Finále

Finále https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/191902/bmid_nora-greyova-finale-X4h-191902.jpg 4 806 127

Nora Greyová série

< 4. díl

Zavržený série

4. díl

Nora si je svou láskou k Patchovi jistá víc než kdy předtím. I když z nich jejich rozdílný původ a osud může udělat nepřátele, Nora se k Patchovi nikdy nedokáže otočit zády. Nyní však musejí čelit dosud nejvážnější hrozbě. Překoná jejich láska širokou propast, která je dělí? Bude ještě možné znovu vybudovat to, co bylo zničeno? Nepřátelské strany jsou dané – ale na které z nich stojí Nora a na které Patch?... celý text

Romány Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: ekniha , Egmont (ČR)
Originální název:

Finale , 2012


více info...

Přidat komentář

sola_lupa
15.02.2024 2 z 5

Pamatuji se, že mě první díl vážně bavil. Ale ta čtyřka už byl takový dojezd. Pořád to bylo na jedno brdo. Nora se v ničem neposunula. Jen na úplném konci se sebrala, aby to nepříteli natřela. Vývoj její postavy tedy nebyl v podstatě nijaký, házeli si s ní v příběhu jak s míčkem a dělali si s ní, co chtěli. Od hlavní postavy čekám víc. Bohužel i od jejího pevného bodu alias Patche, bych předpokládala něco víc než jen: Jsem drsný, nejlepší a ty jsi můj středobod vesmíru.
Ale pokud má člověk rád fantasy v kombinaci s romantikou a nevadí mu v knížce občas až šílená rozvleklost, kdy se pořád řeší to samé dokola až do zblbnutí, bude to číst s nadšením. Série to není špatná, ale ten poslední díl už mě osobně tak nenadchl.

TerkinKnižnySve
07.11.2023 5 z 5

posledná časť bola plná zvratov a veru nečakaných bola tam akcia, boj, závislosť, túžba a láska.
Keď si pozriem spätne celú sériu, ktorú som doslova zhlta od prvého dielu až po štvrtý viem že za tych 5 rokov čo tieto knihy mám sa ich nevzdam a vždy sa ku nim rada vratim


Viky007
27.08.2023 2 z 5

(SPOILER) Ach, jaká škoda. Tato série měla takový potenciál! Celé tři díly jsem si říkala, jaká je to neskutečná jízda. Ale tím, že se z Nory stal nefil, se to jaksi pokazilo. Kouzlo se vytratilo. A bohužel se i děj tak nějak zpomalil. Pořád přemýšlím, o čem byl vlastně čtvrtý díl. Nora se stala vůdkyní (přestože pro vůdcovství nemá žádné vlohy, ale budiž), jenže jsme se dočkali akorát toho, že Nora má pravidelnou fyzickou aktivitu. Čekala jsem lepší zvraty. Sem tam ji někdo unesl, občas potkala pár podezřelých (ne)lidí. Ale co její vůdcovství? De facto se se svými lidmi spojila až na konci.

Vztah Nory a Patche taky nějak ztratil jiskru, i když konec mě samozřejmě mile potěšil a vytvořil úsměv na tváři. Jen nevím, jestli by jim v reálu to šťastně až navěky vydrželo. Dle mého názoru byl Patch pro Noru moc dobrý.

A posledním zklamáním tohoto dílu byla Vee. Tu holku jsem si celkem oblíbila, i když je lehce praštěná. Ve všech dílech byla jednou z hlavních postav, tentokrát však zůstala... kde vlastně? Bůh ví. Sem tam se o ní Nora zmínila, aby se neřeklo. Ale jinak o ní prakticky nevíme. A že je vlastně nefil, mi taky přišlo celkem mimo.

Celkově byla série povedená a rozhodně stojí za přečtení. Akorát poslední díl byl slabší. Konec to však vynahradil a dočkali jsme se i nějakého toho happy endu (Scott by nejspíš nesouhlasil). Takže nakonec jo, nebylo to vůbec špatné.

