Životní terno

Životní terno https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/424577/bmid_zivotni-terno-Wrw-424577.jpg 4 669 187

Je noc před Štědrým dnem a nemocniční chodbou kráčí žena v tlustém šedém svetru, aby si odvedla jednoho z nás. Má s sebou desky se jmény nás všech: pětileté holčičky trpící rakovinou, která se bojí „mimouzemšťanů“, dvacetiletého mladíka láskyplně leštícího pivní sklenici ve vysněném baru, pětačtyřicetiletého muže, který uhání tmou v drahém autě a hledá, do čeho by narazil. Jeden z nás dnes přijde o život, pokud se pro něj někdo jiný dobrovolně neobětuje. Jenže nestačí pouze zemřít - život totiž není jen to, co právě končí. Život jsou i všechny minulé události. Styl Fredrika Backmana poznáte během několika vteřin. Švédský bestsellerista umí mistrně vylíčit lidské pochyby a vnitřní démony, přitom však neztrácí smysl pro humor. Hraje na správné struny a díky němu se zamyslíte nad velkými životními otázkami. Životní terno je mnohem smutnější než třeba Dickensova Vánoční koleda, ale i zde lze najít naději a možnost všechno zase napravit — byť za velmi vysokou cenu.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: ekniha , Host
Originální název:

Ditt livs affär , 2017


více info...

Přidat komentář

Nifredil
23.04.2024 5 z 5

Malinká, kratinká knížka, která by si zasloužila větší rozpracování, ale i v téhle podobě je moc fajn.

joanb
27.02.2024 5 z 5

Krátká knížka s hlubokým příběhem k zamyšlení. Přečteno jako jednohubka!
Je super, když každý najde svoje životní terno, ať je jakékoliv.
Jen nikdy nemůžeme vědět, kdy přijde dáma v šedém svetru...


m2056
03.02.2024 3 z 5

Kniha je krátká člověka zaujme a nutí ho I přemýšlel nad životem. Kniha je lepší průměr.

Česneksmedem
05.12.2023 5 z 5

Tento krátký příběh vyšel poprvé na Štědrý den v roce 2016. Když jsem si četl příspěvky čtenářů (i jinde než na Databázi), občas někdo namítá, že jde o klišé nebo citové vydírání. Každý má nárok na svůj názor. Možná, že je potřeba na takovou knížku zestárnout nebo znát hodně zblízka někoho, kdo s rakovinou bojoval. Za sebe musím jednoznačně konstatovat, že se mi příběh líbil a doporučuji nejenom přečíst, ale také se hluboce zamyslet. Na závěr jeden skoro citát: „Studí smrt?“. Hádejte nebo si počkejte...

Marcik7
31.10.2023 5 z 5

Tato útlá knížka překvapí čtenáře hloubkou myšlenek. Dala by se citovat téměř celá...a krásné ilustrace dojem jen podtrhují.

tulipi
23.10.2023

Na pár stránkách spousta krásných myšlenek, které člověka nutí k přemýšlení...
Jak už bylo napsáno níže, Fredrik Backman má úžasný dar slova (a to jistě i díky citlivému překladu do češtiny (p. Helena Matocha).

Baru16
06.10.2023 5 z 5

"Ve spánku dýcháme spolu s našimi bližními."

"Nebojíš se. Jen jsi smutný. Vám lidem nikdo neřekl, že zármutek se projevuje stejně jako strach."

Nepřestanu se divit tomu, jak moc se mě dokáže Backman dotknout na pár stránkách. Dojemný příběh s přesahem.

Varjohukka
14.09.2023 4 z 5

Od té doby, co mám dceru, ve mě takové knihy vyvolávají velké emoce.

keri.H
11.08.2023 5 z 5

Dojemný příběh. Líbilo se mi to uvažování nad životem a to, co dokáže Backman i na pár stránkách je obdivuhodné.

Bláža9
10.06.2023 5 z 5

Fredrik Backman je prostě skvostný spisovatel, který dokáže do malé knihy vnuknout velkou myšlenku...

