aknel.kaba aknel.kaba komentáře u knih

☰ menu

Po stezkách Po stezkách Raynor Winn

Když už do ruky vezmu nějaký román a dočtu ho, musí v něm být něco k zamyšlení, musí v něm být dobrodružství a musí mě vtáhnout do přírody, kde se odehrává. To se Raynor Winnové podařilo. Na vzdory manželově zákeřné nemoci se vydávají na patrně neobtížnější trek ve Velké Británii. Právě o jejich cestě, o splynutí s přírodou a o naději je tahle kniha.

Uvěřitelnost celého příběhu tkví v tom, že Raynor nevypráví jen o romantice dálkových treků, ale i o strastech, které způsobí špatné boty, potrhaný stan, o dnech strávených v mokrém oblečení o improvizaci, když už nemůžou dál. O nelehkém hledání noclehu v době Covidové, kdy se všichni rozhodli zůstat na prázdniny v domovské zemi. Jsou chvíle, kdy by nejraději nasedli na vlak a rozjeli se domů, jdou ale dál. Nakonec byla jejich 4 měsíční cesta dlouhá 1500 kilometrů. Na konci knihy se možná neubráníte slzám.

21.04.2024 5 z 5


Naše divoké dědictví Naše divoké dědictví Peter Wohlleben

Peter Wohlleben ve své nové knize Naše divoké dědictví přichází s vidinou člověka jako bytosti, která je součástí přírody. Platí pro ni stejné zákonitosti jako pro všechny ostatní druhy. Zamýšlí se nad tím, čím to je, že se člověk ničí své životní prostředí a co je třeba udělat, aby se to napravilo. Jeho myšlenky budou pro někoho velmi překvapivé, pro někoho logické, pro někoho samozřejmost.
Kniha naše divoké dědictví je skvěle napsaná kniha, která se dívá na řešení současných krizí úplně jinýma očima. Abychom je totiž mohli řešit, je třeba si uvědomit, kdo vlastně jsme a proč děláme to, co děláme. Možná si v duchu říkáte, jak lesník může fundovaně psát o antropologii, instinktech a dalších úplně cizích oborech. Ano může a dá se mu to věřit. Veškeré informace má autor v knize ocitované, a to ne na konci knihy, ale vždy na stránce pod čarou. Pomocí Google Lens se dají načíst veškeré v knize obsažené odkazy a přečíst si tak podrobnosti k danému tématu, ze kterých autor vychází.

05.04.2024 5 z 5


Tiché jaro Tiché jaro Rachel Carson

V originále vyšla již před šedesáti lety, v době, kdy se ve velkém používaly chemikálie jako třeba DDT. Nikdo nechtěl vidět důsledky, které byly již v té době hmatatelné. Začalo to velmi nenápadně, jarním tichem místo švitoření ptáků. Jedná se o jednu z nejvlivnějších knih, která odstartovala environmentální hnutí. Velmi aktuální čtení i v dnešní době.

Kniha Tiché jaro byla ve své době knihou, která patřila k těm, které odstartovaly environmentální hnutí
a snahy o to, neničit planetu nejen pro sebe, ale i pro budoucí generace. Právě v tomto poselství je kniha stejně aktuální i dnes, i když DDT a jemu podobné látky jsou již zakázané. Kniha je pásna současnou češtinou, místy je tedy docela obtížné „zůstat v šedesátých letech“, i když to čtenáři občas připomenou názvy jako Československo nebo Jugoslávie.

Její aktuálnost tkví v tom, že i dnes tu máme látky (i když jiné) a další problémy, které ničí naše životní prostředí a jsou nebezpečné nejen pro člověka. Stále tu máme průmysl lobbující za zmírnění připravovaných změn, které mají pomoci udržet naši planetu obyvatelnou pro příští generace. Stále tu máme společnost žijící až příliš konzumním životem.

Kdo by si měl tuhle knihu přečíst?
Všichni, kdo touží po dalším pohledu na téma klima a životní prostředí. Jako povinnou četbu bych ji dala všem, co dosud nepochopili důležitost biodiverzity pro jejich vyšší a kvalitnější úrodu. Těm, kdo nepochopili, že právě na těch remízcích a úhorech budou žít dravci, kteří vyloví z pole hlodavce, nebo dravý hmyz a ptáci udržující pod kontrolou populaci škůdců. Přečíst by si ji měli i majitelé půdy, kteří svoji půdu pronajímají zemědělcům aniž by tušili co se na ní děje.

21.03.2024 5 z 5


Kniha o klimatu Kniha o klimatu * antologie

Ne nebojte, Gréta už není tím ukřičeným dítětem před Švédským parlamentem ve Stockholmu, které si vydobylo pozornost celého světa. Od té doby se mnohé změnilo, ale také nezměnilo. Gréta dospěla, používá jinou rétoriku. Co se ovšem příliš zatím příliš nezměnilo jsou témata na která upozorňuje. Knihu nenapsala sama, vystupuje zde spíš jako takový průvodce po tématech, která do jednotlivých článků zpracovali odborníci na dané téma.

