Případ šíleného tambora

Případ šíleného tambora https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/444546/bmid_pripad-sileneho-tambora-8WS-444546.jpg 4 63 17

Tajuplná krajina jižních Čech v první polovině sedmnáctého století, města Třeboň a České Budějovice s přilehlými vesnicemi i samotami jsou dějištěm vyprávění o lidech, kteří se v rozhodujícím okamžiku svého života ocitli pod klenbou temné mučírny budějovické radnice. Spravedlivě i nespravedlivě obvinění, jejich žalobci, soudci a kat se svým mladým pacholkem. Právě ten začal zapisovat své vzpomínky na průběh soudních případů, ať šlo o zločiny bývalého vojenského bubeníka a zběha Lukáška či o záchranu dvou krasavic, nevinné Klárky, obviněné z travičství, a kovářovy manželky Magdaleny, která se rozhodla pomstít krutou smrt svého muže. Také osudy a charaktery dalších postav poznamenala třicetiletá válka, autor však vychází ze zásady, že všichni tito lidé – bez ohledu na dobu, v níž žili – dokázali milovat, nenávidět, myslet i snít podobně jako my dnes.... celý text

Přidat komentář

lenka7348
21.09.2023 4 z 5

Zajímavá historická detektivka, u níž se člověk nenudí. I když už od začátku víme, kdo je vrah, pořád se na to nabalují další překvapivé informace. Určitě se časem vrhnu na další díly.

mataj
19.09.2023 4 z 5

Příběh z období třicetileté války na území jižních Čech zaujme hned od začátku, a i když autor popisuje zločiny velmi otevřeně, tudíž čtenář ví jak k nim došlo a kdo je spáchal, na dopadení zločince si rozhodně musí nějakou chvíli počkat. A jelikož spravedlnost byla chápaná velmi jednoduše, rozhodnutí o vině či nevině se opíralo víceméně o doznání obviněného při mučení. Je až s podivem, jak lehce se mohl nevinný člověk dostat do potíží.


TaLu
11.09.2023 5 z 5

Velmi příjemné překvapení. Svižný děj, zajímavé postavy a krásně vykreslená atmosféra první poloviny sedmnáctého století. Zápisky budějovického kata ukazují na nelehké a nenáviděné povolání. Přesto kat nevzbuzuje jen odpor, ale také respekt a bázeň. Když mělo město kata, byla to určitě výsada. Na začátku příběhu jsme svědky vyvraždění rodiny. Vraha známe, ale další nitky příběhu udržují čtenáře v napětí. Boží mlýny v tomto případě melou opravdu pomalu. Zaujalo mě vymáhání přiznání útrpným právem, moc se s hledáním spravedlnosti tenkrát nezdržovali.

Bedřich63
11.04.2023 5 z 5

Opět jsem se inspiroval tady na Databázi knih a začal jsem číst dalšího českého autora a jeho sérii popisující život v dávné historii. A opět jsem se nezklamal a jsem s knihou spokojen. Určitě se podívám, jak budou vzpomínky budějovického kata pokračovat.
Příběh je to zajímavý, obsahující několik dějových linií. Autor popisuje nelehké podmínky života běžných lidí a složité cesty k prosazení spravedlnosti.
Já jsem si knihu užil a snad i v dalších dílech autor udrží vysoko nastavenou laťku.

Jaklová.katka
29.03.2023 4 z 5

Super kniha. Příběh hezký příjemně se četlo.
Určitě chci další díly.
Jsem zvědavá kam se buď příběh našeho hlavního hrdiny ubírat dál.

kolacky
28.03.2023 4 z 5

Nečekala jsem, že to bude tak zajímavé. Už se těším na další díly.

wooloong
21.02.2023 4 z 5

Spisovatel píše poutavě, ale některé dějové linky a rozuzlení mi přišly dost nerealistické. Takhle, jak je popsáno, by to těžko prošlo. Trochu jsem se bála té katovské části, nemám moc ráda krev a násilí, ale nakonec to taková hrůza nebyla.

angelika29
02.01.2023 4 z 5

Mám tohoto autora velmi ráda. Píše velmi poutavě. Krásně otevřel touto knihou možnost pokračování dalšími knihami této série. Už se moc těším na další díly. velmi se mi líbí vykreslení života na venkově v dané době. Vřele doporučuji.

