Věční

Věční https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/263953/mid_ultimatni-komiksovy-komplet-045-vec-263953.jpg 4 64 10

Věční jsou nesmrtelné bytosti vytvořené vesmírnými cestovateli známými jako nebešťané. Existují už stovky tisíc let, byli svědky vzestupu a pádu civilizací, a přesto o nich nikdo neví ani si na ně nevzpomíná. Jednomu muži, studentovi medicíny Markovi Currymu, setkání s nimi změní život způsobem, jaký si nedokázal představit ani v těch nejdivočejších snech.... celý text

Literatura světová Komiksy Sci-fi
Vydáno: , Hachette
Originální název:

Eternals , 2008


více info...

Přidat komentář

Hor89
11.01.2023 3 z 5

Od komiksu jsem moc nečekal, ale nakonec se mi docela líbil. Kresba John Romita Jr. je docela povedená, scénář také není špatný, ale na Sandmana nebo 1602 komiks nemá. Myslím že kdyby měl Neil Gaiman volnější ruku, dopadl by příběh ještě lépe - komiks byl bohužel napsán jako úvod znovuzrozených Večných, a ne jako uzavřený samostatný příběh.

Adasin
28.02.2022 4 z 5

No, díky tomu, že jsem předtím četla Gaimanovu 1602, kdy se mi jeho netradiční pojetí marvelovských hrdinů líbilo a příběh měl i s velkým počtem postav spád a bavil mě, jsem od Věčných čekala víc. Eternals mi k srdci ani po tomhle komiksu nepřirostli, jako postavy jsou nemastné neslané, jejich minulost moc nepoznáme a některé konflikty mezi nimi jsou jen naznačené a je tu i pár zbytečných dějových odboček. Gaimanovi se i tak dařilo udržet moji pozornost celou dobu. I přes obsáhlost příběhu a informací, které se do sedmi sešitů tvůrci snažili vměstnat, se mi Věční četli dobře a přečtené jsem je měla za poměrně krátkou dobu. Co mi na komiksu vadilo asi nejvíc, byla kresba - s každým komiksem, který s jeho kresbou přečtu, se mi Romitova kresba líbí čím dál míň. Kdyby to kreslil tak jako 1602 Andy Kubert, určitě by i ty postavy působily sympatičtěji. Takhle mě už to Romitovo šrafování začíná celkem dost iritovat a unavuje mě, že v podstatě všechny postavy vypadají v obličeji stejně (liší se samozřejmě barva vlasů atd.) - takhle až na ně někdy budu vzpomínat, budou se mi plést i s těmi ze série Kick-Ass, kterou rovněž kreslil Romita. 7/10


ludek.n
10.01.2022 5 z 5

Neila Gaimana jsem měl doposud zařazeného v přihrádce „geniální snílci“. S Věčnýma se to změnilo, tenhle sedmidílný komiks byla podpásovka non plus ultra. Vlastně je docela možné, že jsem se z ní ještě nevzpamatoval. Pořád mi bzučí v hlavě všechny ty nápady a myšlenky, které sem Gaiman zapracoval. Masakr, ale naprosto geniální a uhrančivý. Na to, že se vlastně jedná o „remake“ Kirbyho know-how ze 70. let, je to komplexní moderní příběh, promyšlený do všech detailů. Bavil jsem se od začátku do konce. Projel jsem na jeden zátah všemi sedmi sešity a nedokázal jsem se odtrhnout ani zastavit. Chvílemi jsem snad i zapomínal dýchat. Úvodní kombinace obálky Ricka Berryho a prvních panelů Johna Romity jr. mi sice způsobila vyrážku (to jako vážně?), ale pak přišla scéna na vyhlídkové plošině Royerovy budovy a už jsem věděl, že si mám utáhnout pásy a nalít pořádného panáka. Pak přišlo probuzení Makkariho na večírku Vorožejské ambasády a byl jsem definitivně ztracen a pohlcen. Při Romitových dvojstránkových panelech se mi točila hlava, přičemž jsem si vychutnával každý jednotlivý detail jeho grandiózní kresby. Klobouk dolů a potlesk ve stoje na otevřené scéně. Tohle nebyl komiks, tohle byl zážitek.

Ivan Kučera
17.04.2021 3 z 5

No... nebavilo ma to. Nápad o prastarých bytostiach, ktorých sa bojí aj Galactus (!) a ktoré ľudské vojny vnímajú v priebehu stáročí ako detské šarvátky na pieskovisku, je fenomenálny. Trochu (ale naozaj len trochu) mi pri čítaní na um prišli marvelácke Zázraky alebo Watchmen. Bohužiaľ, Věční nepôsobia ako dielo od Neila Gaimana (Sandman, 1602), ale ako komerčný titul, ktorého scenárista nebol ktovieako talentovaný, ale hrozne sa chcel podobať na Gaimana a tak stvoril niečo, o čom si myslel, že by stvoril Gaiman, ale v skutočnosti je to Gaimonovi poriadne vzdialené. Chcelo by to byť filozofické, ale nakoniec je to asi tak filozofické, ako keď si k vám vo vlaku do kupé prisadne magor a začne vás presvedčiť o tom, že v minulom živote bol drozd. Malo to svoje svetlé momenty (kontroverzný odchod Spritea zo scény alebo ponechanie obrieho robota na očiach verejnosti v parku), ale nebolo ich tak veľa, ako som čakal. Sú tu načrtnuté viaceré pozoruhodné motívy (čo sa stane, ak má nesmrteľná žena smrteľné dieťa, ktoré raz bude musieť pochovať?), ale naozaj len načrtnuté. Zakomponovanie zopár Avengerov (konkrétne do obdobia Občianskej vojny) ma skôr rušilo, než bavilo. Z dänikenovskej témy „život na Zemi ovplyvňovali mimozemské civilizácie“ sa mi stokrát viac páčili iné komiksy (Thorgal, Návštevníci z kozmu).