Artep071
27.11.2022 4 z 5

Jsem okouzlená touto tématikou a proto jsem v hodnocení tak vřelá xi xi
Bylo to fajn počtení, hodně akce a neustále držící drama ..na druhou stranu mi chyběl humor , vývoj osobností a láska .. jsem si vědomá těch scén Nory s Patchem, ale nějak jsem to Patchovi nevěřila a docela mě mrzelo, že nám Nora nedospěla do odvážnější a asertivnější ženy. Přesto závěrečný epilog byl hezký .

Dalgiona
13.01.2022

celá série byla fajn, skvělé čtení pro oddychový čas.

CleopatraKatli
23.12.2021 3 z 5

Pekna serie, rychle a snadno ctiva, vhodna i pro pubertalni vek - i pres lasku a jiskru Patche a Nory to je tak akorat "nevinne" pro mladsi vek. Posledni dobou jsou totiz "knihy pro mlade" prilis vyzile a spis tak pro 17-18lete. Nicmene pribeh bavil i me, na doporuceni dcery :)

Kaka.cs
24.08.2021 4 z 5

Tuhle knižní sérii jsem četla asi před deseti lety, ale bohužel jsem se tehdy nějak nedostala k poslednímu dílu. Letos o prázdniny jsem si na ni vzpomněla a rozhodla se nejprve si připomenout předchozí tři díly (nutno podotknout, že jsem toho hodně z knížek zapomněla) a poté dočíst díl poslední.

Musím říct, že série se mi líbila i teď, když už nejsem teenager, ale dospělá. Má v sobě neuvěřitelné napětí a chemie mezi Norou a Patchem je prostě úžasná.

Poslední díl mě bavil, stejně jako ty předchozí. Jen jsem osobně byla trochu zklamaná z toho, jak dopadla bitva mezi padlými anděli a Nefilim, byla bych raději, kdyby to vše skončilo trochu jinak. Líbilo se mi ale, že celý příběh dostal řádné ukončení a nezůstaly v něm v podstatě žádné nedořešené záležitosti.

ardeas
19.07.2021 2 z 5

Celkovo hodnotím temu pozitívne. Mam rada tento druh kníh. Čo ale nemám v láske je prekombinovaná zapletka. Prvá kniha sa citala sama. Druhu som tiež zhltla ale pri tretej sa to vybralo smerom az ku konšpiraciam a v štvrtej, poslednej uz na konci to stracalo kyslík. Ako dej gradoval a vyvyjal sa, napriek dost veľkému posunu, mi samotná hrdinka prišla stále detinska az do poslednych kapitol, kde ten prerod bol az moc okaty... na môj vkus, tam tych zvratov bolo veľa. Ja skôr preferujem veci, kde menej je viac a preto posledné knihy ma sklamali.

Majuš333
29.06.2021 5 z 5

Nádherné zakončenie série :) Až mi je ľúto, že už je za mnou :( Bez váhania by som sa do nej pustila opäť...


"Věděla jsi, že když jsem tě poprvé spatřil, pomyslel jsem si, že jsem nikdy neviděl nic tak okouzlujícího a krásného?"
"Proč mi to říkáš?" zeptala jsem se sklíčeně.
"Viděl jsem tě a chtěl jsem se ti přiblížit. Chtěl jsem, abys mě k sobě pustila. Chtěl jsem tě poznat tak, jako nikdo jiný. Chtěl jsem tě, chtěl jsem tě celou. A ta touha mě málem přivedla k šílenství." Patch se zarazil, jemně se nadechl, jako by chtěl vdechnout mě. "A teď tě mám a děsí mě jedině to, že bych se musel vrátit na začátek. Znovu po tobě toužit a nemít naději, že se mé přání vůbec kdy splní. Jsi moje, andílku. Až do posledního kousku, a já nedovolím, aby se to změnilo."

