Sama doma

Sama doma https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/106862/bmid_sama-doma-8rv-106862.jpg 4 201 43

Někdy si Lily přeje, aby opravdu byla doma sama Lily není sama doma – ale chtěla by být. Starat se o tři mladší sourozence je totiž hodně velká zodpovědnost. Když máma odjede na dovolenou se svým novým přítelem a nechá Lily, šestiletá dvojčata Bliss a Baxtera a malou Pixie doma samotné, je Lily rozhodnutá udržet rodinu pohromadě a dokázat, že si umějí poradit i bez dospělých. Pak ale začne hrozit, že jejich tajemství bude odhaleno, a Lily si uvědomí, že potřebují nějakou bezpečnější skrýš. A vezme všechny tři sourozence stanovat do parku. Je tam spousta místa na běhání, nemusejí uklízet byt, a navíc je tam určitě nikdo nenajde…... celý text

Literatura světová Dívčí romány Příběhy
Vydáno: , BB art
Originální název:

Lily Alone , 2010


více info...

Přidat komentář

Lovehorses365
06.08.2023 4 z 5

Konec je trochu slabý....

midone
15.04.2022 4 z 5

Moc moc pěkné, opravdu. S knihami od této autorky holky 9-11 pravděpodobně nešlápnou vedle. Konec se mi ale nelíbil.


Marcela14
04.08.2021 4 z 5

tyjo tuhle knížku už jsem četla před hodně dlouhou dobou ale pamatuju si ze mě bavila a dokonce jsem ji prezentovala před třídou.

knihomolka20
27.07.2020 5 z 5

Tak tuhle knihu jsem četla nejméně třikrát. Je to perfektní kniha. Tak trochu o real životě. Musím si ji znova pujčit.

Pulp_catastroph
20.07.2020 5 z 5

Nezodpovědná matka nechá děti doma na starost Lily, která je sama ještě dítě. Ale umí zachránit situaci a postarat se zodpovědně o své sourozenci, čili být úspěšná tam, kde její matka selhala.

Knihomolka627
12.07.2020 5 z 5

Kniha se mi velmi líbila

ali_223
10.05.2020

Opět moc dobrá kniha od Wilsonové. Lily mi už od začátku byla sympatická. Ale bohužel mě zklamal konec. Škoda, že ho autorka ještě neprodloužila...

Knihomolka506
07.05.2020 5 z 5

Jedna z nejlepších knih od Wilsonové. Když matka dětí odejde z domu tak nejstarší z dcer zůstane sama doma se svými sourozenci, aby se o ně starala a hlídala je. Ale neví, že to bude na delší dobu...

Damaj
27.01.2020 5 z 5

A to je jako konec? Je mi líto Lily. Po celou dobu se snažila, starala se výborně (na svůj věk) o sourozence a nakonec skončí v dětském domově? A bez svých sourozenců?

KajkaMicinka
10.11.2019 4 z 5

Kniha se mi líbila. Dala bych jí všechny hvězdy, ale nemůžu, jelikož to místy bylo suché

Cleo De Nile
06.06.2019 5 z 5

Při čtení jsem často přemýšlela, co bych dělala na místě Lily - kdyby mě máma jako malou nechala samotnou doma s mladšími sourozenci, a jaksi se po delší dobu nevrátila. Kniha se dá (stejně jako většina knih od Jacqueline Wilson) číst stále dokola, a pokaždé ve mě vyvolá ty stejné emoce, a je mi z toho tak nějak úzko.
A hrozně moc se mi líbilo to jejich bydlení ve stromě, kdyby tam nebyla ta pochmurná stránka s otřesnou a nezodpovědnou matkou, bylo by to skvělé dobrodružství :-)

Twinny
27.12.2018 3 z 5

Knihu jsem četla na lyžáku. A pamatuji si, že jsem jí přečetla celou. Ale spíš proto, že jsem neměla co dělat, než že by mě bavila. Naivní příběh. Doufám, že příběh neinspiroval děcka zkoušet něco podobného. Ale uděluji tři hvězdičky za pomoc s přežitím lyžařského kurzu.

