Benjo Benjo komentáře u knih

☰ menu

Schindlerův seznam Schindlerův seznam Thomas Michael Keneally

Strhující a obrovsky silný příběh ukazující jak sporné jsou naše lidské etické soudy.

Strohý styl psaní mi příliš nevyhovoval, což bylo možná způsobené i překladem. Schindlerova osobnost a dramatické události to však vyvažují. Je to zasadní dílo.

26.02.2024 4 z 5


Připraven sloužit Připraven sloužit Renata Kalenská

Velmi zajímavý vhled do života a myšlení KS. Je to opravdu výjimečný člověk, který naší zemi posloužil jako málokdo.

Nicméně kromě pokory, důrazu na odpovědnost vůči vlasti a boje za demokracii a humoru s nadhledem už nemá dnes moc co předat... Jeho vztah k ženám, bohémská světáckost a celá řada názorů patří do starého světa, který už je naštěstí na odchodu...
jeho bonmot "jsem věřící katolík, ale špatný křesťan" je upřímný, vlastně kajícný a vlastně (bohužel) přesný.

Graficky jde o moc hezky zpracované vydání, jak je u Deníku N zvykem a Renata Kalenská odvedla skvělou práci, jak je u ní zvykem.

07.09.2023 5 z 5


Dietrich Bonhoeffer: Křesťan v opozici Dietrich Bonhoeffer: Křesťan v opozici Renate Wind

Skvělá sonda nejen do života statečného teologa v odboji ale vůbec do německé společnosti první poloviny 20. století. Stále znovu kroutím hlavou a absolutně nechápu jak je to možné, že v Německu (s výjimkou jedinců jako byl Bonhoeffer) tak strašně selhali skoro úplně všichni včetně intelektuálů a církví...., Kniha je napsána velice čtivě, napínavě a přitom poučeně a kriticky.

11.07.2023 5 z 5


Alexandr Meň Alexandr Meň Yves Hamant

Alexandr Meň byl jistě skvělý a zajímavý člověk. O této knize se to však říct nedá...

11.07.2023 1 z 5


Otčina Otčina Robert Harris

Senzační detektivka a zároveň historické svědectví - ačkoli se to odehrává v alternativní realitě, hlavní zvěstí je předání hrůznosti toho, co se skutečně stalo...
Obdivuji autorovu erudici a kreativitu. Pocitvá práce a navíc je to fakt napinavé čtení.

01.07.2023 5 z 5


Jméno růže Jméno růže Umberto Eco

Geniální mnohovrstevnaté dílo. Málokterý filosof dokáže svůj obor a zájem (v tomto případě sémiotiku) předat široké veřejnosti zábavnou formou a aniž by poučoval. (a to je jen jedna z vrstev této knihy)

18.05.2023 5 z 5


Krátký rozhovor v pastoraci a poradenství. Metodická příručka Krátký rozhovor v pastoraci a poradenství. Metodická příručka Timm H. Lohse

Skvělá a konečně opravdu praktická knížka z oblasti praktické teologie. Povinná četba pro současné i budoucí faráře a pastorační pracovníky.

12.05.2023 5 z 5


Všechny cesty vedou k válce: Příběh Ruska a Ukrajiny očima českého reportéra, 2011–2022 Všechny cesty vedou k válce: Příběh Ruska a Ukrajiny očima českého reportéra, 2011–2022 Vojtěch Boháč

Velmi důležité a velmi čtivě napsané svědectví o současné ruské vojenské agresi a o tom, co k ní vedlo. Poučná sonda do posledních 12 let těch bizarních světů dvou východních zemí a do bezmoci boje s ruskými dezinformacemi, ztráty naděje na demokratické Rusko a odvahy ukrajinských bojovníků za svobodu.

29.03.2023 5 z 5


Chasidské příběhy Chasidské příběhy Pavel Hošek

Pozvání k četbě této výborné knihy:
https://magazin.signaly.cz/2211/promenujici-sila-chasidskych-pribehu-pozvani-k-cetbe-nove-knihy-pavla-hoska

14.12.2022 5 z 5


Systematická teológia Systematická teológia Paul Tillich

Velmi originální přínos k teologickému myšlení. Tillichův přístup, filosofický přehled, jazyk a nadějná důvěra jsou velice inspirující i přesto, že nesouzním s jeho "nízkou christologií".

