Dech

Dech https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/153101/bmid_dech-PMz-153101.jpg 4 555 112

Dech série

1. díl >

Nic pro nás není tak přirozené jako dýchání. Představte si ale svět, ve kterém si jen privilegovaní mohou koupit dostatek kyslíku k tomu, aby mohli tančit či si zahrát obyčejný fotbal. Svět, kde chudí jen stěží zaplatí účet za vzduch nezbytný k životu. Svět, v němž po netušené katastrofě přežívá zbytek obyvatel v hermeticky uzavřených městech s vlastní atmosférou. Pustou planetu Zemi, kde nejvzácnějším rostlinným druhem je obyčejný strom. Právě v takovém světě žije Alina, Bea, Quinn a jejich přátelé. Od ostatních mladých lidí se liší svou přemýšlivostí a odvahou něco ve svém okolí změnit. Odvahou nadechnout se jinak než druzí – svobodně. Dystopický román mladé irsko-americké autorky plný dobrodružství, při němž se doslova tají dech.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Sci-fi

Vydáno: , Baronet
Originální název:

Breathe , 2012


více info...

lucyvase4
lucyvase4
20.09.2023 4 z 5

Nic není pro člověka tak přirozene jako dýchat. Co ale dělat, když na planetě dojde kyslík a lidé umírají? Dech přišel s možností vytvořit kapslí, ve které se ti nejbohatší mohli úkryt. Kapsule měla sloužit jako přechodné řešení a lidé se pak měli vrátit opět do přírody. Ale již 5 generace žije pořád uvnitř. Kapsule je rozdělaná na zóny. Prémiové mají moc. Pak máme stevardy, který jsou ozbrojenou složkou kapsule. Dále pomocné pracující - který se nemohou nic z toho co první dvě skupiny. Nemohou dokonce ani tancit, běhat a za každý kyslík který spotřebují platí daň. A nakonec tu jsou lidé žijící na okraji společnosti a POTkani, kteří sympatizují a pomáhají odboji
Příběh je vyprávěn z pohledu tří osob. Aliny, Bee a Quinna. Každý z našich hrdinů je z jiné společenské vrstvy. Je tedy zajímavé sledovat, jak odlišne mají názory.
Bee a Quinn se rozhodnou jednoho dne stanovat mimo kapsuli. Cestou potkají Alinu, která je na útěku k odboji a tím začnou všechny problémy. Co je vlastně odboj zač? Jak mohou mimo kapsuli žít, když venku není kyslík? A říká Dech pravdu? Nebo si jen snaží udržet svou moc nad lidmi?
Příjemná YA distopie plná napětí, romantiky ale i smutku

ZuzanaZ83
ZuzanaZ83
04.10.2021 3 z 5

Velmi příjemná young adult distopie o společnosti ovládané lidmi majícími moc nad kyslíkem. Kniha vypráví o třech teenagerech a střídavě z jejich pohledu. Quinn je syn prémia, je z nejvyšší vrstvy. Jeho kamarádka Bea naopak patří k těm nejnižším. A krásná Alina, která patří k POTKANům, odboji mimo kapsuli. V příběhu se objevují klasické young adult motivy - láska, smrt, přátelství i naděje. Proč ne? Od toho tahle literatura je. Určitě si chci přečíst i druhý díl.


TeriLin1111
TeriLin1111
08.06.2021 3 z 5

Dystopie moc nečtu, takže až si jich přečtu trochu víc, je dost možné, že se můj názor na knížku změní. Každopádně mně se tohle docela líbilo. Knížka není nijak extra dlouhá, takže nezabere moc času. Musím říct že se mi na knížce asi nejvíce líbil námět a svět ve kterém se příběh odehrává. Myslím že to bylo moc dobře promyšlené a popsané. Co se týče zápletky a příběhu jako takového, nemůžu říct že bych se u toho nudila, ale zároveň to nebylo něco z čeho bych skákala dva metry do vzduchu. Sem tam byl příběh takový moc natažený a nikam se moc neposouval. Postavy byly fajn, žádný velký vztah jsem si k nim bohužel nevybudovala. Romantická linka tam podle mě byla jenom aby se neřeklo. Vůbec tam nemusela být, byla úplně obyčejná a hrozně plochá. Druhý díl si určitě přečtu a doufám, že konečně dostanu odpovědi na moje otázky, které v prvním dílu nebyly zodpovězeny. Plusové body určitě dávám za námět a svět, nebylo to špatné a těším se na další díl :).