Galadwen
26.09.2022 3 z 5

Začátek mi připadal nadějný, ale pak se děj na můj vkus příliš vlekl. Katova linka bohužel s hlavním příběhem o tamborovi souvisí jen zcela okrajově, do očí mě udeřilo i několik míst, kde jsem si říkala: tohle nějak nesedí, takhle by se to nestalo. A v žádném případě nejde o detektivku, vrah je znám od začátku a autor se soustřeďuje spíše na vykreslení doby a životů celé řady zaměnitelných postav žijících v Budějovicích, Třeboni a okolních vesnicích. Historický román z doby třicetileté války - své čtenáře si najde, mně moc nesedl.

orinka3
02.05.2022 5 z 5

Třicetiletá válka připravila hodně lidí o život, ale ani po ní nebyly příliš klidné časy. Dezertéři nebo navrátilci se potřebovali nějak uživit, a tak se dávali i na loupeže a vraždy. Právě tím začíná první díl historického románu. Seznamujeme se s tragédií uhlířovy rodiny a jejím vrahem. Banda "němého" tambora řádí po okolí a decimuje pokojné obyvatele. Současně tu je dějová linka z domácnosti městského kata v Třeboni, který nečekanou náhodou získává svého pomocníka. Pestré osudy všech osob jsou poutavé, jazyk románu je živý a čtivý. Už se moc těším na druhý díl.

alibaba72
21.12.2021 5 z 5

Velmi zajímavá historická detektivka.

Dandy1
20.12.2021 4 z 5

Nic jsem neočekávala a byla jsem příjemně překvapená.

ERIK 2
25.07.2021 4 z 5

Příjemné čtení,dozvěděl jsem se mnoho zastaralých výrazů, které jsem si zapisoval do sešitku. Jelikož jsem původem Slovák, tak mne trochu tyto výrazy dělali problém. Ale super.

Lumír23
05.06.2021 5 z 5

Velké pozitivní překvapení. Kniha je velice čtivá, napínavá a nekomplikovaná, jde tvrdě za svým cílem - pobavit a upoutat čtenáře. Pobavit ne drsností příběhu, ale zručností sdělení. Opravdu povedené čtení. Doporučuji.

martin9929
22.02.2021 5 z 5

Drsné ale pěkné počtení.

DraculasLady
29.12.2020 5 z 5

Ano, tak toto byla knížka přesně pro mě. Syrová a až krutě upřímná, neberoucí si žádné servítky. Katova Intermezza mě občas dokázala i na chvíli pozastavit a donutit k přemýšlení, ale v zápětí už mě zase strhával napínavý děj. I když od začátku tušíte, že bude hlavní záporák jednou dopaden a postaven před soud a následně pod šibenici, dokáže Vás příběh udržet celou dobu v pohotovosti. Jediné, co mi přišlo tak trochu navíc, byla Čertova kazatelna... Lidé sice byli v této době velice pověrčivý, ale myslím si, že se dalo s tímto faktem vyrovnat i poněkud méně ve fantasy stylu.
Uvítala bych i přesnější časovou dataci. Jediný údaj, který v knize najdete, je rok 1641. Nedá se z něj ale usoudit, jak moc je vzdálen od hlavní dějové linky, která se mimochodem táhne několik let, které se musíte v hlavě srovnat sami.

Bobina74
14.08.2020 4 z 5

Autor hned od začátku rozjíždí svůj děj naplno. Syrový popis vražd vás ani chvíli nenechá na pochybách, že tímto románem bude proudit krev a katovské náčiní se nezastaví. Kdo by rád nečetl o katech – lidech vypovězených ze společnosti a „živících“ se smrtí? Více v recenzi od Kniha za knihou ;-).