Četl jsem to v anglickém originále. Tento slovenský překlad jsem měl po ruce pro kontrolu, občas mi však přišel trochu zavádějící.

22.09.2022 5 z 5


Pastýřská péče Pastýřská péče Josef Smolík

Velmi dobrý úvod do základních témat pastorace. Přes střízlivé teologické ukotvení je na tom však výrazně znát doba vzniku a určitá omšelost. Nejen společnost, ale i církve jsou už přecejen o více než 30 let dál.

22.02.2022 4 z 5


Současné pokusy o interpretaci evangelia Současné pokusy o interpretaci evangelia Josef Smolík

Dobrý přehled teologie 20. století (resp. do 60. let) a zajímavá interpretace moderních teologů a jejich snah o vyrovnání se se zásadní proměnou společnosti. Dnes už je to však přecejen zastaralé dílo. Kdo napíše "Současné pokusy" pro 21. století?

22.02.2022 4 z 5


Josef L. Hromádka -  život a dílo Josef L. Hromádka - život a dílo Josef Smolík

Čtivé a přehledné uvedení do myšlení a jednání velkého českého teologa. Je však potřeba vědět, že Smolík byl Hromádkovým žákem, snaží se jej interpretovat přejně a uhlazovat různé rozpory této kontroverzní osobnosti. Není to na škodu, ale je nutné to vyvážit i kritičtějšími pracemi.

22.02.2022 4 z 5


Úvod do současné filosofie Úvod do současné filosofie Miroslav Petříček

Velmi dobrý úvod do základních problémů a proudů filosofie 20. století!

10.02.2022 5 z 5


Svatý sex Svatý sex Debra Hirsch

Čtivé, autentické, poučené a láskyplné svědectví jedné věřící a vzdělané křesťanky, která pochopila a zakusila, že Kristus nám fakt nekontroluje postel ani nekouká pod sukni, ale miluje a přijímá nás takové jací jsme. A taky že v sexualitě i spiritualitě jde o celého člověka, který je se všemi svými aspekty dobrým Božím stvořením. Právě tahle víra nám může pomoci překonat všechna zranění, viny i předsudky, která nás svazují.

Ta americká odlehčenost, opakování již řečeného a prokládání historkami ze života mi sice úplně nesedí, ale tady to opravdu pomáhá autentičnosti a čtivosti.

18.01.2022 4 z 5


Ve víru Velkého tance: Duchovní zkušenost přítomná v literárním díle C. S. Lewise Ve víru Velkého tance: Duchovní zkušenost přítomná v literárním díle C. S. Lewise Pavel Hošek

Tak už vím proč Pavel Hošek při svých přednáškách tančí... :)

28.11.2021 5 z 5


Sloužím Tajnému ohni: Duchovní zdroje literární tvorby J. R. R. Tolkiena Sloužím Tajnému ohni: Duchovní zdroje literární tvorby J. R. R. Tolkiena Pavel Hošek

Skvělé uvedení do života a myšlení významného služebníka tajného ohně J.R.R. Tolkiena.

Ještě lepší jsou však veřejné přednášky autora na toto téma - doporučuji si je najít na Youtube, nebo někdy zavítat osobně.

22.11.2021 5 z 5


Ježíš Nazaretský: Historický obraz a jeho interpretace Ježíš Nazaretský: Historický obraz a jeho interpretace Petr Pokorný

Prof. Pokorný byl jeden z největších evropských biblistů. Historickému a teologickému bádání o osobě Ježíše Krista a textech Nového zákona přispěl jako málokdo.

22.11.2021 5 z 5


Kmotr Kmotr Mario Puzo

Nesmrtelná klasika - čteno, viděno, slyšeno několikrát.

22.11.2021


Jak umírá demokracie Jak umírá demokracie Steven Levitsky

Levitsky a Ziblatt - skvělý přehled pádů i záchran demokracie a svobody v různých koutech světa a zásadní nepříznivá analýza situace v polarizovaných Spojených státech amerických.

Mnoho paralel zamrazí i v ČR. Ale i nadějně:

"kdykoli se z extremistů stanou vážní soupeři ve volbách, musejí mainstreamové strany vytvořit jednotnou frontu s cílem porazit je. (...) museji projevit ochotu spojit se s oponenty sice ideově vzdálenými, avšak odhodlanými jednat v zájmu přežití demokratického politického pořádku."

30.07.2021 5 z 5