Tritvaetna
Tritvaetna
05.12.2020 4 z 5

(SPOILER) Nebudu začínat dlouhými popisy, myslím, že autorský popis je dostačující. Příběh je vyprávěn z pohledu trojice teenagerů - Quinn, chlapec s bohatými rodiči, kterému jeho sláva nestoupla do hlavy a oproti zbytku nejvyšší vrstvy se chová mile, Bea, dívka z nižší vrstvy, která se zoufale snaží pomáhat rodičům jak jen může, a Alina - odbojářka a bojovnice za stromy. Žádná z postav nebyla vyloženě nesympatická, i když Alinu asi zachránila první kapitola, ve zbytku příběhu už mi trochu lezla na nervy, ale nijak propracované do hloubky nebyly, což byla trochu škoda. Vlastně by na jejich místě mohl být kdokoliv z jejich společenské vrstvy. Tedy s výjimkou Quinna, a u toho by zase neuškodilo vysvětlení, proč se chová, jak se chová. Ze všech postav nejbližší mi byla asi Bea. I když lituji, že nám nikdo nevysvětlil, kde se naučila tak dobře řečnit, a hlavně, že se to později v příběhu moc neprojevilo. Tady si dovolím ještě poznámku k jejím rodičům.
(POZOR SPOILER)
Opravdu musí ve všech dystopiích hlavním postavám umírat rodiče? Většinou v těch knížkách nejsou k ničemu jinému, než aby zemřeli a hlavní postava truchlila, a tohle bohužel nebyla výjimka.
(KONEC SPOILERU)
Romantická linka taky nepřinášela nic originálního, nicméně ani nijak nerušila. Svět byl podán celkem uvěřitelně; sice mě už rozčiluje jak jsou skoro všechny dystopické světy z 90% neobydlené, nicméně tady to aspoň mělo důvod (a nebylo to jen proto, aby mohl ten hrozný systém pokrývat celý svět a nemuselo se řešit, že je moc velký). Můj vztah k němu byl od začátku zvláštní, protože jsem se před pár lety pokoušela na toto téma psát knihu (byť zůstala jako počmárané papíry bezpečně ukryté v šuplíku), takže jsem měla možnost srovnávat s vlastními nápady. Na jednu stranu se mi líbila myšlenka kapsule, na druhou stranu povstalci pěstující stromy ve starém stadionu se mi zdáli obtížně uvěřitelní - krajina bez stromů a s tak nízkým množstvím kyslíku by nutně musela být výrazně nehostinější (minimálně podle mých chabých geografických znalostí). Jinak se příběh četl dobře. Chápu, že pro ty, kteří čekali něco hlubokomyslného, nebo pro lidi, kteří přečetli dystopií už desítky to musí být zklamání, nicméně pokud víte, do čeho jdete, není příběh nijak nedostačující. Třeba ekologická linka je podaná hezky a příběh se alespoň snaží o uvěřitelnost. I když klenotem literatury se nazvat nedá, nebudu popírat, že se mi kniha líbila, dost možná se poohlédnu i po dalším díle. Shrnutí na pár slov: prostě klasická young adult dystopie.

whack
whack
26.04.2020 4 z 5

Tínedžerskú lovestory som bez problémov zvládol, predčila ju skvelá ekologická pointa, ktorá sa tiahne pozadím celého príbehu. Kto z normálnych ľudí by nebol ochotný zapojiť sa do odboja proti ničiteľom Zeme? Dej má spád, nestereotypné charaktery postáv, napínavé zvraty a otvorený koniec, ktorý ma núti okamžite siahnuť po druhom diely.

oblakaknih
oblakaknih
16.09.2019 odpad!

