Planta sapiens: O inteligenci rostlin

Planta sapiens: O inteligenci rostlin https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/506293/bmid_planta-sapiens-o-inteligenci-rostli-VwT-506293.jpg 4 13 5

Fascinující sonda do vnitřního světa rostlin založená na nejmodernějším výzkumu rostlinné inteligence. Paco Calvo, přední osobnost filozofie rostlinné signalizace a chování, v knize Planta sapiens předkládá zcela nový pohled na biologii rostlin a vysvětluje, jak rostliny pohánějí technologický rozvoj: od robotiky přes umělou inteligenci až po řešení ekologické krize. především však dokládá, že rostliny nejsou jen zelená kulisa ani pouhé suroviny - jsou to aktivní živé organismy s vlastními zájmy.... celý text

Literatura naučná Ekologie, živ. prostředí Přírodní vědy
Vydáno: , Kazda
Originální název:

Planta sapiens


více info...

Přidat komentář

aknel.kaba
02.10.2023 5 z 5

V této knize autor předkládá úplně nový pohled na svět rostlin. Celou knihou prostupuje jedna základní myšlenka. Naučit se vnímat rostliny jako vědomé bytosti. Ne jako věci. A to nejen z pohledu běžného člověka, ale i z pohledu vědců. Autor zabrušuje do mnoha vědních oborů, na příkladech ukazuje podobnosti a odlišnosti světa zvířat a rostlin, které běžný člověk nemá šanci vidět. Poukazuje na důležitost rostlin nejen jako potravy, ale i jako organismů, které jsou nezbytné pro zmírnění a naší adaptaci na současnou klimatickou zněnu. Naprosto fascinující čtení.

Lisa_Flames
01.10.2023 2 z 5

No, autor psal hned na začátku, že jeho názory mají spoustu odpůrců a postupným čtením knihy chápu proč. Několikrát jsem i čtení přerušila, protože mě autorův názor naštval. Ačkoli je v knize popsáno spoustu zajímavých experimentů, kniha je vyplněna i nadbytečným a ne vždy úplně relevantním povídáním, kterým si autor obhajuje svůj názor a nepotvrzené hypotézy.

I přesto mu fandím. Nemusím souhlasit se vším, čeho chce autor dosáhnout (minimalně pojem "rostlinná neurobiologie" by si mohl odpustit), ovšem souhlasím, že by výzkum v této oblasti měl pokročit a postoj veřejnosti k rostlinám by se měl změnit - ale poněkud racionálněji než co to Paco vykládá.


inachisio
20.09.2023 4 z 5

Je mi trošku líto, že na obálce knihy slibovali "fascinující sondu do vnitřního světa rostlin založenou na nejmodernějším výzkumu rostlinné inteligence", ale toho výzkumu tam moc nebylo. Bylo to hodně rozepsané, takže jsem stále čekala, kdy už tam budou ty důkazy a ty výsledky, a nebylo jich tam tolik. Zároveň se tam často informace (spíše názory a otázky) často opakovaly a proto mi unikala pozornost od čtení. Kniha však, přestože nebo právě proto, že byla takto filozofická a teoretická, nabízí nový pohled na svět rostlin, apel na to, abychom je vnímali a spoustu etických, morálních, vědeckých i laických otázek, na něž ještě dlouho nebudeme znát odpověď, ale je skvělé, že si je můžeme klást. A je také krásné, že odpovědi neznáme, protože i něvědomost je krásná. Musím autora velmi pochválit za doslov, ten se mi moc líbil.

vladku
25.07.2023 5 z 5

Osvětová kniha, bohužel plno výzkumů je stále třeba udělat nebo ověřit, zopakovat. Kniha jde proti proudu stereotypů běžných lidí, ale bohužel i vědců, takže není příliš vhodná pro čtenáře, kteří si potrpí na termíny, definice. U rostlin tyto termíny a definice se používají ze světa zvířat, ale označují něco úplně jiného a nové termíny zatím nejsou příliš ukotveny, případně stávající zobecněny. Celkově kniha za pár let bude považována buď za brak, nebo za jednu z vlaštovek změny uvažování, v každém případě za zastaralou.

Rostliny nejsou jen pouhé automatické bezduché organismy. Autor uvádí plno příkladů, kdy chování rostlin vykazuje známky, které lidé od rostlin neočekávají. Od rychlých pohybů rostlin, elektrické aktivity v rostlinách, možnosti anestézie rostlin, komunikace s jinými rostlinami i zvířaty, obrany i náznaků inteligence.

Svým způsobem jsem se díky této knize zamyslel nad mimozemským životem. O něm nic nevíme, představujeme si exotické (organismy nezaložené na uhlíku) i méně exotické organismy. Ale svým způsobem nic moc nevíme o pozemských organismech a vypadá to, že jim vlastně nerozumíme, že nejen běžní lidé, ale i vědci mají problém se dostat ze zvířecího centralismu a uvažování. Pochopit rostliny dle mě bude celkem důležitý mezikrok k tomu, abychom byli schopni pochopit nebo poznat mimozemský život. Zatím relativně obšírný popis sporů ohledně fytonervové soustavy, resp. soustavy elektrických signálů v rostlinách, vypovídá o tom, že na pochopení i méně exotických organismů moc nemáme...

Booka
29.12.2022 3 z 5

Docela zajímavá kniha, ač obsahovala méně nových informací a více "omáčky", než jsem čekala. Ale jedna věc mi vadila fakt hodně - malá písmena. :-( Nakladatelství Kazda by se mělo polepšit!

Autoři knihy

Paco Calvo
španělská

Kniha Planta sapiens: O inteligenci rostlin je v

Právě čtených5x
Přečtených18x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených1x
Knihotéce21x
Chystám se číst37x
Chci si koupit13x
dalších seznamech2x