Země v troskách

Země v troskách https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/480157/bmid_zeme-v-troskach-ZRH-480157.jpg 5 218 51

Svět je v troskách. Když se hroutil, postavili lidé svou spásu – města na obrovských pilířích, chráněná před vším zmarem tam dole. Ale to bylo dávno a nyní nastal čas vrátit se na zem. Jenže povrch je jiný než bezpečné výšiny měst v oblacích, a nejde jen o krvelačné Cizince – největším nepřítelem byl pro člověka vždycky zase člověk. Tam dole jsou však i věci, s jejichž pomocí by mohli lidé znovu ovládnout Zemi, a získat je bude to nejtěžší, co čeká výpravu slovanského města tyčícího se vysoko nad povrchem. Kristýna Sněgoňová se vrací do kulis svého nejúspěšnějšího románu a přináší příběh, který rozvíjí fascinující svět měst v oblacích.... celý text

Přidat komentář

bumble
26.03.2024 4 z 5

Druhý díl byl o mnoho lepší. Hlavní hrdina je proti Lewenhartovi úplně jinde. Sympaťák, který pochází z jiného města na pilířích, je na svém místě a snaží se ostatním pomáhat, i když ani on sám to v životě nemá jednoduché. Díl se mi líbil. Má spád a sestup na povrch, kde je nestvůr víc než dost odhalí i jiná tajemství...

lucakuca
12.03.2024 4 z 5

Ze začátku jsem těžce vzpomínala, jakže skončil první díl?
Ale, pak jsem mávla ploutví a zabořila se do čtení. Úžasné!


soupik2012
23.01.2024 5 z 5

Když se Kristýna nesnaží napodobovat Kotletu, tak dokáže sepsat velice zajímavý příběh, který je mnohem lepší, než kdy co napsal Kotleta. A to z toho prostého důvodu, že se zde nesnaží čtenáře zaujmout rádoby vtipnými hláškami, které po čase v každé knize ve které se vyskytují, začnou nudit a to pouze v tom lepším případě. Většinou mi začnou vyloženě vadit. Příběh mi lehce připomíná Den Trifidů, a to svou jednoduchostí, přímočarostí v ději a také lehkostí s jakou je příběh napsán. Žádná hluchá místa. V ději je dostatek napětí i záhad. A tak jediné co lehce sráží mé velké nadšení z tohoto příběhu, byl až samotný zvěr, který se daleko víc než ke Dni Trifidů hodil do televizního seriálu Lost. Mám trochu obavu z toho, jakým směrem se bude ubírat závěrečná část. Nicméně tento prostřední díl z celé trilogie byl naprosto dokonalý a kdyby nebyl součástí celé série, zařadila bych tuto knihu na seznam těch, které doporučuji. Bohužel audiokniha je stejně zmršená, jako byla úvodní část Město v oblacích. Pan Martin Preiss ji načetl velice dobře, ale po zvukové stránce, je to naprosto otřesné. Ani amatér neodvede tak mizernou práci.

gaidzin
15.12.2023 4 z 5

První díl byl plný zoufalství, odlidštění a zmaru. Druhý díl je přesný opak, je plný naděje. A Gabrysz je jejím ztělesněním. Starostlivý, spravedlivý, nesobecký, takový Mirek Dušín z budoucnosti. I prostředí je méně pesimistické, slovanské město stojí na uvolněnějších základech než německé. A při všech setkání různých skupin lidí na zemi si vždy téměř padnou do náruče. Na mě možná až moc optimismu. Když čtu postapo, chci svou dávku temnoty. Chci cítit beznaděj, prázdnotu a jen tu a tam jiskřičku naděje. A navíc, upřímně, Mirky Dušíny nikdo nemá rád.
Naštěstí jsou tu céčka a v druhé části knihy je nechá autorka trochu zařádit, takže aspoň tak. Ale nechápejte mě špatně, kniha je to stále dobrá, ba výborná. Ale prostě pro mě není tak dobrá (rozuměj "temná") jako jednička.

hanzmb
30.11.2023 5 z 5

Stále je to vynikající česká sci-fi, která se přečte pomalu na 1 zátah. Nejsou v ní žádné logické zádrhele. Bohužel ale kvalit 1. dílu nedosahuje. Prakticky na něj jen navazuje, trochu rozvíjí, ale nepřináší žádné nové nápady, žádné velké dějové zlomy. Snad příště.

