Slunce na útěku

Slunce na útěku https://www.databazeknih.cz/img/books/28_/281197/bmid_slunce-na-uteku-yAx-281197.jpg 4 165 54

Svět je náhle zasažen katastrofou nevídaných rozměrů. Jen díky zvláštní náhodě ji Mike a Bessy přečkali v úkrytu ve Skalistých horách. Po dvou měsících, kdy byli naprosto odstřiženi od světa, od lidí, dvou měsících plných beznaděje, nejistoty a samoty se rozhodnou vydat na cestu. Místo jim známých míst nacházejí však jen spoušť, zkázu a krajinu spálenou k nepoznání…... celý text

Přidat komentář

Belanna
19.04.2024 5 z 5

Další z autorů, který vybočil ze svých kolejí a byla to odbočka opravdu dobrá.
Čtivé postapo, které mě vtáhlo a nenechalo vydechnout.
Prostředí vyobrazeno věrohodně, hlavní postavy se mi zpočátku moc nezamlouvaly, ale postupem času jsem názor změnila, protože psychologie a profily byly dobře propracované a taktéž jejich vývoj. Závěr jsem nečekala.
Tato knížka mi prostě sedla a klidně mohla být i delší :)

LenkaWal
26.11.2023 5 z 5

Až neuvěřitelně mě tahle knížka vtáhla do děje. Deprese z toho čiší po celou dobu a Mike je na zabití. Nejdřív provede, co provede a pak moralizuje, u jiných lidí. Tohle na něm bylo asi nejhorší. Bessy na druhou stranu byla mnohem sympatičtější. Ale každopádně super příběh.


matogeminimato
22.11.2023 3 z 5

SLUNCE NA ÚTĚKU-256str-7,5b....Mladý pár si užíva víkend v protiatomovom kryte v Skalistých Horách.Práve vtedy nastane nukleárna katastrofa, ktorá zasiahne celý svet.Po vyše dvoch mesiacoch sa odhodlajú vyjsť na povrch.Miera radiácie je nižšia,no stále škodlivá....netušia že urobili životnú chybu...dám si na dlhší čas pokoj s postapokalyptickymi knihami,depresie je dosť aj okolo nás.

malýčtenář
10.09.2023 5 z 5

Autor zabodoval, nejen v historii, detektivkách a dalších žánrech, ale tato kniha mě dostala. Z počátku jsem netušila o co vlastně jde, ale toto aktuální téma v dnešním světě, skoro děsí. Opět dávám plný počet hvězdiček a skládám poklonu p. Niedlovi.

Johny_H.
06.09.2023 4 z 5

Zajímavá kniha která nakukuje na postapo trochu jiným stylem než jiné knihy či filmy. Upřímně začátek v bunkru mohl být delší jinak je začátek naprosto parádní a prostředek také akorát na konci to trochu kulhá na jednu nohu a ztrácí to dech aby na posledních stránkách dech opět chytnul.

radimch
29.08.2023 3 z 5

Na můj vkus slabší kniha, ale se zajímavým koncem.
Lépe téma zpracoval Robert Merle v knize Malevil
https://www.databazeknih.cz/knihy/malevil-11589

petrulka
23.08.2023 3 z 5

Začátek mi nesednul. Resp. obě hlavní postavy mi neskutečně lezly na nervy. Po opuštění bunkru děj začíná poměrně rychle plynout. Neskutečná proměna Mikea v sympaťáka. Takhle...není to špatné postapo, celkem dobře se čte, závěr je top. Ale na druhou stranu nic, co bych chtěla číst znovu.

Pasadenka
01.05.2023 4 z 5

Knížka mě opravdu překvapila. Franta píše čtivě, děj odsýpá, postav je tak akorát a čtenář dostane depresivní závěr, který je docela v rozporu s tím, co nám servírují běžné apokalyptické seriály. Musím se přiznat, že knížka mi docela připomněla The Walking Dead, i když bez zombie a s pořádnou jaderkou. Hlavní hrdina jako měkkýš, kterého máte chuť zadupat do země fungoval dobře, a i jeho proměna v průběhu knihy fungovala výborně. Opravdu nečekaně mě knížka chytila a bavila. Možná by tam nemusel být ten mysteriózní rozměr, ale jinak super. :)

katerina5341
01.05.2023 4 z 5

Hezky napsaný postapo román. Obecně předpokládaný závěr kvůli všepřítomné radiaci, ale ani u knih ani u filmů moc nepřemýšlím dopředu pravé kvůli tomu, abych si okamžiky užila a překvapily mě zvraty. Velmi mě překvapil český autor takovéto knihy. Jelikož jsem zvědavá, chybělo mi v knize vysvětlení, co se vlastně stalo a proč, jinak jsem si užívala vývoj postav, jejich charaktery a řešení vzniklých problému. Závěr byl nečekaný, ale bohužel mě moc nenadchnul. Kniha je čtivá, pěkně napsána a stála za přečtení. :)

