chimala chimala komentáře u knih

☰ menu

Dědina Dědina Petra Dvořáková

Od této spisovatelky jsem četla Vrány a právě začínám číst Sítě, od kterých se, nemůžu odtrhnout. Obě knížky super. Ale Dědina mě vůbec nebavila. Pěkně napsané nářečím, ale příběh o ničem. Na konci už jsem ani nevěděla kdo je kdo. A měla jsem co dělat jí dočíst do konce.

05.09.2023 odpad!


Vrány Vrány Petra Dvořáková

(SPOILER) Po knize Mornštajnové Les v domě, jsem sáhla po Vránách nevědouc, do čeho jdu. Ti, co četli vědí... Vrány jsem přečetla za jeden večer. Příběh mě vrátil i do mého dětství, kdy s nepatrnými rozdíly a naštěstí s jiným koncem, jsem prožila to samé. Jako dítěti a nevlastní dceři mi to vlastně přišlo normální, vždyť to samé měla doma i Popelka a musela to vydržet... Ovšem s věkem jsem citlivá na tato témata. Na knize mě nejvíc drásala ta oddanost dítěte k bytostem, které o něj vůbec nestojí. Neváží si toho, že ho mají a soustavně ničí malou citlivou duši. Pokládám si otázku, proč ta máma tak strašně svou dceru nenáviděla, z čeho to pramenilo? Jsou případy, kdy žena nespokojená s mužem se vybíjí na dětech, ale tady byly děti dvě, jedno milované a druhé ne. Copak lásku matky určuje to, jak je dítě pořádné??!! Otec je zde jednoduchý tvor, ale zas kdo by vydržel doma s neustále ječící megerou a fungoval normálně. Stále jsem čekala, kdy dostane rozum, zvedne se a s tou malou odejdou pryč. Bohužel. Jen malé náznaky toho, že s tím nesouhlasí, toť vše. Mírný náznak sexuálního obtěžování z jeho strany mi přišlo v knize úplně zbytečné. Jinak kniha se opravdu hezky četla, příběh je syrový, jasný a rázný, bez příkras o tom, co život prostě přináší.

27.07.2023


Les v domě Les v domě Alena Mornštajnová

Poslední tři věty jsem si musela přečíst 2x, a s otevřenou pusou jsem knížku zavřela. Neuvěřitelně silný příběh, ale, bohužel leckde i reálný. Ten konec byl však naprosto šokující. Jako všechny její knihy se hezky čtou, a jedním dechem. Ráda bych si od ní přečetla i něco radostnějšího.

22.07.2023 5 z 5


Alžběta z Yorku: Poslední bílá růže Alžběta z Yorku: Poslední bílá růže Alison Weir

Moc jsem se na tuto knihu těšila, po těch šesti královnách namlsaná, co bude dál. Teda ale mám obrovský problém s překladem. Špatně se to čte, občas se musím vracet, protože mi věta nedává smysl. Tak jsem se jukla, a zjistila jsem, že celou sérii královen překládala paní Křístková, a to se četlo samo. Tuto knihu překládal pan Hron a tento překlad mi opravdu nesedí... Ani nevím, jestli knihu dočtu :(

21.01.2023


Listopád Listopád Alena Mornštajnová

Moje první kniha od této spisovatelky a jsem velice mile překvapena, jak hezky, srozumitelně a čtivě píše. Téma této knihy je velice silné a při představě, co museli prožívat hrdinové příběhu, je mi strašně úzko. Myslím si, že popis doby, co by byla, není daleko od toho, co vlastně už bylo. Kolik rodin bylo rozděleno, kolik životů bylo zničeno, jen protože někdo chtěl a mohl. Už mám koupenou Hanu a Hotýlek. Tak jsem na ně zvědavá. Nicméně tuto knihu dlouho z hlavy nedostanu.

06.01.2022 5 z 5


Růže z Yorku - Láska a válka Růže z Yorku - Láska a válka Sandra Worth

Jsem neuvěřitelně zklamaná touto knihou. Přechozí dvě byly naprosto báječné. A na tuto jsem se těšila jak malé dítě od knižního veletrhu v Holešovicích, kde mi řekli, že kniha vyjde před Vánoci.
Kniha se mi špatně četla i díky, pro mě, hroznému překladu. Několikrát jsem se musela vracet a číst věty znovu, protože mi nedávaly žádný smysl.
Některé pasáže jsou prostě jen opsané z přechozích knih (např. život Johna s Isobel).
Celkově děj spíš pojednává o celé té době (Warwick, Eduard, George z Clarence..) než že by byla zaměřena přímo na Richarda z Gloucesteru.
Nechci odrazovat nikoho, kdo má anglické dějiny rád, ale jsou opravdu lepší knihy na témata anglické historie. Např. knihy od Alison Weir.
Další díl si stejně pořídím a budu doufat, že bude už zajímavější. Možná, že ne tak dobrý překlad byl jen způsobený tlakem na výdej knihy před Vánoci.

09.01.2015 1 z 5


Tajemství tudorského dvora Tajemství tudorského dvora D. L. Bogdan

Kniha v podstatě vypraví o celém období vlády Jindřicha VIII, jeho manželkách, z pohledu Howardovské větve. Kniha je velmi čitelná. Ovšem co mě ke konci začalo trochu vadit bylo, že hlavní hrdinka neustále brečí. Tím u mě kniha trochu ztratila na atraktivitě. Také jsem trochu měla problém s bezmeznou naivitou a láskou k otci hlavní hrdinky.

26.12.2014 2 z 5