felixek felixek komentáře u knih

☰ menu

Dalajlamova kočka Dalajlamova kočka David Michie

Jako velké milovnici koček mi připadalo zajímavé, že příběh byl vyprávěn právě kočkou. Ale hluboká moudra, která vyprávění provázela, ve mně vyvolávala dojem "poučné literatury". Přestože jsem se o budhismus nikdy přímo nezajímala, použitá moudra byla pro mě naprosto přirozená, nedozvěděla jsem se nic nového. Vhodné by to bylo snad pro mládež. Kromě pozitivních myšlenek tam byly podle mě i negativní - velmi mi vadí, když se někdo snaží předělat přírodu tak, jak by se to líbilo jemu, např. že šelmy nemají lovit, aby nikomu "neubližovaly"...

03.03.2024 3 z 5


Tiché roky Tiché roky Alena Mornštajnová

Po přečtení Hany jsem měla pocit, že už mě žádná jiná kniha nemůže tak uchvátit, ale této se to podařilo. Je úžasná!!! Kromě jiného se mi velmi líbí mnohovrstevné pojetí postavy Svatopluka, u kterého si čtenář po celou dobu není jistý, jestli je mu sympatický nebo ne. Opravdu úžasné!!!

15.06.2022 5 z 5


Bílá Voda Bílá Voda Kateřina Tučková

Na tuto knihu jsem se moc těšila, na Bílou Vodu, včetně tamního kláštera a řádových sester, mám osobní vzpomínky. A kniha mě nezklamala. Moc se mi líbilo líčení osudů různých lidí různými způsoby a také jejich prokládání "úředními dokumenty", které tyto osudy doplňovaly. Při čtení jsem sice občas měla tak trochu smíšené pocity - některé myšlení a jednání řádových sester mi bylo hodně vzdálené, Evarista mi připadala přespříliš kladná, celým dílem se prolínala mystika, která ovlivňovala životy jednotlivých postav, asi od dvou třetin románu jsem tušila, jak to s Lenou dopadne, ale i když jsem až do poslední kapitoly doufala, že to bude jinak, bylo to přesně tak, atp. Po dočtení a "vstřebání" knihy jsem ale cítila, že úplně všechno tam mělo své místo, a kdyby něco chybělo, tak by to už nebylo ono. Autorka vytvořila jedinečné dílo a nám čtenářům tak umožnila při jeho čtení jedinečný zážitek. Jen mě mrzí, že někteří čtenáři (dle komentářů) v románu vidí jen kritiku komunistického režimu, podle mě tam jde o hodně víc...

15.06.2022 5 z 5


Frantina Frantina Karolina Světlá (p)

Knihu jsem četla až po padesátce a musím říci, že až tehdy jsem "objevila K. Světlou", přestože s jejími jinými díly jsem se seznámila už mnohem dříve. Nejvíce mě nadchla forma příběhu, kdy v 19. století hluboce věřící člověk vypráví s velkou láskou a úctou o ženě, která byla víceméně ateistka.

27.04.2020 5 z 5


Pokoj bez dveří Pokoj bez dveří Karolina Tůmová

Námět knihy je zajímavý, ale jeho literární zpracování mi připadá velmi slabé, neumělé. Autorka vše jen popisuje, zbytečně detailně vysvětluje, hodnotí - nic nenechává na čtenáři, sama určuje, co si má čtenář myslet. Plně se ztotožňuji s hodnocením čtenářky Nugát57, ať už jde o Emu, kterou (na rozdíl od autorky) vidím jen jako sobeckou, rozmazlenou dcerušku bohatýcvh rodičů, která musí mít vždy (hned, teď, okamžitě) všechno, co si umane, bez ohledu na to, jestli by to mohlo někomu ublížit, tak i o fotografii z roku 1795 nebo viržinka, která kouřil prostý venkovan v první polovině 19. století. A nepřesností je v knize víc. Přestože jsem se na základě popisku na obálce knihy na ni moc těšila, nakonec její čtení musím bohužel označit za ztrátu času.

25.04.2020 2 z 5