Anicka152 Anicka152 komentáře u knih

☰ menu

Revizor Revizor Nikolaj Vasiljevič Gogol

Knihu jsem si vybrala k maturitní četbě a mohu jen doporučit. Děj se odehrává během jednoho dne, takže ani není moc možností, jak od hlavní dějové linie odbočit, což ulehčí práci mnoha maturantům. Kniha se díky dramatické formě čte velmi rychle, není tlustá a příběh je lehce zapamatovatelný. Postav není zas tolik, aby se to pomotalo, takže za mě opravdu ideální četba k maturitní zkoušce (sama jsem si knížku dokonce vytáhla a odmaturovala na 1).
Postavy jsou sympatické, atmosféra příjemná, dílo je vtipné, nemám, co vytknout.

22.08.2019 5 z 5


Den co den Den co den David Levithan

Dílo jsem četla v angličtině. Příběh mě zezačátku velmi nadchl. Myšlenka převtělování a zamilování se do člověka, kterého nemůže mít mě oslovila. Po několika kapitolách mě ale posedlost Rhiannon velmi omrzela. Chápu, že A nemá nic jiného na práci, nemá jiné přátele, ani povinnosti, ale každým slovem ji opěvovat a věnovat každou minutu jenom jí? To si může podat ruku s Wertherem od Goetha.
Myšlenka pěkná, ale zpracování nic moc.

22.08.2019 3 z 5


Utrpení mladého Werthera Utrpení mladého Werthera Johann Wolfgang Goethe

Knihu jsem si vybrala do maturitní četby. K maturitě to není špatná volba, děj si snadno zapamatujete, knížka je tenká a rozborů na internetu jsou mraky. Dobrovolně bych ale knížku nečetla. Děj mi přijde povrchní. Kromě zdlouhavých (!!) popisů krajiny (chápu, že je to charakteristické pro umělecký styl té doby, ale opravdu mě to nebavilo) je kniha plná Wertherova stýskání, sebelítosti a opěvování nesmyslných detailů Lotty.

22.08.2019 1 z 5


Obraz Doriana Graye Obraz Doriana Graye Oscar Wilde

Knihu jsem si vybrala do maturitní četby. Udělala bych to znovu, ale jen proto, že jsem od Oscara Wilda měla i dílo Jak je důležité míti Filipa (čímž jsem si ušetřila dalšího autora), jinak ne. Kniha je oproti většině maturitních knih tlustší a zdlouhavější. Popisy prostředí a myšlenek mě osobně velmi odrazovaly od dalšího čtení, ale co mě udrželo je hlavní myšlenka. Musím připustit, že nápad s obrazem a celý vývoj děje mě ohromil, je to opravdu k zamyšlení a kniha má alespoň zajímavou myšlenku když už nic jiného.

22.08.2019 3 z 5


Jak je důležité míti Filipa Jak je důležité míti Filipa Oscar Wilde

Knihu jsem si vybrala do maturitní četby a vřele doporučuji. Ne každému ale může sednout, jelikož při vyprávění děje a všech spojitostí mezi postavami se člověk může velmi snadno zamotat. Na druhou stranu je ale kniha velmi zábavná, neotřelá a podle mě velmi originální.
Banalita některých situací mě opravdu rozesmála. Náhod je zde nemálo a vyprávění vás do děje vtáhne. Vzhledem k malému počtu stránek vás ani nadlouho nezdrží.

22.08.2019 5 z 5


Návštěva staré dámy Návštěva staré dámy Friedrich Dürrenmatt

Jako kniha do maturitního seznamu podle mě ujde, ale najdou se i lepší (např. o jiných knihách najdete více materiálů na internetu, tato není natolik známá).
Příběh je ale pěkně zapamatovatelný, až na velké množství postav (zároveň se pletou jména Kláry poskoků a manželů). Jednoduchá dějová linie má ale spoustu retrospektivních pasáží, které dovysvětlují situaci. Konec je v podstatě očekávatelný, ale alespoň tím utvrzuje myšlenku, na kterou chtěl autor upozornit - (dle mého názoru) že lidé jsou pro peníze ochotni udělat cokoliv. Po psychologické stránce je dílo velmi zajímavé.

22.08.2019 4 z 5


Medeia Medeia Eurípidés ze Salamíny

Velmi jednoduchý příběh, málo stránek (k maturitě ideální), bez zbytečných odboček od děje, s jasnou pointou. Jediné, co mi nevyhovovalo je zastaralý jazyk, což je ale u této knížky samozřejmost.
Přestože jsem knihu měla v povinné četbě, přečetla bych si ji dobrovolně klidně znovu. Děj si snadno zapamatujete (i když se jmény je to už trochu horší). Přestože je kniha lehce morbidní, prosazuje jasnou myšlenku postavení žen ve společnosti a ve vztazích.
Za mě krásná kniha do maturitního seznamu.

22.08.2019 5 z 5


Včera tě budu milovat Včera tě budu milovat Cristin Terrill

Úžasně zamotaná kniha, od které se jde jen těžko odtrhnout. Vřele doporučuji. Skvělý nápad i provedení

22.08.2019 5 z 5


Čarodějnice z Hex Hall Čarodějnice z Hex Hall Rachel Hawkins

Nejlepší kniha své doby, jakou jsem kdy četla. Pokud máte rádi nadpřirozeno a zároveň love story, je to naprosto ideální kniha. Odpočinkové čtení, které vás do sebe ale tak vtáhne, že nebudete chtít knihu odložit. Zápletka je překvapivá a (což je neobvyklé) nevíte, co od konce čekat. Mě tedy rozuzlení rozhodně překvapilo, což je úžasná věc, kterou většina knih nedokáže nabídnout.
Autorka píše vtipně a autenticky k věku hlavní postavy. Doporučuji!

22.08.2019 5 z 5


Poslední aristokratka Poslední aristokratka Evžen Boček

Kniha mi byla doporučena na základě jejího humoru. Uznávám, že celou knihu provází komické situace. Zhruba po 50ti stránkách mi ale přišly vtipy ohrané a stále stejné. Zezačátku pecka, ke konci stereotyp. Jsem ráda, že jsem si knihu přečetla, pobavila mě, ale další díly si nepřečtu. Když se už v rámci jedné knihy vtipy opakovaly, o čem jsou pak další tři díly??

22.08.2019 3 z 5