bravefox bravefox komentáře u knih

☰ menu

Čtvrté křídlo Čtvrté křídlo Rebecca Yarros

Co si budeme, je to takové to pozlacené nahnilé jablko a nijak mě to nepřekvapuje... Recept na vytvoření takové knihy je naprosto jednoduchý. Smícháme trochu fantasy, pohádek, přidáme pár draků a špetku kouzel, upatláme mladou docela sympatickou hrdinku, do které se děvčata rychle vžijí protože se v jistých ohledech poznávají, přihodíme pár sexy chlapíků, trochu romantiky a sexu, ať si potom mají holky nad čím culit. Taky je to něco extra, a působí to víc dospěle, protože primární skupina čtenářů nechce být už dětmi, ale dospělými a dělat dospělácké věci. Potom k tomu přihodíme přiražlivou zlatou obálku a ořízku ať to může být ještě zdražší, vytvoříme neodolatelnou marketingovou kampaň a tadáá. Máme zde naprosto průměrný, ale docela čtivý román, u kterého mají všichni pocit, že si ho nutně musí přečíst.

18.04.2024 2 z 5


Mrtvá zóna: Tam, kde žily divočiny Mrtvá zóna: Tam, kde žily divočiny Philip Lymbery

Velmi zajímavá kniha k zamyšlení nad tím, jak náš svět funguje a jaký na něj máme svých chováním a činy vliv.

16.04.2024 5 z 5


Mijazaki a jeho svět Mijazaki a jeho svět Susan J. Napier

Je to spíše takový rozbor Mijazakiho tvorby a při čtení je nutno s tím počítat. Občas jsem si připadala jako bych četla podklady k nějaké vysokoškolské přednášce, ovšem jako velký fanoušek Mijazakiho práce jsem si to užila. Čte se to velmi lehce, hezky to ubíhá a dozvíte se mnoho zajímavých faktů.

16.04.2024 5 z 5


Štvanice Štvanice Bear Grylls (p)

Třetí díl se nese ve stejném duchu jako jako ty dva předchozí, v druhé polovině se z hlavní postavy už stává místo Jamese Bonda spíš MayGyver, ale já to naprosto žeru s každou stránkou.

16.04.2024 5 z 5


Hořící andělé Hořící andělé Bear Grylls (p)

Celá tato série je vlastně taková Bondovka. Je to dobrodružné, ti hodní vždycky všechno vyřeší a všechno dobře dopadne a záporák ostrouhá. Hlavní postava je zmožená životem, která ovšem zarputile bojuje za svoji věc a tak dále. Ovšem, čte se to opravdu skvěle, dialogy mě neskutečně baví a postavy jsou tak sympatické, že bych s nimi neraději skočila na pivko.

16.04.2024 5 z 5


Heřmanova kuchařka Heřmanova kuchařka Ostravský Gastrošéf (p)

Kniha, která cílí jak ostravským slangem a rádoby humorem, tak recepty na průměrného českého člověka, který miluje Kozuba, film Babovřesky a turka za pětatřicet. Pokud jste alespoň v jednom bodu našli neváhejte s koupí budete nadšeni a recepty jako Paliprdel salat na vás čekají.

16.04.2024 2 z 5


Argylle Argylle Elly Conway

To jsem během tak své čtecí krize vešla do knihkupectví s tím, že si sakra něco vyberu a konečně si knihu přečtu bez toho abych knihu třikrát odložila a nejlépe už nedočetla. Už už jsem chtěla odejít s prázdnou, protože mě nic nezaujalo a na poslední chvíli jsem narazila na tenhle příběh a ještěže tak. Čtecí krize zažehnána a rozhodně doporučuji! Kniha krásně plyne, postavy jsou sympatické a záporák je taky pořádnej hajzlík, tak jak jsem si představovala.

04.03.2024 5 z 5


Karlík a továrna na čokoládu Karlík a továrna na čokoládu Roald Dahl

Moc pěkný příběh, který nesmí chybět v naší dětské knihovničce. Jeden z těch, který vždycky zlepší náladu, když je dušišce ouvej.

04.03.2024 3 z 5


Klima je příležitost: Opravdová řešení pro naši budoucnost na Zemi Klima je příležitost: Opravdová řešení pro naši budoucnost na Zemi Petr Daniš

Této knize nelze upřít, že je velmi čtivě napsaná, ale je naprosto zjevné, že o tématech je zde přemýšleno poněkud jednostraně a doslova až 'sluníčkářsky'. Je hezké žít v optimismu a naději, ovšem od této knihy bych čekala také trochu realismu ne jen prostou utopii podloženou jednostranými daty. Chápu, že pro člověka, který se těmto tématům nevěnuje je to určitě velmi hezké počtení, ovšem z toho druhého pohledu se jedná jen plytké povídání, které všechny akorát přesvědčuje, že se o nápravu postará někdo jiný a my si jen musíme počkat na ten hezký svět. Ovšem opak je pravdou, v tomto případě musíme začít každý sám sebou.
Budiž mi příkladem obhajování elektromobility a těžby lithia pro lepší zítřky. Pokud hodláme platit za těžbu lithia (nebo kobaltu, pro stejný účel viz odkaz) zlikvidovanou toxickou půdou a odpornou otrockou prací, v některých případech i dětskou a pokud na 1 tunu lithia padne 15 tun oxidu uhličitého nejedná se pravděpodobně o něco, co bych propagovala v knize o klimatu a o lepší budoucnosti, nemluvě o dalších problémech spojených s tímto tématem.

