Smrt na Nilu
Agatha Christie
Smrt na Nilu z roku 1937 patří k nejznámějším detektivkám Agathy Christie, sama autorka ji řadila ke svým nejoblíbenějším. Zaujme jak nelehkým případem pro Hercula Poirota, tak do detailu zachyceného exotického prostředí Egypta, které Christie poznala během svých cest. Byla krásná, a ještě navíc bohatá – mladá Linnet Doylová. Na první pohled ji čekala jen ta nejrůžovější budoucnost. Na její svatební cestě lodí po Horním Egyptě však došlo k pokusu o vraždu. Linnet byla totiž nejen krásná a bohatá, ale také arogantní a bezohledná. Během plavby si dokázala znepřátelit snad všechny spolucestující. A navíc je mezi nimi někdo, kdo se hodlal Linnet smrtelně pomstít. Ještě že je na lodi i Hercule Poirot, který si do severní Afriky přijel odpočinout od věčných londýnských mlh a vytrvalého deště. Ale pak se ukáže, že jedním pokusem celá kauza nekončí, naopak – teprve teď všechno začíná…... celý text
Detektivky, krimi Divadelní hry
Vydáno: 2019 , KalibrOriginální název:
Death on the Nile, 1937
Tak přesně Agatha Christie byla něco, co jsem potřebovala. To mi spravilo náladu, to mě přesvědčilo o tom, že se mi přeci jen může ještě nějaká kniha skutečně líbit. Že se do čtení (respektive do poslechu) mohu na celý den ponořit. Že si to užívám a ani jednou se necítím otrávená stylem vyprávění nebo naštvaná kvůli postavám či ději. Zkrátka skvělé. Myslím, že v létě se na naladím na Poirota a bude mi dobře. :)
Královna detektivek nás tentokrát vezme na plavbu po Nilu. Postupně se seznámíme se všemi účastníky plavby. Postavy jsou velmi dobře vykreslené a vše do sebe zapadá jako mozaika. Nechybí láska, dobrodružství ani napětí. Perfektní detektivka.
První kapitola se mi četla špatně, bylo tam hodně jmen a měla jsem strach, že se mi budou postavy plést. Pak už ale začal děj příjemně plynout a nešlo knihu odložit. Tentokrát jsem si vraha tipla správně, ale rozuzlení bylo opět velice zajímavé.
Kdo by tento příběh neznal? Láska je mocná. Možná až příliš. Snad každý zažil tu velkou lásku, kdy je pro blaho toho druhého ochoten udělat téměř cokoliv. Smutný příběh, ale vlastně je to záležitost, která se děje dnes a denně. Rozdíl je v tom, že Smrt na Nilu je tak báječně napsaná.
Dobré čítanie ako vždy. Môžem sa o dva roky k tejto knihe vrátiť a vôbec ma nebude nudiť aj keď si budem pamätať vraha. Postupné odhaľovanie zločinu a samozrejme záverečné divadielko Hercula Poirota bude pre mňa vždy zábava.
Sakra, už třetí knížka od Agathy, kde chci napsat, že je moje nejoblíbenější. Asi tedy prohlásím, že svatou trojici pro mne tvoří Smrt na Nilu, Vražda na faře a Pět malých prasátek a že nejsem prostě schopná si mezi nimi vybrat favorita. Každá z nich má trochu jinou náladu, ale všechny tři jsou velmi prodchnuty jakýmsi smutkem/melancholií a všechny tři jsou o vášnivé, osudové lásce.
Občas si ráda něco od Agáty Christie přečtu, jelikož zrovna detektivky s jejím hrdinou co nosí knír, jsou prostě nadčasové.
Bohužel Smrt na Nilu mě zklamala. Postavy nesympatické. Děj dost nudný a konec předvídatelný.
Zbožňuji detektivky Agathy Christie, zvláště pak ty s Poirotem. Ale zrovna Smrt na Nilu mi úplně nesedla. Respektive, být to od jakéhokoliv jiného autora, tak jsem spokojená, ale tady byla laťka až příliš vysoko. Zápletka i motiv nebyl velkým překvapením. S dočtením jsem neměla nejmenší problém, ale i tak doufám, že příště si přijdu na své více. :)
Bylo to dobrý, a doufám že I mně ta plavba po Nilu na jaře výjde. Stejnĕ si ale myslím že Deset (1+0 chcete li) výškově znevýhodnĕných nemenstrulujíçích osob s tmavším odstínem pleti byla o chlup lepší.
Hercules Poirot tentokrát "neřádí" v Londýně, ale v dalekém Egyptě. Prostředí však nijak neovlivňuje jeho brilantní detektivní schopnosti.
Pro milovníky A. Christie je tato detektivka povinnou četbou.
Skvěle vypracované postavy a motivy, knížku jsem měla přečtenou za pár dnů. Bohužel mě skoro celá první půlka knihy téměř vůbec nebavila. Trvalo dlouho, než byly představeny všechny postavy, jejich pozadí, vztahy a také prostředí, kde se příběh odehrává.
Zároveň nebylo až tak těžké domnívat se, kdo je skutečným vrahem. Mé už druhé rozporuplné pocity z knihy od Agathy, nevím, zda se v budoucnu budu pouštět do další :)
Na Agathě se mi líbí to, že se snaží neopakovat. Při množství detektivek, které napsala, to je obdivuhodné.
Co dodat, že jo.. zase brilatni příběh s psychologickým rozborem postav. Akorát s jedním rozdílem tentokrát jsem snad poprvé uhodla jednu půlku vraha. Moc se těším na film
I když jsem film viděla ve dvou různých provedení, která jsou naprosto dokonalá, knížku jsem si užívala a určitě si ji ještě někdy přečtu. Klasická detektivka s překvapivou zápletkou. Hercule Poirot, šedé buňky a plavba po řece Nil....
Lady Agatha napsala množství úžasných příběhů, které čtou jednotlivé generace, ale tento příběh je můj nejoblíbenější.
S potěšením jsem si přečetl dva špičkové komentáře od mi-380 a pistalky, které naprosto vyjadřují mé pocity.
Tedy pouze dodávám:
mou klikou bylo, že jsem nejdříve četl knihu a později viděl film od J.Guillermina (1978) - geniálně natočený s plejádou špičkových herců.
Pak již mi nezbývalo než sledovat "servírované chuťovky" jak na běžícím pásu. Možnost shlédnout úžasné památky, zejména chrám Abú Simbel (kde příběh vrcholí) je již pouze tou nádhernou jahůdkou na dortu .
Promyšlený příběh do těch nejmenších detailů, úmyslné matení čtenáře "zalidněnými podezřelými" a strhující finále, které neumí nikdo tak fantasticky popsat jako Agatha Mary Clarissa lady Mallowan, rozená Miller, obvykle známá jako Agatha Christie, *15. září 1890 v Torquay .
Má hluboká poklona !
Egypt vraždy detektivní a krimi romány zfilmováno anglická literatura Hercule Poirot léto dovolená - vražda svatební cesta Zlatý věk anglické detektivky (1920–1939)
2017 | Deset malých černoušků |
2003 | Vražda v Orient-expresu |
2004 | Smrt na Nilu |
2001 | Záhada na zámku Styles |
2016 | Neočekávaný host |
Tajuplná detektivka, kterou je Poirot nucen vyřešit na své plavbě po Nilu. Opět vynikající příběh, skvělé postavy, exotické prostření, intriky, lži a nečekaný konec. Perfektní čtení. Jedna z nejlepších.