Vagíny a vetřelci: Pulp stories (limitované vydání 01)

Vagíny a vetřelci: Pulp stories (limitované vydání 01) https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/480331/bmid_vaginy-a-vetrelci-pulp-stories-limi-SJb-480331.jpg 4 136 31

Antologie fantastických povídek Krásky a vetřelci s limitovanou sběratelskou obálkou od kreslíře Dana Černého a humoristickým, původně pracovním názvem sborníku. Kniha obsahuje tento sběratelský přebal a spolu s ním také původní obálku s ilustrací Carlose Valenzuely. V prodeji je pouze 100 ks této varianty. Všechny knihy z limitované edice jsou podepsány editory Leošem Kyšou a Michaelou Merglovou. Vejdou mimozemšťan, Čech a Žmrnlub do baru a Čech řekne: „Co je, sakra, Žmrnlub?“ Ať je to cokoliv, v téhle knize to nenajdete. Na rozdíl od mimozemšťanů a Čechů. A Češek. A bojů mezi nimi. Tedy mimozemšťany a Čechy. A Češkami. Jak to dopadne, je jasné: Jsme přece Češi. Nevzdáme se. A pokud, bude přitom alespoň sranda. A taky hromada sexu. Nová antologie tuzemské fantastiky přináší to nejlepší, co se o střetu mezi mimozemšťany a lidmi dá napsat. S nádechem zlatého věku světové sci-fi a poctivou dávkou české a slovenské neomalenosti a schopnosti přijít s příběhy, při kterých se budete smát, bát, bavit i červenat. Čekají vás ostřílení autoři, krásky, krasavci, emzáci i hnusáci a jako bonus komiks o holkách z bombardéru, nacistech a létajících talířích.... celý text

Přidat komentář

Z.Lapil
17.04.2024 3 z 5

Možná by si zasloužila hvězdu navíc, ale říkám si, že tu nejsem od toho, abych někomu mazal med kolem úst. Pokud tedy mimozemšťani rádi med.
Každopádně: solidní průměr. Dobře se to čte, pochopitelně něco lépe, něco tak trochu nudí; zvlášť u stříkající krve jen odhodlaně čekávám, kdy autorovi dojde fantazie a vrátí se zpátky k povídce.
Nadchly mě Oblázky: krátká povídka s nápadem na neotřelou pointu, to často nevídám.

MarekTall
06.03.2024 5 z 5

Některé povídky jsou vyloženě luxusní a nerad bych kvůli některým, které mi osobně nesedly, snižoval hodnocení pod 100%. Každý si v knize najde několik svých nových oblíbených úchylek, a to se cení!


Marketplace
25.12.2023 4 z 5

Čekal jsem trochu více krásek a vetřelců, ale celkově dobrá kniha. Kniha mne navnadila na díla Petra Heteši, od kterého jsem dosud nic nečetl.

PanDanHK
20.11.2023 4 z 5

Některé povídky mna zaujali méně jiné více. Od pár autorů si urči přečtu i další knihy. Celkově se mi kniha líbila.

pujec
27.09.2023 4 z 5

Víceméně jsem spokojená. Většina povídek se mi líbila (více či méně, al většinou spíš více), menší část mě nezaujala nebo se zkrátka nelíbila. Sto lidí, sto chutí.
Mezi moje osobní favority patří Nemůže pršet věčně, Slizka, Matka jižních hvězd a Nezvratný osud. Pak pro originální náměty i Krvavý a Xenofil.
Co mi ale přišlo otravný jak šváb, to byl doslov. Monumentální snůška keců a sebechvály, přestože se z kraje zdál velmi zajímavým. Příště ho snad raději vynechat.

stanislav0373
04.09.2023 4 z 5

Ačkoliv se dostávám do věku, kdy si vybírám spíše objemnější knihy (a doufám, že se dožiji konce), neboť si rád vychutnám dlouhý příběh, zakoupení "Vagín" pro mě bylo spíše sběratelská záležitost. Bo, povídky jsou na mě krátké. Nicméně, když už má člověk doma knihu, ve které svou stopu zanechalo několikero velikánů perem se živící, byl by hřích si těch pár povídek nepřečíst...

