Dva divoši

Dva divoši https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/40823/bmid_dva-divosi-quE-40823.jpg 5 491 84

O dobrodružství dvou chlapců, kteří žili jako Indiáni a o tom co se naučili.

Žánr:
Literatura světová , Dobrodružné , Pro děti a mládež

Vydáno: , Albatros (ČR)
Originální název:

Two Little Savages , 1903


více info...

Přidat komentář

Nunee
08.01.2024 5 z 5

Knihu jsem četla se sedmiletým synem a nadchla nás oba. Krásný, dobrodružný, v mnoha směrech poučný příběh. Jsem si jistá, že se k ní syn ještě vrátí

Robodlak
14.08.2023 5 z 5

Super knížka o životě v přírodě. Obsahuje spoustu zajímavých postřehů a návodů pro zálesáky. Především ale vypráví o přátelství a o americkém venkově konce 19. století.


kristijan
29.07.2023 3 z 5

Knížka o klukovi, který chce žít jako indián, tábořit v přírodě a poznat co nejvíc z lesní moudrosti. Koho tyhle věci zajímají, dozví se tu o nich spoustu věcí. Chybí ale jasnější dějová linie, která by příběhu dodávala větší spád. Knížka je tak rozbitá na jednotlivé epizody z táboření, které většinou začnou a skončí v jedné kapitole. Náznaky zajímavější zápletky s bandity a zvířetem, které zabíjí ovce, nejsou pořádně rozvinuté a ke konci se vyřeší na pár stránkách. Kdyby knížka byla o půlku kratší, neměl bych problém, ale takhle to byla opravdu těžká práce dočíst. Škoda, místy je to opravdu zajímavé čtení.

LukasB.453
09.06.2023 5 z 5

to je ono! žádné pitomé za vlasy přitažené jezerní kotliny a bobří řeky, ale typické "prázdniny u babičky" - ne organizované tábory a stejnověké stejnopohlavní umělé kolektivy, ale přirozeně vzniklé vztahy s vrstevníky a místními nepříliš problematickými podivíny.

Pebra
04.06.2023 5 z 5

V dětství to byla moje první kniha, kterou jsem četla s velkým zápalem, chystala jsem se být zálesákem, a napsala o ní minimálně tři strany do čtenářského deníku - k mému zklamání si to učitelka nepřečetla - a docela mě mrzí, že mi tenhle deník zmiznul, ráda bych si moje hodnocení po letech přečetla znovu! Mimochodem zálesák nejsem. :)

jiri77
14.03.2023 1 z 5

Já teda nevím, asi jsem četl jinou knihu než ostatní. Kniha mě moc nebavila a dočetl jsem ji s vypětím všech sil . Hodně mi vadilo ,jak se kluci chovali ke zvířatům, nebylo to pro mě zrovna příjemné čtení. Kniha nesplnila mé očekávání.

Chesterton
20.01.2023 5 z 5

[audiokniha]
"STATEČNOST NENÍ ANI TAK MOC TO, ŽE SE ČLOVĚK NEBOJÍ JAKO TO, ŽE JDEŠ DÁL I KDYŽ SE BOJÍŠ"

Tohle je bible táborového vedoucího. Nikdy jsem táborník nebyla ani synové skauti tuhle knihu nepoužívali a je to velká škoda.
Docela by mě zajímal pohled dnešního dětského čtenáře. V komentářích jsem našla jen jeden od skautky a jeden od Kopretiny, co četla knihu svým dětem.
Je tam kromě přátelství a lesní moudrosti důraz hlavně na poctivost, odvahu, čestnost a vůbec odlišení správného postoje k životu od sebestřednosti, lenosti nebo zneužití přírody. Všechno nenásilně, ústy malého kluka a jeho kamarádů.
Chvíli sice trvá, než se k táboření a dobrodružství klučičího přátelství autor prokouše, ale pak to stojí za to! Kluky musí bavit nejen výroba indiánských věcí od teepee po mokasíny :o) a mnohé holky jistě taky. Zkusím na vnoučata. Třeba budu mít úspěch jako Kopretina.
Top komentář RichardvonT.
Hodně sázím na poslech uchoknihy, to čtyřleťáka baví už teď. Aleš Procházka odvedl velmi dobrou práci.
6/6

85098211
18.01.2023 5 z 5

(SPOILER) Řekla bych, že tato kniha je určená primárně pro chlapce, případně i děvčata s duší dobrodruha ;-). Mně se dostala do rukou až nyní, kdy už dávno nejsem v tom správném věku. Ale jsem si naprosto jistá, že jako dítě bych ji doslova hltala :-). Nyní mi chvíli trvalo, než jsem se do příběhů Yana a Sama dokázala ponořit tak, jak by si zasloužily. Ale nakonec se mi kniha začala líbit a po určité době jsem byla dokonce doslova nadšená ;-). Nebudu popisovat, o co tam přesně jde, protože tam toho oba kluci zažili celou řadu a navíc bych musela spoilerovat, což tedy nechci ;-). Ale úplně nejvíc mne uchvátily příběhy, ve kterých vystupovala zvířata. Například když kočka jako každá správná matka chrání i za cenu vlastního života svoje mláďata před skunkem, nebo když se ujme malých osiřelých veverek. Přestože zrovna tohle neskončí dobře - navzdory tomu, že se kočka o sirotky stará opravdu vzorně... Mne na knize asi nejvíc zaujal způsob života v tehdejší době, kdy děti musely vykonávat různé práce na farmě, bez ohledu na to, zda se jim to líbilo nebo ne. Dnešní děti to mají o dost jednodušší a zároveň je jejich dětství bohužel oproštěné od těchto nádherných dobrodružství, což je velká škoda. Vždyť kdo z nás by nechtěl (aspoň na chvíli) žít také v přírodě, učit se zajímavé věci a blíže tak poznat zvyky indiánských obyvatel? Já tedy určitě ano, i když už mi v tomhle ohledu dávno ujel vlak :-))). I přes počáteční potíže, o kterých jsem psala výše, knihu hodnotím plným počtem. Je totiž úplně jiná než jiné v tomto žánru, ale zároveň originální a jedním slovem prostě skvělá ;-).