Arev122
30.04.2023 3 z 5

Postkatastrofická četba, ale děj mě nevtáhl do děje, připadalo mi, že už jsem to četla ( ale četla jsem román od tohoto autora poprvé)

katallinka
02.04.2023 5 z 5

Pan autor je génius. Historické romány jsou dokonalé. Thrillery mě moc baví. Tohle ale byla naprostá pecka. Skvěle vymyšlená postapo kniha s velmi aktuálním tématem. Hlavní hrdina mě poměrně rozčiloval, ale celkově vývoj postav a jejich charakteristika mě neustále překvapovala. A ten konec!

salexice
05.10.2022 5 z 5

nepřestává mě udivovat rozsah autorových děl - postapo, historické romány, detektivky ... Stejně tak mě udivuje jeho rozhled, znalosti. Podle roku vydání i prognostické schopnosti. Tahle kniha mě bolela, děsila - opravdu v mezních situacích by takto lidstvo fungovalo? Hlavní hrdina není sympaťák ani náhodou, i přesto ho člověk během umírání lituje. A vlastně všechny, kteří měli tu smůlu a výbuch přežili.

iceVS
27.03.2022 5 z 5

Skvělá kniha. Jen to dost bolelo, zejména v týhle době.
Velký traumíčka z toho mám.
Jaderná katastrofa, náboženské třenice, pudy, které musí zvítězit, aby člověk přežil aspoň o chvíli dýl než ten druhý...
Už to nikdy nechci číst, bylo to děsivý, pravdivý, bolestivý.

konicekbily
01.10.2021 4 z 5

Pěkně napsáno, barvitě líčeno, poměrně jednoduchý katastrofický děj. Autor zkusil "novou parketu" svého psaní a téma asi nezaujme mnoho jeho současných čtenářů. Mně se příběh líbil. Nikdo z nás asi neprožil život v podobném prostředí - tak jak je vyobrazeno, a to včetně mezilidských vztahů. Ale asi tak nějak by možná vypadala realita, kdyby k něčemu došlo.

orinka3
03.09.2021 3 z 5

Panu Niedlovi podle mě sednou ze všeho nejvíc historické knihy. Překvapilo mě, že se pustil i do takového tématu. Je to čtivě napsané, ale bohužel - nic překvapivého tu není. Ani v moralizování a posuzování světové politiky. Konec dává té beznaději jakousi šanci a podle mě je něco jako Deus ex machina, dost laciný. Marasmus po ničivém výbuchu a zničení všeho, co tu lidi vybudovali, to si člověk snad ani představovat nechce. Sociální vazby, veškerá civilizovanost berou v těchto podmínkách pochopitelně za své. Přesto je tu snaha o přežití, základní lidský pud. Mike, hlavní postava, je nesympatická. Nedá se mu to zazlívat, ještě ani nedospěl a už je oběma nohama v apokalypse. Ostatní žijí také, jak se dá. Kniha je pro ty, co mají rádi depresivní postapo, ale nové myšlenky v ní nehledejte.

quendery
09.07.2021 5 z 5

Poklona panu spisovateli. Jeho historické knihy mám moc ráda a po téhle jsem sáhla spíš ze zvědavosti......i když příběh je vcelku "jednoduchý", kdo se pokusil nahlédnout trochu "pod povrch" poznal, že kniha je obrazem dnešního nestabilního a nevyzpytatelného dění ve světě plném arogance, dekadence, nenávisti a boje všech proti všem.....a že je zasazená do USA ? Je to náhoda ? Stejně tak vykreslení postav a jejich chování ve vypjatých situacích je skvostné.......Prostě kniha, která člověka nutí k zamyšlení, i když z toho mrazí v zádech. Za mě je pět hvězdiček málo.....

frantisek8863
23.02.2021 4 z 5

Mika si opravdu moc nejde oblíbit, pěkný vořežprut a kňour, ale ke konci jsem ho částečně vzal na milost. Jen doufám, že se Mike v závěru mílí. Čtivý a víceméně uvěřitelný příběh mě celkem potěšil.

Lolila
15.02.2021 3 z 5

F. Niedl je výborný spisovateľ, jeho historické romány sú skvelé. Ale toto postapokalyptické sci-fi mi nesadlo. Dej sa odohráva v Amerike, je dosť predvídateľný a hlavne nikam sa neposúva, aj keď záver bol celkom prekvapivý. Stále som na niečo čakala, že sa niečo udeje, kde mi "spadne sánka" .... a nič... Samozrejme, bolo to depresívne, desivé, ale tak trošku obohraté.

4xbabča
01.01.2021 3 z 5

Od autora p. Niedla jsem četla více knih a všechny byly super čtení. Tento příběh se sice četl docela dobře, ale ta deprese, bezmoc, to bych opravdu zažít nechtěla, a určitě se k této četbě už nevrátím.

soukroma
03.10.2020 4 z 5

Docela dobré: nejsem na postapo, ale tohle se četlo slušně - sice hodně moralizování a připomínka známých věcí, ale opakování se možná jenom zdá - kniha byla vydaná 2004, teď jsme o 16 let "dál". Samozřejmě depresivní a bezvýchodné, a to i s tím závěrem... 75%