Alcarmo Alcarmo komentáře u knih

☰ menu

Bez Boha na světě Bez Boha na světě Kristína Royová

Pěkně pojaté vyprávění o sirotku, který byl sice zpočátku vinou zanedbané výchovy zdánlivě "bez Boha na světě", ale svojí otevřeností a odhodláním k němu našel vlastní cestu. Tato evangelizace pro děti se autorce opravdu povedla.

07.12.2023 4 z 5


Všechny krásy žití / Rhódské střípky Všechny krásy žití / Rhódské střípky Jana Faitová

Moje první kniha od této autorky a rozhodně příjemné překvapení; vtipné, nečekané, optimistické, taková dobrá oddechovka :-)

28.09.2023 4 z 5


Příručka českých církevních dějin IV. Příručka českých církevních dějin IV. Bohumil Zlámal

Kniha představující věroučná stanoviska římskokatolické církve, určená spíše pro katolické bohoslovce a kněze. Sám prof. Zlámal opakovaně ve své knize dělí názory podle náboženského cítění jejich autorů na 1) hlásící se k nějaké církvi nebo reformační sektě, 2) liberální a 3) katolické. Následně jim podle toho přikládá váhu. Věřícím jiných denominací nedoporučuji, protože obsah a forma jeho podání může vzbudit resentiment a prohlubovat animozity. Negativní reminiscence může vyvolat i u ateistických čtenářů.

06.08.2023 3 z 5


Konstantin: Cesta k moci Konstantin: Cesta k moci Stanislav Doležal

Odborná publikace srozumitelně vykresluje okolnosti ovlivňující vládu Konstantina. Práci sice okrajově sráží nevhodně zarovnaný poznámkový aparát, ale to je pouze detail. Do jaké míry byl Konstantin křesťanem, se po seznámení s knihou neodvažuji soudit, ale domnívám se, že mezi křesťanskou morálku rozhodně nepatří nezpochybnitelný podíl na smrti sedmi svých příbuzných, uctívání slunečního božstva Sol Invictus, svolení s uctíváním vlastní osoby a své rodiny v pohanském chrámu či pronásledování křesťanů (donatistů). Výčet pravda není kompletní, ale kdo chce, ten si obrázek udělá přečtením knihy sám. Jinak nemohu než souhlasit s Anjin, že kniha ve výsledku zviditelňuje roli Diokleciána.

31.03.2023 4 z 5


Don Bosco Don Bosco Teresio Bosco

Poutavý příběh italského světce, i když místy možná trochu jednostranně podaný. Don Bosco očima salesiánského kněze a popularizátora rozhodně stojí za pozornost. Teresio Bosco se touto knihou pokusil vyplnit prostor mezi hezkou pohádkou a kritickými studiemi. Podle mého názoru mírně sklouzává k té první skupině. To ale vůbec neubírá nic z dojmu, který Don Bosco zanechal v srdcích salesiánů, jejich podporovatelů i mnoha čtenářů. Včetně toho mého. České vydání z roku 2004 však narušuje množství chyb (interpunkce, překlepy apod.), vyvolávající otázku, zda někdo knihu redigoval.

18.03.2023 3 z 5


Kvítky svatého Františka Kvítky svatého Františka neznámý - neuveden

Útlá knížečka přinášející čtenáři nejen „přikrášlené“ příběhy ze života sv. Františka a jeho následovníků, či povedené ilustrace současného italského umělce, ale předně vykreslení vědomého propojení duše a těla ve víře. Síla knih prý spočívá ve schopnosti naučit čtenáře myslet na druhé, pokud je to pravda, pak Kvítky mezi takové knihy nepochybně patří.

15.01.2023 4 z 5


Nagori Nagori Rjóko Sekiguči

Útlá knížečka, v níž se vše točí kolem plynoucího času a jídla. U některých čtenářů možná zanechají „otisky svých vln“ některé myšlenky, ale třeba i jazyk, místy hraničící s poezií. Osobně si odnáším veskrze příjemné dojmy, ale určitě není vhodná pro všechny.

08.01.2023 4 z 5


Doba Ježíše Nazaretského Doba Ježíše Nazaretského Mireia Ryšková

Výborně zpracovaná odborná monografie, které se díky čtivému a srozumitelnému podání nemusí bát i širší veřejnost. Inspirací může být zvláště pro věřící všech denominací, kterým nabízí odvahu k snášení a řešení církevních problémů a individuálních nesnázích prostřednictvím poznání prvotní církve, z níž čerpá křesťanství dodnes. Obdivuji neuvěřitelnou erudici autorky, která se nebojí přiznat, že na některé otázky nezná odpověď. Ale kde si neví rady rozum, tam napoví srdce.

21.08.2022 5 z 5


Ježíš, jak jsem ho neznal Ježíš, jak jsem ho neznal Philip Yancey

Komu že je tato kniha určena? Možná každému, kdo k Bibli přistupuje s pochybnostmi či nedůvěrou, domnívající se třeba, že v ní najde jen upravenou propagaci. Víra však neznamená zaslepenou pobožnost, naopak musí nám dávat možnost odmítnout uvěřit, jinak to není víra. Pokud si tedy chcete udělat lepší obrázek o chlapíkovi, který přišel se slibem života v lásce a míru, pak vřele doporučuji právě knihu od Philipa Yanceyho. Díky tomu zjistíte, že Ježíš byl/je bláznivě volnomyšlenkářský, nezkrotný, jemný, tvořivý, milující zábavu a neustále trávící čas s nevěřícími ;)

30.04.2022 5 z 5


Průvodce přežitím Průvodce přežitím Bear Grylls (p)

Motivační hesla jsou jako cokoliv přehnaně sentimentálního, může to být hezké, ale ve výsledku tak trochu na nic. Zde je ale příjemně okořeňují zážitky z výcviku či vzpomínky na rodiče apod.

