Elman Elman komentáře u knih

☰ menu

Komiksová biologie Komiksová biologie Larry Gonick

Při pohledu na obálku, může čtenář nabýt dojmu, že se jedná o komiks pro děti, a jeho přečtení nezabere víc než jeden večer, opak je však pravdou. Uvnitř čtenář nenalezne pouze veselá zvířátka skotačící na stránkách, ale základy chemie se všemi náležitostmi, znamenitě popsanou stavbu a funkci buňky a vše další, čím se biologie zabývá, a to minimálně na úrovni, která je nutná pro středoškoláka. Proto bych knihu nedoporučoval právě pro nejmladší děti, pokud tedy ty vaše netráví volný čas nad mikroskopy a petriho miskami. Díky komiksovému zpracování, kde obrazová část lehce (opravdu jen lehce) převládá nad textovou, je vše krásně srozumitelné a pochopitelné i pro nás, kteří se s biologií rozloučili na základní nebo střední škole. Komiks doporučuji všem, jenž se o biologii aktivně zajímají, i těm, kteří chtějí mít všeobecný přehled o daném vědeckém oboru. Já sám jsem se při čtení poučil, obnovil si dávno zapomenuté znalosti, a ani na chvíli se nenudil, za což lze autorům složit sic jen pomyslnou, ale o to hlubší poklonu.

22.03.2023 5 z 5


Vetřelci z hlubin Vetřelci z hlubin John Wyndham (p)

K tomuto dílu postačí jen několik slov. Kdybych od pana Wyndhama nečetl klasiku sci-fi literatury „Den Trifidů“ (několikrát), byla by tahle kniha tou poslední, kterou si kdy od něj přečtu. Doufám, že ta příští kniha bude lepší, „miláčku“!

02.05.2020 2 z 5


Boží blud Boží blud Richard Dawkins

Překvapilo mě, jak je ta kniha na militantního ateistu mírná, doslova jen lehké polechtání pírkem v podpaží nábožensky věřících, nic víc. Ateistům kniha dodá nějakou tu argumentaci, věřícím – i když myslím, že ti se jí většinou obloukem vyhnou – nedá asi nic. Pokud někdo věří, nemyslí, pokud se pokusí myslet, stejně si jen vybere, co se mu hodí do krámu a k argumentům, které ohrožují jeho komfortní zónu víry, zůstane slepý a hluchý. K čemu tedy kniha slouží? Možná jako manifest zdravého rozumu, a tudíž je fajn, že ji pan Dawkins napsal.

09.05.2018 4 z 5


Čaroprávnost Čaroprávnost Terry Pratchett

Celkem banální příběh o tom, že i dívka může být mág, nic víc, nic míň. Nebýt v knize postava Bábi Zlopočasné, která je jako jediná opravdu zajímavá a prokreslená, nedočetl bych to. První půlka knihy se čte skvěle, druhá pro mne byla utrpením a konec jsem dočetl s přemáháním. První půlka knihy za čtyři z pěti, druhá půlka za dvě z pěti, jednoduchá matematika.

09.05.2018 3 z 5


Barva kouzel Barva kouzel Terry Pratchett

Je bohužel znát, že se jedná o první knihu série, a i když to není autorova prvotina, kniha je nevyvážená a místy hodně chaotická. Příběh těžkopádně pluje vesmírem autorovy bohaté fantasie ani ne želvím, ale doslova šnečím tempem. Dobré nápady střídá nuda, nimrání se ve zbytečných detailech a postavách. To samé platí pro druhou knihu – Lehké fantastično. Kdybych to četl v patnácti, nic neřeším a skvěle se bavím, ale dnes mám na knihy vyšší nároky. Možná dvě a půl hvězdičky, víc ne.

