Továrna na Absolutno
kniha od: Karel Čapek
Koupit
První Čapkův utopický román o vynálezu stroje na využití energie, jenž však z hmoty kromě ostatní energie uvolňuje i „absolutno“-boha a způsobí tím převraty v citech a myšlení lidí i národů. Kladem díla zůstává jeho kritika: kritika nacionalismu, klerikalismu a společenského systému, na jehož pozicích autor stál. Ilustroval Josef Čapek, obálka František Gross....celý text
https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/515/big_tovarna-na-absolutno-03m-515.jpg 3.91056Komentáře (142)
Kniha Továrna na Absolutno

o knize zde níže výstižně píše JulianaH.
i když je Továrna na Absolutno spíše "fejetonovým seriálem" než románem a jeho formální nevyváženost tedy jen nezáměrnou předzvěstí postmoderních literárních postupů, mám jej právě pro tu improvizaci, fragmentárnost, otevřenost, nekoncepčnost a metafikci (Čapek píše o Čapkovi) snad nejraději
a tolik se bavím Čapkovými nadčasovými úvahami a prorockými vizemi, ať už se týkají hmoty a energie nebo umělé inteligence, stejně jako aluzemi na dobové interpretace kvantové mechaniky ("bůh nemá plán") či politickou a antiklerikální satirou ("uctívání Soudruha Boha")

Opakovat je dobré a opakovat je třeba! Opakování je matka moudrosti! Výstižné, poučné, a proto je super si připomenout klasika, který i po tolika letech vás dostane do kolen...
Nadčasová a stále aktuální kniha - román který je dokonalý, nádherné myšlenky.
Tentokrát mluvené slovo našla jsem starou i novější verzi obě jsou dobré

(+ SPOILER) Klenot. Novely zbožňuji a mohu je číst opakovaně. Moudra pročisťují hlavu, a ta skvostná čeština je libozvučná. Jeho styl je hudbou. Naprosto souhlasím s alef.
Mohu jen dodat, že si přečtu znovu a znovu, pro mne drahé stránky a zpřítomním se ve světě, který stvořil Čapek.
Poslední čas jeho života, nebyl radostný. Prožíval obtížně stravitelné situace /které pociťujeme dnes i my/, v době nastupujícího nacizmu před 2. sv. válkou a ve společnosti, všude přítomný strach, vytvářel bezedné a ničím neohraničené propasti nekonečné nenávisti... Dnes tu Gestapo není, ale udávat se někteří učí už v předstihu, však vědí, že se to hodí, až budou kráčet přes mrtvoly, nijak se jich to nedotkne. Vědí, že jsou smrtelní taky, ale užívat, je jediný smysl jejich plochého vnímání.
Velmi se omlouvám za tuto negaci, ale chci zdůraznit jeho odkaz: člověk může držet hlavu vztyčenou a tvořit svůj svět podle svého. Obdivuji, vnitřní svobodu si nenechal vzít. Našel si svůj klidný kout a tvořil dál, pro nás, své čtenáře.
Novelu doporučuji.

Výborná kniha plná originálních témat. Kapitoly na sebe příliš nenavazovaly, ale nezdálo se mi, že by to nějak ubíralo na hodnotě díla. Také jsem doufal ve větší propracování postavy Marka v druhé polovině díla, ale hádám, že se již touto dobou stal vedlejší postavou a neměl takový vliv na děj.

2,5/5 ⭐
Audiokniha
- Zákony trhu jsou silnější, než zákony boží. -
No, tohle je moje třetí kniha od Čapka a omlouvám se všem fanouškům a svému učiteli češtiny, ale tohle opravdu není pro mě. Já miluju scifi, je to jeden z mých nejoblíbenějších žánrů. Kritika komunismu, socialismu? Kritika náboženství? Vše mi je naprosto blízké, všechny předpoklady pro to, aby se mi to líbilo byly splněny. Audiokniha byla skvěle zpracovaná... Ale mně to nezaujalo, přišlo mi, že kdejaká blbost je naprosto nesmyslně vysvětlována na několik desítek minut, úplně zbytečně, prostě jen aby se něco napsalo. Začátek byl velmi dobrý, ale pak to začalo velmi rychle a prudce upadat. Zdá se také, že poskládat fejetony za sebe a udělat z toho knihu není příliš šťastný nápad... Nepomůže tomu už bohužel nic, ani sarkastická kritika. Přijde mi taky dost laciné, když se autor odkazuje sám na sebe - to už Čapek předpovídal, na to už Čapek přišel apod.
Další věc je, že bych možná ocenila větší reálnou základnu... Přišlo mi úplně na hlavu, že vše vzniklo tím, že si jeden člověk jen tak ve slepě štěpil a rozbíjel atomy, hrál si s uranem, neskutečnými teplotami, vysál z hmoty všechnu energii a pohodička.
IG: ctenislaskou

Knihu jsem poslouchala zřejmě jako rozhlasovou hru s úžasným panem Högerem. Moc se mi líbila.... nadčasová a zvláštní
Štítky
atomová energie rozhlasové zpracování antiutopie, dystopie
Autor a jeho další knihy
2015 | ![]() |
1948 | ![]() |