Stín

Stín https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/469659/stinmj1MBG-0j6-.jpg 4 345 107

Beatrice Kaspary série

< 4. díl

Únos. Tři vraždy. A jeden dávný pachatel… Muž, kterého našli hrozivě znetvořeného v jeho bytě. Porodní asistentka, kterou někdo utopil – dva případy, které musí vyřešit Beatrice Kasparyová, vyšetřovatelka oddělení vražd salcburské policie. Beatrice záhy pochopí, že obě vraždy spolu souvisí – a že zcela jistě mají co do činění s ní samotnou. Protože oba mrtvé znala. Nesnášela je. A také ví, že když nebude jednat rychle, objeví se další oběť... Čtvrtý případ Beatrice Kasparyové a Florina Wenningera... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Thrillery
Vydáno: ekniha , Kalibr
Originální název:

Schatten , 2017


více info...

Přidat komentář

TheDoll
29.09.2023 1 z 5

(SPOILER) Nejslabší díl z celé série, vyvrcholení se nekonalo. Autorka to bohužel trochu moc překombinovala, s čímž měla ostatně problém už v předchozích dílech. V tomhle díle se autorka ani nesnaží přijít se zajímavým námětem, prostě recykluje co už bylo v předchozích dílech. Pomsta po x letech. Vrahem je ten, kdo celé vyšetřování sledoval. Bea by opravdu měla svoji kariéru přehodnotit vzhledem k tomu, že se zase nechala polapit sériovým vrahem a je na hraně svého života.

Napínavá byla možná tak druhá třetina, ale byla obalená v omáčce romantického příběhu a pokusu o zmatení. Romantická linka dostává příliš mnoho prostoru, ale musím uznat, že autorce by psaní romantického příběhu šlo. Ačkoli by byl do značné míry toxický - Bea má totiž problém sama se sebou (už 4 díly - já nezapomněla na to, že radši nejí) a Florin je naivní - viz strana 73, kde naprosto ignoruje postoj matky dětí se kterými se chce seznámit. Dva lidé s téměř zakázanou láskou, musí to tajit před světem a bum... ona zmizí, on po ní zoufale pátrá, protože ji přece miluje. Tak moc, že si vezme na starost její děti a ani ho nenapadne vzít si v Beatricině bytě věci pro ně? Přitažené za vlasy.

Kromě toho si autorka nemůže odpustit nepropustnou dichotomii postav, která provází i konec příběhu. Bea dobrá, Florin dobrý - láska a dobro zvítězí. Ale co ti špatní? Zlý Hoffmann - ubit kladivem. Zlý Vasinski - maniakální vrah. Zlý Achim - leží s otevřenou lebkou na JIPce. Tady si ale autorka neodpustila udělat z Bei zase tu správnou - když se dozví, že má Achim přítelkyni, tak pronese "Pozdravujte ji, ta situace pro ji musí být hrozná." Podobně, jako když kolega v předchozím díle prozradil médiích pravou identitu Jasmin - Bea najednou otočí. A když jsme u Achima - ta snaha o to udělat z něj v hovorech s Florinem de*ila je dost okatá. Autorka zkrátka nemůže připustit, že někdo může mít dobré i špatné vlastnosti zároveň.

Závěr - propadák. Opravdové zklamání. Vrahem je postava, kterou v úvodu nepřirozeně našroubuje do děje (opravdu nenápadné, am i right (jak by řekl Kossar)? Motivem vraha v podstatě bylo - vraždím, protože proto. Tenhle díl si zasloužil něco lepšího.

JointlieKat94
13.08.2023 5 z 5

Já prostě nikdy neodhalim pachatele! :D ať se snažím sebevíc, prostě to nejde. I když pro tuto knihu jsem měla o něco lepší skóre, nepodezřívala jsem všechny, ale celkově jen 4 postavy! Úspěch. :)

Knihy od Ursuly mě vždy vtáhnou do děje, vždy se začtu a proberu se až na konci. Je to fakt napínavé! Jako každá její kniha. Teď mě od čtení zdržovala jen dovolená a nedostatek času. :)

Super, s knihou jsem byla spokojená, jen tedy ten vrah byl na mě celkově moc krutý! Jako by ty knihy postupně gradovaly. Super!


Arev122
19.07.2023 4 z 5

Napínavé a čtivé, ale nevtáhlo mě to do děje, jako kniha Pět.

Alethea_k
30.04.2023 5 z 5

Hlavní hrdiny jsem si zamilovala, celou knihu jsem byla napjatá. Tento námět jsem ještě nikde nečetla, proto se mi líbil nejen styl psaní, postavy, ale i "originalita". Konec jsem absolutně neodhadla, jednu dobu jsem byla tak zoufalá, že jsem podezřívala i Florina :D
Těším se na další knihy od autorky, kdyby se přestaly vydávat česky, půjdu do ní i v originále.

