Ann.e Ann.e komentáře u knih

☰ menu

Selekce Selekce Kiera Cass

Rozhodně jde o oddechovou, romantickou knížku, která mi pomohla se opět rozečíst a přestat prokrastinovat scrollováním :)

Na druhou stranu se mi zdá celý příběh jako nedomyšlený koncept - historie země? Rebelové? Celá soutěž? Náboženství x stát? Další problém je i nelogičnost některých věcí - jak by mohl lid v tak velké míře podporovat Selekci, když stát potřebuje peníze na válku a na ochranu státu?

Jedna hvězdička za Maxona, jeho postava byla zajímavá a propracovaná, a za potenciál celé série. :)

09.01.2024 1 z 5


Připravme cestu Pánu: Občerstvení pro duši na dobu adventní a vánoční Připravme cestu Pánu: Občerstvení pro duši na dobu adventní a vánoční Angelo Scarano

Úžasná kniha, která obsahuje všechna čtení, zamyšlení i nějaký malý "úkolík" či otázku k zamyšlení. Opravdu skvělý průvodce nejen Adventem, ale i Vánoci pro každý rok. Určitě plánuji číst i příští liturgický rok!

05.01.2024 5 z 5


Tiché roky Tiché roky Alena Mornštajnová

Jednoduše ÚŽASNÁ kniha!

08.10.2023 4 z 5


Lekce chemie Lekce chemie Bonnie Garmus

Kniha se mi moc líbila svým obalem a zajímavou anotací, a tak jsem si ji s nadšením půjčila v knihovně. Vyprávěno je to hezky, ani chvilku jsem se nenudila, mnoho myšlenek mě donutilo podívat se na určitou problematiku i jiným úhlem pohledu a zvážit více názorů (i když to nutně neznamená, že bych ten svůj změnila).

Na druhou stranu mi to připadalo takové jednostranné a generalizující - např. všichni v církvi jsou špatní, muži jsou hrozní a nedá se s nimi vydržet apd. Hlavní hrdinka si mě získala svou statečností, ale zároveň se chovala, jako kdyby měla monopol na pravdu a nepřipouštěla jiný názor. Ve světě, kde žijeme, je názorů tolik, že se musíme naučit diskutovat.

08.10.2023 2 z 5


Léto, kdy jsem zkrásněla Léto, kdy jsem zkrásněla Jenny Han

Co bylo cílem autorky? Napsat knihu pro young adult generaci čtenářů jako letní osvěžení s jemným a pohodovým tématem? Jestli ano, moc nerozumím příběhu, který nám předložila. Tolik bolavých témat (rozvod, rakovina, drogy, nepřijetí atd.), toxické vztahy a toxické chování...
Jestli ne, potom to chápu a asi bych měla změnit hodnocení. Každopádně postavy mi moc sympatické nebyly, nejvíce mě mrzelo, jak se Belly zachovala ke Camovi. Vždyť i autorce snad muselo být jasné, že Cam je pro Belly lepší, protože z ní dělá lepšího člověka!

14.09.2023 2 z 5


Jelení vršek Jelení vršek Hana Marie Körnerová (p)

Čtenářsky velice přívětivé, příběh je moc zajímavý, akorát ten konec byl takový... zvláštní.

14.09.2023 4 z 5


Mrtvá v knihovně Mrtvá v knihovně Agatha Christie

Bylo to velice čtivé, rozuzlení nečekané, akorát slečna Marplová nevystupovala v knize tolik, jak jsem čekala.

05.09.2023 4 z 5


Jsou světla, která nevidíme Jsou světla, která nevidíme Anthony Doerr

(SPOILER) To bylo tak... nečekané. Nejdřív jsem se nemohla začíst, ale a zajímavý děj mě nakonec vtáhl, a já se nemohla odtrhnout. Moc se mi líbily postavy, každá měla své chyby i klady, bylo zajímavé sledovat např. Wernera a jeho vývoj a postoj vůči nacismu. Přesto mě ale překvapilo, že tři čtvrtiny knížky směřovaly k jednomu momentu, kdy se Werner a Marie-Laure setkají - a pak nic. Ano, bylo to realistické - na to jako čtenářka nejsem tolik zvyklá, takže jsem se díky tomu dál posunula.
Vynechala bych části z roku 1974 a 2014, nějak mi neseděl vývoj Marie-Laure... a to, že o Wernerovi mluvila jako o: "tom německém klukovi Wernerovi Pfennigovi" mě naprosto šokovalo, když jí zachránil život... její čistota a láska k druhým lidem jako by zmizela. :(

Ale kniha byla opravdu moc krásná, bylo tam mnoho nádherných myšlenek a zajímavý historický kontext. Pulitzerova cena jí právem náleží. :)

05.09.2023 4 z 5


Nesnesitelná lehkost bytí Nesnesitelná lehkost bytí Milan Kundera

Kundera patří mezi mé oblíbené spisovatele. Ale spíš jsou mi blízké jeho eseje než romány. Příběh sám byl poměrně zajímavý, postavy propracované, moc se mi líbily filosofické pasáže a části o historickém kontextu, ve kterém se kniha odehrává. Ale moc nechápu, proč Kundera demonstroval myšlenky o lehkosti / těžkosti bytí právě takto a proč tam muselo být tolik erotiky...

