Povídky podivných
kniha od: Ransom Riggs
KoupitKoupit eknihu
Ještě dříve, než slečna Peregrinová vytvořila smyčku – domov a útočiště – pro dnes již dobře známé podivné děti, existovaly příběhy o podivných dětech a zvířatech, které se nejprve tradovaly ústní cestou, dokud se jejich písemného zpracování neujal v roli editora jeden z nejpovolanějších, podivný Millard Nullings. Jedná se o příběhy z historie podivných, ve kterých se dozvíme, že děti nejprve bez problémů žily ve společnosti lidí běžných, obyčejných, ale jejich zvláštní schopnosti a nadání je postupně vytlačovaly na okraj, až je obyčejní lidé vyhnali ze svého středu úplně. Některé z deseti povídek čtenáři zčásti znají ze zmínek v trilogii o podivných dětech ze sirotčince slečny Peregrinové – třeba tu o laskavém obru Cuthbertovi či o holubech z katedrály Svatého Pavla – jiné jsou zcela nové a uvádějí nové, neznámé hrdiny, a kromě jiného se dozvíte o první ymbryně i o tom, jak se postupně naučila vytvářet smyčky, v nichž bylo možno žít....celý text
https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/335096/big_sirotcinec-slecny-peregrinove-povid-TVJ-335096.jpg 4.3655Sirotčinec slečny Peregrinové / Neobyčajné deti slečny Peregrinove
Žánr:
Literatura světová, Povídky, Pro děti a mládež
Vydáno: 2017, Jota
Tales of the peculiar, 2016
Komentáře (171)
Kniha Povídky podivných

80% - tak, jako má svět Harryho Pottera Bajky barda Beedleho, tak i autor fantasy světa podivných Ransom Riggs se pokusil sepsat soubor povídek (prostřednictvím jedné z postav - neviditelného Millarda) a vytvořit tak svému světu nezbytné folklorní a legendami opředené pozadí. Základem sbírky je zcela určitě vyprávění První ymbryna o jestřábovi, který se uměl proměňovat v dívku a ta zas uměla vytvářet časové smyčky, kterými chránila podivné před útoky z vnějšího světa "normálních" lidí. A pak je zde celá řada dalších příběhů s nezbytným poučením na konci směrovaným podivným dětem, kterým je rodiče četli - nemůžete odsuzovat jiného podivného, když sami jste podivní (Princezna s rozeklaným jazykem), s podivností se prostě musíte smířit a přijmout ji (i kdybyste se třeba měli proměnit v ostrov v moři - Cocobolo), někdy je ale tak nebezpečná, že je dobré ji spíš odmítnout (O dívce, která dokázala zkrotit noční děsy), a především ji nikdy nedávat najevo před normálními lidmi, protože pak to často dopadá ve stylu pro dobrotu na žebrotu (O chlapci, který dokázal poručit moři). Ale jsou tam i poučení obecně platná - milovat musíte upřímně člověka takového, jaký je (i kdyby byl třeba kobylkou - Kobylka), ke skutečnému přátelství nelze nikoho nutit (O ženě, která se přátelila s duchy), vždy lze najít kompromis přijatelný pro všechny (Holubi od Svatého Pavla), skutečné přátelství přežije vše (Legenda o Cuthbertovi) a pak konečně hned první povídka, která mě bavila nejvíc tím doslovným podobenstvím - Báječní kanibalové - o tom, kterak jsou lidé pro peníze ochotni prodat dokonce i sami sebe (a to doslova po kouskách vlastního těla). Každá povídka je navíc opatřena krásnou ilustrací (zřejmě dřevoryty) Andrewa Davidsona. Povídky považuji za docela povedené a čtivé, i když spíš v souvislosti s celým universem, které Riggs vytvořil, než jen tak bez znalosti Sirotčince slečny Peregrinové a navazujících knih, ale není to zas nic, k čemu bych se chtěla vracet opakovaně, jako je to s našimi klasickými pověstmi a pohádkami.

V téhle knize se můžete spolehnout na jedno - nenajdete v ní ani jeden všedně obyčejný příběh. Pokud vás ale zajímá, jak žijí hodní kanibalové, kdo je tvor zvaný ymbrina, jestli se může člověk změnit v ostrov, jestřába, husu nebo kobylku, držíte v ruce správnou knihu.
Ale jak jsem někde četl, některé knihy musíte otevřít včas. Pokud ten čas prováháte, už vás neokouzlí. U tohoto díla jsem já svůj čas prováhal. Tak neudělejte stejnou chybu a otevřete ji zavčas ;-)

Krásné doplňkové čtení k podivnému dobrodružství. Hlavně po druhém dílu, kde bylo pár zmínek o těchto povídkách a také se od nich odvíjelo nejedno dobrodružství, jsem měla potřebu si je přečíst. Kniha obsahuje celkem fantastických podivných příběhů. Z většiny vyplývá nějaké ponaučení a nad jinými je potřeba se zamyslet. Všechny byly moc hezky a zajímavě napsané. Něco takového může vymyslet snad jenom Ransom Riggs :).

Musím říct, že některé povídky z knihy Povídky podivných jsou pro mne nejkrásnějšími příběhy, které jsem kdy četla. Je to pravděpodobně i tím, že znám souvislost a podivné (jak již někdo zmiňoval níže v komentářích, možná bych to bez souvislosti tak pozitivně nevnímala...).
Povídka Báječní kanibalové má nádherný přesah do dnešní doby, stejně tak povídka O dívce, která uměla zkrotit noční děsy. Tyto dvě jsou mé vůbec nejoblíbenější, jejich poselství je schováno v naprosto neotřelých příbězích, když se člověk zamyslí, nestačí žasnout.
Body navíc přidávám za design, kniha je velice příjemná, krásně zpracovaná a design přesně sedí k obsahu

Člověk ani nemusí mít přečtený zbytek série, aby si tuhle sbírku užil. Velice podivné a příjemné čtení.

Za mě, pokud beru knihu zcela samostatně, není příliš zajímavá. Pokud je ale někdo fanouškem Sirotčince, je kniha určitým obohacením příběhu a díky knize a propojení obou děl se čtenář může více vžít do příběhů.
Doporučujeme

Část díla
- Báječní kanibalové 2016
- Cocobolo 2016
- Holubi od Svatého Pavla 2016
- Kobylka 2016
- Legenda o Cuthbertovi 2016
Štítky
Autor a jeho další knihy
2021 | ![]() |
2012 | ![]() |