Od knihy Dech jsem toho příliš nečekala, ale přesto mě dokázala zklamat.
Kniha má fajn námět, který bohužel není využitý.
Příběh mohl být rozsáhlejší, detailnější a lépe zpracovaný.
Nezaujala mě ani jedna z postav. Byly nezajímavé a málo popsané. Kniha je napsaná z více pohledů, což mi v tomto případě nevyhovovalo, protože některé z postav mě štvaly.
Styl psaní byl příliš jednotvárný a strohý. Ke čtení jsem se nerada vracela, kniha mě nebavila.
Rozhovory mezi postavami působily příliš strojeně a neskutečně.
Děj byl chvílemi nadějný, ale nakonec nezáživný a nudný.
Největší minus byla romantická linka, která byla neuvěřitelné klišé. Navíc mi připadalo, že se autorka pokusila o milostný trojúhelník, který nebyl vůbec důležitý.
Konec knihy mě zklamal asi nejvíc, na další díl se v blízké době nechystám.

enymey
enymey
28.08.2019 3 z 5

Přečteno za jediný den. Zaujalo mě zpracování, kdy pokaždé příběh vypráví jedna z postav ze svého pohledu. Nebylo ovšem jasné z obálky, že jde o young adult sci-fi. Takže jsou tam (pro mě bohužel) zamilované plky. Ženská to ještě asi zkousne, ale chlapa by to určitě odrazovalo.

Adele02
Adele02
20.08.2019 4 z 5

3,5*
Špatné to nebylo, vlastně jsem od toho čekala podstatně míň. Ten nápad je super, bohužel to zpracování... když už konečně došlo na akci, nebylo to vypsané. Netuším, zda se jedná o prvotinu, ale dost to kazilo můj celkový dojem, a ten konec taky nic moc. Emocionálně naprosto na nule. Jinak to bylo vtipné a ano, chtěla jsem vědět, jak to skončí, takže lepší průměr.

Domika
Domika
15.08.2019 1 z 5

To bylo strašný a nepromyšlený.
Super nápad je totálně zabitý řešením nesmyslů a přijde mi, že polovina knihy je jen cestování hlavní trojice.
1. Rozčilovala mě Bea.
2. Vlastně mě štvali všichni.
3. Nechápu jak někdo, kdo v životě nevystrčil hlavu z kapsule může naskočit do tanku a řídit. Řídit tank. Jen tak. Jako by to bylo kolo.
4. V budoucnosti vám vláda snižuje obsah červených krvinek v krvi... pomocí injekce... jasně... Tady asi někdo neví, jak vznikají červené krvinky.
5. V budoucnosti dýcháte vzduch obsahující 30% kyslíku. Jako wtf, ví autorka vůbec jak je kyslík reaktivní? Ví vůbec něco o tom, že mohou vznikat ROS?
6. Pořád si stěžují, na nedostatek kyslíku, jak nesmí souložit, protože to spotřebovává kyslík. V polovině knihy se objeví "bomba s kyslíkem na solární pohon". Když pominu, že je to totální blbost, tak proč všude nepostaví tyto bomby, které ze světla budou dělat kyslík?
Prostě nesnáším, když někdo píše dystopii (obecně jakoukoliv knihu) a nic si zjistí o takových důležitých věcech.

Novak98
Novak98
19.06.2019 4 z 5

Velmi zajímavý námět a dle mne velice slušná kniha. Pro mne byla kniha velmi čtivá, prakticky jsem se u ní nenudil. Menší problém mi činilo rozdělení příběhu dle pohledu více postav, ale na tuto skutečnost jsem zvyklí už z jiných titulů. Po této knize si o to víc vážím každého svého nádechu. Za mne dobré počtení, děkuji autorce za zajímavý zážitek.

Adelajda2012
Adelajda2012
19.12.2018 2 z 5

Nic svetoborne,ani prekvapive. Ale citalo sa to lahko a rychlo. Pokial mate chut na jednoduchu dystopiu s klasickou stavbou pribehu, pri ktorej nechcete prilis rozmyslat, tak je to fajn.