- https://climate.mit.edu/ask-mit/how-much-co2-emitted-manufacturing-batteries; https://www.centrumlidskaprava.cz/blog/tezba-kobaltu-jak-vysoka-je-jeji-cena-kdo-za-ni-plati

04.03.2024 2 z 5


Čokoláda Čokoláda Josef Maršálek

Propracovaná nádherná kniha, která je dělaná srdcem.

16.12.2023 5 z 5


Buchty po ránu Buchty po ránu Josef Maršálek

Taková lepší klasika mezi kuchařkami, nepřekvapí ani neurazí.

16.12.2023 3 z 5


Zimní pohádky Zimní pohádky Dawn Casey

Pro naši rodinu, jedna z důležitých knížek, kterou si čtou jednou za čas jak nejmenší tak dospělí. Jsou tam nádherné pohádky, psané ještě hezky postaru, bez vyumělkovaných příběhů, bez vulgarit a novodobých blbin s nadhledem, s otevřeným srdcem a ponaučením.

15.12.2023 5 z 5


Sváteční - spolehlivé recepty, rady a postupy Sváteční - spolehlivé recepty, rady a postupy Roman Vaněk

Kvalita knihy se nese ve stejném duchu jako Vaňkovi kuchařky z bílé edice. Stojí za zakoupení.

22.11.2023 5 z 5


Cháluj ještě líp! Cháluj ještě líp! Jaroslav Vajgl

Peklo pokračuje a Cháluj líp se dočkalo druhého dílu... Problém zůstává pořád stejný jako s prvním dílem. Ilustrace pro mě hraničí s trapností, celá kniha je neosobní a QR kódy s odkazy na videa, které mohou být každým okamžikem nefunkční tomu dodávají korunu. Jediné štěstí je, že alespoň ty recepty nejsou tak špatné a některé bych možná i vyzkoušela, ale samotné jejich prezentování v knize mě už samo odrazuje.

22.11.2023 odpad!


Jak vaříme u Matěje Jak vaříme u Matěje Jan Punčochář

Velmi příjemná kuchařka s primárně českou kuchyní. Občas mohou být pro někoho recepty malinko časově náročnější, ale zase, taková pravá česká kuchyně je. Za mě opravdu povedená a ideální dárek pro někoho koho jídlo moc baví.

22.11.2023 5 z 5


Až najdu klíč Až najdu klíč Alex Ahndoril (p)

Myslím, že mám velkou výhodu, a to, že detektivky jsem četla už před velmi dlouhou dobou a tak jsem nic speciálního neočekávala. Je to velmi čtivé, ale chybí mi tam hloubka. Je to jen povrchní, naškrobené, postavy neustále uhýbají a nikoho to nijak nevzrušuje. Hlavní postava měla být asi taková ta netečná, charismatická osoba, která má ke svému chování právo, protože se s ní život nemazlil. Ale pro mě je jen neurvalá a neskutečně otravná. Být jejím kolegou tak nevím jak dlouho bych to vydržela. Není to špatné a asi se k této knize i vrátím až budu mít náladu na něco rádoby inteligentního, ale přitom blboučkého.

19.11.2023 3 z 5


Zlatá klasika: Recepty prověřené časem Zlatá klasika: Recepty prověřené časem Zdeněk Pohlreich

Velmi zajímavá kuchařka, krásně zpracovaná, která layoutem zapadá do všech Pohlreichových kuchařek nakladatelství Sevruga. Je přehledná, fotografie jsou kvalitní a je ideální na každodenní vaření a když nevíte, co zrovna uvařit a potřebujete sáhnout po inspiraci.

25.10.2023 4 z 5


Besky: Pečeme nebesky Besky: Pečeme nebesky Veronika Beskydiarová

Musím uznat, že tato kuchařka je o něco lepší než ta předchozí, pravděpodobně i kvůli tomu, že jsou zde čistě recepty, bez zbytečného povídání o sobě. Recepty jsou rozumně koncipované, co mě však velmi baví je kapitola věnovaná duelům, kdy jsou proti sobě postaveny podobné dezerty. Kdyby byla takto uspořádaná celá kuchařka, bylo by to velmi působivé. Fotografie jsou kvalitní, na mě občas trochu kýčovité (ale to nezahrnuji do hodnocení, to je jen můj osobní pocit).

25.10.2023 3 z 5


Jazyk, srdce, mozek, krev Jazyk, srdce, mozek, krev Martin Pecina

Moderně pojatá kuchařka jak grafickým zpracováním, tak recepty. Není to úplně kuchařka podle které byste vařili každý den, ale je to pěkný poklad do rodinné knihovny prošpikovaný moderními recepty z méně užívaných a pro Česko tradičních surovin. A to jak ve slaném tak sladkém podání (a některé recepty jsou opravdu geniální). A nyní k designu. Kniha je občas až trochu vulgární, a velký problém vidím v kartonových deskách ve světlé barvě, které se budou opotřebovávat a špinit už od chvíle vybalení z plastového obalu, takže je nutně velmi šetrně s knihou zacházet a za to můžete se kochat tímto velmi povedeným dílem.

25.10.2023 4 z 5


Vyprávění z Ostružinového houští Vyprávění z Ostružinového houští Jill Barklem

Nějak nevím jestli tu knížku mají raději děti nebo já. Je to neuvěřitelně milý, hřejivý příběh, ilustrace s dokonalými detaily a přirozeným rukopisem, žádné umělotiny, které jsou teď v kurzu.

19.10.2023 5 z 5