Tuhle knihu jsem objevila čistě náhodou na pultu naší městské knihovny.
I když ve mě jméno autorky nevzbuzovalo přílišnou, důvěru, dala jsem ji šanci. Mile mě překvapila. Ať už si člověk myslí o Grétě cokoliv, tahle kniha je o aktivizmu, ale není o „přivazování se ke stromům“, jak by mnozí od Gréty čekali. Naopak

08.03.2024 4 z 5


Buď jako řeka Buď jako řeka Shelley Read

Příběh inspirovaný skutečnými událostmi v podhůří a v horách kolem řeky Gunnison, ve státě Colorado, kde bylo rozhodnuto o vybudování přehrady. Příběh o přežití v drsné horské přírodě. Příběh o lásce, tragédiích a naději, které prožívá hlavní hrdinka.
Autorka nejen, že dokáže skvěle vyprávět příběh. Tím, jakým způsobem líčí drsnou coloradskou divočinu, která její dobře známá, vás vyloženě vtáhne do míst, kde děj právě probíhá. Jakoby se příběh odehrával na pozadí této nádhery. Pohltí vás a pustí až po dočtení poslední stránky

15.02.2024 5 z 5


Náčelník Náčelník Aleš Palán

Poslední kniha, kterou jsem přečetla v minulém roce. Náčelník je skautská přezdívka, pod kterou se skrývá jméno Miloslav Nevrlý. Nevrlý však není nevrlý, jinak by se asi nemohl stát inspirací nejen pro ty, kteří se s ním kdysi jako skauti a turisti vydávali na toulky nejen po Karpatech a Jizerkách.

Jeho knihy, zejména Karpatské hry a Kniha o Jizerských horách inspirovala k toulkám, nejen generaci dětí, se kterou se toulal, ale i další, výrazně mladší ročníky, kteří se vydávají na toulky nejen v jeho stopách i nyní.

Rozhovor tohodle člověka s Alešem Palánem je pohlazením na duši, které donutí zavzpomínat na toulky přírodou a táboření. Prohloubí touhu se zas někam vydat.

15.01.2024 5 z 5


Zaříkávač zvířat Zaříkávač zvířat Wolfgang Schreil

Kniha Zaříkávač zvířat vás spolu s jedním "podivínem" zatáhne do šumavských hvozdů. Ukáže Vám jak lépe porozumět přírodě. Ukáže vám jiný pohled na svět.

Víc najdete v odkaze v recenzích.

23.12.2023 5 z 5


Stopy evropských zvířat Stopy evropských zvířat Joscha Grolms

Nemůžu hodnotit její kvalitu co se týče faktických informací. Nicméně dovolím si říct, že je to nová bible pro ty, co se chtějí více zahloubat do tajů přírody kolem sebe. Stopování jim to totiž umožňuje. Kniha je nejobsáhlejším přehledem stop evropských zvířat, který kdy vyšel. Není to však jen o stopách, ale i o tom, co nám taková stopa či jiný pobytový znak o daném zvířeti může prozradit. Díky týhle bichli se brzy můžete ocitnout v samém nitru přírody a naučíte se přemýšlet jako zvíře, které právě stopujete.

17.11.2023 5 z 5


Propletený život Propletený život Merlin Sheldrake

Kniha, která vás vezme do fascinujícího světa hub a jejich vztahů s okolím. Vaším průvodcem bude biolog Merlin Sheldrake. Nečekejte knihu, kterou přečtete večer v posteli po náročném dni ale ani těžce odbornou literaturu. Při čtení budete mít pocit, že musíte jít do lesa, uvědomíte si, že bez hub by nebyl život jak ho známe.

17.11.2023 5 z 5


Planta sapiens: O inteligenci rostlin Planta sapiens: O inteligenci rostlin Paco Calvo

V této knize autor předkládá úplně nový pohled na svět rostlin. Celou knihou prostupuje jedna základní myšlenka. Naučit se vnímat rostliny jako vědomé bytosti. Ne jako věci. A to nejen z pohledu běžného člověka, ale i z pohledu vědců. Autor zabrušuje do mnoha vědních oborů, na příkladech ukazuje podobnosti a odlišnosti světa zvířat a rostlin, které běžný člověk nemá šanci vidět. Poukazuje na důležitost rostlin nejen jako potravy, ale i jako organismů, které jsou nezbytné pro zmírnění a naší adaptaci na současnou klimatickou zněnu. Naprosto fascinující čtení.

02.10.2023 5 z 5