Hejtmy Hejtmy komentáře u knih

☰ menu

Právo cenných papírů Právo cenných papírů Jarmila Pokorná

Kniha je vcelku dobrá a svému účelu, tedy zajistit úspěšné složení zkoušky, u mě posloužila. Nemůžu si ale odpustit poznámku k tomu, že jednotlivé kapitoly jsou kvalitativně dost rozdílné. Pasáže psané doc. Kotáskem jsou výborné, u ostatních autorů kvalita hodně kolísá a např. kapitoly akciového práva nebo investičních fondů jsou hodně slabé.

01.02.2017 3 z 5


Mezinárodní právo veřejné. Obecná část a poměr k jiným právním systémům Mezinárodní právo veřejné. Obecná část a poměr k jiným právním systémům Jiří Malenovský

Výborná kniha. O odbornosti prof. Malenovského asi není třeba psát, ale překvapilo mě, že je kniha velmi čtivá. Ačkoliv se jedná o výklad k obecné části, je teorie doplňována mnoha příklady z praxe a judikaturou. Kdyby tímto stylem byly psány všechny učebnice...

01.02.2017 4 z 5


Ohnivé znamení Ohnivé znamení Juraj Červenák

Třetí příběh Steina, Barbariče a Jaroše, který se po Štiavnici a Praze odehrává v neméně zajímavých kulisách Bratislavy. Z autorů historických detektivek (Vondruška, Braun) je podle mě ve vylíčení historické atmosféry Červenák nejlepší a tato kniha je toho dalším důkazem. Příběh je zajímavý a na závěr je pro všechny čtenáře nachystán jeden velmi nečekaný a hodně zajímavý zvrat, který vlastně veškeré dění předtím uvede do trochu jiných souvislostí. Závěr mě přišel mírně odbytý, pár kapitol bych si ještě určitě dal říct, ale jinak nemám v podstatě žádné výtky a těším se na další zajímavé knihy.

23.07.2016 5 z 5


Tma Tma Bernard Minier

Po výborném Mrazu a podle mě trochu slabším Kruhu je Tma prozatím vrcholem celé série. Ačkoliv je pravda, že komisař Servaz tentokrát příliš prostoru nedostane, tak příběh je velmi zajímavý a hlavně je napsaný takovým stylem, že se kniha čte téměř sama. V porovnání s Kruhem ubylo odboček, děj je přímočarý a směřuje ostrým tempem k závěrečnému (byť částečně očekávanému) rozuzlení. Zde bych viděl jedinou drobnou slabinu knihy, protože závěr je podle mě až příliš useknutý a padesát (a třeba i sto) stran navíc by neuškodilo, přičemž psychologie některých postav není úplně dovysvětlena. Naopak oceňuji to, že Minier tentokráte nekladl takový důraz na Servazovo soukromí, což mě u Kruhu místy až otravovalo. Takže za mě skvělá kniha a jedna z vůbec nejlepších detektivek, které jsem za posledních pár let četl.

12.07.2016 5 z 5


Politické strany. Původ, ideologie a transformace politických stran v západní a střední Evropě Politické strany. Původ, ideologie a transformace politických stran v západní a střední Evropě Lubomír Kopeček

Velmi kvalitní publikace. Knihy doc. Kopečka mají obvykle tu výhodu, že i přes vysokou věděckou kvalitu jsou velmi čtivé, což platí i v tomto případě. navíc obsah knihy je velmi zajímavý, což dokazuje i mezinárodní význam této publikace.

18.05.2016 4 z 5


Za rudou oponou. Komunisté a jejich voliči po roce 1989 Za rudou oponou. Komunisté a jejich voliči po roce 1989 Daniel Kunštát

Na knihu jsem psal recenzi do Politologického časopisu. Publikace Daniela Kunštáta přináší mnoho zajímavých informací a zejména dat, s kterými se zájemci o problematiku vývoje českého komunismu dosud nemohli v takto ucelené podobě seznámit. Ačkoliv autor nepřináší žádná výrazně překvapivá a novátorská zjištění, publikace je zajímavá a velmi přínosná právě svým pokusem o komplexní analýzu současného českého komunismu, ať už pozice samotné KSČM ve stranickém systému nebo jejího elektorátu. Za účelem pochopení tohoto tématu lze publikaci zajisté doporučit.

18.05.2016 4 z 5


Volební systémy Volební systémy Tomáš Lebeda

Komplexní učebnice volebních systému, bez které se při studiu této politologické problematiky v podstatě neobejdete, pokud tedy nechcete vyhledávat informace v desítkách knih a článků různých autorů.

18.05.2016 4 z 5


Základy právní nauky Základy právní nauky Martin Škop

Dobrá publikace, která plně dostojí svému názvu. Obsahuje totiž opravdu základy právní teorie, ale zato velmi přehledně a kvalitně zpracované. Mně kniha hodně pomohla při učení se na zkoušku z Teorie práva.

18.05.2016 4 z 5


Povolání režisér Povolání režisér Miloš Forman

Kniha se čte velmi dobře, za jeden večer máte bez problémů přečteno, ale s postavou jako je pan Miloš Forman se dal určitě udělat mnohem zajímavější rozhovor. Pan Sláma Miloše Formane pořád tlačí k nějakým tématům, kdyby ho nechal vyprávět, udělal by určitě lépe.

