Chasidské příběhy

Chasidské příběhy https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/503863/mid_chasidske-pribehy-JXu-503863.png 5 8 3

Podtitul knihy zní: Mezi židovskou mystikou a krásnou literaturou. Kniha pojednává o podivuhodné části židovstva - o chasidech - o příbězích, které si vyprávěli, o jejich náboženství, zvyklostech, pojetí Boha i člověka. Autor se dotýká i literatury, která je chasidismem ovlivněna.

Přidat komentář

berau
31.08.2023 4 z 5

Kdo něco znamenal ve světě chasidů, tak je v této knize zmíněn. Pavel Hošek citlivě poskládal přehled chasidské literatury a dal nám i nahlédnout do životů chasidských autorů a jejich pohledu na vlastní identitu.

Benjo
14.12.2022 5 z 5

Pozvání k četbě této výborné knihy:
https://magazin.signaly.cz/2211/promenujici-sila-chasidskych-pribehu-pozvani-k-cetbe-nove-knihy-pavla-hoska


LogoloG
19.10.2022 5 z 5

“Lidé prosili jednoho rabiho, jehož dědeček byl Baal Šemovým žákem, ať jim vypráví nějaký příběh. Příběh, odpověděl, se má vyprávět tak, aby dokázal pomoci sám o sobě. A pokračoval: Můj dědeček byl chromý. Jednou ho prosili, aby vyprávěl něco o svém učiteli. A tak jim začal líčit, jak svatý Baal Šem při modlitbě skákal a tančil. Můj dědeček vstal a vyprávěl, a vyprávění ho strhlo natolik, že najednou začal sám skákat a tančit, aby ukázal, jak to dělal mistr. V tu chvíli se uzdravil.” - Martin Buber

Tato kniha skutečně způsobuje to, o čem vypráví ~ a to se v literatuře o chasidismu vidí jen vzácně. Nejlepším doporučením pro ni budiž skutečnost, že se ze mne po jejím přečtení stal poloviční chasid.