Byl jsem celkem příjemně překvapen, potěšen a celkově mám z knihy dobrý pocit. O některé autory budu mít zvýšený zájem, zdali jim něco hezkého nevyjde, u jiných brzy zapomenu, že jsem od nich něco četl. Ale to k tomu asi patří.

Ideální čtení na malou chvilku klidu při letním shonu...

Nogales
14.05.2023 4 z 5

Celkem vyvážená antologie, která nábzí hodně za málo. Povídky s nadhledem lepší než ty navážno , převažují plusy.

OldaB
09.04.2023 3 z 5

Mám rád české fantasy povídky, v Kráskách se klasicky střídají výborné věci s těmi slabšími. Hned na úvod výborný Heteša, od kterého jsem moc nečetl a budu to muset napravit. Druhý hezký kousek Říkali mu Hurikán se četl prakticky sám. Kotleta s Koskem slabší, ale to už se mi zdá delší dobu.

Vetes-nice
13.03.2023 4 z 5

Opravdu jsem dlouho váhala mezi třemi a čtyřmi hvězdami. Tu čtvrtou nakonec dávám za výkon Jakuba Saice v audioknize, některé povídky neskutečně posouvá jeho přednes. Jinak se sborník hodnotí dost těžko. Někteří autoři píší skvěle, mají nápady a styl, jiní mě na svou další tvorbu prostě nenavnadili.

Terva
07.02.2023 3 z 5

„Vstal,
přešel k ledničce
a vytáhl lahev
Jacka Danielse.“
(Nezvratný osud)

„Já věděla, že mimozemšťan musí být Francouz.“ (Holky z bombardéru)

Jsem ten druh čtenáře, který si nerad rád nebo rád nerad, přečte úvodní „seminář.“ Někdy tam najdete i zajímavé názory. Ani tady jsem tedy nevynechal „Varování na úvod.“
Zde je to skoro úplně stejné, jak to u všech úvodů bývá. Je to jen samá chvála. První část je o tom, co čtenáře čeká. Prý vzorem, pro příběhy do této sbírky, byla Ripleyová a její plamenomet na Vetřelce. Střední část „úvodu¨ smrdí. Smrdí samochválou. Ale není se co divit, jak jinak by mohla chvála znít z úst samotného šéfredaktora, že jo, pane Fajkus. Třetí část je věnována některým pohledům na díla samotná. A tady někde je „zakopaný pes.“

Citát: Správný žánrový protagonista se přece musí občas probudit lapající po dechu a zbrocený potem. (Nemůže pršet věčně)

Krásky a vetřelci totiž nejsou jen o boji s „nějakým vesmírným vetřelcem“. Škála spisovatelů je velká a ještě větší je jejich rozdílný pohled na brakovou „pulp“ literaturu. Tak že na úvod musím přiznat, že tuto knihu jsem si koupil jen díky tomu, že je v ní povídka z Baltimore. Ty chápavější určitě ihned poznali, o jakém spisovateli píšu. Pro statní: hledejte šmudlové. Já vám napovím, je to totiž hned ta první povídka. A teď ten „pes“ – protože je první, už se mi dál moc číst nechtělo. Je v tom totiž spousta spisovatelů, kteří mi zas tak „nevoní.“ To je ten „Nezvratný osud“, který se teď budu snažit zvrátit a pokračovat ve čtení. Bude to „můj boj.“

Citát: Neprotahuj to a vysyp, co chceš říct, každá minuta znamená kyslík. (Slizka)

