Zdislava z Lemberka: Vnesla světlo do nejtemnějších míst

Zdislava z Lemberka: Vnesla světlo do nejtemnějších míst https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/467477/mid_zdislava-z-lemberka-vnesla-svetlo-d-rhH-467477.png 4 18 7

Krásná a urozená Zdislava nemá o nápadníky nouzi, ale hledá hluboký vztah založený na opravdové lásce. Její cestu zkříží Havel z Lemberka, který její city opětuje, ovšem jednoho dne bez vysvětlení zmizí. Zdrcená Zdislava nechce věřit, že by Havel zradil její důvěru, ale nejistota ji sžírá jako jed.

Přidat komentář

ivzu77
04.10.2023 4 z 5

Při letošní dovolené jsme navštívili zámek Lemberk, který jsem měla spojený s literárním dílem pana Bočka Poslední aristokratka, tam jsem teprve zaregistrovala Zdislavu a Havla. Její zázračný pramen a skutky světice. Kniha na mne pak čekala v knihovně na stolečku. I když je to fiktivní příběh, je založený na skutečných jménech a událostech a oddechovým čtením zůstane čtenáři v paměti.

Sidonka3
17.11.2022 2 z 5

O životě a svaté práci Zdislavy, naší historii a dané době se z tohoto lehčího románku skoro nic nedozvíte, neboť drtivá většina textu je zcela, zcela vyfabulovaná, včetně některých hlavních postav a titerný zbytek skutečností je dle slov autorky poupravován jak ve faktech, letech, tak třeba i ve sledu událostí. O Zdislavě se v podstatě seriózně dozvíte zhruba to, že byla šlechtičnou, jak se jmenovaly rodinní příslušníci a že si vzala za manžela Havla z Lemberka, který byl blízkým důvěrníkem krále Václava I. Jo a taky dle románu prý jednou dvakrát ošetřila nějaké nemocné. Je to podané povrchně, takže ani obecně o době, jak tehdy lidé žili, přemýšleli, mluvili, mnoho nezjistíme, 13.století se zde jeví čistě, lehce, nažehleně.
Ve skutečnosti je to ženský nenáročný románek o zidealizované lásce dvou mladých lidí a tak se tento textík musí brát.
Autorka se na slavném jméně osobnosti jen přiživuje, upravuje a deformuje i to málo, co je o Zdislavě známo a rozhodně bych se na dějiny viděné jejíma očima neodkazovala ani v dospělé společnosti, ani před školní tabulí, pokud nechcete odejít s nedostatečnou. :) Od autorky už si další knížku pojednávající o našich údajných dějinách nic nepřečtu, i když je to velmi jednoduché a nenáročné pohádkové čtení, výpovědní hodnotu má minimální. Mnoho jsem nečekala a dostala jsem ještě trochu méně, až na to snadné smyšlené počteníčko u kávičky, u něhož nemusíte přemýšlet, jen relaxovat. Čte se to totiž velmi snadno.


stanislava7096
18.08.2022 3 z 5

Tyto knihy mám zařazené mezi oddychové čtení, kdy se nemusím trápit složitostí postav a děje, jen se můžu nechat vtáhnout do dob dávno minulých, podaných jako romantická pohádka. A to se povedlo. Navíc si vždy po přečtení dohledávám informace o dané historické postavě z dalších zdrojů. To mě baví zábava + poučení.

zuzana2599
06.04.2022 5 z 5

I když je životní příběh Zdislavy z Lemberka ztracený v dávných časech a jeho rekonstrukce je částečně fiktivní, bylo mi ctí číst tento úžasný příběh Zdislavin. Její život trval pouhých 32 let a tolik se zapsala do lidských srdcí svým dobrem a léčitelstvím, že se mnoho století po své smrti stala svatou. Zdislava byla dcerou Přibyslava z Křižanova, věrného přívržence krále Přemysla Otakara I., a poté Václava I. Provdala se za Havla z Lemberka a měla asi čtyři děti. Založila s Havlem klášter v Dubu a v Jablonném v Podještědí. Zdislava zemřela v roce 1252. Tolik z historie. Mám tyto skutečné příběhy z české minulosti moc ráda a tento o svaté Zdislavě se mi zvlášt líbil. Četla jsem s velkou chutí !

malýčtenář
23.02.2022 4 z 5

Autorka nás opět seznamuje s naší dávnou historii ,která je nám podávána nenásilnou formou. Osudy skoro neznámé hrdinky nám přibližuje život za vlády Václava I. Láska a přátelství opět zde vítězi nad nenávisti a zlém.

Danka22
01.01.2022 4 z 5

Román je čtivý a zaujme. Přesto si myslím, že si autorka měla dát víc záležet na hloubce charakterů jednotlivých postav. Je pravda, že zjistit o této osobnosti spletitější informace je obtížné, ale v některých chvílích se mi román zdál zbytečně nedůvěryhodný. Což je škoda. Samozřejmě jde o názor, takže snad autorka odpustí. Důležité je, že se mi kniha jinak líbila, že mě zaujala. Smyslem nebylo napsat faktický román, ale historický román spíše pro ženy. A to příběh splnil.

alnahu
14.07.2021 5 z 5

Opět jsem se začetla do české historie tentokrát o málo známé Zdislavě z Lamberka-která se za svého života věnovala léčitelství a tím se ve 13.století proslavila v podještědských špitálech. Byla dcerou Přibyslava z Křižanova a Sibyli,kteří se seznámili u královského dvora v Praze .Spolu s matkou pomáhali vybudovat klášter ve Studnici Blahoslavené Panny Marie,proslavila se také jako zakladatelka špitálů.V roce 1995 byla prohlášena papežem Janem Pavlem ll.za svatou.Opět velmi čtivá kniha tak,jak to umí právě tato autorka.