Vražda ve vlaku do Ballaratu

Vražda ve vlaku do Ballaratu https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/420401/bmid_vrazda-ve-vlaku-do-ballaratu-7Gh-420401.jpg 4 31 12

Třetí příběh ze světoznámé krimi série Phryne Fisherová vyšetřuje, předloha úspěšného televizního seriálu Miss Fisher Murder Mysteries. U nás znáte z Netflixu. Dvacátá léta v Melbourne v Austrálii. Tam ve svém novém domě žije Phryne Fisherová s talentem na řešení malérů. S další záhadou, koktejlem a milencem vždy při ruce. Phryne Fisherová vyráží na cesty do oblíbené výletní destinace, města Ballarat. Poklidná cesta vlakem se ale změní v zatím nejdramatičtější z dobrodružství Phryne, kdy musí čelit nejen otravě chloroformem, ale i novodobému otrokářství. Při hledání pravdy Phryne získá víc, než jen řešení. Nové přátele z univerzitního veslařského klubu, nebebezpečné nepřátele včetně slavného hypnotizéra a ke komorné Dot a Butlerovým také nečekané přírůstky do své elegantní domácnosti.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Detektivky, krimi , Romány

Vydáno: , Charleston Media
Originální název:

Murder on the Ballarat Train , 1991


více info...

Emik87
Emik87
19.02.2024 5 z 5

Vyšetřování s Phryne si vždycky užiju.

Ulala
Ulala
11.09.2023 5 z 5

Moderní, elegantní, trochu frivolní a bystrá, tak vystihuje autorka Phryne Fischerovou. Skvělé lehké čtení na lení večery. 20-tá léta v Melbourne si člověk s radostí vychutná. Škoda, že ještě nevyšly další díly. Vynahradí nám to ale seriálové zpracování, které je sice trochu upravené oproti knižní předloze, ale také úchvatné.


kapr
kapr
10.12.2021 3 z 5

3,4 až 3,6! Dávám tři, až čtyři hvězdy. Tři jednoznačně. Jde o výbornou, velmi čtivou detektivku. Čtyři s výhradou, tedy pouze v případě, že půjde o nejlepší knihu série. (Upravím až po dočtení zbytku celé české série.) Na rozdíl od mnoha vpravdě mistrovských klasických detektivek ženských autorek, tuto autorka mírně naředila červenou knihovnou, a přisypala i špetku současného feminismu. Jako v každé detektivce, narazíme v knize na vraždu. Ta ale není zbytečně rozebírána, proto zmínky o ní nevyvolávají ve čtenáři odpor, který by rušil.
Jednoznačně jde o knihu zaměřenou spíše na ženskou čtenářskou obec. Konkrétně scéna ve které slečna Fisherová svádí krásného mladého blonďatého svalovce, dává stárnoucímu čtenáři docela zabrat. Přesto dobrých detektivek z poslední doby, které se nevyžívají v podrobném líčení násilí, nebo postupného vývoje trestné činnosti, je na trhu celkově spíše nedostatek. Proto si tuto knihu určitě nenechte ujít.
Ještě bych doplnil, že bych uvítal hlubší pohled do osobního života především hlavních postav, což by čtenáře daleko více vtáhlo do děje a citově by jej zainteresovalo. Takto hlavní kladné postavy, i sama hrdinka, působí velmi sympaticky přesto trochu šablonovitě.

ABF
ABF
19.09.2021 5 z 5

Doporučuji, čte se skvěle. Slečna Fisherová prostě jede!

Jordanka9
Jordanka9
24.04.2021 3 z 5

Moje první kniha krimi série Phryne Fischerová i od jeji autorky Kerry Greenwoodové.
Čekala jsem více po přečtení komentářů. Čtivý text, vhodný pro chvíle oddechu bez nároku na přemýšlení. Děj průhledný, vrah jasný téměř od začátku. V porovnání s detektívkami mistrů krimi klasiků i novodobých autorů, příběhu chybi náboj, postavy jsou charakterizovány dost povrchně. Tak trochu červená knihovna.. Asi se nebudu pídit po dalších titulech série, je spousta knih , v kolonce chystám se číst, čekajicich na přečtení.
Na dovolenou nebo jako čtení do vlaku či MHD vhodná knížka pro svoji útlost a malou hmotnost.

Aligator805
Aligator805
05.02.2021 5 z 5

Skvělé, vtipné, zábavné čtení. Nemá to chybu!

RMarkéta
RMarkéta
28.07.2020 5 z 5

Opravdu moc dobrá letní oddechovka. Při čtení jsem si samozřejmě vzpomněla na jeden příběh s Poirotem, úplně to k tomu vybízelo. Poirot by ale byl z této dámy zcela na větvi. To se klidně vsadím. Ta by ho rozhodila takovým způsobem, že by se nestačil divit. Měla jsem typ a ten se mi nakonec potvrdil. Phryne je opět vtipná a to se mi líbí víc a víc. Už se těším na další díl.

LooneyCZ
LooneyCZ
25.07.2020 4 z 5

Phryne nezklamala, jako letní oddechovka ideální.

JasNass
JasNass
02.01.2020 5 z 5

Doporučuji! Tento příběh s Phryne nedá vydechnout. A knižní Vražda ve vlaku do Ballaratu i lepší, než epizoda ze seriálu. Seriálová Phryne a její parta je skvělá, o tom žádná, ale ostatní postavy zrovna v tomto díle skončily bez chuti a bez zápachu, včetně Eunice nebo okouzlujícího Lindsayho. V knížce mě naopak dostali všichni a zápletka je nejen vtipná, jak je u Phryne zvykem, ale zároveň mnohem akčnější a více napínavá. S rozuzlením, které je překvapivé i pro ty, co seriál viděli.

MiauMiau
MiauMiau
09.12.2019 5 z 5

Pro mě báječně zábavná knížka. Slečna Fisherová mě baví a těším se na další

Ari1
Ari1
27.11.2019 5 z 5

Třetí díl se slečnou Fisherovou mne opět příjemně překvapil. Vražda ve vlaku do Ballaratu je seriálově zpracovaná a tak by si člověk mohl říci, že už vše zná z televize, ale to by se mýlil. V knize je děj samozřejmě značně košatější a zápletka, oproti filmu, trochu pozměněná. Takže i já, se svojí prvotní jistotou, že od začátku vím kdo je vrah, jsem se zviklala a byla napnutá až do konce.
Jako v předchozích dílech i zde se ukazuje, že i když se slečna Fisherová zdá být někdy až příliš akční, elegantní společenská vichřice a milovnice adrenalinových sportů, která se s ničím navenek nemaže, je to zároveň vřelý a laskavý člověk, který podává pomocnou ruku tam kde je potřeba (a pak to navenek někdy bagatelizuje, aby si zachovala suverénní tvář). Tento laskavý podtón je patrný v každé knížce, ve které Phryne figuruje a myslím, že kromě svérázného humoru i tento aspekt dodává nemalé kouzlo jejím detektivním příběhům.

marcela231
marcela231
26.11.2019 5 z 5

Těšila jsem se na třetí slečnu Fisherovou a výsledek tomu těšení odpovídá :-) Tentokrát je to teda zapeklitá vražda, a i když si tak začínáte odhadovat, kdo by to mohl být, skoro do konce si říkáte, že tak to ale být nemůže, protože přece... Slečna Fisherová zase řeší víc případů dohromady a zase je to celé napínavé i dojemné a zase se i zasmějete. Dobré čtení, knížku neodložíte, dokud nedočtete do konce!