Určitě jste si všimli, že jsem o povídkách samotných ještě nic nenapsal. Avšak, určitě jste zjistili, kolik hvězd „a Hetešáků“ jsem této sbírce dal. Podle hodnocení „nahoře i dole“ jste trochu vyvodili, nakolik se mi toto dílo líbilo či nelíbilo. Přiznávám bez mučení, že tento komentář jsem napsal ihned po dočtení „Varování na úvod.“ Pokud vás zajímá můj názor na všechny povídky, respektive všechny příběhy, v této sbírce, klikněte na odkaz „Části díla.“ Ten najdete na pravé straně „z vašeho pohledu“ u této knihy. Musíte chvilku počkat, než se „usadí“ naskakující reklamy a hleďte, je to tam. A nebo, pro usnadnění, klikněte zde a nebojte se, ve vesmíru stejně váš klik nikdo neuslyší:

https://www.databazeknih.cz/povidky-z-knihy/krasky-a-vetrelci-pulp-stories-480295

Tak, a to je konec. Teď si jdu přečíst ty povídky.
Bylo by nefér nepřidat „tradičně netradiční“ hodnocení Hetešáky:
( Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ Ƹ̵̡ )

Citát: Každý mrtvý člověk byl problém. Z mrtvých se dají dost dobře udělat nemrtví. (Matka jižních hvězd)

NemmamSlov
01.02.2023 4 z 5

Nezvratný osud (4*)
Peter Heteša ostáva verný svojmu kyberpunku a Baltimoru. Poviedka sa odohráva v tomto prostredí. Majitel nevestinca, ktorý figuruje vo viacerých nelegálnych obchodoch má problém, keďže mu umelá inteligencia predpovedala smrť.

Neffi (4*)
Nemám prečítanú sériu Propast času, ale vďaka tejto poviedke sa k tomu určite dostanem. Nápad s cestovaním v čase a virtuálneho sveta.

Nemůže pršet věčně (3*)
Temná detektívka. Nič zvláštneho. Detektív, kráska v problémoch a vrah. Všetko nakoniec dobre končí. Akurát príbeh tvoria magické VHSky, ktoré diktujú príbeh.

Slizka (4*)
Celkom dobré. Konečne niečo vo vesmíre. Zo začiatku som sa trochu strácal, ale nakoniec som bol spokojný. Vesmírny hmyz dokáže znepríjemniť život, hlavne v tomto príbehu.

Jmenoval sa Moše(4*)
Ak máte radi prostredie 2. svetovej vojny, tak je to niečo pre vás. Dokonca je to doplnok knihy Prokletí pro všechny. Dozvedáme sa tu niečo viac o maňáskovi.

Krvavý (3*)
Zaujimavé téma. Elfovia, trpaslíci, orkovia a ľudia. Čisto krvné fantasy s neobvyklím námetom. Ani sám Krvavý ork netušil, že sa ocitne v ženskom pohlavnon orgáne.

Xenofil(5*)
Tak toto bolo dobré a asi najviac vystihuje tému knihy. Chlap, ktorý je závisli na mimozemskom sexu. Krátke, ale výborné.

Holky z bombardéru (4*)
Za mňa milé prekvapenie. Komiks jednoduchý. Ono sa na tak málo stranách ani nedá moc pracovať.

Druhá jakost (3*)
Slabšia poviedka. Ženy, ktoré lovia mimozemských tvorov a neboja sa použiť aj ľudské obete.

Gerasim v zemi za zrcadlem (5*)
Povinnosť fanúšikov Legie. Škoda, že je to tak krátke. Fakt som sa na tom nasmial. Aga ako mazlík na hranie, no tak to určite.

Období (3*)
Neviem nejak mi to nesadlo. Partia šialencov sa snaží získať kufrík pre úchylného magora. Ani neviem ako sa kufrík dostal do nebezpečnej oblasti a netuším ani obsah kufríka.

Děti pustin (3*)
Alžbeta Bílková je pre mňa nováčik a zatial som od nej nečítal ani jednu poviedku. Zaujímavé a tajomné prostredie. Trochu melancholie, no hlavne chýbal dlhší rozsah.

