Případ hrozničkové náušnice

Případ hrozničkové náušnice https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/165057/pripad-hroznickove-nausnice-165057.jpg 4 62 16

Zločiny na Velké Moravě série

< 3. díl >

Třetí část série dobrodružných historických detektivek z doby Velké Moravy. Hlavními hrdiny a velkomoravskými „detektivy“ jsou Slavomír, kníže z mojmírovského rodu (skutečná postava) a jeho vikinský přítel Erik. Příběh začíná roku 863 pod hradištěm Děvín. Poselstvo vedené Slavomírem a Erikem na Moravu přivádí řecké bratry Konstantina a Metoděje. O rok později už zastihujeme řecké bratry, jejichž popularita mezi moravským lidem rychle roste, v plné práci. Jak však Slavomír zjistí, Konstantinovi s Metodějem hrozí velké nebezpečí. Spolu s Erikem se Slavomír energicky pustí do nebezpečného pátrání, aby Řeky ochránil. Dramatické události vrcholí opět pod hradištěm Děvín, kde je král Rastislav obklíčen franskými vojsky. Slavomír musí zvládnout i tuto, historicky doloženou, pro Moravskou říši nebezpečnou situaci… TENTO PŘÍBĚH JE VĚNOVÁN 1150. VÝROČÍ PŘÍCHODU KONSTANTINA A METODĚJE NA MORAVU.... celý text

Přidat komentář

pepa4081
17.09.2023 4 z 5

Velmi pěkné, jako celá série.
Velmi uspokojivé.

jarin58
10.07.2023 4 z 5

Dějiny Velké Moravy jsou zajímavé téma a ačkoli si autor přimýšlel,tak se mi kniha líbila.


Turlogh
31.12.2022 3 z 5

Velmi povedený historický román, nedosahující však kvalit příběhů pánů spisovatelů podobného žánru Vondrušky, Niedla, Nesměráka či Hrdličky. Ale vcelku čtivé, akční a zajímavé. Howgh.

evickakyticka
29.08.2022 3 z 5

První část příběhu mě bavila více než druhá. Trocha té detektivní práce byla rozhodně zajímavější než politické vyjednávání a rodinné vztahy mezi králem a levobočkem. Jinak oceňuji zasažení příběhu do končin, které jsou mi na dosah.

čef
08.09.2020 4 z 5

Hodně podobné ostatním dílům této série. Znovu si zopakujeme hlavní události předchozích dílů a začneme pátrat po spiklencích mezi proradnými Franky, kteří jdou tvrdě po Konstantinovi a Metodějovi. Na konci jsme svědky jednání u Bratislavy s franckým králem Ludvíkem, kde nás Slavomír znovu přesvědčí o své diplomatické uhlazenosti a mazanosti. Není to zas tak špatné přečíst si občas nějaké fabulované historky z dávné minulosti.

Ladinek
01.11.2019 3 z 5

Pan Češka kreslí na Velké Moravě podobně ideální společnost jako Peter Tremayne v Irsku. Obě série se odehrávají v prvním tisíciletí. Oba Slavomír i Fidelma, mají blízko ke králi. Oba ovládají bojová umění - Fidelma něco, co se nazývá Troid Sciathagid, Slavomír Kung-Fu. Oba hrdinové disponují věrnými společníky. Troufám si říct, že kdo má v oblibě Tremaynovu Fidelmu si může oblíbit Slavomíra (a naopak). Nicméně nějak stále cítím z těch Velkomoravských detektivek jistou přeslazenost. Ten Slavomír je tak dokonalý, všemi milovaný a obdivovaný. Nikdy vlastně nemusí překonávat nějakou skutečnou překážku. Ten příběh prostě běží zcela hladce od začátku až do konce. Je to oddychová literatura v pravém slova smyslu.
A také nyní asi vím, že nakladatelství MOBA patrně autorům platí od kapitoly, protože jinak si nedokážu vysvětlit, nelogické členění do kapitol, které končí v polovině rozhovoru.

kolacky
25.06.2019 3 z 5

Opět... ukecané a opakující se. Škoda.

Dany58
13.05.2018 5 z 5

Tohle historické období nepatří k mým oblíbeným, ale musím přiznat, že mě kniha mile překvapila. Určitě si přečtu i další díly.

KaajaS
15.08.2017 5 z 5

čím dá lepší :-) těším se na další....

ivoiro
15.06.2017 4 z 5

Příjemné odpočinkové čtení. Kniha mě potěšila.

Keddie
03.11.2016 2 z 5

Dějiny Velké Moravy jsou pro mne dost atraktivní téma. Je proto škoda, že tato kniha mne vůbec nezaujala. Když jsem přemýšlel proč, tak je to především proto, že děj je prostý, nezajímavý, nepřináší žádné překvapení. Dalším důvodem, proč mne kniha nezaujala je minimum děje. Většinu stran tvoří rozhovor Slavomíra s někým. Když už by se něco mohlo dít, je to spláchnuto krátkým popisem, že se tak stalo. Popis prostředí, nálady, děje takřka nulový. Škoda. Další díly už asi nebudu mít sílu přečíst.

irousek9
20.10.2015 3 z 5

Opět méně stránek s popisem hradišť,oblečení apod.,který se stále opakuje dokola, by nebylo naškodu. Opravdu miluji historii, ale nemusím číst až tak dopodrobna, jak silná byla zeď, pak ta za ní a ještě další za ní :-). Zbytečně tyto popisy odvádějí od zápletky, o které v knize jde. Stačí opravdu stručněji...

kryspin66
27.08.2015 3 z 5

Mohu hodnotit jako v předchozím díle. Nějak mě to nezaujalo. Velmi průhledný děj.

Dandulka
22.08.2015 5 z 5

Nikdy jsem neslyšela termín "hrozníčková náušnice", ale v tomto díle je velmi krásně popsaná v kontextu detektivního příběhu. Moc hezky psané. Myslím, že panu Vondruškovi vzniká konkurence......

vincek1
10.10.2013 4 z 5

Kniha která se zpočátku zdá, svým popisem dějiných souvislostí rozvláčná se změnila v příběh, který zaujme. Navíc o Velkomoravské říši se u nás, kromě odborných knih, příliš nepíše. Doporučuji.

vitavita
25.06.2013 4 z 5

Čtivý příběh se zajímavou zápletkou - vřele doporučuju.