Temná strana Švédska

Temná strana Švédska https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/214284/bmid_temna-strana-svedska-214284.jpg 4 138 33

Od chvíle, ako v roku 2005 vyšiel román Muži, ktorí nenávidia ženy od Stiega Larssona, sa čitatelia na celom svete nevedia nasýtiť švédskej kriminálnej prózy. Svetový knižný trh doslova ovládli najväčší majstri tohto žánru zo severských krajín. Do Temnej strany Švédska, tejto jedinečnej, prelomovej antológie, prispeli svojimi poviedkami najuznávanejší a najobľúbenejší švédski autori vrátane samotného Stiega Larssona. Na jej zostavenie sa podujal John-Henri Holmberg, expert na švédsku kriminálnu prózu, ktorý sleduje, ako sa tento žáner vyvíjal od konca devätnásteho storočia dodnes. Antológia obsahuje dosiaľ nepublikovanú poviedku Maj Sjöwallovej a Pera Wahlööa, manželskej dvojice, ktorá v šesťdesiatych a sedemdesiatych rokoch po prvý raz predstavila švédsky kriminálny román zahraničným čitateľom. Lahôdkou je aj poviedka z pera bývalej partnerky Stiega Larssona Evy Gabrielssonovej. Žila s ním až do jeho smrti v roku 2004 a dodnes je v spore s jeho zákonnými dedičmi. Do zbierky prispeli aj Rolf a Cilla Börjlindovci, majstri detektívneho žánru a autori úspešného románu Skočný príliv, ktorý si právom vyslúžil pozornosť a obdiv čitateľov vo viac ako dvadsiatich krajinách sveta. Na stránkach zbierky ožívajú postavy z brilantných poviedok spisovateľov, ktorí budú mať v nasledujúcej vlne švédskej krimi rozhodujúce slovo. Antológia Temná strana Švédska so svojimi sedemnástimi poviedkami sa ponára do najhlbšieho tieňa chladnej krajiny a ukazuje, prečo švédska krimi už celé desaťročia fascinuje čitateľov.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: , Ikar (SK)
Originální název:

A Darker Shade of Sweden , 2014


více info...

Přidat komentář

Majto
24.11.2022 3 z 5

Knihy poviedok majú svoje klady i zápory, no v konečnom dôsledku majú aspoň pridanú hodnotu objavenia autorov, ku ktorým sa inak asi nedostanete. V tomto prípade to u mňa bola asi väčšina. Neľutujem ten finančný obnos za túto knihu už len kvôli tomuto. Najviac sa mi pozdávali Niečo v jeho pohľade Daga Ohrlunda, Poštové sane Asy Larssonovej, Maitreya Veronicy Von Schenckovej, ale bolo to aj veľa ďalších zaujímavých kúskov.

annatenta
13.01.2021 5 z 5

Tolik dobrých autorů a poněkud jiný styl psaní, mě líbilo.


knihovna1
03.11.2020 4 z 5

Kniha mě zaujala sbírkou povídek švédských oceněných autorů, od kterých jsem nic nečetla. Opravdu všichni jsou mistři pera a povídky se mi všechny líbily. Všechny byly něčím zvláštní. Sbírka byla pestrá a dobře se četla. Před a za každou povídkou byl životopis a profil autora. Moc zajímavé. Škoda, že většina uvedených děl v profilech nebyla v češtině vydána. Knihu doporučuji všem, kdo má rád Švédsko a hlavně krimi nebo tajemno.

Dada077
25.07.2019 4 z 5

nebolo to moje pravé orechové, ale možno som len rozmaznaná Larssonom, Nesbom, Annheimom...

katka9574
17.04.2019 5 z 5

Já mám pro švédské autory slabost, obzvláště pro pana Theorina :-) Tuto knihu povídek jsem přečetla s chutí a až na jednu výjimku hodnotím velmi kladně - a rozhodně doporučuji.

IHT
02.04.2019 3 z 5

Antologie povidek jsou vzdy sazkou do loterie. Tahle byla podobna - nektere povidky se mi zdaly dost chabe, nektere byly paradni. U tech slabych jste radi, ze jsou kratke, u tech dlouhych je vam to lito... Za precteni urcite stoji :)

te-ssiinka3905
19.12.2018 3 z 5

Knihu jsem si úůjčila z jediného důvodu - nějak nevím zda chci číst Stiega Larssona, ale díky této knize jsem nejen zjistila, že chci, ale poznala jsem spousty skvělých autorů, na druhou stranu mě však mrzelo, že plno autorů z této knihy se v česku nepřekládá a nevydává, což je hrozná škoda. Přiznám se, že úvod, který popisuje celou historii literatury ve švédsku jsem nepřečetla, byla to ta nejnudnější věc co jsem kdy četla. Povídky zaujmou, kromě jedné jsem přečetla všechny jedním dechem.

eliska8413
23.11.2018 4 z 5

Krásný možnost seznámit se s mnoha švédskými autory, na které bych jinak asi nenarazila. Některé povídky mě skoro mrzely, že jsou jen na pár stránek, jiné takové kvality nedosahovaly. Ale celkově je to velice vydařené dílo.