Aprilium (3*)
Oskar Fuchs sa dal na imperiálnu vesmírnu vojnu, kde sa bojuje o aprilium. Slúži ako pohon do vesmírnych lodí, no ťaží sa len na jednej planéte a to je problém pre cisára.

Oblázky (5*)
Škoda, že také krátke. Prvý kontakt z neznámou civilizáciou. Celkom neutrálne, nič extrémne.

Říkali mu Hurikán (4*)
Príjemné komunistické prostredie, ktoré okupujú mimozemský jaštery. Československé obdobie, kde sa snaží tajný odboj oslobodiť od mimozemskej nadvlády.

Dostihy a sázky (4*)
Spokojnosť. Pre mňa niečo nové. Roboti ako závodníci, ktorí nemajú tušenie o svojom pôvode. Komplikácie nastávajú, keď sa ich snaží niekto zlikvidovať.

Matka jižních hvězd (5*)
Môj posledný rest s Koskom. Úspešne prečítaný. Tento krát sa objavuke v Mexiku v boji proti nemrtvým Aztékom.

midloch
10.10.2022 4 z 5

Tak konečně jsem se k této antologii dostal - knihu mám od loňských vánoc ale holt jsem měl rozečtené i další knihy. V antologii najdeme skvělé povídky (za mě nejlepší asi Nezvratný osud, Slizka a Dostihy a Sázky) i slabé kusy (Aprilium, Holky z bombardéru), ale tak už to v antologiích bývá. Rozhodně se jedná o další skvělý počin od Epochy, který mi představil několik pro mě nových autorů. Celkově můžu napsat, že sbírky Ve stínu říše /apokalypsy mě ve výsledku přišly o maličko lepší. Do zásoby už mám koupené i další antologie Ve stínu magie, Lockdown a Zákon genu, na které se velmi těším.

Jinak hvězdičkové hodnocení jednotlivých povídek zde:

Nezvratný osud 5/5
Neffi 4/5
Nemůže pršet věčně 4/5
Slizka 5/5
Jmenoval se Moše 4/5
Krvavý 3/5
Xenofil 4/5
Holky z bombardéru 2/5
Druhá jakost 4/5
Gerasim v zemi za zrcadlem 4/5
Období 4/5
Děti pustin 3/5
Aprilium 2/5
Oblázky 5/5
Říkali mu Hurikán 4/5
Dostihy a sázky 5/5
Matka jižních hvězd 5/5

hippiesak
09.09.2022 4 z 5

No ty vole! Tak to byl bizár! Ale užil jsem si to :) Tak nějak jsem tušil do čeho jdu, ale občas jsem se přistihl, že čtu s otevřenou pusou (jako že mi padla brada). Je to sbírka povídek, nikdy se mi nestalo, že bych byl nadšený ze všech. Ani tady tomu není jinak. Jsou zde mega super povídky, dobrý povídky a někdy i slabší kusy (ovšem jen z mého pohledu). Za sebe paráda, v budoucnu přelouskám znovu ;) Já osobně to vidím asi takto:

100% Nezvratný osud, Petr Heteša
90% Neffi, Roman Bureš
60% Nemůže pršet věčně, Lucie Lukačovičová
100% Slizka, Michaela Merglová
60% Jmenoval se Moše, Martin Paytok
80% Krvavý, Peter Jelínek
80% Xenofil, Jan Kotouč
40% Holky z bombardéru, Lenka Tarwari Jandová
70% Druhá jakost, Dan Černý
80% Gerasim v zemi za zrcadlem, Kristýna Sněgoňová
100% Období, Vilém Koubek
50% Děti pustin, Alžběta Bílková
30% Aprilium, Oskar Fuchs
100% Oblázky, Judith Random
80% Říkali mu Hurikán, Dalibor Vácha
100% Dostihy a sázky, Sára Vůchová
20% Matka jižních hvězd, František Kotleta