18.05.2016 3 z 5


Prokletí Salemu Prokletí Salemu Stephen King

Stephen King nikdy nebyl můj oblíbený spisovatel. Přečetl jsem od něj tři, maximálně čtyři knihy a k dalším se už nejspíše nedostanu, ale tato kniha mě jako jediná bavila. Klasické upírské téma sice není nic originálního, ale zpracováno je to dobře. Bohužel jsem se ale nebál, což bych od hororu očekával. Kniha se četla dobře, takže z toho mála, co jsem přečetl, je toto podle mě nejlepší Kingova kniha.

18.05.2016 4 z 5


101 hororů, které musíte vidět, než umřete 101 hororů, které musíte vidět, než umřete Steven Jay Schneider

Kniha obsahuje spíše hororovou klasiku, takže pro mě jako pro fanouška žánru zde v podstatě nebylo nic nového, ale pokud budu hodnotit kvalitu zpracování publikace, tak je to docela dobré. I český překlad je ucházející, a to zejména v porovnání s tragickým českým vydáním 1001 filmů.

18.05.2016 3 z 5


Pomazánky na každý den Pomazánky na každý den Miluška Králová

Některé recepty mi přijdou docela mimo, přeci jen vybrat 366 receptů na pomazánky je docela fuška, ale párkrát jsem se knihou nechal inspirovat, takže u mě dobrý.

18.05.2016 3 z 5


Slavná česká filmová klasika Slavná česká filmová klasika Ondřej Slanina

Ondřej Slanina předkládá docela vyvážený poměr faktických informací o filmech a různých zajímavostí. Kniha se díky tomu dobře čte a přináší i nějakou přidanou hodnotu, protože základní info o filmech si dnes každý zvládne najít na internetu. Výběr filmů si neodvážím hodnotit, protože je to ryze subjektivní záležitost, ale myslím si, že autor není nijak výrazně vedle.

18.05.2016 4 z 5


Trestní právo procesní Trestní právo procesní Eva Brucknerová

Kvalita zpracování jednotlivých kapitol je značně kolísavá, přičemž někdy se jedná jen o velmi zdlouhavé téměř doslovné přepsání ustanovení TŘ, ale jako celek je učebnice dobrá.

08.05.2016 3 z 5


Trestní právo hmotné: zvláštní část Trestní právo hmotné: zvláštní část Eva Brucknerová

Strukturovaný (ve smyslu objekt - objektivní stránka - subjekt - subjektivní stránka) přepis zvláštní části trestního zákoníku. Nic moc navíc učebnice neobsahuje, ale celkově dobrý doplněk ke studiu ze samotného zákona.

06.05.2016 3 z 5


Historické toulky Šumperskem Historické toulky Šumperskem Drahomír Polách

Výtečná kniha. Pro čtenáře bez vztahu k regionu Šumperska asi publikace nebude tak zajímavá, ale pro nás, kteří máme Šumperk a okolí rádi, je zde opravdu plno zajímavostí, přičemž spoustu informací jsem se dozvěděl poprvé. Přidanou hodnotou je inspirace k výletům po šumperském okolí, což jsem nejednou využil. Jen škoda, že nebyl věnován delší čas korektuře, protože množství chyb a očividných překlepů (např. i v důležitých letopočtech) je lehce přes zanedbatelnou míru.

04.05.2016 5 z 5


Trestní právo hmotné: obecná část Trestní právo hmotné: obecná část Eva Brucknerová

Dobře napsaná učebnice obecné části TPH, vzhledem k přiměřenému rozsahu podle mě vhodnější pomůcka k učení se na zkoušku z trestního práva než tisícistránkové konkurenční učebnice. Ty jsem používal spíše k doplnění.

03.05.2016 4 z 5


Filosofie práva Filosofie práva Pavel Holländer

Kniha je v zásadě velmi dobrá, ale místy (zvláště v části první, kde se pojednává o přirozeném a pozitivním právu) prof. Holländer podle mě zapomíná, že kniha není primárně určena hrstce českých právních filozofů a teoretiků, ale studentům právnických fakult. Bez poměrně podrobné znalosti filozofie (zejména 20. století) a logiky je nemožné některé pasáže plně docenit. Celkově ale hodnotím učebnici pozitivně, a to i vzhledem k tomu, že ve svém žánru nemá v českém jazyce kvalitou konkurenci.

28.04.2016 3 z 5


Bezstarostní jezdci, zuřící býci Bezstarostní jezdci, zuřící býci Peter Biskind

Vcelku dobrá kniha, ale velmi zajímavé pasáže o mých oblíbených režisérech (Scorsese, Lucas) a filmech (Apokalypsa, Kmotr) se bohužel střídaly s pro mě naprosto nezajímavými příběhy producentů, kritiků a málo významných scénáristů. Místy jsem se velmi dobře bavil, místy ale i hodně nudil.

17.04.2016 3 z 5


Vždyť je to jen film Vždyť je to jen film Charlotte Chandler

Velmi dobře napsaná biografie Alfreda Hitchcocka, která obsahuje jak zajímavé historky z jeho soukromí, tak zejména spoustu informací o jeho filmech. Knihu jsem četl dlouho zejména proto, že jsem v průběhu čtení sledoval téměř všechny Hitchovy filmy, o nichž se v knize pojednává. Četl jsem už docela hodně biografií filmových režisérů a tato patří k nejlepším.

17.04.2016 4 z 5