ArkAngel ArkAngel komentáře u knih

☰ menu

Nouzový kontakt Nouzový kontakt Mary H. K. Choi

Ať už se podívám na knihu z kterékoliv strany, vždycky mi to přijde nedotažené. Nezajímavé postavy, nudná zápletka, prázdná místa, nevychytané detaily apod. Když už si třeba zvolila pro své hrdiny svět kultury a popkultury, mohla si udělat malinkou rešerši... fakt za mě třeba nepůsobí dobře, když za sci-fi klasiku prohlásí Ready Player One, který vyšel jen 7 let před touhle knihou a postaví ho vedle Duny a Enderovy hry. A podobných momentů bych tam našel víc.

19.07.2024 2 z 5


AllatRa AllatRa Anastasia Novych

Na své cestě za poznáním jsem kromě tradičních náboženství a tajných nauk musel pochopitelně zavítat i k textům modernějších skupin a sekt. Došlo tedy i na AllatRu, která sice na jednu stranu předkládá spoustu myšlenek týkající se reinkarnace, různých symbolů apod., ale vedle toho je skrytou propagandou, kvůli které máte uznat slovanskou nadřazenost. Přišlo mi úsměvné, jak se oba mluvčí ohání znalostmi ze všech oborů, jako by měli čtyři doktoráty a pátý na cestě. Tím nechci knihu nijak shazovat, staví na spoustě známých věcí a prvků, ale i to je vlastnost propagandy. Dejte lidem, co znají, upravte si to, nedejte jim prostor si to ověřit a konejte.

17.07.2024 3 z 5


Cesta kolem světa Cesta kolem světa Jan z Mandevillu (p)

U knihy opravdu oceňuji předmluvu, ve které se dozvídáme, jak to s identitou Jana z Mandevillu a vznikem knihy zřejmě i bylo. Namísto toho, abychom tu měli skutečně zcestovalého muže, byl patrně jen hodně sečtělý a pro své dílo slepil všechno možné dohromady. Velice mě překvapilo, že byť se jedná o středověký text z křesťanského prostředí, Islám nijak nehaní a dokonce obě víry přímo komparuje a ukazuje, v čem se jejich cesty liší. Člověka místy pobaví nesmyslné lidské rasy a národy nebo sexuální reprodukce diamantů, díky čemuž je tato "odborná práce" z části brána i jako jeden z předchůdců sci-fi, protože lidé měli tehdy jiné chápání a nemohli si snadno ověřit, co jsou fakta a co výmysly.

12.07.2024 4 z 5


Zápisky o válce občanské, alexandrijské, africké a hispánské Zápisky o válce občanské, alexandrijské, africké a hispánské Gaius Iulius Caesar

Stejně jako u prvního svazku (Zápisky o válce galské) nelze říct, že by se jednalo o nějak extra výjimečné čtení. Tentokrát ale za Caesara texty dopisují i jiní a nám se dostává možnost nahlédnout do dalších významných válečných tažení pozdního starověku. Spoustu významných událostí nebo osobností je ale vynechaných a asi jen sám Julek ví, proč tomu tak je.

09.07.2024 3 z 5


Výlety pana Broučka Výlety pana Broučka Svatopluk Čech

Na slavné Broučkiády jsem byl hodně zvědavý, ale nakonec nedokážu říct, která z nich byla nejméně nezáživná. Svatopluk Čech se jako jiní autoři svezl na vlně satirických románů/cestopisů, které posílají hrdinu do neobvyklých míst, ať už je to v Broučkově podání cesta na Měsíc, časem zpátky do minulosti... nebo na výstavu. Podobné knihy jsem měl vždycky rád, kdy tomu kralují Lukiánovy Pravdivé příběhy, ale Čech se jim ani nepřiblížil. Dost možná za to může i nesympatický protagonista, který měl radši zůstat doma a nic nedělat.

