Hanz97 Hanz97 komentáře u knih

☰ menu

Synové Ellyrionu Synové Ellyrionu Graham McNeill

Po zklamání z prvního dílu je nutno přiznat, že pokračování celou ságu aspoň trošičku vylepšilo. Některé pasáže už dokonce připomínaly prvky tak typické pro Warhammer knihy, ale slabých stránek z prvního dílu nebyl ušetřen ani ten druhý. Bitvy na konci knihy byly fajn, ale ten milostný příběh se tam odporně plete celou dobu. Ještě že měl autor tolik odvahy, aby to trápení zakončil ne zrovna šťastně, a hlavním hrdinům nachystal krutý osud, čímž trochu obměkčil jinak tradiční čtenáře tohoto žánru, kteří místy museli kroutit hlavou, jestli drží v ruce fantasy, nebo nějakou cincárnu pro prodavačky z obchoďáku.

06.11.2015 3 z 5


Obránci Ulthuanu Obránci Ulthuanu Graham McNeill

Tato kniha mě naprosto zklamala, a pouze poslední třetina zachránila Obránce od označení totální propadák. I když jsem tušil, že příběh ze světa elfů bude mít svůj specifický charakter, zařazení některých dějových linek bylo slušně řečeno nešťastné. Vrchol zmaru je pak pro warhammer až nepřirozeně velký důraz na love story, která nemá v knihách tohoto charakteru co dělat, a vůbec se sem nehodí. Nemám nic proti tomu, když je zmíněno, že hrdina obdělává fenu XY, ale milostný trojúhelník a láska, jako sorry, kvůli tomuhle se nečte fantasy. Pasáže o temných druchii, bitvách a válce celkově dobré, ale zbytek, to byl jiný vesmír a ne WARHAMMER!!!!!

23.10.2015 3 z 5


Atuánské hrobky Atuánské hrobky Ursula K. Le Guin

Perfektní pokračování ságy o Gedovi, které mě velice mile překvapilo. Kniha je ušetřena od nudného cestování po Zeměmoří, které trápilo první díl a dost mu ubíralo na kvalitě. Tento příběh je zasazen do jednoho místa, které je hezky promyšlené, postavy jedinečné a celkově je kniha hodně originální a velice se liší od "klasických" fantasy, což považuji za veliké pozitivum. Jedinou výtku si dovolím, a to fakt, že v prvním díle byl Ged vynášen do nebes jako úchvatný a neporazitelný čaroděj a tady byl přitom značně dehonestovaný, ale i tak druhý díl rozhodně lepší než první.

16.09.2015 4 z 5


Duše démona Duše démona Richard A. Knaak

Perfektní pokračování celé série, které dokresluje celkový příběh W3 a vysvětluje některé z událostí, které se staly před hrou. Jediné co bych vytknul je dějová linie, která se točí kolem draků a vzniku duše démona, protože pro celkový příběh o elfech je zbytečná a mohla sama o sobě dostat prostor ve své vlastní knize. Jinak ale opět perfektní fantasy se vším co má mít. Jedna hvězda navíc za bitvu, která trvá prakticky celou knihu, s čímž jsem se zatím nikdy nesetkal.

14.09.2015 5 z 5


Velcí římští císaři Velcí římští císaři Reinhard Raffalt

Tato kniha mě velice zklamala a čekal jsem od ní úplně něco jiného. Informací o životě a činech císařů je v knize velice málo, zato nechybí nic neříkající citáty uvedených panovníků nebo nějakých dobovým filozofů, které možná nejsou sami o sobě špatné, ale informační hodnota je naprosto nulová. Kvanta popisů budov, soch a různých jiných uměleckých děl, které o samotných císařích také nic nevypoví, do toho zamotaná spousta vedlejších postaviček z nichž nakonec samotného císaře zásadně ovlivnilo jenom velice málo. Samotným císařům tak zbylo málo prostoru a není o nich dle mého názoru podáno všechno podstatné z jejich života.

06.09.2015 2 z 5


Životy slavných českých vojevůdců Životy slavných českých vojevůdců Jan Bauer

Hezká knížka o významných osobnostech naší historie.

19.08.2015 3 z 5


Evropa tančila valčík / Evropa v zákopech Evropa tančila valčík / Evropa v zákopech Miloš Václav Kratochvíl

Všem, kteří se zajímají o historii 1. světové války vřele doporučuji. Perfektní podání doby z pohledů různých společenských vrstev, v zemích tehdejší Evropy, mezi kterými se schyluje k válce. Zajímavé životní příběhy, úvahy o smyslu válka, to vše proložené dobovými novinovými články a dopisy. Skvělá knížka.

29.07.2015 5 z 5


Podivuhodné setkání v džungli Podivuhodné setkání v džungli Jules Verne

I když knihám od Julese příliš neholduji, musím uznat, že tato měla celkem zajímavý děj a dobrou myšlenku. Verne se tady pouští tak trochu do otázky evolučního vývoje člověka a tzv. chybějícího článku, takže k řadě technických hypotéz přidává i ty biologické. Fajn odreagování, které je krátké, ale zajímavé.

