@pavlas @pavlas komentáře u knih

☰ menu

Jak žít dobrý život: Starověké umění stoické radosti Jak žít dobrý život: Starověké umění stoické radosti William Irvine

První věta v úvodu této knihy zní: "Co chcete od života?" Umět si na ni poctivě odpovědět je základ pro život.

Kniha pak nabízí odpověď na tuto otázku z pohledu stoické filosofie a na příkladu dávných i současných stoiků ukazuje jak lze tuto "vizi" pomocí několika prostých principů naplnit.

O této filosofii pro běžný život vytvořil jeden nadšený praktikující stoik amatérský podcast "Poikíle Stoá", který lze nalézt například na spotify. Věnuje se v něm i této knize.

01.11.2023 5 z 5


Tajný život rostlin Tajný život rostlin Peter Tompkins

Zajímavá kniha dokazující na mnoha případech z minulosti, že rostliny nejsou nereagující předměty, ale zajímaví tvorové obývající stejnou planetu jako my. Kniha dále názorně ukazuje, kam až je člověk schopen zajít pro vyšší výnosy a co je pak následkem jeho ziskuchtivosti. Také upozorňuje, že rostliny živené umělými hnojivy postrádají kvality, které lidské tělo potřebuje.

I v dnešní době probíhají pokusy na zjištění vlastností rostlin. Např. jedna zpráva z Izraele:
https://www.stoplusjednicka.cz/krik-nemych-nektere-rostliny-dokazou-v-ohrozeni-vydavat-ultrazvuk

17.02.2021 4 z 5


Metafyzické příběhy 2 Metafyzické příběhy 2 Eduard Tomáš

Autor vytvořil příběhy prodchnuté vlastním světonázorem, který čiší z každé stránky každého příběhu. A i když jsem jeho další knihy nečetl (nepočítám-li knihu Milarepa někdy před 30ti lety), odvažuji se tvrdit, že do obou knih vložil, když ne všechny, tak zajisté většinu základních pravd a univerzálních zákonů, které objevil, jimž věřil a jež vyznával.

Astrální cestování a lucidní snění.
Převtělování duší a karmický zákon.
Svět jako projekce vlastní mysli / usmrcení ega.
Tajemná moc vlastního vědomí / programování vlastní mysli / Jasnovidectví.
Vesmír jako neosobní Bůh.
Život v přítomném okamžiku a reálná neexistence minulosti a budoucnosti.

17.02.2021 4 z 5


Metafyzické příběhy 1 Metafyzické příběhy 1 Eduard Tomáš

Autor vytvořil příběhy prodchnuté vlastním světonázorem, který čiší z každé stránky každého příběhu. A i když jsem jeho další knihy nečetl (nepočítám-li knihu Milarepa někdy před 30ti lety), odvažuji se tvrdit, že do obou knih vložil, když ne všechny, tak zajisté většinu základních pravd a univerzálních zákonů, které objevil, jimž věřil a jež vyznával.

Astrální cestování a lucidní snění.
Převtělování duší a karmický zákon.
Svět jako projekce vlastní mysli / usmrcení ega.
Tajemná moc vlastního vědomí / programování vlastní mysli / Jasnovidectví.
Vesmír jako neosobní Bůh.
Život v přítomném okamžiku a reálná neexistence minulosti a budoucnosti.

17.02.2021 4 z 5


Uvedení do víry Uvedení do víry Walter Kasper

Myslím, že knize trochu škodí úvod, v kterém je popsáno pro koho je napsaná. Osobně si myslím, že je vhodná pro mnohem větší okruh lidí včetně nekatolíků a ateistů. Pokud tedy chtějí zjistit, proč ten jejich soused katolík/křesťan věří v to co věří. Jak píše mirektrubak, budete při čtení hlavně zpočátku občas potřebovat wikipedii, ale stojí to za to.

Pokud pochopíte níže uvedenou část díla (kvientismus s pomocí wikipedie), klidně si ji můžete koupit. Budete překvapeni.