Vampucha
30.08.2023 5 z 5

Nějak nevím co víc napsat, než že to bylo prostě skvělé, geniální, dechberoucí..
Už po prvním díle jsem byla nadšená a totálně zaháčkovaná, druhý díl si mě pěkně na tom háčku přitáhl a už nepustil.
Je to celkem drsné, první díl jinak než tento druhý. Ten je místy až nechutný, myslím že tak 2x se mi opravdu navalilo. Ale já tyhle popisy mám ráda, moje fantazie prostě jede naplno a Kristýna to dokáže velmi sugestivně popsat.
Země v troskách nezačíná tam, kde první díl končí. Zdánlivě se odvíjí jiný příběh, který nezapadá skoro nikam. Ale když se to pak všechno propojilo, tak to sedlo jak prdel na hrnec.
Musím říct, že vypravěče prvního dílu mám o maličko radši než vypravěče ze Země v troskách, ale celkově jsou všechny postavy skvělé a fandila jsem jim.

Tahle série prostě stojí za pozornost. Je to velice originální příběh, který popisuje zkázu civilizace napříč celou Evropou. Místy brutálně zkostnatělý systém, hrdiny i antihrdiny, podivné mimozemské tvory a touhu lidí přežít za každou cenu, tedy i za cenu vlastní smrti.

Potřebujete další důvod, proč tuto sérii číst? Co třeba, že nemusíte čekat několik měsíců či let na pokračování, protože tato série je již kompletní!

Atara16
29.07.2023 5 z 5

Další díl opět nezklamal. Těším se na další díl

Johny_H.
08.05.2023 5 z 5

Představení dalšího města a v průběhu napojení na předchozí příběh. Moc pěkné a jsem zvědavý jak to bude pokračovat. Rozhodně je toto město lepší k žití než město předchozí.

petrulka
06.04.2023 5 z 5

Dva dny po přečtení přemýšlím, jestli je něco, co bych této knize mohla vytknout, co by mi vadilo. Nepřišla jsem na nic. Je mnohem lepší než první díl. Akce od prvních vět, jízda plná překvapení. Hlavní hrdina sympoš, samozřejmě připomíná Lewenharta, ale je lidštější, je "náš" :-) Příběh parádně graduje a ty skoro poslední stránky, to prostě nejde jít spát, když je céček tolik, že je nestíháte kosit :-D

Kory98
09.03.2023 5 z 5

První díl zaútočí na mysl čtenáře skoro děsivě, ve druhém už ví, co má očekávat. V tomto díle autorka ubrala na silných slovech a i bez toho příběh plyne poutavě dál. Ani jsem si neuvědomila jak, a druhý díl navázal na první a najednou všechno spolu souviselo. Závěr nás nechává v napětí, jaké bude pokračování. A hurá na třetí díl :-)

Arwen777
19.02.2023 4 z 5

Skvělý posun v kvalitě i příběhu, tento díl je o level lepší než první. Více nadupané akcemi, napětím a přísliby do budoucnosti.
Tento příběh výborně navazuje na první díl, rozšiřuje naše znalosti o další město v oblacích, ale s jiným fungováním a s jiným přístupem ke zkoumání povrchu. Hlavní postavy byly velice sympatické a člověk si je snadno oblíbil a fandil jim. Popisy boje s céčky jsou sugestivní a vylíčené tak, že máte chuť se vyhýbat těm všetečným nohám. Tentokrát autorka přidala hodně niterného zápasu hlavního hrdiny, což bylo ku prospěchu. A konec? Ten vyvolává potřebu honem rychle sehnat další díl.
Doporučuji.

Maud22
05.02.2023 5 z 5

Visegrád, další město v oblacích spojující polskou, českou a slovenskou část. I zde žijí lidé, kteří mají naivní představy o životě na povrchu. A mnohým z nich se to vymstí a mnozí z nich (pokud ovšem přežijí) jsou potrestáni. Už víme, že měst v oblacích je víc. Německé město, kde vládl císař, je zničeno. Visegrád má v čele prezidenta, ale vzhledem k tomu, že je to dědičný úřad, tak je nám víceméně jasné, že to s demokracií nepřehánějí. Zatímco v německém městě byli lidé odříznuti od informací, ve Visegrádu existenci na povrchu nepopírají. Ovšem na povrchu to není žádný med. Bavilo mě, jak je román vystavěn, jak se odkazuje na události předchozího dílu, jak to do sebe zapadá. Úplně to vidím i jako film, kde po úvodních akčních scénách následuje střih a objeví se titulek "8 years later"... :-)

NemmamSlov
22.01.2023 5 z 5

„Je jedno, kolik Cesťáků potkáte a kolik lidí pohřbíte, nikdy si na to nezvyknete.“

Zem v troskách prekonáva prvý diel. Je to voľné pokračovanie, kde sa samozrejme stretávame aj z osobami minulej časti. Kapitán Komorowsky bol veľmi sympatický. Viedol expedíciu za archou, ktorú chce získať pre mesto v oblakoch Vyšehrad. Po pádu nemeckého mesta sa toho veľa mení. Páči sa mi, že príbeh pokračuje viac na východ, na územie Poľska a Bieloruska, čo je dosť neobvyklé. Myslím si, že toto prostredie pomohlo tomuto príbehu. Céčiek pribúda a kam to celé smeruje sa snáď dozvieme v 3. časti.