Karolin77
16.05.2021 3 z 5

Slabší andělská série pro mladší čtenáře okolo 13 let. Po přečtení ve vás nic nezanechá a brzo zapomenete o co v ní vůbec šlo. Starším 15 let nedoporučuji, akorát by jste budete zklamaní. Jsou lepší série než tato. Například duologie Stříbrné perutě. Ta za mě byla určitě lepší než tato série.
Slabší průměr 3*/5* ( každý díl ode mě dostal 3*) - už jsem na tuto sérii moc stará

Lucynkaaa
06.10.2020 5 z 5

Vždycky je mi líto, když nějaká série, co se mi moc líbí skončí a u téhle to platí stejně tak. Miluju téma padlých andělů (už sem přečetla snad všechny série ale kdyby měl někdo nějaké doporučení, sem s tím) a tyhle knížky se mi hrozně líbily.
Je to už nějaká doba, co jsem je četla a dokonce uvažuji, že si je přečtu znovu. Kdo zvažuje přečtení, neváhejte. Bude se vám to líbit. :-)

Akireee
18.06.2020 5 z 5

Celá série je prostě skvělá a rozhodně doporučuji :)

8912
09.06.2020 5 z 5

(SPOILER) Za mě to byl slabší kousek, ale musím hodnotit pěti hvězdami. Mrzí mě, že finálová bitva nebyla na více stránek, protože číst téměř 400 stran o nadcházející bitvě a pak jí sfouknout na pěti stránkách? To ne-e.
Celou sérii jsem četla několikrát a i přesto jsem se bála o Patche, že se z pekla nevyhrabe a u smrti Scotta mi ukápla slzička.
Ale jo, už se těším na to, až si celou sérii přečtu znovu.

mStationka
30.05.2020 4 z 5

Hodnotím celek, který je vydařený a čtivý. Místy jsem sympatizovala s Norou, někdy mě štvala a u pomalého závěru kapka slzy padla. Jj pro odpočinek s potřebou mírného napětí, zvratu a lásky... úplně ideální

juni
26.04.2020 5 z 5

Moc mě mrzí, že už to byl poslední díl série. Naprosto skvělá série. Po dlouhé době série knih co mě nadchly. Doporučuji

Kacennnka
03.11.2019 3 z 5

Udělat ze Zavrženého tetralogii byl nejhorší nápad, jaký autorka mohla vymyslet. Příběh se stal zbytečně složitým a nesmysluplným, velké rozuzlení bylo podivné a celá ta věc s Nefilim zbytečně komplikovaná. První dva díly jsou super, Ticho je totální fiasko a Finále se to prostě nepovedlo zachránit.

Veronica.Key
16.07.2019 4 z 5

Poslední díl sice nebyl nejlepší, ale jako zakončení to bylo parádní.

Gabux
11.06.2019 5 z 5

Já nemám slov. Čtvrtý díl byl třešničkou na dortu. Postavy se chovaly logicky, děj ubíhal a napsáno i přeloženo to bylo opět skvěle. A ten konec? Hořkosladký. Ale už mlčím, abych neprozradila spoilery.
Líbí se mi, že v průběhu knih získali prostor i jiné postavy ať už Scott či Marcie. Tahle série rozhodně stojí za pozornost!

teepe
02.03.2019 5 z 5

celou serii přečetla za 5 dní! neuvěřitelný, samý zvrat samý děj, nemohla jsem odložit dokud jsem ve 2 ráno nedočetla knihu a ráno hned začala číst další!

katerina2660
27.02.2019 3 z 5

Musím říct (i když půjdu proti proudu tady), že jsem ráda, že to skončilo... série jako celek se mi líbila, ale už mě to začínalo nudit, ale chtěla jsem to dočíst. Jednou ale stačilo, určitě se k této sérii nevrátím. Nicméně ale musím říct, že nejsem úplně cílová skupina, ale tento žánr mám moc ráda (jako top mi přijde Dvůr trnů...). Samotný závěr knihy byl překvapivý, měl spád.

Štítky knihy

láska napětí andělé

Autorovy další knížky

Becca Fitzpatrick
americká, 1979
2010  84%Zavržený
2011  85%Ticho
2011  81%Crescendo
2012  86%Finále
2016  76%Nebezpečné lži

Kniha Finále je v

Právě čtených10x
Přečtených1 334x
Čtenářské výzvě13x
Doporučených113x
Knihotéce388x
Chystám se číst254x
Chci si koupit82x
dalších seznamech9x