"Pro křesťanskou víru není charakteristický strnulý řád a zákon, ani individuální nebo společenský výkon a pokrok, nýbrž to, co překypuje a marnotratně rozdává, co je bezstarostné a co úzkostlivě nepečuje. Ve společnosti, která všechno měří podle vykazatelného výkonu a efektivnosti, je to bláznovství. Ale právě toto bláznovství nás osvobozuje od nelidského tlaku, abychom stále novým výkonem neustále potvrzovali sami sebe před sebou a před druhými. Osvobozuje nás, aniž propadáme kvientismu, k vnitřně uvolněnému, radostnému, skutečně lidskému lidství.
Křesťanská víra se projevuje radostí... Je základem plně lidského bytí. Umožňuje humor, a ten je jedním ze základních rysů křesťanské víry."

Apropó tomuhle by se dalo říkat "radostná zvěst", nemyslíte?

10.01.2021 5 z 5


Povídání o cestě tam Povídání o cestě tam Petr Pavlík (Holý)

Trochu zen, trochu křesťanství, trochu Bůh. Aneb krásná kniha o duchovnu schovaná do rozličných rozprav kdy spisovatelovo alterego na sebe bere různé podoby (ateista, dálkový student indické moudrosti, mystik, dobrodruh, Casanova, jógin, sektář atd.) a spisovatel mu radí jak dosáhnout toho, co mu chybí.

22.06.2020 5 z 5


Předávání světla Předávání světla Mistr Keizan

Kniha je kronika o nepřerušené linii předávání buddhistického, později zenového učení. Začíná Buddhou Šákjamunim (Gautama) a končí japonským zenovým mistrem Edžó v 13 století našeho letopočtu (53 v nepřerušené linii).
Každá kapitola (je jich 53) začíná příběhem (někdy s kóanem), díky kterému dosáhl mistr osvícení. Pak následuje obšírnější vysvětlení doby, situace i rozbor kóanu a životní osudy mistra.
Jak už to bývá u buddhistické literatury, někdy jsou historky přehnané a je z nich poznat, že kolem některých postav byly záměrně vytvořeny legendy, které se tu více, tu méně odklánějí od reality. Ale na to jsou jistě čtenáři Máhájány zvyklí.
U 51 mistra v linii (Žu-ting) se mi dokonce ani nezdálo, že skutečně dosáhl osvícení. Ale co já vím, jak již říkal Michael Valentine Smith: "jsem jen pouhé vejce."
Na druhou stranu musím přiznat, že mezi řádky je tam skryta pravda jež může být hledajícímu nápomocna.

22.06.2020 5 z 5


Devět bran / Talmud Devět bran / Talmud Jiří Langer

Měl jsem tu čest přečíst si ke knize předmluvu bratra Františka Langera, i předmluvu Alexandra Popova. Obě jsou krásné, ale v Langerově předmluvě je pro mne více zajímavých informací o autorovi.

Kniha začíná vyprávěním o touze J.Langera zaobírat se mystikou, načež jej oslovila jeho rodná Židovská mystika a to až tak, že se jako mladík v Praze sbalil a odjel kamsi do Haliče aby ji načerpal od chasidského rabína. Velmi dobře (z vlastní zkušenosti) zde popisuje, jak život žáka chasidského učení probíhal.

V druhé části knihy jsou pak uvedeny příběhy, které při svém studiu u chasidů načerpal. Ty skrývají mnohdy pod pláštíkem žertu hlubokou mystickou moudrost jednotlivých protagonistů.

Třetí část knihy je vlastně obsahem samostatného svazku nazvaného Talmud, který ale tvoří jen malý výběr některých témat ze skutečného židovského Talmudu. Svazek byl původně vydán samostatně a sloužil státním úředníkům první republiky pro seznámení s vírou a morálkou židovského obyvatelstva.