03.07.2024 2 z 5


Tisíc tváří hrdiny Tisíc tváří hrdiny Joseph Campbell

Pokud nemáte alespoň nějaký přehled o jiných kulturách nebo náboženstvích, radši se malinko dovzdělejte, protože s Campbellem procestujete celý svět, aby vám dokázal, že všechny příběhy mají vlastně tutéž strukturu... nebo alespoň v různých variacích. Pro zájemce o religionistiku nebo literární vědy je to určitě povinnost, protože vám to ukáže jeden z mnoha pohledů, jak k nim přistupovat.

02.07.2024 3 z 5


Bellanteriové Bellanteriové Tereza Vodvářková

Na začátek napíšu tohle: od knihy určitě nečekejte klasické velkolepé fantasy s vyvolenou hrdinkou, která bojuje oproti obrovskému zlu a zachraňuje svět. Celé je to daleko komornější a je to jenom dobře. Zatímco jiné YA postavy jsou už od první stránky naprosto dokonalé, Kella tráví značnou část knihy výcvikem. A mnohokrát si namlátí hubu. Nejen Kella, ale i jiné postavy román táhnou a byť není perfektní, bude vás zajímat, co udělají příště. Za sebe bych knihu určitě prosekal a víc se zamyslel nad tím, zda postavy mluví úměrně svému věku, ale jinak je to příjemné počtení na dlouhé cesty v MHD.

26.06.2024 3 z 5


Zápisky o válce galské Zápisky o válce galské Gaius Iulius Caesar

Ave, Caesar! Velký panovník a dobyvatel napsal vlastní zápisky z válečných tažení a volí k tomu i méně obvyklou formu - píše o sobě ve třetí osobě. Oproti tehdejším tvůrcům se navíc nepatlá s nějakými květnatými popisy, ale všechno předkládá stručně a jasně... jednoduše pro další generace. Určitě bylo zajímavé nahlédnout do historie a hlavy jednoho z dávných diktátorů, ale zas tak moc mě to nebavilo.

21.06.2024 3 z 5


Tři prózy Tři prózy Ladislav Fuks

Tři nejvýznamnější Fuksova díla v jednom balíčku musí potěšit každého milovníka poválečné literatury. Za sebe bych na pomyslnou první příčku umístil Spalovače mrtvol, který je sám o sobě na 5*. Fuks skvěle pracuje se symbolikou i skrytými odkazy na homosexualitu. Pochopitelná je i židovská tematika, která je pro autora kvůli jeho původu typická.

19.06.2024 4 z 5


Bratři Karamazovi Bratři Karamazovi Fjodor Michajlovič Dostojevskij

Asi se ptáte, proč dávám knize nižší hodnocení než většina. Jednoduše jsem od ní čekal něco jiného. Všichni jí vychvalovali do nebes, na webech si odnášela vysoké hodnocení... a tak jsem od ní měl možná i přehnaná očekávání. Jak ji popsat? Jako detailní analýzu ruské duše. Pokud máte rádi romány, které lidskou společnost rozebírají podobným způsobem, určitě vás zaujme. Já jsem ale spíše asi na specifičtější kousky.

17.06.2024 3 z 5


Blacksad 2 Blacksad 2 Juan Díaz Canales

Noirový Blacksad plný antropomorfních zvířat si i ve druhém albu drží své kvality a ukazuje další zajímavé kouty, které jeho svět nabízí. Máme tu cirkus, divadlo, nějaké to politikaření a vše je okořeněno skvělou kresbou a plastickými charaktery.

16.06.2024 4 z 5


Znovuzrození Znovuzrození Mirka Andolfo

Neuspokojivý a uspěchaný závěr série, která mohla být zajímavým zvířecím 1984. Tahle linka se ale brzy přesunula do pozadí a my tak sledovali pouze spirituální příběh s vlčím duchem, kolem kterého se musí točit úplně všechno. Závěr navíc naznačuje, že by mohl být klidně i nějaký sequel... ale asi pokud by se znova řešil vlk, tak ať to radši zůstane u ledu.

15.06.2024 2 z 5


Štvanice Štvanice Mirka Andolfo

Po letech jsem si dal opáčko prvního dílu a hned se pustil do druhého... a je to rozhodně o stupeň horší. Jednička dokonale vybudovala zajímavý svět, ale nakonec se to celé stočilo jen k magickému proroctví a honičce, kde máme jedno klišé za druhým. Škoda, že to šlo tímhle směrem.