Atlantis
09.04.2021 4 z 5

Tenhle komiks je tak gaimanovský, až to bude některé bolet. Tajemství v tajemství, problémy větší než lidstvo samo... znáte to. Neila Gaimana nevyhledávám, jeho příběhy mi přijdou přepálené, ale tady jsem se bavil. Byl to příjemně svěží a jiný přístup k "pláštěnkám". S Avengers se tady zachází jako s dětmi, což jim také občas neuškodí. Romitův styl kresby je zvláštně staromódní, plný šrafování a jasných barev. Zpočátku mi nesedl, ale ono to k tomuhle v zásadě archaickému komiksu ve výsledku skvěle padne.

trudoš
14.03.2021 4 z 5

Fajn věc, ale čekal jsem něco malinko většího. Ale tak už to já mám u Neila Gaimana a supehrdinského komiksu holt nastavené. Ono představit lidem Sandmana a pak po nich chtít, aby slezli ze snových výšin zpátky mezi pláštěnkáře, je prostě těžké.
Nejvýraznější slabinou alba každopádně je, že jde o rozjezd další série, která vám sice představí hlavní postavy, ale zásadnější dějové zvraty jsou teprve hudbou budoucnosti. A to ani nezmiňuji fakt, že se o podstatě Věčných dozvíme minimum (nebo alespoň osvětlení jejich „zapomenutí“ kdo jsou a kam kráčí). Přesto vyprávění drží pohromadě a až na pár odkazů, jichž si neznalec pravděpodobně ani nevšimne, se jedná o celistvý příběh, který sice nijak extra neohromí, ale zas okouzlí nápadem. V podstatě furt cítíte, že s potenciálem šlo udělat mnohem víc, ideálně formou přímé konfrontace se superhrdiny. Neříkám, že konflikt se snícím megarobotem nemá něco do sebe, ale pořád je to zatraceně málo na to, abych protagonistům doma vyrobil oltářní stolek.

HAL
15.01.2021 2 z 5

Sandmana miluju a i Gaimanův příspěvek k Batmanovskému světu mě docela bavil, takže do jeho Eternals sem se pustil hned jak jsem přišel na jejich existenci... a hořce litoval, velmi hořce. Marvel dokáže zničit zjevně zničit i tvůrce takového formátu - tohle je úplně standardní pláštěnkářská hovadina o božských superchlápcích v pestrobarevných oblečcích co zachraňují svět před bubáky z vesmíru. Není tu jediná ambice na něco víc, ani žádné relativizování žánru, ani ten nadhled... takže pokud vám není 12, čtěte raději dál jen dospělejší komiksy co vyšly pod značkou Vertigo.

KillHurt
21.10.2018 4 z 5

Gaimana má rád a i tady mě nezklamal. Děj je lehce plyne a pomalu houstne a houstne až do velkého finále. Měl jsem se před tímto komiksem na pozoru, protože toto téma mi v rámci Marvelu nic neříkalo. Byl jsem mile překvapen.

Disease
26.07.2018 3 z 5

Ze začátku takový Gaimanův standard, který se ve finále zvrhne v tradiční superhrdinskou sekačku s rádoby filozofickými hláškami, a která popravdě trochu dost nudí. Nebýt kresby, šel bych i na 2*.

martinstefko
08.12.2015 3 z 5

Ten svět je zajímavý, začátek děje mě upoutal a byl jsem zvědavý, jak se to vyvine, ale ten prezentovaný příběh je možná zbytečně moc zamotaný, sem tam s odkazy na něco, k čemu absolutně nemáme žádný vztah. Nebýt skvělé kresby, která je místy opravdu ohromující, nejspíš by bylo snadné tenhle komiks přehlédnout a vůbec si ho nevšimnout. Ale pravda, ono to Gaimanovo jméno přece jen táhne, alespoň ze zvědavosti. Více: http://www.comics-blog.cz/2014/11/782-ultimatni-komiksovy-komplet-45.html

Štítky knihy

superhrdinové

Autorovy další knížky

Neil Gaiman
britská, 1960
2006  87%Nikdykde
1997  87%Dobrá znamení
2001  81%Američtí bohové
2017  82%Severská mytologie
2007  85%Koralina

Kniha Věční je v

Přečtených82x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených2x
Knihotéce55x
Chystám se číst25x
Chci si koupit30x
dalších seznamech2x