23.07.2015 3 z 5


Dech Dech Sarah Crossan

Celkem dobrá myšlenka na zajímavé sci-fi dopadla naprosto katastrofálně. Už zjištění, že knihu napsala ženská, ve mě vyvolalo obavy, které se potvrdily hned v první kapitole, kde místo akce jedna z hlavních hrdinek neustále řeší, že by chtěla mít vztah se svým spolubojovníkem, ale nemůže, má to totiž zakázaný. Podobný kecy na Vás vyskočí taky ve druhé kapitole v podání dalších hlavních postav a táhne se celou knihou až do konce. Naprosto mě dorazila situace, kde vylezou z tanku dva vojáci a jdou si to rozdat, což umožní "hrdinům" ukrást tank = neskutečný blud. Kniha plná feministickýho braku, kde nečekejte souboje, akci, zajímavé zvraty ani podobný ty věcičky, který má normální sci-fi, nýbrž třídní boj a úvahu nad tím, proč se nikdo nedívá na ženský fotbal?! (protože je to parodie na sport ty pi.o!!!). Na závěr dojde k "bitvě", která je u konce dřív než pořádně začne a zase další záplava romantiky. Tohle byl vážně přešlap! Jakési "sci-fi" pro ženské, které si snad nad něžnostmi uprostřed nedýchatelna cáknou do tepláků, my normální lidé si přečteme raději Warhammer 40k.

29.06.2015 1 z 5


Rafinované vraždy v živočišné říši aneb V hledáčku stříkouna Rafinované vraždy v živočišné říši aneb V hledáčku stříkouna Markus Bennemann

Tato kniha je velice zajímavá a snaží se vtipně laikům popsat způsoby, kterými více či méně známí živočichové loví svou kořist nebo se naopak snaží, aby se kořistí nestali. Nevýhodou je malé množství fotografií, takže u méně známých živočichů se sice v úvodu dozvíte, že se jedná o hmyz, ptáka, hada ... ale nemáte nejmenší tušení jak vypadá. V případě zájmu tak budete muset googlit fotografie jednotlivých "vrahounů", která vám podle mého měla graficky představit sama kniha. Celkem fajn oddychovka.

19.06.2015 3 z 5


Čaroděj Zeměmoří Čaroděj Zeměmoří Ursula K. Le Guin

Celkem dobrá kniha, která má pěkný příběh (i když souboj světla a stínu není zas až tak originální), s perfektními postavami, draky a čaroději. Bohužel po chvíli vás začnou štvát neustálé popisy plaveb mezi jednotlivými ostrovy, takže pokud se děj neodehrává na souši, začíná být časem dost nudný. Zeměmoří má možná dobrou myšlenku, nicméně samotné knize hodně škodí, protože o raccích, rybách a neustálém všudypřítomném dešti a slané vodě nechcete číst 10 kapitol.

21.05.2015 3 z 5


Barva kouzel Barva kouzel Terry Pratchett

Kniha rozhodně není špatná, nicméně se jedná pouze o slabý odvar toho, co série Zeměplocha přinese v dalších dílech. Jako rozjezd legendární série kniha rozhodně nezklame, ale čtenáře, který má pár "novějších" dílů za sebou do vesmíru neodpálí. Je trochu jiná, je prostě TA první.

17.05.2015 3 z 5


Říše Říše Graham McNeill

ŘÍŠE trošičku zůstala za mým očekáváním, protože první 4 kapitoly se takřka nic neděje, pouze se "rekapitulují" události předchozího dílu, a potom se snaží všechno dohnat, takže události dostávají rychlý spád, a jsou rychle ukončovány, někde až zbytečně rychle! Kniha je dobrá, psaná ve Warhammer stylu, jenom jsem měl po prvním dílu asi vysoké nároky.

16.05.2015 4 z 5


Studna věčnosti Studna věčnosti Richard A. Knaak

Pro milovníky světa Warcraftu je tahle kniha takřka povinnost. Perfektní příběh, který dokresluje celkovou změnu světa Warcraftu, kdy už nejde o konflikt mezi "nižšími" rasami, ale dodání nového nepřítele v podobě Plamenné legie. Skvělý přírůstek do rodiny Warcraft, který nezklame ani ostřílené čtenáře fantasy.

16.05.2015 5 z 5


Kladivonoš Kladivonoš Graham McNeill

Trochu drsnější fantasy, kde o useknuté údy a zohavená těla není nouze, takže asi neosloví každého čtenáře, zvyklého na poklidné "cestovatelské" příhody z jiných knih, ale přesně takový má Warhammer být. Kladivonoš se jednoduše povedl, a nejsilnější stránkou jednoznačně prohlašuji perfektně popsané bitvy a využití figurkových předloh pro samotný příběh. Warhammer vyjadřuje drsný svět plný nebezpečí, a tato kniha perfektně rozšiřuje tuto fantasy rodinu.

16.05.2015 5 z 5