DancerJaneBooks
26.12.2018 5 z 5

(SPOILER) MŮŽE OBSAHOVAT SPOILERY
Na téhle knížce se mi moc líbilo téma a i celkové zpracování toho příběhu. Teď, když to píšu (a jsou Vánoce), tak mi došlo, že je to podobný název jako film Sám doma :D. Ale to je jenom tak na okraj.
Jacqueline Wilsonová zase nezklamala. Na jejích knížkách se mi vždycky líbí to téma a vždycky, když od ní něco čtu, tak si uvědomím, jaké mám vlastně štěstí.
Vůbec nechápu, proč si jejich mamka první neověřila, jestli ten Mikey za nima vůbec přijede. Vlastně chápu - protože je špatná máma. Ale myslím si, že to neudělala úmyslně, prostě si asi myslí, že se všechno vyřeší za ni. Každopádně jsem ji to dávala za chybu nějak z 95%.
Ze začátku to byla normální rodinka, co sedí u televize. Ale potom vyjde na povrch nezodpovědnost jejich matky, že přijde až druhý den ráno. No, a potom už to s ní jde jenom z kopce. Samozřejmě věřím tomu, že je měla moc ráda, ale chovala se strašně lehkomyslně, jako kdyby se všechno mělo vyřešit samo, za ni.
A teď k jiným postavám. K mým nejoblíbenějším postavám v tomhle příběhu - k dětem. Lily byla hodně statečná, odvážná, nebojácná, soběstačná a dokázala, že už v jedenácti letech je schopná se postarat o svoje tři mladší (dva zlobivější :D) sourozence. Myslím si, že já bych to v jedenácti letech hodně nezvládala. Jediné, co mi od ní přišlo celkem hloupé, bylo to, jak je vzala do toho parku. Ale, zase obstarala jídlo a hodně potřebných věcí, takže je fakt šikovná. Já být jí, tak bych asi už v tu první chvíli, s tím Mikeyim, bych to nezvládla a nakonec bych mu zavolala zpátky a řekla bych mu, že si máma nedělala srandu, ale že to je realita. Jsem totiž spíš bojácný typ, něco jako Bliss, ke které jsem teď i chtěla přejít. Bliss je neskutečně milá holka, takovou sestru bych chtěla. Je ve všem opatrná (někdy skoro až moc), ale je tak strašně roztomilá, nelže, je fakt moc hodná, nevím, kde to pobrala, protože od svých rodičů asi moc ne. Baxter - toho jde snadno posoudit na první pohled, ale zase ne dobře. Na první pohled je to takový ten divoký, zlobivý kluk, ale uvnitř má velké srdce a určitě má svoji rodinu moc rád. To se např. ukáže, když se Bliss stane ta nehoda. No, a Pixie - ta byla samozřejmě taky moc roztomilá, akorát mě udivilo, že na svůj věk uměla tak dobře artikulovat (anebo tam Jacqueline jenom nechtěla psát šišlavé věty, protože, co si budem, vypadalo by to asi divně :D). Strašně mě ale štval ten učitel Abott. Z Lilyina vyprávění se mi zdál fajn, ale jak se tam objevil u nich doma, tak se mi hned zdál strašně vlezlý a takový usedlý. Ale třešnička na dortu byla na konci ta scéna v té škole: ,,Rád bych tě teď objal, ale je to zakázaný." Ta věta mě strašně rozčílila. Přece vztah člověka k člověku neovlivní nějaké údajné "zákazy objímat" a hlavně se mi celý zdál takový strašně neprofesionální. Leze jim do bytu, ale obejmout ji nemůže. Ok no. Ale to samozřejmě není žádná chyba autorky, jenom kritizuju chování postavy.
Jinak, ke konci mi samozřejmě bylo moc líto Bliss, ale ještě víc Lily. Protože se celou dobu tak strašně snažila, aby její sourozenci byli šťastní a dopadla z nich na nejhorším místě - v děcáku. No, ale věřím v to, že se ta jejich máma k nim teda vrátí (nebo už vrátila) a budou všichni šťastní a že je tam nikdy už nenechá samotné. Sice ten konec byl takový, ne nedodělaný, ale takový, že jste si ho mohli domyslet. Já teda doufám, že se k nim maminka vrátí a všichni budou šťastní. A taky bych chtěla vědět Mikeyho reakci :D.
No, ale každopádně, Lily, Bliss, Baxter a Pixie jsou v mém srdci a už tam zůstanou.

fajka
28.07.2018 4 z 5

Musím říct, že se mi kniha celkem zalíbila. Ale pro mě tam byly celkem zdlouhavé části. Často mě tam otravoval Baxter. Byl drzý a pořád někomu říkal, že je blbý. Ale pak jsem se zas uklidnila a četla dál. Myslím si, že mě kniha zaujala jako skoro každá od Jacqueline Wilsonové.

Snehulajn
23.07.2018 4 z 5

Někdy toho co si nejvíc přejeme, se zároveň bojíme, že se to stane a my si budem přát pravý opak.

HankaZ13
18.03.2018

Přečetla jsem si to znovu po 10 letech (nejdřív četla dcera, dneska syn) a pořád moc pěkné. Vhodné čtení pro děti, aby viděly, jaké věci se v životě jiným stávají, aby mohly své problémy s něčím srovnat, uvědomit si, že se třeba mají dobře, když se o ně rodiče starají.. Devítiletý syn přečetl za dva dny a to je známka kvality!

Lea165
23.01.2018 5 z 5

Touto knihou jsem začala číst knihy od ostatní od J.W. a teď mám těch knih milión!Kniha se velmi povedla a obdivuji hlavní hrdinku Lily jak se stará o své sourozence.Autorka vymyslela skvělý námět na knihu a přečetla jsem ji velmi rychle.Vlastně všechny knihy od této autorky se čtou rychle a dobře,Doporučuji spíše pro menší čtenářky jako jsem já.Kniha mě nezklamala a za dva až tři roky bych si ji ráda znova přečetla.Je vidět,že autorku psaní baví,protože tato kniha je skvěla a ukazuje co se může stát v reálném světě.Takže se dá i z té knihy i dost dobře poučit.Za mě skvělá knížka a rozhodně si ji přečtu znova!

Barik05
29.12.2017 5 z 5

Bylo to zajímavé, a je obdivuhodné jak se Lily dokáže postarat o své sourozence. Od této knihy jsem čekala celkem dost a kniha mě rozhodně nezklamala.

Lisa123
20.10.2017 5 z 5

Moje nejoblíbenější kniha od Jacqueline Wilsonové. Krásně napsaná a čtivá. Děj je velmi poutavý, při čtení jsem se úplně převtělila do Lilly. Líbily se mi situace, které děti musely zvládnout a obdivovala jsem Lilly, že se dokázala o svoje sourozence v tak nízkém věku a špatných podmínkách dobře postarat. Knihu určitě doporučuji (hlavně mladším čtenářům) :)

blackhorse
27.08.2017 5 z 5

Jako já nevim, co bych dělala, kdyby mě nechala mamka doma samotnou se třema malejma sourozencema. Ale ji ak super kniha. Doporučuji.