Příručka českých církevních dějin IV.

Příručka českých církevních dějin IV. https://www.databazeknih.cz/img/books/18_/188962/mid_prirucka-ceskych-cirkevnich-dejin-i-Dcb-188962.png 3 3 3

Přidat komentář

Alcarmo
06.08.2023 3 z 5

Kniha představující věroučná stanoviska římskokatolické církve, určená spíše pro katolické bohoslovce a kněze. Sám prof. Zlámal opakovaně ve své knize dělí názory podle náboženského cítění jejich autorů na 1) hlásící se k nějaké církvi nebo reformační sektě, 2) liberální a 3) katolické. Následně jim podle toho přikládá váhu. Věřícím jiných denominací nedoporučuji, protože obsah a forma jeho podání může vzbudit resentiment a prohlubovat animozity. Negativní reminiscence může vyvolat i u ateistických čtenářů.

JLČ
27.11.2016 5 z 5

Výborné dílo moravského církevního historika, jemuž nechybí (dnes tak vzácný) sensus catholicus...


Stilico
08.03.2014 2 z 5

Církevní dějiny pohledem římskokatolického faráře B. Zlámala obohacují pohled na českou historii. Sice zkresleně pohledem skrze dogmatiku katolické církve, ale který výklad dějin není zkreslený?
Co nechápu, je ale důvod proč člověk, který prošel koncentračním táborem je ochoten obhajovat správnost rozsudku nad Janem Husem. Sice se snaží být nestranný, když napsal i Husovy názory, se kterými souhlasí, ale pak již rozebírá do detailu rozpory s katolickou církví, které nelze překlenout a přijmout, což je správné (názory se prostě liší), ale proč následně obhajovat rozsudek a spokojit se s konstatováním, že se jednalo o běžnou tehdejší praxi. Dá se na to odvědit, že se stejným zápalem a přesvědčením se snažili stejnou technikou očistit církev husité, když zabíjeli a pálili mnichy a ostatní, kdo se nepodřídil jejich výkladu Bible. Toto by naopak mohl hájit protestantský historik a stejně tak by to nebylo správné. Je sice pravda, že bez Žižky a jemu podobných by zanikl Husův odkaz. Jak by dané dění vnímal Hus? Paradoxně všechny bojující v jeho jménu by odsoudil. (Zde si jen dovolím poznamenat, že ač se cítím jako protestant, hrdý na vše dobré co přinesla reformace, nemohu opomíjet i excesy, které sebou daná doba nesla. Odsuzuji všechno násilí, které provázelo husitství i reformaci v ostatních zemích.)

Autorovy další knížky

Bohumil Zlámal
česká, 1904 - 1984
2010  0%Rudolf Jan, arcivévoda rakouský, arcibiskup olomoucký a kardinál
2008  67%Příručka českých církevních dějin IV.
1969  90%Blahoslavený Jan Sarkander
1973  100%Antonín Cyril Stojan
1985  100%Svatí Cyril a Metoděj

Kniha Příručka českých církevních dějin IV. je v

Přečtených2x
Knihotéce1x
Chci si koupit1x