Předávání světla

Předávání světla https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/117895/predavani-svetla-117895.jpg 5 4 1

Zenové učení mistra Keizana, Předávání světla je přisouzeno japonskému zenovému mistrovi Keizanovi a spolu se Záznamy od modravého útesu Pi-jen Lu a Brána bez dveří Wu-men-kuan patří mezi základní kóanové texty zenového buddhismu. Cesta vedoucí k osvícení je zde.

Duchovní literatura Náboženství
Vydáno: , Půdorys
Originální název:

Transmission of Light Zenin the Art of Enlightemment by Zen Master Keizen


více info...

Přidat komentář

@pavlas
22.06.2020 5 z 5

Kniha je kronika o nepřerušené linii předávání buddhistického, později zenového učení. Začíná Buddhou Šákjamunim (Gautama) a končí japonským zenovým mistrem Edžó v 13 století našeho letopočtu (53 v nepřerušené linii).
Každá kapitola (je jich 53) začíná příběhem (někdy s kóanem), díky kterému dosáhl mistr osvícení. Pak následuje obšírnější vysvětlení doby, situace i rozbor kóanu a životní osudy mistra.
Jak už to bývá u buddhistické literatury, někdy jsou historky přehnané a je z nich poznat, že kolem některých postav byly záměrně vytvořeny legendy, které se tu více, tu méně odklánějí od reality. Ale na to jsou jistě čtenáři Máhájány zvyklí.
U 51 mistra v linii (Žu-ting) se mi dokonce ani nezdálo, že skutečně dosáhl osvícení. Ale co já vím, jak již říkal Michael Valentine Smith: "jsem jen pouhé vejce."
Na druhou stranu musím přiznat, že mezi řádky je tam skryta pravda jež může být hledajícímu nápomocna.

Štítky knihy

zen buddhismus kóany

Autorovy knížky

2008  95%Předávání světla

Kniha Předávání světla je v

Přečtených6x
Doporučených2x
Knihotéce1x
Chystám se číst8x
Chci si koupit3x