Bezstarostní jezdci, zuřící býci

Bezstarostní jezdci, zuřící býci https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/128469/bmid_bezstarostni-jezdci-zurici-byci-x2W-128469.jpg 4 28 6

Psal se konec 60. let a uprostřed bouře květin a vůně marihuany si i nepružný a konzervativní Hollywood uvědomil, že doba se změnila a publikum už nezajímají jeho dokonalé prefabrikáty. O slovo se přihlásili mladí režiséři, vedení touhou prosadit vlastní hlas a vlastní vizi, a razantně smetli systém, který se v Hollywoodu formoval už od 20. let 20. století. Díky filmům jako Bonnie a Clyde, Absolvent, Bezstarostná jízda či MASH převzali moc nad americkým filmem režiséři a zahájili tak desetiletí „americké nové vlny“, která přinesla desítky vynikajících filmů – i osobních tragédií. Kniha Petera Biskinda otevřeně popisuje, jak dnešní herecké a režisérské ikony amerického filmu (Francis Coppola, Martin Scorsese, Steven Spielberg, George Lucas či Roberta Altman, z herců Jack Nicholson, Robert De Niro, Faye Dunawayová, Jane Fondová, Dennis Hopper, Harvey Keitel a mnozí další) začínaly, jak naložily se svými sny a jak za svůj úspěch zaplatily.... celý text

Literatura naučná Umění
Vydáno: , Mladá fronta
Originální název:

Easy Riders, Raging Bulls , 1998


více info...

Přidat komentář

hanak_v_exilu
05.08.2020 4 z 5

"Bert si pronajal dům v Benedict Canyonu nad Beverly Hills Hotelem, který vypadal, jako by dřív patřil Deanu Martinovi. Byl to rozlehlý jednopatrový dům s kulečníkovým stolem, dřevenými podlahami, předložkami ze zebří kůže, semišovými pohovkami a žlutočernými spirálovými tapetami v ložnici. O necelých dvě stě metrů dál, za mělkou roklí, ležela stará Barrymoreova usedlost, kde žil Calley a odkud na Bertův dům z věže zvané voliéra shlížela Candice Bergenová". Takhle vypadá typická část knížky. Takže jestli nemáte encyklopedické znalosti Hollywoodu 60. a 70. let, nebo neustálý přístup ke googlu, tak se ztratíte v detailech. Peter Biskind pojal knihu v téměř bulvárním stylu, což je na jednu stranu zajímavé, ale já bych ocenil větší odstup a víc historických faktů. To je ale jen můj problém. Tohle nejsou dějiny filmu, ale povídání o lidech tvořících dějiny filmu.

Prubner
12.03.2020 4 z 5

Rozhodně zajímavé a velmi čtivé, možná místy až moc bulvární. Problém je, že jsou tam desítky jmen a i zapálený filmový fanoušek se v nich těžko orientuje. Znal jsem jména režisérů, herců i některých scenáristů, ale různí ti producenti, manažeři a agenti se mi pletli. Knihu je tedy dobré číst tak, abyste měli jmenný rejstřík neustále k nahlédnutí.


choze
30.12.2018 5 z 5

Nejlíp napsaný bulvár, co jsem kdy četl. Extrémně čtivé. Brilantní charakteristiky filmařů a jejich prolínající se skutečné i filmové příběhy plné divokých historek a zajímavých postřehů, kterážto mozaika zachycuje přelomové období hollywoodské kinematografie. Zamrzí snad jen absence fotografií, protože ne všichni tvůrci, co jsou tu zmiňovaní, mají známé tváře a člověk by rád viděl, o kom zrovna čte. Ale od toho tu je zase stejnojmenný dokumentární film.

schizmo
20.09.2018 5 z 5

Tahle kniha je prostě boží! Pro každého fanouška filmové popkultury je to naprostá povinnost, i když se týká vlastně úplných začátků, tj. 70. let, na své si příjde úplně každý, protože kdo by se rád nedočetl o nesmělých krůčcích takových velikánů jako Spielberg, Scorsese, Lucas, Coppola, Friedkin a dalších? A jak podtitul knihy napovídá, pojede solidní kanalizací samotného hollywoodu, takže drogy, chlast a prcání - kdo by si tyhle pikantnosti a všelijaké další bulvárnosti nechtěl přečíst. Protože seriózních životopisných knih je všude dost, tohle je docela příjemná změna. Pokud by byla jen polovička pravda, musela to bejt docela silná káva i na tehdejší telecí poměry. Klečící Beatty před ředitelem studia, Hopper máchající zbraní kdekoli ho napadlo nebo Bogdanovich se zavražděnou maželkou jsou jen střípečky v mozaice tohoto užásného vyprávění. Pro všechny filmové maniaky povinnost!

Hejtmy
17.04.2016 3 z 5

Vcelku dobrá kniha, ale velmi zajímavé pasáže o mých oblíbených režisérech (Scorsese, Lucas) a filmech (Apokalypsa, Kmotr) se bohužel střídaly s pro mě naprosto nezajímavými příběhy producentů, kritiků a málo významných scénáristů. Místy jsem se velmi dobře bavil, místy ale i hodně nudil.

puml
24.09.2012 4 z 5

Velmi slušná knížka o filmu a filmové kultuře 70. let. Kniha je napsaná bulvárním stylem a hemží se to v ní různými drby a příhodami ze života dnes již renomovaných a slavných režisérů a herců.Nejedná se proto o žádnou filmologickou Bibli, ale o Biskindův subjektivní a zanícený zájem o jednotlivé režiséry a jejich tvorbu. Tím, že Biskind používá odlehčený tón psaní se kniha velmi dobře čte a doporučuji ji především jako kvalitní "hospodské" a oddychové čtení. Navíc je v knize množství zajímavých postřehů z produkčního zákulisí jednotlivých filmů. Kniha u které se určitě pobavíte a navíc se dozvíte proč Warren Beatty klečel a objímal kolena Jacka Warnera, kolik toho denně vypil a sjel Dennis Hopper, a co je to Sebevražedná ruská židle:-).

Štítky knihy

Hollywood 60. léta 20. století 70. léta 20. století film

Autorovy knížky

Peter Biskind
americká
2012  79%Bezstarostní jezdci, zuřící býci

Kniha Bezstarostní jezdci, zuřící býci je v

Přečtených30x
Doporučených2x
Knihotéce15x
Chystám se číst7x
Chci si koupit2x