Alma-Nacida
08.06.2023 4 z 5

Možná to znáte: Vánoce už byly a vlaky nejezdí. Prý se zase střílí u Berlínské zdi, nebo je to jinde...
V takovéhle náladě jsem vytáhla Životní terno. Je to jednohubka, na kterou je dobré dát si dostatek času. Protože sekunda je vždycky sekunda :) Hodně mi to připomnělo skupinovou terapii a cvičení, kterému soukromě říkám "Cokoli jste komukoli udělali dobrého, to zůstává."
A teď konečně to hodnocení: Je to dobrá kniha. Přečtěte si ji taky. :)

Doubravka1975
30.04.2023 2 z 5

V minulé knížce od autora a moje první čtená od něho Každé ráno je cesta domů delší a delší jsem se totálně ztrácela, ale pak jsem pochopila, že je to účelem knihy..... Ale tady jsem ztracená ještě víc a moc tomu nerozumím. Hrozně zvláštní příběh. Plno myšlenek a spíš filozofování o životě a smrti. Jak píše autor v úvodu je to prý příběh o záchraně života, jeho úvaha kvůli komu by byl ochoten zemřít a pro koho by byl ochotný obětovat život a jaký je v tom rozdíl. Mě to teda k žádnému přemýšlení nevede a žádné životní terno se nekoná, pardon

Dajine
26.04.2023 5 z 5

Dechberoucí slova, dechberoucí obrázky.

Mateo67
20.03.2023 3 z 5

Protože jsem poslouchala, byla jsem bohužel ochuzena o výtvarnou stránku. Tak jsem si aspoň příběh poslechla dvakrát. A dnes, asi po třech týdnech, mi v paměti nezůstalo téměř nic. Příběh kolem mě jen tak prolétl, párkrát zakroužil a byl pryč. Tedy kromě malé holčičky a její červené židličky. To byly silné momenty a každá věta zde měla svůj význam. Ale! Nebylo to prvoplánové, stejně jako zasazení do období Vánoc?

Lovana
19.01.2023

Již dlouho jsem se chystala přečíst si knihu tohoto autora a v rámci výzvy sáhla po Životním ternu (nebyla to první volba rozhodl nedostatek času). Knížka je kraťoučká, hodně čtivá, zhltla jsem ji zhruba za hodinu, možná ani ne. Mimo to je i moc hezky zpracovaná, včetně krásných ilustrací.
Příběh je docela náročný na psychiku a donutí člověka se zamyslet, jak nad svým životem, tak nad světem, ve kterém žije. Velmi ráda si přečtu jinou z Backmanových knih.

Hodnocení 3,5*/5*

něcosivymysli
15.01.2023 5 z 5

Jako klasicky, už od první stránky vás dostane pocit nostalgie, je to přesně ten Backman kterého tak milujete a nechápete, jak jste mohli zapomenout. Pak pokračuje a jste zavaleni obří škálou emocí. Jenže tentokrát autor ještě víc dupnul na plyn a už jen námětem musíte tušit, jak smutný, ale přitom velmi lehce psaný příběh vám leží v rukou. No a závěr, ten musí rozhodit i největšího cynika.

hajrys
13.01.2023 5 z 5

Kraťoučká novela s hlubokou myšlenkou. Stejný i trochu jiný Backman.

Ivule9
30.12.2022 4 z 5

Krásné.

"Pokud by bylo v sázce všechno, čím jste, kvůli komu byste byli ochotní se toho vzdát?"

"Věci mají jen cenu založenou na očekávání a já s nimi obchoduju. Jediná hodnota na světě je čas."

"Vždycky ses oblíbených věcí dotýkal tak, jako by jim tlouklo srdce. Na tom baru ti záleží, tohle město zbožňuješ. Zbožňuješ lidi, domy a noc snášející se nad Öresundem. Dokonce i vítr a ten náš zoufalý fotbalový klub. Tohle město bylo vždycky tvoje způsobem, jakým mě nikdy nepatřilo, tys nikdy nehledal lepší život, od samého začátku jsi byl na správném místě."

kalinkacz
26.12.2022 5 z 5

Fredrik Backman je Pan autor! Přesvědčuje mě o tom i ve svých krátkých novelách, které mají neuvěřitelně silný námět a skvělý příběh.
Životní terno je dojemný a místy až depresivní text, který má ale na konci opravdu překrásnou myšlenku.
Kéž by to bylo delší…
Tak či tak - obrovské doporučení!

Kaduri
10.12.2022 4 z 5

Literárna jednohubka.
Dojímavá a trošku sentimentálna. Backman takéto príbehy proste písať vie.
Zaujala ma krátka vzdialenosť mezi švédskym prístavným mestom Helsingborg (Backmanovým rodiskom) a dánskym Helsingor. Vyhľadala som si ich fotky na internete. Skvelý tip na netradičnú dovolenku.
Jazda trajektom, hmmm...