Back Back komentáře u knih

☰ menu

Čarodějnictví - Globální historie Čarodějnictví - Globální historie Wolfgang Behringer

Od Kladiva na čarodějnice jsem se díky své drahé polovičce dostal až k této knize a musím říct, že skutečnosti zde uvedené mi vyrazily dech. Okolnosti, při kterých k honům na čarodějnice docházelo, jejich důsledky i fakt, že se tak děje i v tomto našem moderním století v zaostalejších částech světa, jsou z pohledu člověka dnešní doby chabě řečeno neuvěřitelné.

02.02.2020 5 z 5


Kladivo na čarodějnice Kladivo na čarodějnice Václav Kaplický

Trochu off-topic, ale někoho to možná zajímat bude. :) K Vánocům jsem dostal tuto knihu: Čarodějnictví - Globální historie, Wolfgang Behringer, ve které jsou hony na čarodějnice, jejich příčiny a výčet zpracovány vyloženě vědeckou formou, dlouholetým bádáním ve všech možných archivech. Jsou tam samozřejmě zmíněny i losinské procesy. Mě osobně to velice zaujalo a doteď jsem neměl ponětí o tom, že například přírodní katastrofy fungovaly jako spouštěč honů na čarodějnice se stovkami a tisíci obětí. Doporučuji.

15.01.2020 5 z 5


Cesta zpátky Cesta zpátky Erich Maria Remarque (p)

Tak tohle je tedy láska, přemítal jsem zoufale, když jsme balili plnou polní, taková je láska, které jsou plné všechny mé knihy doma a od níž jsem tolik očekával v bláhových snech svého mládí! Svinul jsem plášť, složil stanové dílce, převzal munici a vyrazili jsme; byl jsem jako zařezaný a smutný a myslel na to, že ze všech vzletných nebetyčných snů o životě a lásce mi nezbylo nic než puška a tlustá kurva a na obzoru temné dunění, do kterého pochodujeme.

Tisíce životů zmařených na bojišti a další tisíce těch, kteří hrůzy války přežili, ale už nedokázali najít svou cestu zpátky. Za mne lepší než Na západní frontě klid.

19.05.2019 5 z 5


Don Juan Don Juan Josef Toman

Konečně!! Konečně jsem objevil českého autora, který se může směle rovnat světovým autorům historických románů. Kdyby to šlo, dám hvězd klidně šest.

05.03.2019 5 z 5


Milovala jsem Pabla, nenáviděla Escobara Milovala jsem Pabla, nenáviděla Escobara Virginia Vallejo

Popravdě jsem neočekával, že mě kniha tak pohltí a přečtu ji prakticky jedním dechem. Autorka sice není kovaná spisovatelka, ale to knize dodává na autentičnosti. Jediné, co mě během čtení opravdu štvalo a za co Virginia nemůže, je práce korektora, protože mě/mně je prostě základ.

24.02.2019 5 z 5


Ďábel a jiné povídky Ďábel a jiné povídky Guy de Maupassant

Kniha mne na první pohled zaujala svou obálkou (což se mi letos hodí do výzvy :) ) a když jsem viděl jméno autora, od kterého jsem doteď nic nečetl, hned jsem si ji koupil. A jsem skutečně mile překvapen! Krátké, avšak velmi čtivé povídky s tématy smrti a lásky, často vzájemně propletenými, občas až silně naturalistické, to je můj šálek kávy. Takže zasloužených pět a až budu příště bloudit knihkupectvím, budu už záměrně slídit po Kuličce.

21.02.2019 5 z 5


Velitelem v Osvětimi : autobiografické zápisky Velitelem v Osvětimi : autobiografické zápisky Rudolf Höss

Chystal jsem se aspoň na nějaký komentář k tématu Sonderkommand a zplynování, protože Höß zde vyloženě lže, ale vše nakonec bylo řečeno v doslovu paní Krejčové. Takže nemám, co bych dodal, obrázek ať si každý udělá sám.

08.02.2019 5 z 5


Alchymista - román o životě Edwarda Kelleyho Alchymista - román o životě Edwarda Kelleyho František Marek

Další autor, o jehož existenci jsem neměl ani tušení, a další dobrá kniha. Ale nemyslím si, že by byl Kelley (díval jsem se do dalších zdrojů věnujících se tomuto podivnému alchymistovi) až tak nezištný, jak je zde popisován. :)

18.01.2019 4 z 5


Terror Terror Dan Simmons

Ještě že jsem se do těch Levných knih pro knihu vrátil! Napínavé, děsivé, frustrující, prostě skvělé.

04.01.2019 5 z 5


Pilíře země Pilíře země Ken Follett

Pokud budu brát trilogii Pád titánů atd. jako jednu knihu, jsou Pilíře země druhá Follettova kniha, kterou jsem četl. Nebudu však srovnávat, prostředí je barvitě vykresleno, smyšlené postavy se potkávají s těmi historickými a celkově se mi kniha opravdu velmi líbila. Jediné, co bych vytkl, je předmluva autora. Tu bych zařadil až na konec knihy jako doslov, protože se tam zmiňuje např. o Phillipovi a už dopředu jsem tedy věděl, jaký zhruba bude. Každopádně dávám 5 a jsem zvědav na pokračování.