Tamar
Tamar
12.10.2018 4 z 5

Musím říct, že než jsem si zvykla na to, jak je kniha napsaná chvíli to trvalo. Neustále jsem listovala zpět, abych se ujistila, která postava je která, ale na to jsem si po chvíli zvykla a mohla se konečně soustředit na děj. Námět knihy je velice zajímavý a co se týče v komentářích zmiňovaného milostného trojúhelníku, ten mi nijak nevadil, spíš mi přišel poměrně absurdní a milostný ani nebyl. Děj knihy je podle mě svižný, zajímavý a má co do sebe. Sice to není kniha, která by mě naprosto pohltila, ale na relax a rozptýlení není vůbec špatná.

skyline
skyline
10.08.2018 3 z 5

Cte se dobre. Nic tezkeho, takova pohodovka.

Tvefisto
Tvefisto
26.05.2018 3 z 5

Nápad byl perfektní, jen si trochu říkám, že se to dalo zpracovat i lépe. Nicméně se mi knížka četla docela pěkně a ráda si přečtu i druhý díl.

Annkag
Annkag
21.04.2018 5 z 5

Žit v kapsli ktorá vás udržiava na žive,kvoli tomu že ludstvo sa postaralo o to že kyslík mimo kapsli je nedýchatelní....pracovat aby ste mohli žit.A zistovat že tento život nie je tak ideální ako vám tvrdia tí ktorý vládnu.
Zistit že mimo kapsli v starých domoch sú vyhnaní tí starí,ktorý už nevládzu a stali sa pre spoločnost nepotrebnými.A zistit že kdesi za pustinou nedýchatelného ovzdušia sa nachádza odboj ktorý sa snaží žit inak než ako bolo prikázané.
Dalšia bomba dystopia.

Julinka679
Julinka679
24.02.2018 4 z 5

Já jsem spokojená :-) Hlavní postavy (Bea, Alina, Quinn,...) mi byly sympatické, četlo se to samo a v kapitolách jsem neměla problém se orientovat. Otevřený konec mi absolutně nevadí, jelikož se tento díl jmenuje Dech tak jsem ani nepředpokládala, že by to mohlo skončit odlišně. Od toho přeci jen máme druhý díl Vzdor, kde se doufám vítězného konce dočkáme... Jednu * ubírám pouze z toho důvodu, že se tento námět dal uchopit lépe a příběh se mohl více rozvinout a mít větší hloubku. I tak se ale jedná o dobrou "oddechovou" knihu, která ničím neurazí a za chvíli ji máte přečtenou :-)

Sarah11
Sarah11
21.01.2018 3 z 5

Tahle kniha neurazí, ani extra nenadchne. Pokud ale potřebujete něco trochu naivního, nad čím nemusíte moc přemýšlet, myslím, že je to dobrá volba. Vzhledem k tomu, že toho teď mám opravdu hodně a nemám náladu na složité knihy, jsem si ji užila, ale asi bych neočekávala nic světoborného. Oceňuji originální nápad a prostředí, ale jsem přesvědčená, že by se z toho dalo vyždímat mnohem víc a dát tomu větší šťávu.

11lucie
11lucie
11.01.2018 5 z 5

já nutně potřebuji druhý díl :D :)

kata0strab
kata0strab
10.01.2018 4 z 5

Briliantní nápad! Já osobně miluju dystopie a takhle je víc než jen příběh na papíře. Přece jenom lidstvo může stromy vykácet kdykoliv. Když pominu onen milostný trojúhelník a všechny zápletky tohodle rázu, tak jsem byla velmi spokojená. :)

_Peprmintka_
_Peprmintka_
02.01.2018 2 z 5

Tento ↑ uživatel čeká na dobu, kdy se post-apokalyptické a dystopické knihy s dobrým námětem přestanou psát v naprosto dementní YA podání. Legenda praví, že čeká dodnes.