Hana62
28.08.2018 5 z 5

Líbilo. Od každého trochu. Četla jsem ji dost dlouho, vždy po "kouskách" a nebylo to na škodu. Rozdílné spisovatelské styly jsem lépe strávila :-) Doporučuji.

kap66
19.03.2018 4 z 5

Četbu jsem si rozdělila na několik etap a neudělala jsem chybu. Napsat povídku je svým způsobem těžší než napsat román - na malé ploše rozvést a vyřešit zápletku a dostatečně a přitom stručně charakterizovat postavy, to vyžaduje spisovatelský um. Bylo pro mě zajímavé porovnat románovou a povídkovou tvorbu u těch, které jsem znala; s nostalgií jsem si připomněla dvojici Sjöwall - Wahlöö, se slzou v oku pak Stiega Larssona, slíbila jsem si návrat k Åse Larsson, ke které jsem byla po prvním románu moc kritická, zasmála se u svého oblíbence Håkana Nessera (už aby mu vyšla další knížka!) a řekla si, že jsem snad už trochu pozapomněla výborného seriálového Wallandera, a mohla bych se tedy pustit do románů Henninga Mankella. Z těch, které neznám, vyšly u nás málokomu knížky, to je mi celkem líto, ale možná jednou...
Souhlasím s callahanh a maximálně oceňuji úvod rozebírající vývoj švédské detektivní literatury - stejně čtivý jako povídky samotné.

amaenium
09.10.2017 3 z 5

Po knize jsem sáhla z důvodu čtenářské výzvy, dlouho jsem se skandinávských detektivek bála, že by mě třeba nebavily a neměla jsem odvahu je zkusit. Tato kniha byla takový první krok a myslím, že v tomhle ohledu posloužila skvěle. Některé povídky byly lepší a některé mě naopak vůbec neoslovily. Za ty povedenější bych třeba označila Maitréja, Supermozek a i třeba Něco v jeho očích.

BlackWidow
08.10.2017 4 z 5

Tak trochu zvláštní styl knihy. Některé povídky byly takové o ničem,některé se tak nějak daly. Nevím,zda to bylo nějak zkráceno,nebo zda byly povídky celé,ale některým jakoby chyběl děj nebo byly v půlce ukončeny. Očekávala jsem trochu něco jiného.Příště si raději zvolím celou knihu,než nějakou povídku.

iveta3689
26.09.2017 3 z 5

Neurazí, nenadchne. U většiny povídek je příběh zjednodušený na minimum, což je trochu škoda. Raději sáhnu po plných románech.

SilvieSisinka
14.09.2017 3 z 5

Pohodové čtení,něco lepší neco horší.Přečíst se to ovšem dalo :-)

kannibal28
21.04.2017 3 z 5

niektoré poviedky horšie niektore lepšie a nájdu sa tam aj super poviedky hlavne tá druhá polovica knihy je o hodne lepšia

Patapuf
03.04.2017 4 z 5

Je to čistý řez švédskou detektivní literaturou... na to, že povídky nemusím se to nečte špatně....

Jayak
06.01.2017 4 z 5

Celkem zdařilý průřez švédskými autory. Některé z povídek byly vynikající, některé mě neoslovily. Knihu oceňuji jako dobrý přehled několika švédských autorů.

konicekbily
29.10.2016 3 z 5

Přehled severských povídek, čtěte prosím po etapách.

knihomolka525
03.07.2016 3 z 5

Krátké příběhy od více autorů.Mě to přišlo jakože se jim touto knihou dělá PR

dalia1769
01.06.2016 4 z 5

Některé povídky výborné, jiné dobré, ale žádná nebyla zklamáním. Zajímavé seznámení s autory, které jsem dosud neznala, i opětovné setkání s těmi známými. Překvapila mne například povídka od Stiega Larssona, nevěděla jsem, že publikoval i jinou beletrii než Milénium. Tahle kniha je určitě výborný počin.