11.12.2018 5 z 5


Kladivo na čarodějnice Kladivo na čarodějnice Václav Kaplický

Tak jsem na základě četby této knihy neodolal a o posledním zářijovém víkendu vyrazil směr Morava, zdolal Petrovy kameny a navštívil Rýmařov a Velké Losiny. Ze všech míst na mě dýchala jejich historická atmosféra a znovu jsem vzpomínal na osudy nešťastníků, kteří zde při nespravedlivých procesech přišli o to nejcennější.

02.10.2018 5 z 5


Petr a Lucie Petr a Lucie Romain Rolland

Tato kniha mě moc nenadchla, chybí mi tam hlubší myšlenka, autor v jedné z kapitol rozvine úvahy několika postav, ale těmi několika stránkami to končí. Vše ostatní je o náhodné velké lásce dvou mladých lidí, (spoiler alert!!) kteří se chvilku potkávají a pak zemřou. Ano, je tam několik pěkných filosofických úvah, ale i tak mi vše přijde popsáno tak nějak povrchně, nezáživně. Pan Rolland ve mně nedokázal vzbudit takové emoce, jako např. pan Dumas mladší. Ale slohově je to napsáno mistrně! A teď je zase čas na pořádnou bichli! :)

25.09.2018 3 z 5


Červený a černý Červený a černý Stendhal (p)

Já nevím, mně se to prostě líbilo! :)

23.09.2018 5 z 5


Pět jazyků lásky Pět jazyků lásky Gary Chapman

Tato kniha se mi dostala do rukou náhodou na doporučení, upřímně bych si takovýto typ literatury nikdy sám od sebe nepřečetl, ale nakonec je to velice zajímavý pohled na problematiku partnerských vztahů, ať už v manželství či v partnerském soužití. Nenapadlo by mne přemýšlet nad tímto tématem z pohledu jazyků lásky. Většina věcí zde popsaných mi sice přijde naprosto přirozená a samozřejmá, ale věřím tomu a vlastně z vlastní zkušenosti vím, že ne každý to tak má také. Nedoporučuji jako příručku pro spokojený vztah, ale spíše jako možnost nahlédnout do toho, jak to může vidět ten druhý.

14.08.2018 5 z 5


O císařskou korunu O císařskou korunu Ingeborg Engelhardt

Méně náročné čtení, ale velice poučné, nevěděl jsem, že se v naší historii objevila postava císařova dvojníka. K tématu mohu jen doporučit knihu Nepravý Nero od L. Feuchtwangera. :)

27.07.2018 4 z 5


Květy zla Květy zla Charles Baudelaire

Už brzy přijde čas, kdy choť a panna Ctnost,
kdy božská Náhoda, kdy Lítost (pak už marná
jak pustá Hospoda, jak smutná Noclehárna!)
ti řekne: „Umři si, je pozdě, žils už dost!“

22.07.2018 4 z 5


Valdštejn Valdštejn Alfred Döblin

Když se člověk prokouše nepřehledným začátkem a zvykne si na neobvyklý styl psaní, příběh jednoho z nejmocnějších Čechů své doby, ať už se tak stalo z dobře míněných důvodů či naopak, poměrně čile plyne a občasné googlení historických souvislostí rozhodně není na škodu.

08.07.2018 4 z 5


Dáma s kaméliemi Dáma s kaméliemi Alexandre Dumas, ml.

Kniha, která dokáže v člověku oprášit pocity, na které už dávno zapomněl.. Přečetl jsem za dva dny a s oběma hrdiny plně soucítil, žádné zbytečné vypisování, jen surová realita velké lásky a velkého zklamání.

18.04.2018 5 z 5


Kladivo na čarodějnice Kladivo na čarodějnice Václav Kaplický

Skvěle napsaná kniha, bohužel podle skutečných událostí, což mne během čtení dostávalo opravdu do varu a pana Bobliga jsem začal upřímně nenávidět.. :D

05.03.2018 5 z 5


Krvavé země: Evropa mezi Hitlerem a Stalinem Krvavé země: Evropa mezi Hitlerem a Stalinem Timothy Snyder

Po přečtení ostatních komentářů ani nevím, co více bych k této knize dodal.. Škoda jen, že je poměrně neznámá, sám jsme na ni narazil čirou náhodou. Přitom se jedná o zvěrstva, která se odehrála ve století, kdy se většina z nás narodila, nedávno, a dnešní generace jsou tak zhýčkané moderním způsobem života a "přepychem" dostatku, že jim události zde popsané přijdou vzdálené stovky let.. Opravdu bych to zavedl jako povinnou četbu :)

14.12.2017 5 z 5