V zajetí slov

V zajetí slov https://www.databazeknih.cz/img/books/25_/250656/mid_v-zajeti-slov-250656.jpg 4 32 8

Pro své příznivce a přátele dobré knihy vydala v úpravě a obálce O. Mrkvičky jako soukromý neprodejný tisk k Vánocům roku 1933 firma Fr. Borový v jednom tisíci výtisků na tuzemském japanu vytištěných písmem Weissovou latinkou tiskárnou Orbis v Praze.

Přidat komentář

Lac
20.10.2021 5 z 5

Moudrost rozvah filozofických i filologických je úžasná, jejich kvalita je stálá i po sto letech, jednoduše dílo s velkým D v minimalistickém pojetí vesmíru.

radusak9806
14.02.2021 3 z 5

Velmi zajímavé úvahy. Jen nějak nevím, po přečtení ve mně vlastně nic až na ten dobrý pocit nezůstane.


1amu
23.10.2020

K této úžasné knížečce mě "přivedla" Alef. Vyšla za I.republiky a po válce náhodou v roce 1969, kdy to ještě šlo.
Proč potom již tomu tak nebylo ?
Autor nebyl pro soudruhy žádoucí . Kluci z Karlína ho dali po roce 1948 na index. Spása příšla z SSSR (odkud jinak, že), kde se velice podivovali tomu, že Karel Čapek není vydáván. S těžkým srdcem ten hlavní - ministr Kopecký dal štempl.
Karel Čapek viděl hodně dopředu. Třeba když psal Válku s mloky.
A nesledujeme nezodpovědnost a uniformitu i v současné době ? Hradní šaškárna s vyznamenanými, bohužel ti čtyři by řády převzali jako pozůstalí. K číslu 5. se nevyjadřuji, je to zbytečné.
Ale vracím se ke knize:
Je humor kořením ? Sporná otázka, ale nejspíše ne. Má daleko širší poslání. Díky humoru se na svět díváme zcela jinak.
Naprostá pravda ! A je na každém jak se k inteligentnímu ne hrubému-tedy blbému) postaví.
Říkáme : "Ten má smyl pro humor ."
Kdo patří do této skupiny je šťastný člověk. Ale má to jeden háček. Nesmí o tom být přesvědčen na 100%. To ti druzí hned poznají.

Alex_Jura
04.10.2018 5 z 5

Můj asi nej... úlovek z jedné pražské knihobudky. A rozhodně nejlepší věc o češtině, kterou jsem za poslední dobu četla. Moudrá a laskavá - a přitom velmi chytrá. Navíc se člověk k jednotlivým kapitolkám může vracet, což u románu, jehož zápletku jste jednou přečetli, už tak moc nefunguje.

SalomeH
11.02.2015 3 z 5

Knížka se skládá z několika částí. Nejprve je tam dvaapadesát krátkých, třeba jen jednostránečkových, zamyšlení nad konkrétními slovy. Dovedu si je docela dost dobře představit přilepených jako anekdota ve víkendovém vydání novin, jako takovou tečku na závěr. Aby se člověk nemusel pořád jenom rozčilovat nad těmi bláboly, co se v novinách píšou, tak něco malého na zoubek mozku. Nakolik mě každé jednotlivé bavilo, takhle seřazená v knížce za sebou pro mě vůbec nefungovala, protože přicházela moc rychle za sebou (jasně, mohla jsem knížku zavřít a zamyslet se nad nimi, taky jsem to párkrát udělala, ale nečíst si knížku není úplně to, proč si ji s sebou do té šaliny beru).
Druhá půlka svazku už byly delší úvahy na různá témata týkající se vyjadřování, frází a obratů, kdy se používají a co tím vlastně chceme říct, když nechceme říct to, co říkáme. Ta mě bavila mnohem víc.

alef
20.10.2014 5 z 5

"Kniha se těžko píše, ale slovo se lehce vypouští z úst."

Když čtete tuto knihu, slova plynou lehce, je vtipná, ironická, nápaditá, přitom míří hluboko, nejenom k chybám ve vyjadřování, ale ještě mnohem hlouběji, přes myšlenkové paradoxy k povaze našeho myšlení:

"Na školách nám říkali, že humor je koření. Dnes se mi zdá spíš, že humor není žádná přísada, nýbrž jisté základní vidění světa."

"Veřejný humor je odborná kritika veřejného života. Žádná věc není tak vážná, aby nebyla zodpovědná vtipu. Vtip je nejsilnější formou kritiky, neboť věcnou kritiku vyvrátí každý lhář, ale lehké pointy nevyvrátí nikdo. Veřejný humor je odborná kritika veřejného života."

"Pro samá velká slova o smyslu doby se ochotně zavírají oči před jejich nesmyslností."

"Smyslem veřejného mínění vyráběného tiskem je právě to, že zbavuje veřejnost schopnosti soudit a že jí vsugeruje postoj, charakterizovaný nezodpovědností a uniformitou."

Muflonius
11.08.2014 5 z 5

Krása, užasné, fascinující. Jazykovědný uragán plný obratů, které pan Čapek obrací na hlavu. Plný úsloví, které po přečtení snad ani nevyslovím. Jiný pohled na náš národ skrze jazyk český a jeho nesmyslnost. Na jeho skryté významy, které ač nevědomě každodenně užíváme.
Je zkrátka nemožno nepřečíst si toto dílko, které ač chudé na strany, bohaté je na myšlenky a zamyšlení, a nezměnit pohled na jazyk, který od narození užíváme.
Další krásná věc z pera jazykového diletanta, jak sám sebe v této knize autor nazývá. A jelikož vášeň vepsanou do těch stránek sdílím, k diletanství se také hrdě hlásím.

Teuška
14.03.2012 5 z 5

Geniální, geniální a ještě jednou geniální! Obdivuji pana Čapka, jeho názory a způsob vyjadřování. Přiznávám, že nejsem nikterak zapáleným fanouškem utopií a sci-fi, kterým se tento autor hodně věnoval, avšak o to více miluji jeho úvahy, fejetony, bajky a korespondenci. Tato kniha mi naprosto mluví z duše a jsem ráda, že jsem ji objevila, přestože není moc známá. Pro mě osobně patří k tomu nejlepšímu, co pan Čapek napsal. Universální zlepšovák nálady.

Štítky knihy

Karel Čapek, 1890-1938

Autorovy další knížky

Karel Čapek
česká, 1890 - 1938
1948  89%Bílá nemoc
2004  85%R.U.R.
2017  86%Válka s Mloky
2009  90%Dášeňka čili Život štěněte
2004  89%Matka

Kniha V zajetí slov je v

Přečtených52x
Čtenářské výzvě3x
Doporučených6x
Knihotéce42x
Chystám se číst21x
Chci si koupit5x