15.06.2024 3 z 5


Nebezpečná výprava Nebezpečná výprava Steve Behling

Na komiksu jde skutečně poznat, že je cílený na děti... a to kresbou i scénářem, který je vlastně úplně debilní. Přijde mi, že z dětí dělají tvůrci stále větší idioty a pak se nemůžeme divit, že jim klesá inteligence, když klesá i kvalita obsahu jim určeném. Tenhle příběh si mohly prožít navíc pomalu kterékoliv postavy... aby to byli Anakin, Obi-Wan a Padmé bylo úplně zbytečné a vlastně to ani moc nedávalo smysl. A z Grievouse udělali ještě větší karikaturu, než byl předtím.

14.06.2024 2 z 5


Staroislandské ságy Staroislandské ságy neznámý - neuveden

Je až s podivem, o kolik jsou středověké severské texty čtivější než ty z "klasické" Evropy. Pokud jste četli Ságu o Grettim nebo Ságu o svatém Óláfovi, budete některé postavy poznávat, jelikož se jedná opět o historický text. Cením i mapek, které jednotlivé ságy doplňují, protože si uděláte pěkný obrázek o tom, kde na Islandu se příběh odehrává... a nebo v jednom případě dokonce i v Americe.

11.06.2024 4 z 5


Bílý šum Bílý šum Don DeLillo

Bílý šum mi vyšuměl zatraceně rychle. Doslova jsem hltal stránku za stránkou. DeLillo skvěle buduje dramatické i absurdní pasáže, dialogy i postavy. Člověk studující profesionálně osobnost Hitlera, který neumí ani slovo německy? Dokonalé. Takových momentů nabízí kniha více než dost a ke všemu je protkána filosofickými myšlenkami. K autorovi se určitě ještě vrátím.

07.06.2024 4 z 5


Tahle země není pro starý Tahle země není pro starý Cormac McCarthy

McCarthy ve svém moderním westernu opět ukazuje, jak je svět prohnilé místo. Mírou násilí bych se jej nebál přirovnat ke knižnímu Tarantinovi, který s radostí prohlašuje, jaká je to ještě zábava. Stejně jako u Cesty je zde znatelný již jeho úsečnější jazyk, na který najel (čímž je zase přirovnáván k Hemingwayovi). Ve srovnání se zmíněnou Cestou nebo Krvavým poledníkem je to ale malinko slabší.

06.06.2024 4 z 5


Sen Ockerwee Sen Ockerwee George R. R. Martin

Rozhodně se jedná o fajn upírskou knihu... ale že by to bylo něco extra přelomového, se říct nedá. V osmdesátých letech to možná byla rána z čistého nebe, ale dnes tu máme spoustu dobových příběhů a upíry loví například i takový Abraham Lincoln. Prostředí parníků je ale velmi příjemné a Martin ukazuje, že psací um měl ještě před svým fantasy opusem.

04.06.2024 3 z 5


Kautiljova Arthašástra Kautiljova Arthašástra Kautilja

Starší indický bráška Machiavelliho Vladaře... na steroidech. Kautilja dává ve svém díle velmi komplexní učebnici pro starověké vládce, kteří se dozví nejen o metodách vládnutí a válčení, ale také jednotlivých politických pozicích, trestech nebo výrobě. Povinnost nejen pro indology, ale také potenciální vůdce a politiky.

03.06.2024 4 z 5


Alžbětinské divadlo. 3. díl, Drama po Shakespearovi Alžbětinské divadlo. 3. díl, Drama po Shakespearovi Alois Bejblík

Dva roky zpátky jsem se pustil do prvního dílu, který v úplnosti pojal alžbětinské divadlo před Shakespearem... a nyní jsem zatím přeskočil dvojku, abych zjistil, jak to vypadalo po něm. Opět se v knize dozvíte vše od kultury po hudbu a naservírovaná máte také dramata, která nikde jinde neseženete. A jde o opravdu povedené kousky. Více takových publikací prosím.

31.05.2024 4 z 5