02.10.2019 5 z 5


Kojabaši, kočičí mistr zenu Kojabaši, kočičí mistr zenu Henri Brunel

Kniha, která zajímavou formou uvede i dětského čtenáře do základu Buddhova učení skrze příběhy kočičího zenového "mistra" Kojabašiho a jeho žáka, mnicha Tanedy. Nevím jak dnes, ale v době napsání knihy H.Brunel nebyl mistrem zenu a tak i jeho Kojabaši je mistrem jen podle jména, nikoli podle vhledu. To ovšem nic nemění na tom, že je to velice příjemná a hezky ilustrovaná kniha.

15.09.2019 4 z 5


Tracyho tygr Tracyho tygr William Saroyan

Tracyho tygr není láska. Tracyho tygr je život. Je láska život?
Když mluví tygr, mluví život, když mluví Tracy, mluví člověk omezený svými strachy a obavami. Někdy tygr mluví a někdy spí. Nenechte ho spát.

"Jaký je rozdíl mezi dobrou kávou a nejlepší kávou? V reklamě." to říká člověk.¨
A co říká život? "ÚÚúáááájííííí.

Přečtěte si úvodní povídku Tygr z autorovi knihy Trable s tygry. Takový měl být původně Tracy. Ale tuto jeho vlastnost později autor oddělil od Tracyho a vtělil ji do tygra.

15.09.2019 4 z 5


Trable s tygry Trable s tygry William Saroyan

Sice jsem od pana Saroyana četl jen dvě knihy, tuto a Tracyho tygra. Ale první povídka vyprávějící příběh o tulákovi, který píše knihu a žije svůj příběh ve stylu Lukáše 12:22-34 se mi hluboko vryla do paměti. Příběh je fascinující a jako původní vzor, pro mne dalece překonává Tracyho tygra, který z ní dle výše uvedené anotace vychází. Tohle je pravý tygr.

15.09.2019 5 z 5


Malý mnich a jeho začátky - Sedmý dar Malý mnich a jeho začátky - Sedmý dar Harry E. Farra

Jedná se o nádhernou knihu prostoupenou Benediktinským duchem plnou malých střípků pravdy, které připomínají zenovou moudrost. Možná má zpočátku trošku pomalejší rozjezd, ale to přičítám spíš nutnosti čtenáře se přeorientovat na obsah plný křesťanského Boha. Čím dál ji čtete, tím je lepší.
Jedná se sice o samostatnou knihu, ale je to druhá kniha autora o životě malého mnicha.

13.09.2019 5 z 5


Čirá radost Čirá radost Anthony De Mello

Ano, jak píše v komentářích Abana: "Dokola autor píše, že se dostaví tento návod, že je to vlastně strašně jednoduché, ale stále nic nepřichází."

Ano. Musíte na to přijít sami a až na to přijdete, budete naštvání proč to do knihy nenapsal, a až ji budete číst znovu tak poznáte, že to tam všude je, jen to není napsané přímo. Jako v Ježíšových podobenstvích, jako v zenových příbězích.

Protože jídlo, které predžvýkal někdo jiný, by vám nechutnalo. Protože z jídelního lístku se prostě nenajíte.

13.09.2019 5 z 5


Bdělost Bdělost Anthony De Mello

Rád říkám, že nejlepší knihy Anthonyho de Mella jsou ty, které nenapsal. Patří mezi ně Bdělost a Čirá radost. Jsou to totiž výběry z jeho přednášek (sádhan) zaznamenané jeho posluchači. On sám napsal v podobném stylu jen jednu knihu a to Cestu k lásce.

Jeho dílem, které obsahuje úryvky a odkazy na spoustu "svatých" knih se stejně jako v nich proplétá červená nit nezjevné pravdy, kterou když objevíte, pochopíte smysl. On sám uvádí, že na to přišel asi 11 let před přednáškami uvedenými v této knize.

Kniha je, jak již bylo popsáno v předešlých komentářích, výborná obsahem a čtivá formou. Sám ji čtu od prvních okamžiků kdy byla nakladatelstvím Cesta vydána. Nejdříve pro poučení a snahu o pochopení a poslední dva roky už jen tak pro radost.