TIP: pokud si chcete plnohodnotně užít poslední díl série, přečtěte si všechny předchozí. Život hl. postav je zde velmi důležitý :)

mynonka
21.03.2023 4 z 5

Celá série mě bavila, také díky tomu, že jsem v Salzburgu byla a místa si tak uměla představit. Jediné mínus tohoto dílu, že i když mě Ursula několikrát znejistěla, vraha jsem uhodla v podstatě hned. Budu doufat, že se autorka ještě rozhodne v sérii pokračovat.

em75
25.02.2023 5 z 5

Vypadá to, že pokračování této série už nebude, což mě moc mrzí. Bea a Florin mě bavili, stejně se mi líbily zápletky v každém dílu.

postrach
24.02.2023 5 z 5

Povedená kniha.Snad bude pokračování.Konec neuzavřený a jsem zvědavá,jak se příběh hlavních postav,bude vyvíjet dál......

Luigi1
15.12.2022 5 z 5

Tak tohle se četlo jedním dechem.Byl jsem velice spokojen a doporučuji.

rumova_kulicka
03.11.2022 5 z 5

Tento díl série mě bavil ze všech nejvíc, velkou měrou k tomu přispělo asi i to, že knihu překládala jiná osoba než předchozí díly. Nevyskytují se zde ty nesmyslné výrazy jako poukaz místo důkaz, průvodkyně místo doprovod a hlavně kupice!
Pachatel byl dost krutý, ale tak nějak mi k němu od jisté chvíle myšlenky směřovaly, takže jeho odhalení mě až tak nepřekvapilo. Přesto byla kniha napínavá od začátku do konce. A pokud ještě bude nějaký další díl, tak si jej ráda přečtu.

veronika4001
06.10.2022 5 z 5

Po Anonymitě, Slepých ptácích, Hlasech a knize Pět nastupuje Stín. Kniha se rychle četla, napětí se zhušťovalo a byla jsem napjatá až do poslední chvíle, ačkoliv jsem pachatele odhadla asi v polovině knihy. Čekala jsem na potvrzení, že to bude on. Příběh mi připadá temnější a vygraduovanější, než jiné knihy od Poznanski. Její styl je pro ni hodně nápadný. Hlavní hrdinku vždy vrací do minulosti, zde do případu své nejlepší kamarádky, kterou poznává skrze její deník. Původní již vyšetřovaný případ považuje za podpůrčí základ pro řešení dalších vražd. Neustále se k němu vrací, neustále ho obrušuje, rozebírá pohledy na vraždu, které při vyšetřování nebyly vzaty v potaz. Na rozdíl od jiných má kniha odlišný námět - pachatele, který chce vyklidit pole nepřátel své oběti a působit tak jako její zachránce. V textech si všímám, že autorka se sem tam dotýká českého prostředí, když např. píše, že "porodní asistentka mluvila se silným českým přízvukem". Za mě jednoznačně ano; to jak je příběh uchopen a jak je svižný a celkově dynamický, když čtenáře nenechává vydechnout.

Leena
03.10.2022 2 z 5

Tak pro mě to bylo hodně slabé..
Knih s podobným tématem jsem četla už hodně, takže jsem se spíš nudila, chvílemi jsem se myšlenkami toulala i jinde.
Četla jsem od ní i lepší knihy, tahle byla bohužel nejhorší:-(

zbožňuju_knihy
17.09.2022 5 z 5

Prší.. začala jsem číst ráno a večer bylo přečteno.
Zpětně mne mrzí, že se mi do ruky dostala jako první kniha Hlasy a to již před čtyřmi lety! Takže nějaké detaily již nemám v paměti a stejně tak vztah Florin - Bea už nevím přesně, jak se vytvářel, jelikož jsem sérii nečetla od 1. dílu. Knihy na sebe navazují volně, takže je nemusíte číst po sobě, ale lepší to je :-)
Tato kniha byla ze série, zdá se, zatím nejlepší, konec by v reálu vypadal asi jinak, ale mně se to tak líbilo! Mám je ráda a nechce se mi ty vyšetřovatele opouštět, doufám, že nám paní Ursula ještě nějaký ten díl napíše :-).
Mohu doporučit pro milovníky literatury vyšetřování-vraždy.

hlenicka
11.09.2022 5 z 5

Nemám co vytknout! Poznanski je sázka na jistotu,že se nudit člověk rozhodně nebude a čte tak rychle,že ani neví,kde je. Kniha byla napínavá,spolu s hlavní hrdinkou pátráte po identitě vraha její kamarádky. Jak říkám,napínavé a dokonalé rozuzlení!

