.
Knížka, kterou jsem si poslechla v audioverzi na Českém rozhlasu, byla velmi příjemným společníkem na jedno odpoledne. Je to takové lehké, hravé čtení, které v sobě spojuje detektivní zápletku a humor – ale ten humor tam podle mě jednoznačně převládá.
Ačkoli je příběh postavený jako detektivka, víc než napětí mě bavilo, jak je to celé vtipné, uvolněné a psané s nadhledem.
Humor je velmi osobní záležitost, takže obdivuji autory, kteří se nebojí svůj humor přenést na papír. Každý čtenář je jiný a pro někoho velká legrace vyvolá u jiného zvednuté obočí. A je to dobře, kniha už má několik křížku a kdo ji bere do ruky by na to měl pamatovat. Je to četba odpočinková a své čtenáře bude nacházet dál.
Mé druhé seznámení s autorem a pevně věřím, že ne poslední. Ale zatím bohužel v audiu nic jiného není. V této knize jsem našla přesně ten druh humoru, který mám moc ráda. Lehce ztřeštěné, ale ne natolik aby děj působil zcela nevěrohodně, až parodicky. Od samotného počátku se této pětici zlodějíčků lepí smůla na paty. A to společně s dialogy, vytváří ony komické situace. David Novotný, který načetl tuto audioknihu, velmi výrazně přispěl k mé téměř maximální spokojenosti. Neumím si vůbec představit, kdo by ze současných narátorů mohl tuto audioknihu načíst lépe.
Tak já se bavil jako kdysi dávno, když jsem byl skutečně hodně mladý. Je to napsáno svěže, bez hluchých míst. Na zadek si člověk smíchy nesedne, ale přesto se tu několik hodně legračních okamžiků najde. Děj je plný překvapení což mám strašně rád. Za mne skoro plný počet.
90 %
manžel počúval ako audio počas 8hodinovej jazdy autom. Spočiatku som občas aj zdriemla, ale potom som nejako naskočila do deja. Nie je to moja šálka kávy, ale dej ma bavil. Nakoniec som bola už taká nervozna z toho ako to dopadne, že som si vôbec nevedela dej užívať, pretože som sa bála o osud našej patice. Po akcii "rušeň" mi na jednom odpočivadle, musel manžel povedať len jedným slovom koniec, pretože, by som v tom aute neobsedela. Tým pádom som si knihu užila a považujem ju za veľmi podarenú. Dávam 5 star, ale bohužiaľ aj táto kniha ma utvrdila, že podobnú literatúru, skrátka nemusím.
já to bral jako pokračování „banky“. stejně dobré a stejně humorné.
na pustý ostrov bych si knížku nebral, ale v zavazadle na dovolenou by se místo našlo. i když jsem ji četl nejednou, je to pořád lepší než prázdninový bulvár a plky z naší politiky.
Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:
Donald E. Westlake také napsal(a)
| 1984 | Jak neuloupit smaragd |
| 1993 | Jak nevyloupit banku |
| 2003 | Zatracená smůla |
| 2004 | Ukradená banka |
| 1992 | Jak nevodit policii za nos |

84 %
74 %
Jak neuloupit smaragd
Krásná pohodovka. Oceňuji promyšlenost detailů akcí :) V audioknize je to díky Davidovi Novotnému zážitek na druhou, doporučuji