Zimní královna

Zimní královna https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/13580/bmid_zimni-kralovna-2jG-13580.jpg 4 72 12

Historický životopisný román ze 17. století o Alžbětě Stuartovně, která po boku svého chotě Fridricha Falckého jeden rok vládla v Čechách. Anglický král Jakub I. chtěl svou půvabnou a chytrou dceru výhodně provdat, zaslíbil ji tedy Fridrichu Falckému, budoucímu českému králi. Nespoutaná Alžběta, která se do svého manžela hned zamilovala, netušila, jaký dobrodružný a zároveň romantický osud je jí přichystán. Fridrichova vláda v Čechách trvala pouze jediný rok, za což si vysloužil přezdívku "zimní král". Přes všechny strasti pak vedla Alžběta život milující ženy a matky třinácti dětí až do Fridrichovy nečekané smrti; když se zdálo, že vše krásné již prožila, čekala na ni další životní láska. S empatií a autorským zaujetím sepsaný a na historických faktech postavený příběh výjimečné ženy, jejíž osud se krátce propojil s našimi dějinami.... celý text

Přidat komentář

Aleen
13.08.2023 4 z 5

Četla jsem ušima a poté, co jsme získala přehled kdo, kdy, kde je, začala mě kniha dost bavit. Po hodně dlouhé době jsme si zvolila historický román. V napětí z příběhu mě nerušily ani mé znalosti evropské historie, protože mi ze školních let téměř žádné nezůstaly :-) Co jsem v průběhu potřebovala, to jsem si vygooglila...
Alžběta je sympaťanda a na svůj původ celkem slušná naivka s ideály. Její pocity byly v knize pěkně podány a jsem vděčná za představu, že i mezi "modrou krví", mohl být někdo, kdo takto miloval a vydržel v té lásce. Inu, jsem asi romantik. Román je to krásný a doporučuji přečíst si i doslov.

elcapitano
09.08.2023 2 z 5

Těšil jsem se na zajímavou část historie viděnou ženskou optikou.
Inu, ano, jsou tam momenty které mne bavily, především intriky na anglickém dvoře, to pro mne bylo nové. A to je všechno. bohužel. Celé je to o horoucí lásce, která je zmíněna na každé druhé straně a o kráse Alžběty - což byl nejspíš její nejdůležitější atribut, jak to z textu vyplývá. V zásadě zamilovaná knížka na pláž, která se shodou okolností odehrává na počátku třicetileté války. Horký dech, ruměnné líce, kaštanové vlasy, .. no, tak co tam máme dál, že. Všiml jsem si, že v diskuzi není mnoho mužů, co knihu hodnotí.


Dádulka67
18.06.2023 5 z 5

Nezkoumám, zda kniha přesně historicky sedí, o tom to určitě u těchto knih není, ale jak je psaná. Čte se velice dobře a zanechá po sobě dobrý dojem. Vřele doporučuji jako oddechovou četbu.

malina097
09.05.2023 5 z 5

A já jsem hodně spokojena i ,když je tady spousta komentářů,ze prý skoro červená knihovnatak ano chvilkami je to tak.Nevadilo mi to a přitom nemam rada preslazene románky.Musím se přiznat na konci v doslovu jsem měla stažené hrdlo tak nějak lítosti,ze ona přece byla Česká kralovna,to mi proste přišlo nějak líto.Jestli je pravda jak píše autorka,ze náhodou při procházce objevila to sídlo a zjistila o koho jde tak to mě proste dojalo.Určitě si půjčim další knihy autorky a uvidím jestli mě taky rozbreci.

alkazemka
01.04.2023 3 z 5

Další z knížek u které mě napadlo, že by bylo fajn spojit ve škole literaturu a dějepis.
Žádné náročné čtení, spíše takový téměř pohádkový příběh zasazený zčásti do českých dějin v období kolem bitvy na Bílé hoře. A jaké z něj plyne ponaučení? Že staré známé "all you need is love" platilo odjakživa.

"Poprvé si uvědomila, že její vysněná meta stát se královnou zase tak skvělý nápad být nemusí."

Carol1122
05.02.2023 4 z 5

Další pěkný historický román z pera mé oblíbené autorky. Nemohla jsem si ale nevšimnout, že román je napsán jiným stylem než předchozí historické romance. Řekla bych, že autorce víc sluší romány že 13. a 14. století než z pozdějšího středověku. Příběh o Alžběta Stuartovně byl sice trochu smutný, ale přeci jen plný lásky. Moc o této anglické princezně a pozdější české královně, kteroz se stala na jeden rok, nevíme. Proto jsem ráda, že jsem si román mohla přečíst. Líbilo se mi, že autorka spojila důvěrné místo anglického malého sídla s tímto kusem české historie. Určitě doporučuji, knížka je čtivá a velmi poučná:)

kalinkacz
26.12.2022 3 z 5

Na Zimní královnu jsem se hodně těšila, jelikož mě v posledních pár letech začaly znovu hodně bavit historické romány mapující životy panovníků - v tomto příběhu je to Alžběta Stuartovna, manželka českého krále Fridricha Falckého, přezdívaného jako Zimní král.
Od autorky jsem už četla román o Rudolfu II. a ten byl skvěly, v případě Zimní královny jsem ale lehce zklamaná… Autorka se v příběhu hodně věnovala pro mě výplňovým pasážím a ty zásadní byly popsány jako z rychlíku.
Takže špatné to nebylo, ale rozhodně jsem četla lepší historické romány.

lenyleny
27.10.2022 3 z 5

Čtivé, někdy trochu červená knihovna, ale jinak velmi dobrá oddechovka. Z historického hlediska nehodnotím , tuto část dějin moc neznám.

mistrikova
31.10.2020 2 z 5

Moje první kniha od autorky. Nic jsem neočekávala. Ale bohužel jsem z této historické fikce byla zklamána. Autorka mohla vytěžit z historického příběhu více. Knížečka útlá a spíše to sklouzlo k červené knihovně. Škoda.

katka134
06.10.2017 5 z 5

Pěkný román. Doporučuji. Alžběta měla hodně pestrý život. Obdivuji jak to všechno zvládla a zůstala krásná (jestli je pravda jak se píše)

Pjater
13.02.2017 4 z 5

Kniha se mi moc líbila a určitě ji doporučuji všem, kteří hledají jednoduchou a nenáročnou četbu s trochou historie a také špetkou romantiky.

zany
06.11.2010

Začal jsem to číst, ale nelíbilo se mi to. Poslední kapkou bylo, když autorka nechala královnu na procházce v parku zasvěceně diskutovat o umění s Václavem Hollarem, kterému ve skutečnosti v té době byl ještě dítě. Nesnáším anachronismy v historických románech. Dál už jsem nečetl.