Satyrka
29.03.2022 5 z 5

(SPOILER) Na tuto sérii jsem narazila omylem, když jsem třetí díl dostala od své kamarádky. Přečetla jsem ho a teprve teď po několika letech jsem si dokoupila předchozí díly a nakonec i tento čtvrtý.
Autorka mě moc baví, od začátku do konce napínavé a nevím, jak dokáže vždy udělat tak překvapivé odhalení.
Beatrice by se měla s Florinem konečně domluvit na nějakém znamení, signálu (i když v tomto díle to nemohla tak ovlivnit), protože to už je počtvrté, co se dostala do spárů vraha. Ano, je pravda,tento případ se jí týká víc než předešlé. Konečně se vysvětlí případ Evelyn, o kterém se mluví už od prvního dílu. Musím přiznat, protože mi vrah nikdy nepřišel nesympatický jako Beatrice, že jsem ho moc nepodezřívala, ale čekala jsem, že půjde o někoho, kdo se v příběhu už objevil, protože to udělá závěr ještě víc šokující. Zajímalo by mě, zda autorka tohle plánovala od prvního nebo aspoň od třetího dílu nebo zápletku tak skvěle vymyslela až po dopsání třetího dílu.
Líbilo se mi, že konečně taky vidíme případ víc z Florinova pohledu a bylo mi sympatické jeho jednání , co se týče dětí Beatrice a taky jak vynadal Achimovi.
Doufám, že bude další díl!

dan-sam
18.02.2022 5 z 5

Předchozí knihy mě lákaly především nám blízkým prostředím Rakouska (Rexi, zaštěkej!), ale obvykle jsem je míval rozečtené delší dobu, třeba týdny a nechal je plynout. Stín ale ne. Myslel jsem si, že to bude podobné, ale velmi rychle si mě kniha podmanila, jak to umí jen některá vybraná dílka a já se od ní nemohl odtrhnout. Nejvyšším vyznamenáním budiž i preference četby v ranním vlaku před dodatečným "chrupnutím". Je zřejmé, že autorka využila vše, co si v předchozích knihách připravovala a smíchala to se zručností paní Rowlingové, která v tom také vyniká. Ani jedno slabé místo, dokonce mi tentokrát nevadilo ani přepínání mezi jednotlivými linkami v sudých a lichých kapitolách. Jako jednohubka by to možná tak dobře nefungovalo, ale jako vyvrcholení série perfektní. Takhle to přesně má vypadat.

Atak
16.01.2022 5 z 5

Tuto knihu jsem si užíval, jak by také ne když je od mé oblíbené autorky ;) Čtivé, napínavé, na konci i vtipné.

miri.f
07.01.2022 4 z 5

Napínavé až do konce a to i přesto, že jsem vraha odhalila už v první třetině knihy. Tak, série o Beatrice Kaspary je dokončena a mně nezbývá než doufat, že ji autorka rozšíří alespoň o pátý kousek. Je toho ještě tolik, co bych potřebovala vědět... A pak, co si budeme povídat, mě na tom kromě napínavých scén z krimi- prostředí baví i to zamilované vrkání mezi Beatricí a Florinem. Za mě tedy povedené dílo a uvidím, zda mě osloví i další autorčiny kousky...

efka.saf
21.12.2021 5 z 5

Další thriller, který jsem si parádně užila. Moc dobrá zápletka zpracovaná od začátku tak, že už po pár stranách jsem jela na vlně příběhu téměř bez dechu. Byla jsem přikovaná ke knize a opravdu hodně napjatá, jak se tohle všechno rozuzlí. Vztah Bei a pana dokonalého Florina je rozpracován až na úrovni červené knihovny, ale tak nějak mě v celém kontextu baví. Padouch byl tentokrát opět moc hezká kreatura a jeho totožnost pro mě byla překvapením, i když vyšetřování ve stylu "pořád nic nevíme a nemáme jedinou stopu" bylo pár kapitol před koncem už opravdu trochu frustrující a podezřelé. Celá zápletka tak byla sice možná trochu přehnaná, ale důležité je, že na mě fungovala od začátku až do konce. Upřímně doufám, že série bude pokračovat, docela by mě totiž zajímalo, jak to bude pokračovat s některými postavami a vztahy mezi nimi. Za mě hezké 4 a půl *, zaokrouhluji ale nahoru.

moudivlacek
21.12.2021 5 z 5

Dokonale zpracovaný motiv vraha. Bea a Florin ústřední postavy jsou velmi dobře vystiženi v jejich pocitech, reakcích i odhadech. I když je to pro oba těžké, jen tak se nevzdávají.
Tentokrát jsem dlouho nemohla pochopit důvod jednání vraha, ale asi některé důvody snad ani normální člověk nepochopí. Vraha jsem sice odhadla docela brzy, ale vůbec to neubralo knize na napětí.
Knihu jsem přelouskla za dva večery a rozhodně jí dávám palec nahoru. Snad někdy v budoucnu bude ještě nějaký díl s touto dvojicí. Doporučuji.

1v8na
06.10.2021 5 z 5

Líbí se mi propracování vztahu Bei a Florina. Sérii čtu po řadě a musím říct, že mne všechny velmi baví . Kniha má spád, super námět, který je velmi zajímavý a nutí vás číst dál. Knihu jsem nemohla odložit. Pachatele jsem začínala tušit dříve než byl vyzrazen v knize. To mi však nevadilo. Těším se na další knihy od Ursuly.