Kniha vám může pomoct odhalit pravdu. Až se tak stane, zbavte se jí :)

13.09.2019 5 z 5


21 řečí askety Gótama zvaného Buddha 21 řečí askety Gótama zvaného Buddha Siddhártha Gautama

20 řečí je ve starším provedení, poslední řeč je však z novější doby a z jejího podání je vidět kam se za ten čas posunula postava Gótamy pro své následníky.

Jako jinde, platí i zde jeho poučení: "mniši by neměli přijímat má slova protože jsem to řekl. Měli by je řezat, tavit a brousit tak, jako to dělá dobrý zlatník s kouskem zlata."

A to platí pro jakoukoli verzi "pravdy" ať už se jedná o křesťanství, buddhismus, islám, izraelskou víru, Tao nebo třeba učení čarodějnické tradice "Los nuevos videntes".

13.09.2019 5 z 5


Uniknout Orlovi: Čarodějné učení dona Juana v devíti knihách Carlose Castanedy Uniknout Orlovi: Čarodějné učení dona Juana v devíti knihách Carlose Castanedy Gato (p)

Kniha seznamuje čtenáře se základy nauky čarodějnické tradice "Los nuevos videntes", s kterou se můžeme seznámit v knihách "naguala" Carlose Castanedy, Florindy Donnerové nebo třeba Taishy Abellarové (Maryann Simko).

I když tato nauka pochází z jiného světadílu, lze v ní najít mnoho styčných bodů s naukami z Asie i Evropy.

12.09.2019 4 z 5


Zenová kočka / Kocouří čaroděj Zenová kočka / Kocouří čaroděj Gato (p)

Kniha o záměru a cestě jedné mysli. Kniha plná magických hub, iluzí a snových obrazů. Kniha hovořící o cestě čaroděje, zenového buddhisty i užitečnosti smrti a vyrůstání v totalitě.

Pro lepší pochopení knihy doporučuji se před jejím čtením seznámit s dílem Carlose Castanedy (např. Pelčákova kniha Uniknout Orlovi je dobrým výtahem) a zenovým buddhismem.

12.09.2019 4 z 5


Mrtvá kočka Mrtvá kočka Václav Cílek

Zen je jako ostrý nůž mahajánového buddhismu, který se orientuje na vlastní pochopení a prožitek studentů. Využívá k tomu někdy možná tvrdou disciplínu a hádanky nazývané koany. Koany se zdjí nesmyslné, pokud na ně používáte standardní myšlenkové pochody. Pro jejich vyřešení/pochopení musíte změnit svůj pohled na svět. Uvidět skutečnost takovou jaká je (nikoli jakou si ji celý život představujete) a pak vám budou všechny koany jasné jako sluneční svit.

Kniha Mrtvá kočka je plná takovýchto hádanek a příběhů nutících k přeměně vlastního vědomí. Pokud vám koany nedávají smysl, zkuste knihy Carlose Castanedy, které na přeměnu vědomí jdou poněkud západnějším stylem. Kombinaci Castanedy a Zenu najdete v knihách českého spisovatele píšícího pod pseudonymem Gató (Martin Pelčák).

11.09.2019 5 z 5


Tao te-ťing Tao te-ťing Lao-c´

Tao te-ťing je kniha o způsobu jak žít a vládnout. Objasňuje vzájemnou závislost protikladů, kterou známe například z tradičního obrazu Tchaj-ťi tchu a naznačuje cestu jak se jim vyhnout a žít plný život. Prazáklad popsané nauky Tao vychází ze stejné moudrosti jako původní Buddhovy promluvy z tzv. Théravádové tradice i moudrosti zapsané v Tóře tradice židovské (protože Ježíš z Nazareta byl Žid, lze najít také plno obdobných poučení i v jeho rozpravách).

Díky častým odkazům na vedení lidu mi při čtení často vytanula na mysli kniha Citadela od Antoine de Saint-Exupéryho. Pro čtenáře orientované více na poezii pak jistě může být zajímavé porovnání i s knihou Prorok libanonského spisovatele Chálíla Džibrána.

11.09.2019 5 z 5