09.05.2018 3 z 5


Malpertuis Malpertuis Jean Ray

Zvláštní a opravdu velmi netradiční kniha. Řadí se do hororového žánru, ale pro fanoušky literatury děsu a strachu může jít o těžce rozlousknutelný oříšek, který v konečném důsledku přinese jen zklamání pramenící z naprostého nepochopení. Zcela jistě to není moderní horor jako od Stephena Kinga, ani se nejedná o makabrózní poetiku vyskytující se v Lovecraftových povídkách. Je možné v ní nalézt jistou inspiraci Edgarem Allenem Poem, ale román je spíše surreální noční můrou, milostným románem, brakovou historkou a melancholickým melodramatem vzpírajícím se jednoznačnému žánrovému zařazení. Není to lehké čtení, ale pokud přistoupíte na pravidla hry, je kniha nesmírně pohlcující. Málokterý horor se dokáže povznést nad běžná klišé a omšelá pravidla žánru a zaklepat na bránu takzvané velké literatury. Jean Ray byl velký spisovatel, kterému se to podařilo, alespoň podle mého mínění.

16.01.2016 5 z 5


Žabákova dobrodružství Žabákova dobrodružství Kenneth Grahame

Jako dítě jsem to miloval. Poetické a vtipné čtení, které dokáže vtáhnout do děje jako málokterá kniha. A právě tahle je v rámci dětské literatury jedna z nejlepších. Naivní Krtek, přátelská Krysa, moudrý Jezevec a nezodpovědný dandy pan Žabák, hrdinská zvířátka se skvěle napsanými charaktery. Oslava přátelství a poezie poklidných chvil strávených na řece, v lese a na louce. Pokud jste již dospěli a zdá se vám, že čtení o zvířátkách není to pravé ořechové, zkuste sáhnout po Vančurově Rozmarném létě, nebo se podívejte na Menzelův stejnojmenný film.

16.01.2016 5 z 5


Mužství Mužství Steve Biddulph

„Většina mužů nežije svůj život,“ píše autor v první kapitole. Hlavními viníky tohoto stavu jsou podle něj osamělost, nutkavá soutěživost a celoživotní citová ostýchavost. Jako řešení nabízí sedm kroků k opravdovému mužství.
Ke knize jsem se dostal po přečtení díla „Železný Jan“ od Roberta Blye. Biddulph v mnohém na Železného Jana navazuje, ale jako terapeut přistupuje k tematice mužství v dnešním světě přímočařeji a srozumitelněji.
Feminizmus osvobodil ženy, ale pro muže dneška nenabízí uspokojivé odpovědi. Dnes už nelze být neomaleným hrubcem, který se k ženám chová surově. Ovšem cesta úplného opaku, kterou mnoho mužů pod vlivem feministických myšlenek učinilo, jim neumožnila objevit pravou podstatu mužství, o získání úcty od žen ani nemluvě. Podřízenost rozhodně není rovnoprávnost.
Autor nabízí zcela jinou cestu a činí tak přístupným a inspirujícím způsobem.
Nelze souhlasit se vším, co nám autor v knize předkládá. Jako spokojeného ateistu mne jisté spirituální pasáže nechávají chladným. Na konci knihy dokonce sklouzává Biddulph k jisté formě utopického naivizmu, ale jako celek nemá prozatím kniha konkurenci, alespoň já o žádné nevím.
Knihu lze doporučit mužům (i ženám) každého věku. Lze v ní nalézt odpovědi na mnohé problémy, s nimiž se muži moderního doby potýkají.

15.01.2016 4 z 5


Čelisti Čelisti Peter Benchley

Byl jsem opravdu hodně zvědavý. Film jsem viděl mnohokrát a předloha mne lákala dlouhou dobu. Co k tomu napsat? Absolutní rozčarování. Tohle „dílo“ je brak par excellence. Spotřební čtivo se vším všudy. Pokuste se přečíst, pokud máte silný žaludek, dočtěte a následně využijte knihu v případě absence toaletního papíru. Tohle se mohlo prodávat jen díky dobře zvládnuté reklamní kampani. Zatímco nápad je za příslovečný milion, zpracování a literární úroveň, a to i v rámci žánru, nestojí za zlámanou grešli. Můj obdiv patří Stevenu Spielbergovi za to, že tuhle pseudoliterární telenovelu s papírovými postavami dokázal přenést na plátno způsobem, který dodnes baví.

01.01.2016 odpad!