Gwlanche Gwlanche komentáře u knih

☰ menu

Zašlá chuť morušek Zašlá chuť morušek Miloslav Nevrlý

Milá kniha o mládí stráveném v divokém kraji Krkonoš. Více takových knih! Děkuji, pane Nevrlý.

22.05.2018 5 z 5


Pod junáckou vlajkou Pod junáckou vlajkou Jaroslav Foglar

Tahle knížka mne přivedla do skautského oddílu a otevřela mi nové dveře v životě. Víc netřeba dodávat, myslím :)

02.05.2018 5 z 5


Kronika Ztracené stopy Kronika Ztracené stopy Jaroslav Foglar

Až se jednou budu stěhovat ze svého rodného domova, vezmu jen pár knih. Rolfa Zálesáka, Karpatské hry a taky tuhle. Milá příručka, vždy ji ráda znovu a znovu čtu, jako by v ní pokaždé bylo něco nového.

02.05.2018 5 z 5


Hoši od Bobří řeky Hoši od Bobří řeky Jaroslav Foglar

Pan Foglar je a navždy bude mým nejmilovanějším autorem. I když čím jsem starší, tím těžší je číst některé jeho knihy. :)
Když jsem v 15 letech poprvé dočetla Hochy od Bobří řeky, měla jsem chuť okamžitě utéct někam do přírody, poznat svého Rikitana a najít to, co pan Foglar tak nádherně vylíčil na těchto stránkách. Myslím, že jsem to našla. :)

02.05.2018 5 z 5


Karpatské hry Karpatské hry Miloslav Nevrlý

Když tohle čtete ve správném věku, máte okamžitou chuť odejít jen s trochou jídla do hor... A možná to i opravdu uděláte. Tahle kniha mě ovlivnila a stále ovlivňuje velmi silně. Jím jídlo, co mi upadlo na zem, spím pod širákem, na čundry vozím stále méně a méně věcí... Třeba budu jednou také lehkonohým ptáčkem, jako byl pan Nevrlý.
Myslím, že mohu bez nadsázky říct, že to je ta nejkrásnější kniha,jakou jsem kdy četla a mám chuť ji číst znovu a znovu a hladit stránky. Kdo nezažil, nepochopí :)

02.05.2018 5 z 5


Dva divoši Dva divoši Ernest Thompson Seton

Milá knížka, četla jsem až v 16ti letech, zřejmě trochu pozdě, protože některé pasáže mi připadaly nudné a musela jsem se maličko nutit, abych knihu dočetla. Moc se mi líbil začátek, touha Iana po indiánském životě je mi velmi blízká. Oceňuji spoustu podrobných návodů na výrobu zálesáckých věcí. Od mokasín po vycpání sovy :-)

02.05.2018 4 z 5


Rolf zálesák Rolf zálesák Ernest Thompson Seton

Moje nejmilejší kniha. Dle mého není o zabíjení, obraz lovce zabíjejícího zvíře kvůli obživě, zvíře, které po celý život žilo v nedotčených lesích je krásný. Kniha kritizuje zabíjení pro zábavu či z rozmaru. Změkčilé městské dítě asi popis vyvrhování kořisti vyvede z míry, ale stejně si pak půjde dát řízek získaný daleko horší cestou... :-)
Je tam popsáno vzrušení z lovu, naplněná touha po svobodě a volnosti, ochromující krása přírody, moudrost indiánů a zvířat, indiánské písně... Asi to není kniha pro každého, ale mě ovlivnila silně. Vždy mám po dočtení na krajíčku.
PS: Pár kapitolek ke konci se točí okolo války a amerického vlastenectví, což asi průměrného Čecha moc nenadchne. Přiznávám, že zde jsem chvilkami trochu přeskakovala, ale přesto tahle kniha za přečtení rozhodně stojí!

02.05.2018 5 z 5


Záhada hlavolamu Záhada hlavolamu Jaroslav Foglar

Žlutá je barva naše!
Nevyzraďme nic, co víme!
Mlčenlivost chrání nás!
Ještě teď mi na kabátě svítí žlutý vontský špendlík.

20.02.2016 5 z 5


Hoši od Bobří řeky Hoši od Bobří řeky Jaroslav Foglar

Hoši od Bobří řeky! Třináct bobříků! Rikitan! Moje nejoblíbenější kniha. Běhá mi mráz po zádech, když to znovu čtu, nebo nad tím jen přemýšlím. Úžasná kniha!

20.02.2016 5 z 5