Racek213
27.11.2022 5 z 5

Ne vždy se stává, že další díly jsou lepší než ten první. Tady tedy ne. Plný počet, že holka umí. Soukromě 4 a půl, neb 5 bodů je ... ach jo.

Fidibus
21.11.2022 4 z 5

(SPOILER) Mně se první díl líbil víc. Tady je sice příběh hrdiny, maršála, který kvůli rodině zradil-utekl, přišel o vše a za trest je vysílán na zem, ale kromě myšlenky hledání záchrany lidstva na základě vzkazu je to monotónně o boji s příšerama. Jeho záchranná výprava objeví vesnici těch, kteří utekli, a potká zbytek německé skupiny (obojí z 1. dílu), aby došla až k onomu tajemství, které se nám odhalí v příštím díle.
Zajímavá psychologie hlavního hrdiny, pocit viny a nalezení dcery, která mezitím šťastně žije na zemi.

witko
18.11.2022 5 z 5

Druhý díl mne bavil o něco více. Tahle série má skvěle vymyšlený svět.

burianek
30.10.2022 5 z 5

Druhý díl jsem očekával s nadějí a můžu říci, že mě nezklamal. Kristýna je po Romanu Burešovi mou novou favoritkou. Příběh se přenesl na zem a podle očekávání se zde vyskytují uzavřené komunity, které bojují nejenom s mimozemšťany, ale bohužel i mezi sebou. Je to takové ohrané klišé, ještě jsem se nesetkal s filmem, počítačovou hrou nebo knihou, kde by to bylo jinak. Asi jsem jiného naturelu, a nebo už mi to leze krkem, jak je to stále dokola stejné, ale proč by s i neměli lidé ve společném neštěstí a nouzi pomáhat. Ale jo, bavilo mě to, hodnotím vysoko a těším se na další díl. Jak jsem už uváděl k prvnímu dílu, námět a prostředí nabízí nepřeberné množství prostoru pro fantazii a celou řadu nových dobrodružství. Uvidíme, jak se toho autorka zhostí.

Iwets
16.10.2022 5 z 5

Nikdy bych neřekla, že se takhle nadchnu pro postapo sérii, ale autorka je prostě třída. Chvílemi byl děj tak napínavý, že jsem nestíhala obracet stránky. Už se nemůžu dočkat třetího dílu.

Ailee
10.10.2022 3 z 5

Bylo to dobré, i když to není úplně to, co většinou vyhledávám. Ale jednou stačilo.

Davidin
21.09.2022 4 z 5

Po nacionalisticky uzavřeném německém městě se děj přesouvá do Polska a uvolněnějšího česko-polsko-slovenského Visegrádu, který se nebrání informacím, jako město předešlé, proto se jich dostává více i ke čtenáři. Hlavní formací, provázející příběhem, je tentokrát průzkumný tým v čele s kapitánem Komorowskym, takže těm kdo četli první díl, musí být jasné, že o chuťovky nebude nouze.

Prolog knihy měl hutnou atmosféru a přitom se jednalo o obyčejný sestup na povrch. Velmi mne navnadil a získal mou pozornost, ovšem následně se opakovaně něco řešilo, řešilo a řešilo, přičemž jsem si uvědomil posun do poloviny knihy, kdy se stále nic vyloženě zásadního nedělo, aby to, pečlivě a trpělivě budované, nechala autorka rozmetat po martinovsku. Tolik k dávkování.

Příběh předešlého dílu knihou čas od času problikával a vyprávění nabídlo i setkání s tím, co zbylo... Ve výsledku mi tento díl přišel pouze jako spojnice před dílem dalším, ale do jaké míry důležité se teprve dozvím. Naštěstí nemusím čekat dlouho.

Štítky knihy

česká fantasy postapokalyptické romány

Autorovy další knížky

2020  83%Město v oblacích
2018  80%Krev pro rusalku
2020  86%Amanda
2021  83%Šprti & frajeři
2021  90%Země v troskách

Kniha Země v troskách je v

Právě čtených4x
Přečtených280x
Čtenářské výzvě19x
Doporučených9x
Knihotéce161x
Chystám se číst124x
Chci si koupit34x
dalších seznamech3x