Případ podivného gombíku

Případ podivného gombíku https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/154835/zlociny-na-velke-morave-pripad-podi-yi6-154835.jpg 4 64 22

Zločiny na Velké Moravě série

< 2. díl >

Druhá část série dobrodružných historických detektivek z doby Velké Moravy. Hlavními hrdiny a velkomoravskými „detektivy“ jsou Slavomír, kníže z mojmírovského rodu, a jeho vikinský přítel Erik. Příběh začíná roku 862 ve Veligradu velkolepou oslavou na počest svatby velitele Slavomírovy vojenské družiny Vladana s dcerou starigradského šperkaře Živou. Následuje výprava do Starigradu, kde se má svatba konat.... celý text

Přidat komentář

pepa4081
19.07.2023 5 z 5

Mám další oblíbenou sérii. Milovníkům historie mohu doporučit.
Velmi uspokojivé.

Turlogh
04.01.2023 4 z 5

Opět jeden z povedenějších románů celé série. Napínavé, čtivé, zajímavé. Howgh.


jprst
03.05.2021 3 z 5

Tak jsem po delší sobě zkusil další autorovu knihu z této série, ale žádné nadšení se opět nedostavilo. Prostě průměr, který sice neotráví, ale na další pokračování série mě nenalákal.

evickakyticka
02.01.2021 3 z 5

Historická detektivka jako příjemná oddychovka. Musím ale přiznat, že mě bavila víc druhá část knihy, kdy se objevila Maruna a děj měl tak celkem spád a bylo to i místy vtipné. Pro pokračování si ale udělám pauzičku.

čef
06.09.2020 4 z 5

Docela příjemný příběh o dalším historickém vyšetřování někde na Moravě za panování knížete Rastislava. Hlavní hrdina Slavomír je znám z předchozího dílu a je nám to patřičně, možná až trochu zdlouhavě, v počátku připomenuto. Dál se rozvíjí docela akční děj a očekávané řešení. Zajímavý je i doslov, takže proč ne.

Mirka2778
28.06.2020

Právě jsem se rozhodla, že knížku nedočtu.
Proč jsem ji otevřela? Lákalo mě málo využívané období Velké Moravy.
Doufala jsem že ani detektivní nádech mi nebude překážet.
Ale když autor použil jedno z největších klišé, které mě rozčilují, ještě dřív než se příběh trochu rozběhl, tak jak to asi může pokračovat?

Vojslava
28.03.2020 4 z 5

I druhý příběh se četl velmi hladce; jen myslím, že se na to nelze dívat jako na historickou detektivku, ale na historický román s detektivním motivem. Nicméně určitě si časem přečtu, co se semlelo kolem příchodu Konstantina a Metoděje na Moravě za strašlivý zločin. Jako relaxační četba je tahle série skvělá.

ilčidlo
03.04.2018 4 z 5

Pohodové čtení skoro jako pohádka, ale i poučné o životě našich předků.

kuruteku
11.06.2017 3 z 5

Dobrá oddechová četba s přesahem k historii. Takový levnější Vondruška. I s kiksy. Pořád mi vrtá hlavou, jak mohl odejít voják před čtyřmi dny, aby se do pěti dnů nevrátil. Ale jinak mne to i místy pobavilo Zvláště sedmdesátiletá stařena jezdící na koni.

ivoiro
09.06.2017 4 z 5

Vyjadřují svoji spokojenost s touto knihou i celou sérii. Krásné, pohodové a oddechové čtení.

Ladinek
05.05.2017 3 z 5

Ajajaj! Nejspíš si budu muset nechat zkontrolovat hladinu cukru. Nepamatuji si, kdy jsem naposledy četl něco takhle přeslazeného. Ideální hrdinové v ideálním světě. Fyzycky i mentálně nepřemožitelný Slavomír s věrným Erikem a dalšími superhrdiny zatočí s proradnými cizáky a zrádci, přičemž věrným rozdávají velkorysé dary. Zápletka nekomplikovaná, nicméně zahuštěna profesními i osobními životopisy všech postav, detailními popisy každé chatrče, kolem které hrdinové projedou a připomínáním děje předchozí knihy. Stylem to celé připomíná Garenovy příběhy s dokonalým Markem Stonem a jeho věrným Rayem. Naštěstí, na rozdíl od minulé knihy, nedošlo na kung-fu. Oddechová literatura v pravém slova smyslu.