MichalPuchovsky
27.03.2022 5 z 5

Na vnútornej strane obalu píše editori, že fantastika môže baviť, byť sociálnym komentárom alebo obe stránky kombinovať. Presne tento dojem som mal z Krásek a vetřelců. Snáď na každej poviedke sa dalo nielen dobre zabaviť, ale aj nájsť scény vedúce k zamysleniu. Jasné, v knihe sa veľa trtká a v jednom kuse sa strieľajú nejakí bubáci. Ale rovnako v nej nájdete kritiku militarizmu, totalitných režimov, rasizmu a zneužívanie vedy pre účely extrémistických ideológií

Johny_H.
14.03.2022 2 z 5

Tato kniha je opravdu velké špatné. Funguje to stylem slabší povídka dobrá povídka špatná povídka. Což je ještě snesitelné, ale poté se objeví dvě povídky za sebou které nejdou přečíst a to konkrétně Děti pustin a Aprilium a to ještě nesmíme zapomenout, že je to po povídce Období která stojí za prd celá jen se dá (s přestávkou) přečíst. Potom nastoupí povídka sice čitelná a krátká, ale neskonale nudná Oblázky. No a po povídce říkal jsi Hurikán kde jsem se jen a jen ztrácel a to jsem se snažil se v ní orientovat knihu odkládám. Mám Kotletu a Bureše rád. Ke Burešova povídka je špatná a Kotletu vynechám nechci si ho zkazit i když je to možná škoda a je jeho povídka povedená. Jediné co se tu dá přečíst a je to moc hezká povídka která stojí za to je povídka Xenofil ta má nápad a kuráž za tuto povídku dostává knížka jednu hvězdu a další za 3 průměrné povídky . A já si jdu spravit chuť nějakou detektivkou a těším se na normální sérii od Pana Kotlety něco ve stylu Spad či alespoň Bratrstvo krve. Čeká mě letos Perunova krev a dle hodnocení to vypadá dost dobře a poté jdu na Underground a nakonec si dám Legii.

Ditules
10.03.2022 4 z 5

Jedna hvězda navíc za Krvavého a Slizku! Ty dvě povídky byly fakt top. Pro mě naprosté vybočení z běžně čtených žánrů, ale naprostá pecka.

Merlin_CZ
26.02.2022 5 z 5

asi dvě slabší povídky, Franta a Kristýna zase pobavili (i když Kristýna s Gerasimem za zrcadlem asi víc :D)
Lehké oddechové čtení, které neurazí, ale ani uplně nenadchne.

Daisy67
16.02.2022 5 z 5

Kniha ( dárek ) , od které jsem moc nečekal . Sex , jako "povinná výbava" každé povídky , se nakonec ukázal jako zajímavý prvek se kterým se každý autor popral po svém. Přestože jsem polovinu tvůrců neznal ,bavil jsem se od začátku až do konce a nebylo to jenom tím , že jsem po dlouhé době držel v ruce místo čtečky poctivou knihu.

21olaf
07.02.2022 5 z 5

Bezva koktejl. Trochu toho, krapet tamtoho, možná přidat ještě něco dalšího. Zatřepat, poskládat... No a pak jen popřát hezké chvíle se super knihou.

Radesan
02.02.2022 3 z 5

Kniha mne jako celek bavila, jednu povídku bych asi klidně vypustil a upřímně povídku Dostihy a sázky jsem absolutně nepobral...... tu jsem vůbec poprvé ve svém čtení přeskočil, protože od poloviny mne to doslova nebavilo, neviděl jsem souvislosti a doteď nedokážu definovat co byli hlavní postavy zač nebo jak si je vlastně představit. Jinak se mi ale kniha jako celek líbí a například u Krvavého jsem se bavil a nasmál jsem se i u Gerasima v zemi za zrcadlem.