Čmeláček
16.01.2023 5 z 5

Mám rád dobrodružky, takže mě nemohla minout ani tahle kniha. A byla fakt dobrá! Taková jako příručka pro kluky, co si chtějí hrát na Indiány :). A klidně bych se k Samovi a Yanovi připojil, kdyby to šlo :).

pavlina6482
27.11.2022 5 z 5

(SPOILER) S takto realisticky popsaným dějem jsem se setkala jen u biografií. Věřím tomu, že to je na vlastních zážitcích a prožitcích postaveno :-) (tím mám na mysli, že tato kniha nepatří mezi knihy označené jako biografické, ale u kterých jsou některé historky nebo momenty zpochybňovány).
Prostřední část, kdy si podle instrukcí chlapci vyrábí spoustu indiánského náčiní, mi nebyla tak blízká, protože to není předmět mého osobního zájmu. Ale kdyby byl, byla bych z knihy ještě více nadšená. Následující část byla o to zajímavější, protože se z popisů výroby dostali k využití, také začali detektivně pátrat po zločinci z okolí, a navíc se urovnávaly staré křivdy a v karma začala vracet úder.
Přiznám se, že několik násilných okamžiků, kterým byl Yan vystaven, mě v duchu rozpalovalo do běla a těm kreténským zmrdům jsem přála zlý konec.

heavy66
24.07.2022 5 z 5

Ještě daleko starší young adult literatura a předobraz našich Hochů od Bobří řeky. Příběh je komornější, zábava méně organizovaná, ale kanadští hoši jsou mnohem blíže opravdové divočině než naši skauti!

MarcoPolo936
22.07.2022 4 z 5

Spoustu let téměř bez povšimnutí ležela doma v knihovně. Škoda, že jsem po ní nesáhl jako kluk, Yanovo dobrodružství by mě vtáhlo ještě víc. Čtivě napsáno, příjemné poznávání tajemství přírody a návrat do chlapeckých let...

Kája95
11.07.2022 5 z 5

Dva divoši jsou možná spíše dětskou knížkou, ale já ji objevila až v dospělosti a byla jí uchvácena jako dítě. Krásný, laskavý příběh o přírodě a touze po ní.

Blue
02.11.2021 4 z 5

Nejenže tři mušketýři byli čtyři, ale i dva divoši byli tři. Zajímavé. Ale k věci. Jako dítě jsem se do knihy nezačetl a když jsem to zkusil dnes, spíše jsem se prokousával. Přitom jako dítě jsem chtěl prožívat to samé, co ti kluci, a jako dospělý "objektivně" uznávám, že je to vlastně napsané dobře. Ale dnes už je to tak zastaralá a těžkopádná četba, že si myslím, že nové čtenáře bude hledat těžce.

Šnek86
27.10.2021 3 z 5

Kanadská příroda a parta kluků hrajících si na indiány. Poznávání přírody, získávání zkušeností a krása klukovství a správně prožitého dětství.

Paulus.1987
05.06.2021 4 z 5

Po dlouhé čtenářské odmlce jsem si chtěl přečíst něco nenáročného a pozitivního, rozhodl jsem se tedy pro Dva divochy. Slavnou Setonovu knihu jsem kdysi četl v dětství a nijak zvlášť jsem z ní nadšený nebyl, proto jsem se rozhodl dát jí, stejně jako jiným knihám, druhou šanci.

Bohužel musím říct, že můj tehdejší dojem z knížky se ani teď příliš nezměnil. Ačkoliv se jedná o příjemné a poklidné čtení o dvou, resp. třech chlapcích hrajících si na indiány, postrádal jsem v knížce napínavost a dějové zvraty, které by mě dokázaly ke knize více připoutat. A postava vychloubačného a zbabělého Guye mě maximálně iritovala.

Přesto knížce v rámci dětské literatury neodpírám její kultovní status. Musím přiznat, že mě i po letech dokázala pro přírodu nadchnout víc než Thoreauův Walden.

Charlie99
15.02.2021 5 z 5

Doporučuji mladým indiánům a zálesákům, kteří nevědí jak například postavit stan či rozdělat oheň. Skvělé čtení.

kapr
01.11.2020 5 z 5

V dobrém slova smyslu učebnice života v přírodě. Poklad světové literatury.

willy9203
22.09.2020 5 z 5

Vedle tajuplného ostrovu od Vernea kniha mého mládí. Pro mě absolutní špička. Zábavná i poučná, ale hlavně napsaná tak, že se tam člověk viděl.

Corso
21.09.2020 4 z 5

Kniha ktora sa da citat aj ako navod ako sa tulat prirodou, ako v nej prezit, ako zalozit ohen, postavit pristresie, ako ulovit veverku :) A pritom roman. Necudo ze je to mladeznicka kultovka. Stacilo aby sa vam dostala do ruk a mohol sa z vas stat skaut, junak :)