Selinute
17.06.2016 4 z 5

Moc jsem se těšila na tuto detektivku odehrávající se na Velké Moravě. Přestože místy působila spíše jako cestopis, tak mě bavila. Zaujal mě i popis jednotlivých hradišť Starigrad - Staré Zámky u Líšně, Rajgrad - Rajhrad, Moravgrad - Mikulčice - Valy, Dolnograd - Břeclav - Pohansko, a především Veligrad - Staré Město - Uherské Hradiště, protože jsem se tu dozvěděla spoustu zajímavých informací, o kterých jsem doposud neměla ani zdání. Tento příběh, sice s jednoduchou ale poměrně čtivou detektivní zápletkou, nebude určitě můj poslední, který si od tohoto autora přečtu. Na Velkou Moravu devátého století se zase někdy vrátím...

kryspin66
27.08.2015 3 z 5

Mohu hodnotit jako v předchozím díle. Nějak mě to nezaujalo. Velmi průhledný děj.

Dandulka
22.08.2015 5 z 5

Další velmi zdařilý detektivní případ z Velké Moravy, opět stejný "vyšetřovatel" a jeho pomocník viking Erik.

chardon
05.08.2015 2 z 5

Při čtení této knihy jsem si připadal jako hráč strategických her na PC. Většina knihy se odehrává v tomto stylu. V bodě A vezmi pár bojovníků, přesuň se do bodu B a vem další vojáky s nimiž v bodě C (nebo D)narazíte na nepřítele a toho musíte porazit. Putovat budete hóóódně dlouho od hradiště k hradišti, které Vám bude tak podrobně a zdlouhavě autor popisovat, že zapomenete proč tu vlastně jste....aha, už si vzpomínám...zlikvidovat proradné franky.
Shrnuto a podtrženo: Zápletka chabá, děj předvídatelný, dialogy komicky strojené. Abych však jen nehaněl. Klobouk dolů před historicko-místopisnými znalostmi autora. Ty jsou na velmi vysoké úrovni, což jen dokazuje jeho obrovský zájem o historii.

cori
13.07.2014 3 z 5

Přečetla jsem již tři knihy z této série. V porovnání s prvním dílem se autor polepšil ve stylistice a ubral i nudné detailní popisy místností a domů. Opět se nekonalo žádné překvapení - za všechno jako pokaždé mohli Frankové, což má autor tendenci prozrazovat hned na prvních stránkách knihy. Jen mě zarazilo, že Slavomír, který je popisován jako ten nejlepší, nejspravedlivější a nejčestnější moravský kníže, povraždí nic netušící protivníky ve spánku.

vincek1
12.05.2014 4 z 5

Stejně jako u dvou předchozích knih, které jsem od tohoto autora četl, rozvláčný a neustále se opakující popis postav. Mám rád, když autor popisuje krajinu, ale zde jsem si připadal jako v autě s navigací. Pořád vpravo, vlevo, rovně atd. To jsou věci které mě zatím u všech tří knih trochu překážely. První třetina čtenáře skoro odrazuje, až kolem poloviny knihy dostává děj spád, přímo akční. I přes moji kritiku si určitě přečtu i další knihy p. Češky. Jsem totiž optimista a věřím, že styl se bude zlepšovat.

Ranuncul
19.04.2014 1 z 5

Knihu jsem přečetla asi do půlky.Moc mě nebavila, autor se pořád vrací do minulosti hlavních postav atd.A debilní dialogy pro malé děti ještě k tomu.

irousek9
08.09.2013 2 z 5

Myslím,že není dobře,že jak v prvním,tak v tomto druhém dílu je již opět od první čtvrtiny knihy celkem jasné,kdo zločin spáchal.Chtělo by to důkladněji rozpracovat danou zápletku,ať čtenáře děj více chytí a vzbudí zvědavost,ať je větší výběr možných pachatelů ,zkrátka ať vzbudí u čtenáře chuť přemýšlet,kdo z nich mohl zločin spáchat atd.Je mi to líto,ale pak jsem knihu již jen rychle dočítala do konce bez jakýchkolí emocí a prožitků.Nejvíce se mi líbí spisovatelův doslov na konci,protože si vážím těch,kteří i v dnešní době mají chuť a potřebu psát o historii a přiblížit ji širšímu okruhu lidí.Moc panu Češkovi fandím a pro jeho lásku k historii si ho velmi vážím.Ať je každá jeho další kniha již jen lepší a lepší.

KikiZ
30.08.2013

Není to špatné, ale Vondruškovy historické detektivky jsou tak o dvě třídy výš.

Štítky knihy

Morava Velká Morava historické detektivky

Autorovy další knížky

Stanislav Češka
česká, 1955
2012  68%Případ úzké dýky
2013  72%Případ podivného gombíku
2011  73%Hořká smrt
2010  64%Starožitná smrt
2015  74%Případ zrazeného krále

Kniha Případ podivného gombíku je v

Přečtených102x
Čtenářské výzvě3x
Doporučených6x
Knihotéce70x
Chystám se číst15x
Chci si koupit1x
dalších seznamech1x