02.09.2023 3 z 5


Slabikář Slabikář Miroslav Holub

Upřímně mi básně nesedly. Přiznávám, některým jsem nerozuměla. S tím, s čemu jsem rozuměla, jsem úplně nesouhlasila, máme s autorem zkrátka jiný pohled na svět.

02.09.2023 3 z 5


Laická spiritualita Madeleine Delbrêlové s Kateřinou Lachmanovou Laická spiritualita Madeleine Delbrêlové s Kateřinou Lachmanovou Kateřina Lachmanová

Četla jsem podruhé, každý den jednu kapitolku. Jsou tam moc krásné myšlenky o životě s Bohem v laickém stavu.

02.09.2023 5 z 5


YOUCAT - Svátost smíření YOUCAT - Svátost smíření Bernhard Meuser

Skvělá příručka, po jejímž přečtení si řeknete, že svátost smíření je vlastně dar, při které se setkáváme s Božím milosrdenstvím. Knížečka obsahuje zpovědní zrcadlo, modlitby k přípravě, rozhovor s knězem o zpovědi a hlavně vysvětlení, proč má zpověď obrovský smysl a jak moc očistná může být.

29.08.2023 5 z 5


Je (středověk) doba temna? Je (středověk) doba temna? Ivan Foletti

Na rovinu přiznávám, že nejsem žádnou odbornicí na středověk či umění. Na druhou stranu jsem mnoho předsudků nebo chybných přestav o středověku měla, a tak mi publikace ukázala nový, barvitější pohled na toto dlouhé období. Užívala jsem si každou stránku, bylo krásné vidět, co lidé dokázali vybudovat a vytvořit...

29.08.2023 5 z 5


Kočka na rozpálené plechové střeše Kočka na rozpálené plechové střeše Tennessee Williams (p)

To je tak neuvěřitelně dobře napsané a vystavěné! Jednotlivé postavy mají hloubku stejně jako celý příběh.

29.08.2023 4 z 5


Anna z Avonlea Anna z Avonlea Lucy Maud Montgomery

(SPOILER) V mnoha ohledech příjemné pokračování Anny ze Zeleného domu. Přece jenom tam ale bylo několik věcí, kterým jsem nerozuměla. Proč má Anna s Marillou radši Davyho? Jak může být Davy tak cynický? Proč Anna "pohrdá" lidmi, kteří nemají takovou fantazii (doporučila bych jí přečíst si Rozum a cit)? Z jakého důvodu si troufá posuzovat Freda Wrighta, když je to budoucí muž její nejlepší kamarádky, která má skvělý úsudek? Na druhou stranu tam byly krásné a barvité popisy přírody a hezké postřehy. Kniha mě bavila, Anna jako učitelka byla úžasná a jsem ráda, že se začíná rozvíjet i její vztah s Gilbertem.

23.08.2023 3 z 5


Rouška Veroničina Rouška Veroničina Jan Zahradníček

Tolik moudrosti je v básních Jana Zahradníčka. Jeho tvorbu (Roušku Veroničinu, Znamení moci a Z pozůstalosti - tohle vše knížka obsahuje) krásně rozebírá Pavel Želivan, který mi pomohl si uvědomit některé nuance této nádherné A hluboké poezie.

22.08.2023 5 z 5


Rozum a cit Rozum a cit Jane Austen

Nádherný román. Je to opravdu krásné dílo, na kterém se mi líbí snad úplně všechno: propracované postavy, které dělají chyby a učí se z nich, zajímavé postřehy či ironické poznámky na adresu některých členů společnosti. V tomhle je Austenová úžasná!
Jednu hvězdičku ale uberu kvůli překladu Blanky Carrière (vydání Omega), v textu byly gramatické chyby a na mnoha místech chyběly čárky. Bylo to dost rušivé. A taky mě dost mrzí konec knihy, kdy je Mariannin a Brandonův vztah (který je za mě zajímavější než ten Elinořin a Edwardův) popsán na dvou stranách.

22.08.2023 4 z 5


Zahradou těch, které mám rád Zahradou těch, které mám rád Milan Kundera

Do zahrady spisovatelů, které mám ráda, Kundera rozhodně patří. :)

22.08.2023 4 z 5


Anna ze Zeleného domu Anna ze Zeleného domu Lucy Maud Montgomery

Knihu jsem četla v době, kdy toho na mě bylo docela dost, a proto pro mě byla balzámem na duši. Krásný příběh o přátelství, lásce a naději. Okamžitě jsem sáhla po dalším dílu, protože si mě všechny postavy získaly, a já se tak začala těšit, jak to s nimi bude dál!

21.08.2023 5 z 5


Raoul Taburin Raoul Taburin Jean-Jacques Sempé

Tohle je výtvarně mistrovský kus. Navíc miluji Francii, miluji cyklistiku a miluji Tour de France, takže jsem se ráda ponořila do příběhu, co spojuje všechny tyto tři věci. Do toho autor přidal humor a zajímavé morální dilema na konci.

07.08.2023 4 z 5