28.04.2022 3 z 5


Zpráva o cestě na severní pól Zpráva o cestě na severní pól Petr Horký

„Dobytí severního pólu“ v podání týmu Jakeš – Horký, přitom „zachraňující“ Pepeho Jijóna. Takové svižné a poutavé vyprávění, co se člověku umí dostat pod kůži. Určitě doporučuji.

04.03.2022 4 z 5


Než vzpomínky vyblednou Než vzpomínky vyblednou Tošikazu Kawaguči

Sněhovým vločkám, snášejících se z čisté oblohy, se prý hovorově říká květy větru, protože připomínají okvětní lístky poletující ve větru, což zní malebně. Kéž bych stejně mohl chválit knihu samu. Dojem mi kazí především opakující se vzorce jednotlivých příběhů a obecně časté opakování pravidel pro cestování. Na druhou stranu, pokud bych nečetl předchozí díly, hodnotil bych knihu rozhodně líp.

12.02.2022 4 z 5


Dlouhá utopie Dlouhá utopie Terry Pratchett

Hodnocení je vždy subjektivní, tady však naprosto souhlasím s B4LU. Nejlepší z celé série. Hlavní postavy, které čtenáře provází celou sérií (Jošua, Lobsang, Sally), „vyzrály“, a ty nové – jako Stan, příběh obohatily.

27.09.2021 5 z 5


Svobodný vinohrad: Historické kořeny terroir moravských vinic a vín Svobodný vinohrad: Historické kořeny terroir moravských vinic a vín Martin Markel

Vinohrady nejsou pouhou „zemědělskou plochou“, jsou duší Moravy, obohacující naši kulturu i nás samé. A srozumitelně popsat všechny vlivy, které vytváří neopakovatelný charakter vína, není vždy jednoduché. Zde se to však povedlo.

04.04.2021 5 z 5


Wabi sabi Wabi sabi Beth Kempton

Provedením celkem příjemná kniha, která ale zřejmě neodkryje žádné nové poznání těm, jenž se už někdy s japonskou filozofií a estetikou setkali. Je poměrně čtivá, tedy osobně jsem neměl pocit promarněného času. Po obsahové stránce rozčleněná na osm vyvážených kapitol, jimiž může člověk procházet podle toho, jak mu to bude nejlépe vyhovovat. Doplněna o tipy při návštěvě Japonska a anglickou bibliografii. Nehraje si na univerzální pravdu, a možná někomu nabídne nové perspektivy prožívání života.

19.01.2021 4 z 5


Zážitky z karantény Zážitky z karantény Halina Pawlowská

Krátké, oddechové a rychle plynoucí čtení, z něhož si odnáším dva hlavní poznatky. Za prvé, že jsem vděčný autorce za sdílení svých zážitků a pocitů z jarní karantény, a za ty střípky z jejího života. A ten druhý bych shrnul asi tak, že Halina je spisovatelka, která možná neloví v hlubokých vodách – to dá rozum, když jí voda nadnáší, přesto čtenáři sem tam předkládá hlubší myšlenky. Jo, opravdu musím uznat, že i mě těch dvanáct receptů na konci také zarazilo a v duchu jsem se ptal, co tím chtěl básník říci. Ale když se dívám na jednotlivé kapitoly, pak to smysl dává.

30.10.2020 3 z 5


Nikdy není pozdě na šťastné dětství Nikdy není pozdě na šťastné dětství Beatrice Landovská

Kouzlo autobiografií či biografií spočívá především v tom, že život každého z nás je neopakovatelný. Okénko do života rodiny Landovský je sice jen pootevřené, ale zato jde o sdílení, které nic nepředstírá a na nic si nehraje. Za mě jde o příběh podaný s nadhledem, vtipem, autenticky a přitom poměrně příjemným čtenářským stylem. I když rozhodně nepůjde o knihu pro každého. Přesto si ale myslím, že i kdyby přínos knihy byl pouze v tom, že čtenářům, v navozené atmosféře vzpomínání, připomene jejich vlastní šťastné okamžiky dětství, tak to za to stojí.

Co říci závěrem, snad jen: „Jo, od Beatrice Landovské, to bych si to nechal rád převyprávět.“

27.09.2020 4 z 5


Diplomacie, právo a propaganda v pozdním středověku Diplomacie, právo a propaganda v pozdním středověku Přemysl Bar

Velmi čtivé a zajímavé zpracování širokého tématu. Autor nejen seznamuje českou veřejnost s poznatky ze zahraničí, ale přidává nová odhalení a možné výklady. Skvěle zpracovaná kniha hodící se spíše pro kolegy a studenty z oboru, než širší laickou veřejnost. Tu může zaskočit rozsáhlý poznámkový aparát.

20.07.2020 5 z 5


Shiba - Vše co potřebujete vědět o Shibě, včetně péče o zdraví, výchově, chovu a vystavování Shiba - Vše co potřebujete vědět o Shibě, včetně péče o zdraví, výchově, chovu a vystavování Hana Petrusová

Takový stručný úvod pro každého, komu učarovala hloubka duše nejmenšího z japonských „samurajů“. Nesnaží se předstírat, že obsahuje všechny odpovědi na otázky, které mohou zájemce o shiby napadnout. Srozumitelná, uživatelsky příjemná a obohacená o množství kvalitních fotek.

10.05.2020 4 z 5


Sport a česká společnost do roku 1939 Sport a česká společnost do roku 1939 Martin Pelc

Opravdu obohacující a zajímavé počtení. Směs různorodých poznatků, které do sebe dokonale zapadají.

19.02.2020 5 z 5