Hou_Ba Hou_Ba komentáře u knih

☰ menu

Jan Cimbura Jan Cimbura Jindřich Šimon Baar

Nádherná poetická knížka o pokoře a lásce k přírodě. Snad protože, že částečně žiju podobným životem, snad proto, že bych ho chtěl žít více...měl jsem okamžiky, kdy jsem měl vlhké oči a bylo mi málo platné, že jsem taky chlap jako hora...

29.10.2021


Řek Zorbas Řek Zorbas Nikos Kazantzakis

První kniha kterou jsem v životě nedočetl. Strana 124 byla tou poslední a dál to nešlo.

V knize prostě chybí jakýkoliv děj a pro mě, kniha bez děje = nesouvislá změť slov.

Hledal jsem hledal, ale nenašel a to jsem skalní fanoušek Thoreaua, Emersona a všech těhle volnomyšlenkářů, kteří žijí svobodně.

Zorba je bez charakteru, vlastně takový věčně nadržený bezdomovec co mele nesmysl za nesmyslem.

Že bůh odpouští zločiny, krádeže apod., ale jediné co neodpustí je, když vás žena zve do postele a vy jí nevyhovíte, je asi vrchol hnusu.

Anotace "Zorbas – prostý venkovan, žijící v souladu s přírodou a s jejími přirozenými zákony, člověk, který dovede vychutnat všechny krásy života a smířit se s jeho ranami, člověk s bezprostředním vztahem k lidem " která mě nalákala absolutně neopovídá tomu, co v knize je.

Nebo možná jen špatně chápu souvislosti a žít v souladu s přírodou a vychutnat krásy života znamená prznit staré vysloužilé rachejtle a říkat tomu nájezd křižníku...

16.10.2021 odpad!


Taras Bulba Taras Bulba Nikolaj Vasiljevič Gogol

Člověk při čtení musí přimhouřit oko a brát to ohled na dobu, kdy byla kniha napsána. Děj velmi prostinký, defakto nulový popis charakterů a příběh no...prostě takové malé nic. Ale i přes archaický text se to dá sfouknout za večer a odškrtnout si - četl jsem něco od Gogola a číst se to dalo.

Je to jak když čtete příběh barbara Conana ale o 150 let dříve. "Já Conan já zabít" si jen změníte na "Já Taras já zabít".

Jako vždy vše pácháno ve jménu "té jediné správné" víry, což zůstalo do dnes.

16.10.2021 1 z 5


Elektrické instalace v dřevěných budovách a rekreačních chatách Elektrické instalace v dřevěných budovách a rekreačních chatách František Soukup

Vynikající kniha, která podrobně seznámí čtenáře s elektrifikací dřevostaveb - převážně dřevěných chat. Ač se jedná o starší titul, čtenář zde najde skutečně vše, co by mohl potřebovat. Veškeré základy, jak tahat kabely, jaké používat (v dnešní době si to musíte jen přizpůsobit současným normám), jak připojit zásuvky, uzemnění, hromosvod a část o bezpečnosti práce.

Jako snad jediný titul na trhu, obsahuje i instalaci bytové rozvodnice, tedy "tajemství", které Vám dnes žádný elektrikář zdarma neprozradí.

Pro šikovné kutili, co ctí bezpečnost a co nechtějí čekat dva roky, než se k Vám nějaký elektrikář uráčí na opravu čehokoliv, nutnost.

18.07.2021 5 z 5


Kedrigern a hlas pro Princeznu Kedrigern a hlas pro Princeznu John Morressy

Laskavý humor pana Morressyho vždy zvedne náladu. Je to snadné na čtení a u Kedrigernových popisech cestování se vždy člověk nasměje, obzvlášť, když je na tom s cestováním čtenář podobně...

18.07.2017 4 z 5


Conan a Krvavá hvězda Conan a Krvavá hvězda Richard D. Evans (p)

Co se ve dvaceti zdá jako úžasný příběh, je ve čtyřiceti těžko uchopitelný patvar. Ač mám Conan rád a Krvavou hvězdu jsem si přečetl z nostalgie, nezbývá, než si povzdechnout nad mizerně napsanou knihou.

Kniha jako by byla povídkou, která měla po 80 stranách skončit, tak by to bylo tak tak. Bohužel autor pokračoval dál a bez ladu a skladu nasekal několik dalších kapitol, které jsou nesourodé a nahodilé. Na 157 stran to má asi "38" dějových linek - hlavně v závěru - a ty jsou roztroušeny po jedné straně, takže se vlastně do knihy nedá začíst.

Celé to podtrhuje velmi prostý jazyk a holé věty, které se vrší jedna za druhou, aby čtenáře spolehlivě otrávily.

18.07.2017 1 z 5


Naslouchač Naslouchač Petra Stehlíková

Opět se ukázalo, že český autor nad zahraničními (zejména Američany) ční jak Everest nad Řípem. Neuvěřitelně čtivé, skvěle propracovaný svět, vmžiku si zamilujete postavy, žádná vata na natažení počtu stran, dech beroucí akčně-hororové scény. Mám raději kratší knihy a tady se mi vůbec poprvé v životě stalo, že jsem na poslední stránce řekl "Ježiš, ono to skončilo, já potřebuju číst dál."

Prostě jak to píše Čech, vašim rodným jazykem, tak je to pohlazení po duši čtenářově. Odpadne překladatel a čtete rovnou to, co vám autor chtěl říct.

Počinek roku 2016 a asi to nejlepší, co lze v současné době z fantasy/hororu přečíst.

12.07.2017 5 z 5


Dvůr mlhy a hněvu Dvůr mlhy a hněvu Sarah J. Maas

Velmi čtivě napsaná fantasy, kde erotické scény nahrazuje porno neboli SMUT, po kterém patrně dnešní mladé čtenářky baží. Do ruky nactileté (14 a méně) dcery to tedy opravdu nepatří. Člověk nemusí být puritán, ale tady autorce ujela ruka. (skvěle to vystihla v komentáři Anne Leyyd viz níže.)

Kniha má spád, a ačkoliv je i tady (jako v prvním díle) velké množství vaty, která jen natahuje počet stran, tak to odsejpá. Poměrně nepříjemné jsou zvraty v charakterech, kdy z hodného je padouch a z padoucha zachránce. Působí to potom jako psané na "zakázku" dle chuti čtenářů, aby byla prodejnost.

Na rozsah knihy je příjemný počet postav, kterých je jen hrstka a dobře se vknize orientuje. Ruku na srdce, je to velmi jednoduché až naivní čtení a přemýšlet u toho nikdo moc nemusí, proto se to tak dobře čte. Nic moc bombasticého se v knize neděje a děj plyne i přes účelové scény, je předvídatelný a lehce stravitelný. Sneslo by to o 200 stran méně.

Nezbývá než po dvacáté mlasknout a vyčistit si nehty... a těšit se na poslední díl série.

12.07.2017 4 z 5