doc2rack doc2rack komentáře u knih

☰ menu

Slast Slast Marta Dzido

"Nejvíce vzrušující je přece to, co se možná už nikdy nebude opakovat."

28.12.2022 4 z 5


Temná hmota Temná hmota Blake Crouch

"Vždycky jsem na čistě intelektuální úrovni věděl, že lidské odloučení a izolace jsou iluze. Všichni jsme z téže látky - z rozfoukaných kousků hmoty vzniklé v ohni mrtvých hvězd."

08.11.2022 5 z 5


Hlava nehlava Hlava nehlava Augusten Burroughs

"Pochopil jsem, že nemá-li člověk nikoho, kdo by mu radil jak se chovat, doplácí na to tím, že mu nemá ani kdo poradit jak se nechovat."

19.02.2022 4 z 5


Smuténka Smuténka Jan Skácel

Večer

Na malinovém nebi
rozpouští se den.
Za zídkou z cihel
omamně voní bezy.

Je slyšet každý list.
Bez hnutí vrůstá
kaštan do noci.
V kamenech šplíchá tma.

05.09.2021 5 z 5


Kde zpívají raci Kde zpívají raci Delia Owens

"Rodičovství je dokonce i v přírodě jako chůze po napjatém laně."

"Hierarchie nadvlády posiluje stabilitu v přirozených populacích i v některých méně přirozených."

03.04.2021 5 z 5


Bohyně malých vítězství Bohyně malých vítězství Yannick Grannec

"Prozradím Vám první větu Adélinu. V lásce se jedna plus jedna rovná všechno a dva mínus jedna se rovná nic."

04.03.2021 5 z 5


Zimní oběť Zimní oběť Mons Kallentoft

"Mlčení je nejsilnější zbraní naší duše."

27.02.2021 4 z 5


Krvavý poledník aneb Večerní červánky na západě Krvavý poledník aneb Večerní červánky na západě Cormac McCarthy

"Je to záhada. Člověk těžko může poznat vlastní rozum, protože do rozumu ničím jiným než rozumem nahlídnout nemůže. Může nahlídnout do svýho srdce, ale k tomu se nemá. A dobře dělá. Tam je lepší nehledět. Není to srdce tvora, kterej se chová podle toho, jak Bůh předurčil. Podlost přebejvá i v tý nejmenší zvířeně, ale když Bůh hnětl člověka, stál mu po boku samotnej ďábel. A tak vznikl tvor, kterej dokáže všecko. Vyrobit stroj. Vyrobit stroj, kterej vyrobí další stroj. Stvořit zlo, který poběží samovolně tisíc let, bez dalších zásahů. Věříš tomu?
Nevím.
Tak tomu věř."

27.02.2021 4 z 5


Rozhovory s přáteli Rozhovory s přáteli Sally Rooney

"Možná je milé chování špatným měřítkem.
Jasně, ve skutečnosti nám jde o moc. Jenže je těžký si uvědomit, kdo ji má, takže se raději místo toho spolíháme na to, jak je kdo milý. Tímhle se zabývá veřejný diskurs. A nakonec se ptáme, jestli je Izrael "přátelštější" než Palestina."

"Postupně mi čekání začalo připadat míň jako čekání a víc to, čím život jednoduše je - řadou úkonů odvádějících pozornost od věcí, na které čekáme a které se nedějí."

26.02.2021 3 z 5


1984 1984 George Orwell (p)

"Dřívější civilizace tvrdily, že se zakládají na lásce či spravedlnosti. Naše stojí na nenávisti. V našem světě se emoce omezí výhradně na strach, vztek, radost z vítězství a sebeponížení."

18.02.2021 5 z 5


Nesmrtelnost Nesmrtelnost Milan Kundera

"Být smrtelný je nejzákladnější lidská zkušenost a přitom ji člověk nebyl s to nikdy přijmout, pochopit a chovat se podle toho."

Milan Kundera před nás vysypal krabici puzzle. Puzzle, které s námi poctivě skládá. Tu z jednoho rohu, o kus dál zase z jiného. Postupně propojuje jednotlivé ostrůvky skládačky zdánlivě nesouvisejících příběhů v jeden celek. V obraz Nesmrtelnosti. Geotheho, Bettiny, Hemingwayovi, Agnes. V obraz své Nesmrtelnosti.

Nesmrtelnost není kniha, která se čte vždy úplně lehce. Sám jsem ji po 100 stranách "utrpení" poprvé před 12 lety odložil. O 2 roky později jsem ji napodruhé dočetl. Pár dobrých nápadů, ale jinak ... .. Letos jsem se k ní znovu vrátil ...

Možná se Vám Nesmrtelnost líbit nebude, ale nezbavujte se jí. Založte ji do knihovny a zkuste se k ní někdy znovu vrátit. Možná se Vám ta kniha nikdy líbit nebude, ale já věřím, že nakonec Vás moc nebude.

04.07.2013 5 z 5